Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
129
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
549.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

Затверджено”

на засіданні кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Протокол № 18 від 23.03.2011р.

Зав.кафедри________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Пропедевтика дитячої терапевтичної

стоматології

 

Модуль № 1

Пропедевтика дитячої терапевтичної

стоматології

 

 

Основний стоматологічний

Змістовий модуль № 1

інструментарій та устаткування.

Анатомічна будова тимчасових і

 

 

постійних зубів

 

Організація роботи та устаткування

 

стоматологічного кабінету.

 

Універсальна стоматологічна

Тема заняття

установка, стоматологічні

 

наконечники.

 

Основний стоматологічний інструментарій

 

для терапевтичного прийому: види,

 

призначення. Виготовлення фантомів.

Курс

ІІ

 

 

Факультет

Стоматологічний

 

 

Кількість годин

3

 

 

 

Укладач: ас. Немирович Ю.П.

 

Рецензент: доц. Остапко О.І.

КИЇВ 2011

1. Актуальність теми:

Робота лікаря-стоматолога-терапевта трудомістка, зв’язана з використанням великої кількості стоматологічного інструментарію. Тому знання його основних видів та їх призначення, а також знайомство з організацією роботи стоматологічного кабінету та його устаткуванням має важливе значення для подальшої роботи в клініці дитячої терапевтичної стоматології.

2. Навчальні цілі:

-ознайомитися зі структурою дитячого стоматологічного кабінету, відділення, клініки;

-вивчити основне стоматологічне обладнання та його призначення;

-знати складові універсальної стоматологічної установки, види стоматологічних наконечників;

-вивчити основний стоматологічний інструментарій, що застосовується на дитячому стоматологічному прийомі

3. Матеріали для самостійної доаудиторної роботи:

3.1. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)

Назви попередніх дисциплін

Отримані навики

 

1. Фізика

Розуміти

фізичні

закони

 

електричества, механіки, статіки та

 

оптіки. Їх властивості, принціпи

 

дії.

 

 

2. Неорганічна хімія

Володіти методами

проведення

 

лабораторних

інструментальних

 

досліджень

 

 

3.2. Зміст теми заняття:

Для виконання своєї професійної діяльності лікарю-стоматологу необхідне різноманітне оснащення і спеціально обладнане приміщення — стоматологічний кабінет. Це повинне бути просторе світле приміщення загальною площею не менше, ніж 14 м² на одне робоче місце. На кожне додаткове робоче місце додається площа не менше, ніж 7м², на кожну стоматологічну установку - ще 10м². В своїй роботі лікар-стоматолог використовує різні матеріали і медикаменти, які можуть шкідливо впливати на здоров'я медичного персоналу і пацієнтів. Тому стоматологічний кабінет повинен бути обладнаний примусово-витяжною вентиляцією, стіни і підлога

повинні легко піддаватися санітарній обробці, особливо ця важлива умова повинна дотримуватися при пломбуванні зубів амальгамою: на підлозі і стінах не повинно бути щілин, де могли б накопичуватися забруднені парами ртуті частинки пилу. Робота з амальгамою дозволяється лише за наявності витяжної шафи, в якій безпосередньо і готується амальгама.

В стоматологічному кабінеті не повинно бути нічого зайвого, необхідні меблі потрібно розташовувати раціонально, щоб персонал не робив зайвих рухів і були створені сприятливі умови для роботи лікаря, допоміжного медперсоналу, а також для гарного самопочуття пацієнта. Важливим є питання освітлення кабінету, яке повинне бути достатньо інтенсивним, щоб не викликати втоми очей персоналу.

 

 

Площа кабінету

 

 

 

 

 

Освітлення: природне, штучне

Санітарно-

 

 

 

Вимога до поверхні стін

гигиєничні

 

 

вимоги

 

 

 

Вимога до поверхні підлоги

 

 

 

 

 

Вентиляція

 

 

 

 

 

Умивальник

Малюнок 1. Основні санітарно-гігієнічні умови до стоматологічного кабінету.

Апаратура, необхідна для лікування стоматологічних хворих, компонується в універсальні стоматологічні установки. До них відносять бормашину, іноді з двома-трьома швидкостями обертання борів, крісло для розміщення хворого, освітлювальний прилад, пістолет для подачі води і повітря, плювальниця. Додатково установки можуть бути обладнанні різноманитними пристроями і спеціальними апаратами: єлектродіагностичними приладами, діатермокоагулятором, слиновідсмоктувачем, пилососом, а в деяких конструкціях — ультразвуковими апаратами для зняття зубних відкладень (ультразвуковими скейлерами), дентальними рентгенівськими апаратами і т.п. Подібне об'єднання різних апаратів в одній установці створює додаткові зручності для стоматолога і розширює діапазон його професійної діяльності. Щоб зручніше працювати, лікар і медперсонал використовують спеціальні стільці і меблі.

Робота стоматолога неможлива без бормашини, за допомогою якої проводиться препарування каріозних порожнин, зубів. Розроблено багато конструкцій бормашин: електричних, пневматичних, турбінних, стоячих, висячих, комбінованих, стаціонарних, портативних і т.п.(мал.4, 5).

Загальноприйнятим є розподіл бормашин залежно від швидкості обертання бору на низькооборотні (швидкість обертання — від 1000 до 10 000-30 000 обертів за 1 хв) і високооборотні, так звані турбінні бормашини (швидкість обертання бору — 300 000-500 000 обертів за 1 хв). Ці два типи бормашин, незалежно від їх конструкції, завжди входять до складу універсальних стоматологічних установок. Розроблено багато конструкцій бормашин з приводом від електромоторів та передачею моменту, що обертається, за допомогою гнучких або жорстких рукавів різної будови.

 

 

 

 

 

 

 

Стоматологічна установка

 

 

 

основне

 

 

 

крісло для пацієнта

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Устаткування

 

 

 

 

Сухожарова шафа, кварцова

стоматоло-

 

 

додаткове

 

 

лампа, апарат ЕОД, апарат для

 

 

 

 

гического

 

 

 

 

 

 

зняття

зубних

відкладень,

 

 

 

 

 

 

кабінету

 

 

 

 

 

 

амальгамозмішувач,

 

 

 

 

 

 

 

фотополімерна лампа і ін.

 

 

 

 

 

 

 

Стоматологічний

столик,

 

 

 

меблі

 

 

канцелярський

стіл, робоче

 

 

 

 

 

 

 

крісло лікаря, медична шафа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малюнок 2. Розподіл устаткування стоматологічного кабінету за призначенням.

Турбінні бормашини, складаються з компресора для отримання стислого повітря і спеціальних наконечників, в які вмонтовані мініатюрні турбіни. Стисле повітря, проходячи через наконечник, з великою швидкістю крутить турбіну і закріплений в ній бор. Комбінація цих двох типів бормашин в універсальній стоматологічній установці дозволяє швидко і відносно безболісно виконувати різні етапи препарування і обробки зубів.

Стоматологічні крісла призначені для зручного розміщення хворого в необхідному для стоматолога положенні під час проведення стоматологічних процедур. Вони можуть підійматися і опускатися, їхні спинки у разі потреби можна придати горизонтальне положення, підголовник дозволяє додати зручне положення голові пацієнта. В сучасних кріслах зміни їх положення відбуваються за допомогою електрогідравлічного приводу.

Важливим компонентом універсальної стоматологічної установки є світильник, який забезпечує інтенсивність освітлення робочого поля близько 10 000 люкс. Враховуючи таку високу інтенсивність освітлення операційного поля, необхідно забезпечити достатню освітленість стоматологічного кабінету в цілому, щоб уникнути втоми очей стоматолога. Сучасні конструкції світильників забезпечують вузький спрямований пучок "холодного (без значної кількості інфрачервоного променя) світла", яке не подразнює зору хворого.

Обертальний момент з електродвигунів передається на робочі інструменти за допомогою гнучкого або жорсткого рукава. Одним кінцем рукав прикріпляється до електромотора, а до іншого приєднується наконечник. Гнучкий рукав передає обертальні рухи через гнучкий вал, який дає йому можливість згинатися у всіх напрямках. Для оснащення більш швидкісних електробормашин (до 30 000 обертів за 1 хв) застосовується жорсткий рукав, який складається з декількох колін з роликами, на які натягнутий шнур. В сучасних бормашинах все частіше застосовують мікроелектромотори, які безпосередньо, без рукава, одягаються на наконечник. Останнім часом більш широко використовують пневматичні мікромотори, які працюють на стислому повітрі. Вони з'єднуються з установкою гнучкою трубкою, по якій поступає повітря з компресора.

Для закріплення робочих інструментів, що обертаються, використовують стоматологічні наконечники. Промисловість випускає два їх типи: прямий з автоматичним затиском і кутовий. Вони забезпечують швидкість до 30 000 обертів бору за 1 хв. Наконечники складаються з частин, що обертаються (основних) і нерухомих (фіксованих). (Мал. 6, 7).

 

 

Діагностичні, для огляду

 

 

 

 

 

 

 

 

Для

препарування

каріозних

 

 

порожнин

 

 

 

 

 

 

Для обробки каріозних порожнин

Стоматологічні

 

 

 

 

Для

пломбування

каріозних

інструменти

 

порожнин

 

 

 

 

 

 

Для ендодонтичних маніпуляцій

 

 

 

 

 

Для зняття зубних відкладень

додаткові

Малюнок 3. Розподіл стоматологічних інструментів за призначеням.

Для обстеження порожнини рота і виконання основних лікувальних маніпуляцій існує постійний набір інструментів. В нього входять 6 інструментів: (мал. 11)

-стоматологічне дзеркало (мал.11:1)

-стоматологічний пінцет (мал.11:2)

-стоматологічний зонд (мал.11:3)

-стоматологічний екскаватор (мал.11:4)

-штопфер-гладилка (мал.11:5)

-металевий шпатель (мал.11:6)

Стоматологічне дзеркало застосовують для огляду порожнини рота, освітлення недоступних ділянок, відтягування м'яких тканин. Воно складається з сферично увігнутого круглого дзеркала і зігнутої під кутом 115-125° ручки. Увігнута поверхня дзеркала дає пряме, збільшене або дійсне зображення.

Стоматологічний пінцет має тонкі, без насічок, кінчики, зігнуті під кутом 115-120°. За допомогою пінцета в порожнину рота і зубів вносять ватяні тампони, кульки, вали, виконують інші маніпуляції.

Стоматологічний зонд має гострий кінець, зігнутий під кутом 115-120°, яким обстежують фісури, каріозні порожнини, вістя кореневих каналів і т.п.

Стоматологічний екскаватор призначений для видалення з каріозної порожнини розм'якшених тканин. Він складається з ручки, на обох кінцях якою розташовані під гострим кутом невеликі ложечки, гострими краями обернуті в протилежні сторони.

Шпатель (металевий) складається з ручки, на обох кінцях якої розташовані плоскі робочі частини у вигляді пластинок різної ширини (5-8 мм). Шпателем замішують пломбувальний матеріал і лікарські суміші, пасти і т.п..

За допомогою гладилок приготований пломбувальний матеріал вносять в порожнину зуба і формують анатомічні контури пломби. Для цього гладилки мають на кінцях ручки зігнуті в різних площинах (на одному — в горизонтальній, на другій — у вертикальній) вузькі (2-4 мм) робочі пласкі поверхні.

Штопферами конденсують пломбувальний матеріал в сформованій каріозній порожнині. Штопфери на кінцях ручки мають кулясті головки різного діаметру. Випускають комбіновані інструменти, які на одному кінці ручки мають робочу частину у вигляді гладилки, а на іншому — штопфера.

Цементні пломбувальні матеріали, різноманітні лікувальні пасти замішують на скляних пластинках розміром 7 х 10 см.

Інструменти для препарування зубів - стоматологічні бори (Мал.8, 9). Ними препарують каріозну порожнину на різних етапах лікування карієсу, пульпіту і періодонтиту. Випускають бори для звичайних, швидкісних і турбінних бормашин, для останніх їх виготовляють із спеціальних твердих сплавів. Серед борів для звичайних бормашин розрізняють бори для прямого і кутового наконечників.

Бор складається із стрижня (хвостовика), шийки і головки. Бори для прямого наконечника мають довжину 4,4 см і гладкий стрижень, для кутового — 1,7; 2,2 і 2,7 см, на кінці стрижня є циркулярна нарізка для закріплення в наконечнику. Для турбінних бормашин виготовляють бори завдовжки 20 мм з трохи меншим діаметром хвостовика — 1,7 мм, вони гладкі і не мають нарізки на кінці. Залежно від форми робочої головки розрізняють бори:

-круглі (кулясті)(Мал. 8: 1,2), (Мал.9:1)

-циліндричні (фісурні бори) (Мал. 8:3)

-конусоподібні (зворотний конус) (Мал.8:4), (Мал.9:2)

-колесоподібні (Мал.8:5)

-фініри (з дрібною насічкою) (Мал.10:а, б)

-поліри (без насічок) (Мал.10: в)

Круглі бори мають головку у вигляді кулі, на яку нанесено близько десяти нарізок. За допомогою кулястих борів розкривають каріозну порожнину, видаляють розм'якшений дентин, розширюють вустя каналів, видаляють пломби. Циліндричні (фісурні) бори мають форму робочої частини, яка відповідає циліндру з поздовжними нарізками, їх використовують для розкриття, розширення і формування каріозної порожнини. Форма головки конусоподібного бору (зворотного конуса) нагадує конус, по-різному направленого основою до стрижня. Застосовують їх для розкриття і формування каріозної порожнини. Колесовидний бір має головку у вигляді вузького колеса, по ободу якого розміщені ріжучі нарізки. Ними обробляють бічні поверхні порожнин і створюють опорні пункти для утримання пломби. На круглу головку фініру нанесені дуже дрібні нарізки, поліри мають гладку головку. Ці інструменти застосовують для обробки і полірування пломб з амальгами, цементу і композитів.

Бори випускають з різними розмірами робочої частини, залежно від діаметра позначають номерами від № 1 (0,85 мм) до № 13 (3,1 мм).

Бори виготовляють з різних спеціальних твердих сплавів, склад яких визначається частотою обертання бору. Застосовують також бори з алмазним покриттям робочої частини, яка полегшує обробку емалі зубів. Під час роботи на великих обертах бори можуть перегріватися, тому розроблені спеціальні системи охолодження, з яких через невеликі отвори в наконечнику подається на головку бору вода для його охолодження. Це також зменшує ризик перегріву твердих тканин зуба і пульпи.

Під час пломбування каріозних порожнин для відновлення однієї з втрачених стінок застосовують матриці. (мал.12). Це прості або фігурні пластинки (металеві, пластмасові), які фіксуються в міжзубних проміжках за допомогою дерев'яних клинів, ватяних кульок або спеціальних пристроїв — матрицеутримувачей. Вони можуть бути різних конструкцій: відомі матрицеутримувачі Айворі, Грошикова, Данілевського і т.п..

Важливе місце в лікуванні ускладнень карієсу (пульпіту, періодонтиту) займає інструментальна обробка і пломбування кореневих каналів. Під час проведення цих маніпуляцій використовують ряд спеціальних эндодонтических інструментів —

пульпекстрактор (Мал. 12:2)

кореневі голки (Мал. 12:1)

К-рімер (Мал. 12:3)

К-файл (Мал. 12:3)

Н-файл (Мал. 12:4)

каналонаповнювач . (Мал. 12:7)

Пульпекстрактор — це ручний інструмент, призначений для видалення кореневої пульпи. Його робоча частина виготовлена із сталевого дроту, на якому в різних площинах розташовані зубці у вигляді гострих гачків, зорієнтованих до рукоятки інструменту.

Кореневі голки мають на розрізі прямокутну форму і використовуються для введення ватяних турунд під час медикаментозної обробки кореневого каналу зуба.

Для механічної обробки кореневих каналів застосовують К-файли та К- рімери ("К" - від назви фірми "Kerr", яка вперше виготовила подібні єндодонтичні інструменти шляхом закручування тригранної або чотиригранної заготівки). К-файли використовують для розширення кореневих каналів. К-рімери використовують для проходження кореневих каналів. Вони бувають з різними формами хвостовиків, призначеними для роботи з прямими або кутовими наконечниками — машинні дрильбори і ручні. Для розширення кореневих каналів застосовують також Н-файли (або файли Хедстрема), які мають спіралеподібні грані і найбільший кут ріжучої грані до осі інструменту. Каналонаповнювачі у вигляді тонкої пружної спіралі призначені для введення пломбувальної маси в кореневий канал за допомогою бормашини. Ці інструменти можуть бути різних розмірів, відповідно величині свого діаметра вони позначені однаковими номерами — від 1 до 6, а також можуть бути зібраний в спеціальні ендодонтичні набори.

Ендодонтичний інструмент має маркування за кольором:

006

рожевий

025

червоний

050

жовтий

090

білий

008

сірий

030

синій

055

червоний

100

жовтий

010

фіолетовий

035

зелений

060

синій

120

синій

015

білий

040

чорний

070

зелений

130

зелений

020

жовтий

045

білий

080

чорний

140

чорний

Мал.4, 5 Конструкції бормашин: пневматичні, турбінні, стаціонарні, портативні.

Мал. 6. Стоматологічні наконечники

(кутові)

Мал. 7. Стоматологічні

наконечники (прямі)

Мал. 8, 9. Стоматологічні бори

Соседние файлы в папке method