Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5kurs[1] / Методичні розробки для студентів / 5.Захворювання межистіння.doc
Скачиваний:
689
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
182.27 Кб
Скачать

27

Міністерство охорони здоров’я україни

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

Затверджено”

на методичній нараді

кафедри хірургії №1

(назва кафедри)

В.о. завідувача кафедри

професор М.Д.Кучер___________________ (ПІП,підпис)

«______» ________________________ 20__ р.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО (СЕМІНАРСЬКОГО) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Хірургія

Модуль №

2

Змістовний модуль №

3

Тема заняття

Тема 5: Захворювання межистiння Класифiкацiя. Дiагностика. Диференцiальна дiагностика. Методи хiрургiчного лiкування. Захворювання та травми стравоходу.

Курс

5

Факультет

Медичний

Київ

1.Топографо-анатомічні особливості межистіння.

Межистіння обмежено спереду грудиною та позагрудинною фасцією, ззаду – грудним відділом позвоночника, шийками ребер, передпозвоночною фасцією. Боковими границями являються листки межистінної плеври та прилягаючі до неї листки внутрішньогрудної фасції. Нижню границю межистіння створює діафрагма та діафрагмальна фасція. На рівні верхнього відділу грудної клітки клітковина межистіння відмежована від фасціально-клітковинних середовищ шиї фасціальними тяжами розташованими між органами великими судинами звязаними з фасціями які покривають грудину, ключицю та тіла грудних хребців. З практичної точки зору межистіння умовно ділять на ; відділи: верхнє, переднє, середнє і заднє.

Органи середостіння. Перикард, який покриває серце з усіх боків, висхідну аорту до переходу її в дугу аорти, легеневий ствол до місця його розгалудження, вустя паорожнистих та легеневих вен. Складовими перикарду є зовнішній парієтальний або фіброзний перикард та внутрішній, серозний – ендокард. Між зовнішнім та внутрішнім листками перикарду розташована серозна перикардіальна порожнина в які знаходиться незначна кількість серозної рідини.

Серце разом з прикардом розташовано в середньому межистінні. Права його границя утворена правою поверхнею верхньої порожнистої вени та краєм правого передсердя. Вона межує з верхнім краєм хряща ІІ ребра, від ІІІ до V ребра у вигляді дуги на відстані 1-2 см від правого краю грудини. Нижня границя серця утворена краями правого і частково лівого шлуночків, перетинає мечовидний відросток і проходить по VІ міжреберному проміжку зліва. Ліву границю серця створює дуга аорти, легеневий ствол, ліве серцеве вушко та лівий шлуночок. Вона проходить від нижнього краю І ребра до VІ міжреберного проміжку на відстані 1,5-2 см досередини від лівої середньокючичної лінії.

Вилочкова залоза розташована у верхньому міжплевральному проміжку і межує з загрудинною фасцією. Позаду залози розташовані плечоголовні вени і дуга аорти, знизу і каудально – перикард. Вилочкова залоза або клітковина яка заміщує залозу оточена тонким фасціальним футляром від якого в товщу залози або клітковини відходять сполучнотканинні відгалудження.

Судини межистіння. Права та ліва плечоголовні вени, верхня порожниста вена, непарна та напівнепарна вени, дуга аорти, плечоголовний ствол, грудний лімфатичний проток.

Нерви. Правий та лівий блукаючий нерв, симпатичні нервові стволи, нервові сплетіння: поверхневе ліве серцево-легеневе сплетіння, глибоке праве серцево-легеневе сплетіння, стравохідне сплетіння, передпозвонкове сплетіння.

Грудний відділ трахеї, головні брони, грудний відділ стравоходу.