Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichki_FRSM / Тема 7 / х_рург_я _ травматолог_я для студ..doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
273.41 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О.О. Богомольця

„Затверджено”

на методичній нараді кафедри

фізичної реабілітації та

спортивної медицини

Завідувач кафедри

професор_____ _ Шаповалова В.А.

„____” _____________2009 р.

Методичні рекомендації

ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ((СЕМІНАРСЬКОГО ) ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Фізична реабілітація та спортивна медицина

Модуль №

І

Змістовний модуль №

4

Тема заняття

12. Фізична реабілітація у хворих та інвалідів з хірургічною, травматологічною та ортопедичною патологією

Курс

ІУ

Факультет

Медичний

Київ 2009

1. Актуальність теми:

В результаті пошкоджень та різноманітних захворювань підпорно-рухового апарату у хворих часто спостерігаються важкі функціональні порушення, які приводять до інвалідності. Ці Функціональні порушення проявляються у зменшенні амплітуди рухів в суглобах, зниження силових можливостей тонусу мускулатури, втрати здатності до пересування та здійснення ряду побутових вправ, що обмежує працездатність.

Як відомо, загальна інвалідність після травм та ортопедичних захворювань сягає 25%. Причинами зниження та втрати працездатності у 26% випадків являються функціональні, а не морфологічні зміни, які залежать від несвоєчасного та нерегулярного та проведення відновлювального лікування, недостатнього використання засобів фізичної реабілітації. Окреме значення у розвитку стійких функціональних порушень, які призводять до інвалідності, має відсутність етапності у лікуванні хворих - припинення активного відновлювального лікування після виписки хворого із стаціонару. Лікування, яке проводиться у поліклініці, часто не відповідає принципу комплексності у використанні лікувальних засобів. У відповідності до сучасних знань, фізична реабілітація сприяє не тільки швидшому та повнішому клінічному одужанню хворих, але і відновленню функціональних змін.

Однак, необхідно пам'ятати, що позитивний вплив фізичних вправ проявляється тільки при ранньому, тривалому, систематичному та ці­леспрямованому їх використанні.

В інвалідів після лікування з використанням засобів фізичної реабілітації покращується показники функцій самообслуговування та пересування, обсягу рухів у суглобах та сиди м'язів.

Навіть при найбільш досконалій хірургічній техніці та анестезії оперативне втручання являє собою травмуючий фактор.

Фізична реабілітація входить в комплексне лікування хворих, її використання необхідне.

В передопераційному періоді її слід застосовувати з метою усунення негативного впливу гіподинамії та психічного напруження. В цьому періоді необхідно навчити хворого виконанню фізичних вправ і рухів, які будуть йому необхідні в післяопераційному періоді. Крім того, слід хворого навчити різним типам дихання, тому що, через оперативне втручання у хворих компенсаторне включається або грудний тип дихання (при операціях на черевній порожнині), або діафрагмальне дихання (при операціях на грудній клітці).

Різними типами дихання хворий повинен і для боротьби з гіповентиляціею, яка обов'язково виникає після наркозу і призводить до дихальної недостатності.

Необхідність попередження спаєчної хвороби, тромбоемболії спонукає використовувати спеціальні фізичні вправи у хворих після операції.

Вивчення даної теми дає можливість студентам оволодіти знанням про механізм лікувальної дії засобів фізичної реабілітації при травмах, про клініко-фізіологічне обгрунтування застосування цих засобів, оволодіти вмінням самостійно призначати та застосовувати фізичну реабілітацію у комплексному лікуванні хворих.

2. Конкретні цілі

  • Аналізувати зміни в опірно-руховому апараті, що викликані локальною і глобальною гіподинамією при імобілізації.

  • Аналізувати зміни, що викликані оперативним втручанням на органах черевної і грудної порожнини.

  • Пояснювати механізми кумулятивної дії фізичних вправ при реабілітації хворих та інвалідів з хірургічною та травматологічною патологією

  • Запропонувати обґрунтувати і самостійно призначити засоби та форми фізичної реабілітації, в залежності від періоду лікування, провести оперативний контроль адекватності фізичних навантажень оцінити кумулятивний ефект тренувань при реабілітації хворих та інвалідів з хірургічною та травматологічною патологією

  • Класифікувати спеціальні фізичні вправи

  • Трактувати локальні і глобальні зміни в організмі хворих з хірургічною та травматологічною патологією при оперативному, поточному і етапному контролі.

  • Малювати структурно-логічні схеми змісту основних питань теми заняття

  • Проаналізувати адекватність та ефективність фізичної реабілітації у хворих та інвалідів з хірургічною та травматологічною патологією.

  • Скласти алгоритм призначення фізичної реабілітації хворим та інвалідам з хірургічною та ортопедичною патологією.