Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_FRSM / Теми 1,2,3 / перша тема ст..doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
324.1 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О. Богомольця

„Затверджено”

на методичній нараді кафедри

фізичної реабілітації та

спортивної медицини

Завідувач кафедри

професор_____ _ Шаповалова В.А.

„____” _____________2009 р.

Методичні рекомендації

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ( ( (СЕМІНАРСЬКОГО ) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Фізична реабілітація та спортивна медицина

Модуль №

І

Змістовний модуль №

1

Тема заняття

Основні завдання і зміст лікарського контролю .Сучасні методи комплексного дослідження та оцінка фізичного розвитку і функціональних можливостей організму.

Курс

ІУ

Факультет

Медичний

Київ 2009

1.Актуальність теми:

Спорт ,фізичне виховання і фізична культура - це в першу чергу соціально-педагогічний процес, що й визначає головну роль в ньому педагога, тренера, організатора. Проте ефективність цього процесу залежить від ступеня відповідності використовуваних засобів і методів педагогічного процесу стану здоров’я, фізичному розвитку, функціональним можливостям, віку та індивідуальними особливостями кожного, хто займається фізичною культурою і спортом. Отже тільки спів дружня робота лікаря і тренера в відборі, плануванні і корекції тренувального процесу забезпечить достатній його ефект.

Спортивна медицина – це галузь медицини, яка вивчає здоров’я, фізичний розвиток і функціональні можливості людини в зв’язку з заняттями спортом і фізичною культурою .Спортивна медицина сприяє раціональному використанню засобів і методів фізичної культури і спорту для гармонійного розвитку людини, зміцненню її здоров’я, зростанню загальної і спеціальної працездатності, спортивної майстерності, продовження активного творчого життя людини. Спортивна медицина вивчає також порушення в організмі, пов’язані з нераціональними тренувальними заняттями, розробляє методи діагностики, засоби профілактики, лікування , відновлення, збільшення спортивної працездатності. Практичним розділом спортивної медицини є лікарський контроль і медичне забезпечення занять та змагань.

Медичне забезпечення фізичної культури і контроль за фізкультурниками і спортсменами в нашій країні обов’язкові .Вони здійснюються двома шляхами - загальною сіттю лікувально-профілактичних закладів і спеціалізованими лікарсько-фізкультурними службами (кабінети лікарського контролю і лікувальної фізкультури, лікарсько-фізкультурні диспансери, центри «Здоров’я»), створені за територіальною і відомчою ознакою.

Лікарсько-фізкультурні диспансери (ВФД) –вища форма медичного забезпечення спортсменів. Це багато профільні лікувально-профілактичні заклади поліклінічного типу, оснащені сучасною апаратурою для загальної і функціональної діагностики і реабілітації. Лікарі спортивних команд входять в відділення лікарського контролю і проводять диспансеризацію своїх підопічних спортсменів з участю необхідних спеціалістів не менше двох разів на рік, знаходяться з прикріпленими командами на тренуваннях, зборах і змаганнях. В останні роки ВФД приділяють велику увагу оздоровленню населення засобами фізичної культури і фізичної реабілітації.

Спортивна медицина стала не тільки невід’ємною частиною медицини, фізичної культури і спортивної науки, але й внесла суттєвий внесок в їх становлення і розвиток.

Робота в цьому напрямку має свою специфіку і потребує спеціальних знань і вмінь Вивчення цієї специфіки може забезпечити мотивацію майбутнього лікаря до активної участі в плануванні ,контролі і корекції тренувального процесу ,допоможе йому в діловому контакті з тренерами та спортсменами.

Соседние файлы в папке Теми 1,2,3