Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
95
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
303.36 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені О.О.БОГОМОЛЬЦЯ

Кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань

Затверджено”

на засіданні кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань Протокол № 8 від 18.11.2011р.

Зав.кафедри________проф. Л.О.Хоменко

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДО ПРАКТИЧНОГО ЗАНЯТТЯ

Навчальна дисципліна

Профілактика

стоматологічних

захворювань

 

 

 

 

 

 

Модуль № 1

Профілактика

стоматологічних

захворювань

 

 

 

 

Сучасні засоби та методи профілактики

Змістовий модуль № 2

карієсу зубів та захворювань тканин

 

пародонта.

 

 

 

 

 

Індивідуальна

профілактика

 

захворювань

пародонту, професійне

Тема заняття

чищення зубів. Практичне засвоєння

 

методів та

засобів індивідуальної

 

профілактики захворювань пародонту.

Курс

3 курс

 

 

 

 

 

Факультет

Стоматологічний

 

 

 

 

 

Кількість годин

3

 

 

 

 

 

 

Укладач: доц. Зайцева Є.М.

КИЇВ 2011

1. Актуальність теми:

Захворювання пародонту широко поширені серед дорослого та дитячого населення. За даними ВООЗ гінгівіт зустрічається у 80% дітей. Частота пародонтиту у них коливається від 5 до 9%. Тому, рання діагностика та профілактика захворювань пародонту є актуальною проблемою сучасної стоматології. Своєчасні заходи щодо профілактики захворювань тканин пародонту дають можливість зберегти функцію зубощелепної системи і запобігти розвитку соматичних захворювань.

2. Навчальні цілі:

знати основні етіопатогенетичні чинники захворювань тканина пародонта у дітей різного віку;

вміти планувати заходи профілактики захворювань тканин пародонта у дітей різного віку;

призначати засоби для гігієнічного догляду за порожниною рота при захворюваннях тканин пародонта.

3. Матеріалиаудиторної самостійної роботи:

3.1 Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми:

Назви попередніх дисциплін

Отримані навички

 

1. Гістологія

1. Знати особливості будови зубів,

 

пародонта

та слизової

оболонки

 

порожнини

рота

 

2. Вміти зробити клінічні висновки

 

про необхідність підтримки органів

 

і тканин порожнини рота в

 

здоровому стані

 

Патологічна фізіологія

Знати основні патофізіологічні

 

мехінізми

гострого та

хронічного

 

запалення

 

 

Фармакологія

Знати

основні

групи

 

антисептичних засобів для обробки

 

порожнини рота та механізм їх дії.

 

 

 

 

3.2. Зміст теми заняття:

Провідна роль у профілактиці захворювань пародонту належить професійній гігієні порожнини рота.

Вона передбачає ряд послідовних етапів:

1.Обстеження порожнини рота.

2.Реєстрація стану зубів та оточуючих їх тканин.

3.Оцінка гігієни порожнини рота (визначення індексів гігієни Сілнес-Лоу, Грін-Вермильйона та ін.)

4.Видалення зубних відкладень (м'якого зубного нальоту, зубної бляшки, зубного каменю).

5.Полірування поверхонь зубів.

6.Покриття поверхонь зубів препаратами фтору.

Кількість відвідувань для проведення професійної гігієни залежить від кількості зубних відкладень і стану слизової оболонки ясен. У середньому рекомендується п'ятикратне відвідування пацієнтами лікаря-стоматолога з інтервалом у 2-3 дні.

Перше відвідування:

1.Огляд порожнини рота.

2.Реєстрація стану зубів і тканин пародонту.

3.Виявлення зубних відкладень за допомогою індикаторів (фуксину, еритрозину, метиленового синього).

4.Рекомендації по вибору зубної щітки, пасти, а також по догляду за ротовою порожниною (час, тривалість, кратність чищення зубів).

5.Професійне чищення зубів.

Друге відвідування:

Лікар демонструє чищення зубів на моделях. Пацієнт чистить зуби самостійно в присутності лікаря.

Лікар контролює якість чищення за допомогою індикаторів зубного нальоту Показує застосування флосів.

Професійне чищення зубів.

Третє відвідування:

1.Пацієнт демонструє техніку чищення зубів і міжзубних проміжків.

2.Лікар контролює якість чищення.

3.При необхідності проводиться корекція техніки чищення зубів.

4.Професійне чищення зубів.

Четверте і п'яте відвідування:

Проводиться контроль рівня гігієни порожнини рота, вносяться корективи. Реєструється пародонтальний статус і оцінюється якість професійного чищення зубів.

Методика видалення м'якого зубного нальоту

При наявності м'якого зубного нальоту професійну чистку зубів проводять циркулярним щітками з абразивними пастами. Циркулярні торцеві щітки бувають різної форми, розмірів і жорсткості. Щітки зі плоским щетинним полем застосовують для чищення гладких і жувальних поверхонь

зубів, а загострені (конічні) - для чищення міжзубних проміжків і фісур. Для зняття немінералізованного зубного нальоту використовуються пасти середнього ступеня зернистості з розмірами частинок абразиву від 40 до 70мкм. Видалення м'яких зубних відкладень з контактних поверхонь проводять за допомогою флосів.

Методи видалення зубних відкладень

1.Мануальні

2.Хімічні

3.Механічні

Упрактиці дитячої терапевтичної стоматології найбільш поширений ручний (мануальний) спосіб видалення зубного каменю. Для цього застосовують спеціальні інструменти (крючки і кюретки).

Крючки мають гострий кінчик тому їх використовують для видалення надясенного зубного каменю і підясенних відкладень в межах вільного (неприкріпленного) краю ясен.

Інструменти для професійного чищення зубів:

Мануальні:

-Крючки серповидні (прямі, зігнуті) -Мотигоподібні скейлера -Долотоподібні скейлера -Лопатоподібні скейлера -Рашпилі кореневі

-Кюрети: універсальні, зоноспецифічні Механічні (апаратурні)

-Пневматичні скейлери

-Ультразвукові: магнітострикційні, п'єзоелектричні скейлери.

Серповидні крючки мають трикутний або трапецієвидний поперечний розріз, дві ріжучі кромки з ріжучим кутом 70˚ і гострий кінчик. Прямі серповидні крючки застосовуються для видалення зубного каменю з усих поверхонь зубів верхньої і нижньої щелепи, ефективні у фронтальній групі зубів.

Мотигоподібні крючки вигнуті по площині і мають форму, яка перешкоджає травмування тканин пародонту. Ріжучий край має кут 45˚. Лезо розташоване під кутом 99˚-100˚ до ручки. Такі крючки в основному використовують для видалення надясенного зубного каменю.

Рашпіль кореневий (скейлер-файл) має множинні ріжучі грані, розташовані під кутом 90˚-105˚ градусів до ручки. Інструмент призначений для видалення масивних мінералізованих зубних відкладень шляхом їх шкрібання з поверхонь зубів.

Лопатоподібні скейлера призначені для видалення надясенного зубного каменю з вестибулярної і оральної поверхонь зубів.

Кюрети мають закруглений кінець і застосовуються за наявності пародонтальних кишень. За допомогою кюрет видаляють підясенні тверді зубні відкладення, у тому числі розташовані в області біфуркації кореня, а

також грануляційної тканини з пародонтальних кишень. Кюрети розділяються на універсальні та спеціальні (зоноспецифічні).

Універсальні мають дві ріжучі гостро заточені кромки і заокруглений кінчик. Ріжучі поверхні розташовуються під кутом 90˚ градусів до поверхні зуба. Такі кюрети завдяки їх формі можуть використовуватися для видалення зубних відкладень на всіх поверхнях (як медіальних, так і дистальних) всіх зубів без заміни інструменту.

Спеціальні (зоноспецифічні) кюрети Грейсі призначені для ефективної обробки однієї суворо визначеної поверхні зуба.

Розроблено окремі інструменти для передніх і бічних зубів, піднебінних, оральних і вестибулярних поверхонь, так як вона має одну гостро заточену грань. На кюрети Грейсі нанесене цифрове маркування, що полегшує оптимальний вибір інструменту для обробки на визначеній поверхні зубів. Так, інструменти 1 і 2 призначені для обробки вестибулярної поверхні різців та іклів, 3 та 4 - оральної поверхні цих же зубів, 5 і 6 - для очищення вестибулярної і оральної поверхні премолярів, 7 і 8 для очищення вестибулярної і оральної поверхні премолярів і молярів, 9 і 10 - для очищення вестибулярної і оральної поверхні молярів, а також для важкодоступних ділянок поверхні кореня, 11 і 12 - для обробки мезіальной поверхні премолярів і молярів, 13 і 14 - для обробки дистальної поверхні цих же зубів. При знятті твердих відкладень їх потрібно утримувати жорстко і надійно.

При видаленні зубних відкладень лікар повинен керуватися основними принципами: обережне відношення до твердих тканин ясен і зубів і пародонта, чіткі рухи інструментів під візуальним контролем, повне видалення зубного каменю з подальшою поліровкою очищених поверхонь. Кількість зубів, які опрацьовуються у одне відвідування, залежить від виду та кількості зубних відкладень. Паралельно зі зняттям зубних відкладень проводиться медикаментозна обробка порожнини рота, ясенних або пародонтальних кишень розчинами ансептиків (Sol.Hydrogenii реroxidati 3%, Sol.Furacillini 0,02%, Sol. Chlorhexidini bigluconatis 0,06%, Sol. Listerini).

Тверді зубні відкладення видаляють з дистальної поверхні останнього бічного зуба і далі - з вестибулярної, медіальної і оральної поверхонь кожного зуба (Мельниченко Е.М.). Для цього під зубний камінь підводять відповідний інструмент і сколюючими силовими рухами в напрямку до екватора зуба відокремлюють його від твердих тканин зуба. Кюретами здійснюють вискоблюючими рухами у вертикальному, горизонтальному (по окружності) і діагональному (косому) напрямку. При обробці контактних поверхонь бічних зубів інструменти розміщують у міжзубних проміжках з вестибулярної, а потім з орального боку. Після цього переходять до чищення передньої групи зубів у тій же послідовності.

Після проведення ручного скейлінга слід здійснити апаратурний скейлінг. Це необхідно для більш якісного видалення залишків зубного нальоту і зубного каменю.

У деяких випадках для розм'якшення твердих зубних відкладень можуть

використовуватися препарати, що містять у своєму складі органічні й неорганічні кислоти. Ці препарати наносять на поверхню зубного каменю на 30-60с, після чого їх змивають водою. Потім зубний камінь видаляють мануальних або механічним методом.

Сучасні системи для механічного видалення мінералізованих зубних відкладень (скейлер) поділяються на звукові й ультразвукові (магнітострикційні і п'єзоелектричні).

Звукові системи - це пневматичні скейлер. Вони працюють за допомогою стисненого повітря, який подається від компресора стоматологічної установки, частота коливань робочої частини скейлер при цьому невисока - близько 10 000 за 1с. Траєкторія руху робочого кінчика - орбітальна, з амплітудою до 1,5 мм. У результаті коливань робочої частини руйнуються щільно прикріплені до поверхні зуба відкладення. Цьому сприяє і спрямована на поверхню оброблюваного зуба струмінь води. При відсутності охолодження можуть виникати термічні пошкодження твердих тканин зубів і навколишніх м'яких тканин. Відносно невисока частота коливань оберігає поверхню кореня від травмування інструментом.

Ультразвукові скейлер генерують коливання ультразвукової частоти, перетворюючи електричний струм в мікроскопічні вібраційні коливання частотою 20 000 - 50 000Гц. У цих системах механічний компонент доповнюється іригацією, кавітаційним ефектом і акустичною турбулентністю. Ультразвукові скейлер можуть бути магнітострикційними або п'єзоелектричними (п'єзокерамічними). У магнітострикційних апаратах залізний або нікелевий сердечник в котушці змінного струму приводиться в поздовжнє коливання з частотою 20000-35000Гц. Робочий кінчик інструменту рухається по еліпсоїдній траєкторії. Ці системи потребують значного охолодження. Обробляти поверхню зуба таким інструментом необхідно уривчасто, без тиску. Контакт кінчика інструменту з поверхнею повинен бути щільним.

У п'єзоелектричних апаратах в змінному полі відбувається деформація кварцових кристалів (кілець). Коливання, які виникають при цьому передаються на робочу частину приладу, забезпечуючи його лінійні рухи із частотою 40000-60000Гц. Лінійні зворотно-поступальні рухи робочого кінчика найбільш ефективні і безпечні, оскільки при правильному розташуванні накінечника вони запобігають «ударному» руху поверхні зуба. Більшість апаратів виробляють надтонкі розпорошення рідини на торці накінечника. До п'єзоелектричних апаратів відносять Pieson Master 400, Pieson Master 600, Amdent, система EMS402 та інші. Ультразвукові системи для видалення зубних відкладень забезпечені робочими насадками різної форми, що дозволяють працювати на різних ділянках поверхні зубів.

Після видалення зубних відкладень обов'язково проводять поліровку поверхонь зубів для забезпечення максимально гладкої поверхні кореня, що перешкоджає ретенції нальоту і утворення зубного нальоту. З цією метою використовуються полірувальні гумові ковпачки, торцеві щіточки, полірувальні смужки, Флосети і мілкоабразивні полірувальні пасти з

розміром частинок наповнювача 1-2 мкм.

На заключному етапі професійного чищення зубів проводиться обробка поверхонь зубів фторвмісними твердіючими лаками (Duraphat, Bifluorid 12,

Fluor Protector).

Після проведення професійної гігієни для профілактики запальних явищ у тканинах ясен та антисептичної обробки порожнини рота рекомендується використовувати ополіскувачі з хлоргексидином (PresiDENT professional з 0,12% і 0,2% розчином хлоргексидину), що надає бактирицидну дію протягом 40с.

Пацієнтам з рецесією ясен, гінгівітом, пародонтитом після зняття зубних відкладень рекомендується проводити аплікації антисептичними гелями, наприклад гелем PresiDENT professional з 3% хлоргексидином протягом 5хв. Призначення наступного відвідування стоматолога залежить від стану тканин пародонту. Якщо пацієнт має здоровий пародонт, то кількість профілактичних відвідувань становить 2 рази на рік. Якщо діагностуються захворювання пародонту, пацієнт повинен відвідати стоматолога 3-4 рази на рік.

Індивідуальна гігієна порожнини рота

Основні принципи індивідуальної гігієни порожнини рота:

-Строго індивідуальний підхід до призначення гігієнічних засобів залежно від стоматологічного статусу і віку пацієнта;

-Використання комплексу засобів - зубних паст, ополіскувачів, гелів, бальзамів, спреїв, зубних щіток, флосів, йоржиків, масажерів для ясен, очищувачів язика. Особливий акцент при цьому - на інтердентальну гігієну;

-Використання зубних паст з контрольованою абразивністю, підбір зубних паст в залежності від стану емалі;

-Використання комбінованих та комплексних гігієнічних засобів (багатокомпонентні склади з полімодальними ефектами, комбінація мікроелементів, фітоекстракту і за показниками - антисептиків); -Суворо курсове застосування зубних паст і ополіскувачів, що містять антисептики;

-Участь стоматолога в виборі засобів індивідуальної гігієни порожнини рота. Зубна паста є одним з найбільш традиційних і незамінних засобів індивідуальної гігієни. Сучасні пасти містять абразиви на основі гідратованих оксидів кремнію з низькою абразивністю і високими поліруючими властивостями, що значно знижує ймовірність небажаної травми, як твердих тканин зуба, так і м'яких тканин пародонту.

Для індивідуальної профілактики захворювань пародонту використовуються зубні пасти, що містять різні лікувальні компоненти, а саме:

-протизапальні речовини рослинного походження: зубна паста PresiDent Classic (містить екстракти шавлії, ромашки, ехінацеї), PresiDent Aktive з

аллонтоіном, Colgate Прополіс, Aronal forte, Silka Blue mint;

-біологічно активні добавки PresiDent Exclusive з прополісом, PresiDent Aktive з аллонтоіном, Colgate Прополіс, Aronel forte, Silka Blue mint;

-гемостатичні засоби: PresiDent Aktive з солями цинку, сангвінарією, глодом,

PresiDent Aktive plus з корою дуба, лактатом алюмінію (дану пасту можна використовувати і для лікувальних аплікацій на ясна на 5-7хв.), Lacalut асtive з хлоргексидином і лактатом алюмінію;

-ферменти: YOTUEL Класик, YOTUEL фарма з папаїном (містить папаїн, що розщіплює наліт), фторидом і калієм для лікування та попередження підвищеної чутливості зубів. У пасту YOTUEL фарма входить також вітамін В5 для поліпшення трофіки ясен (Rembrandt, First Teeth);

-антибактеріальні добавки PresiDent Activ з 0,3% триклозаном, PresiDent Activ plus з 0,1% хлоргексидином, PresiDent Exclusive з 0,1% гекситідином, Silver Care з триклозаном, Blend-a-med Компліт, Blend-a-med Complete Night і Colgate total 12 з триклозаном, Lacalut, Curasept, Perlodent med;

-сольові добавки Silver Care White c бікарбонатом натрію Неопоморін, Фітопоморін, Blend-a-med Сода Бікарбонат;

- речовини, що знижують швидкість утворення зубного каменю PresiDent White і Renome, Silver Care White з бікарбонатом натрію, Blend-a-med Компліт, Blend-a-med Medic White, Blend-a-med Сода Бікарбонат, Sensodin F.

Ополіскувачі є додатковим засобом для догляду за порожниною рота. Вони пролонгують дію пасти і гелю, сприяють проникненню активних компонентів комплексу в міжзубні проміжки, допомагають доглядати за зубами протягом дня, після прийомів їжі.

Як і зубні пасти, ополіскувачі можуть містити в своєму складі:

-Протизапальні агенти PresiDent Класик (містить екстракти шавлії, меліси, ромашки і ехінацеї, а також натрію фторид), PresiDent Activе (екстракти кори дуба, сангвінаріі, глоду), Colgate Plax Лікувальні трави, Colgate Cool mint, Listerine, Фітодент;

-Біологічно активні добавки (Бальзам Вікторія, Biotene);

-Ферменти (Biotene);

-Антисептики PresiDent Activе Plus з триклозаном (0,3%), PresiDent Profi з хлоргексидином (0,12%), PresiDent Professional (0,12%, 0,2%

хлоргексидину);

-Ополіскувачі для лікування чутливих зубів: PresiDent Sensetive Plus (з нітратом калію 5% фтором, ксилітом, екстрактом липи, ромашки), зубний еліксир "SILVER CARE» (з фтором, цитратом калію і соком алоє). Для індивідуальної гігієни порожнини рота пацієнтам із захворюваннями зубів і ясен розроблені спеціальні лікувальні форми (гелі, бальзами, спреї з концентрованим вмістом лікувальних компонентів (PresiDent, Elidril,

GingiLacer, Lacalut (sprey), Oralfluor) /

-Гель для лікування чутливості зубів PresiDent Sensetive, містить нітрат калію 5% і фтор 0,86% - для ремінералізаціі емалі, олія м'яти). Застосовується для аплікації на зуби на 20 хв. 2-3 рази на день;

-Бальзам для ясен PresiDent Effect є ефективним доповненням комплексної терапії пародонтиту, гінгівіту і стоматиту. До його складу входять хлоргексидин 0,25%, екстракт ромашки 10% має протизапальну, антисептичну дію, екстракт мальви лісової 10% сприяє загоєнню. Аплікації гелю проводять за 10 хв. 2 рази на день.

- Лікувальний спрей для порожнини рота PresiDent Exlusive містить хлоргексидин 1% екстракт чебрецю, що володіє антисептичною і протигрибковою активністью, прополіс, стимулює регенерацію тканин, бісаболол - компонент екстракту ромашки з протизапальною дією. Спрей показаний при вогнищевих процесах, його можна застосовувати поза домом (на роботі, в поїздці). Застосовується коротким курсом.

Для досягнення максимального ефекту зубну пасту, ополіскувач або спрей призначають в комплексі.

Диференційований підхід до призначення засобів індивідуальної гігієни на прикладі засобів ТМ PresiDent

Стан зубів і

Рекомендованний комплекс ТМ

Основні

 

ясен

 

PresiDent

 

компоненти (склад)

Здорові зуби та

PresiDentа

Classic

антикарієсний

Фторид,

ромашка,

ясна, зріла

комплекс: зубна паста (75 RDA),

м’ята,

шалфей,

емаль

ополіскувач, срібна зубна щітка

ехінацея, мелісса

 

 

PresiDent medium

 

 

 

 

 

Чутлива

PresiDent

Sensitiv

для

лікування

Калій,

 

 

стончена,

чутливості зубів: зубна паста (25

фторид,ксилітол,

 

незріла емаль

RDA), ополіскувачь, гель для зубів,

липа, мята, ромашка,

 

срібна зубна

щітка

PresiDent soft

анетол, олія м’яти.

 

(м’яка)

 

 

 

 

 

 

 

Жовто-темна

ТМ PresiDent White антибляшковий

Деріват

морскої

емаль,

комплекс: зубна паста PresiDent

раковини

Diatomea,

виражений

Renome(75 RDA), зубна паста

женьшень,

 

 

зубний наліт,

PresiDent White (200 RDA), курс 1

гліцерофосфат

 

пігментація

раз в 14 днів. Ополіскувач PresiDent

кальція, фтор, в

 

White, срібна

щітка

PresiDent hart

ополіскувачі

 

(жорстка)

 

 

 

 

триклозан,

фторид,

 

 

 

 

 

 

женьшень.

 

 

Гінгівіт

PresiDent

Aktive

лікувальний

Триклозан

 

або

 

протизапальнийй комплекс: зубна

хлоргексидин,

 

 

паста PresiDentAktive (75RDA), або

сангвінарія

 

 

Стоматит

паста для ясен PresiDent Aktive Plus

(кровохлібка),

 

 

(75RDA),

ополіскувач

PresiDent

бояришник,

цинк,

 

Aktive Plus, срібна зубна щітка

алюміній, кора дуба,

 

PresiDent

soft,

PresiDent

Exclusive

ромашка, аллонтоін,

Парадонтит

лікувальний

протизапальний

фторид.

 

 

 

комплекс: зубна паста Exclusive

 

 

 

 

(75RDA), бальзам для ясен Effect,

 

 

 

 

ополіскувач Profi, спрей Exclusive/

 

 

 

Тимчасові і

Дитяча паста з різним смаком:

Гідратирований

 

постійні зуби

PresiDent

Baby 0-3

роки (малина)

кремній,

ксилітон,

 

без фтору

 

 

 

фтор, кальцій

 

PresiDent Kids 3-6 років (лимон)

 

 

 

фтор 0,05%

 

 

 

 

 

PresiDent Junior від 6 років (кола)

 

 

 

фтор 0,15%

 

 

 

 

Знімні протези

1. Крем

PresiDent

Гарант – для

В таблетке входят

 

надійної

фіксації

та

комфортної

активні

речовини,

 

фіксації протезів.

 

 

швидко розщіплюють

 

2. PresiDent Дентпрограма шипучі

наліт, дезинфікуючий

 

для високоефективної

очистки та

протез.

 

 

дезинфекції протезів.

 

 

 

Профілактичні спреї для свіжості подиху не повинні містити антисептиків, щоб їх тривале застосування не викликало розвитку дисбактеріозу в порожнині рота. Для свіжого подиху розроблені сучасні спреї, що не містять хлоргексидин - спреї PresiDent з м'яким антикарієсним компонентом - ксилитол і серія засобів Air-lift з мастилами о ливок, насіння петрушки, хлорфіліпту і ксилитол.

У антихалітозну серію Air-lift (Biocosmetics laboratories) входять паста,

ополіскувач, спрей, краплі для язика, жувальні гумки (для порожнини рота) і капсули (для порожнини шлунка).

Зубні щітки повинні відповідати наступним вимогам: мати певний розмір голівки, закруглені поліровані кінчики щетинок, щоб не травмувати емаль і ясна, якісну щетину з різними варіаціями жорсткості.

Таким вимоги відповідають зубні щітки ТМ PresiDent SILVER і ТМ SILVER. Це оригінальні зубні щітки зі зручними неслизькими рукоятками і покриттям базової поверхні чистячої головки СРІБЛОМ 999проби. Завдяки срібному покриттю ці щітки - самодезінфікуючі.

Для пацієнтів із захворюваннями тканин пародонта рекомендуються зубні щітки особливої конструкції - пародонтальні зубні щітки.

Пародонтальна зубна щітка може мати дворівневу або трирівневу щетину: внутрішні більш жорсткі і короткі щетинки білого кольору чистять жувальну поверхню, а більш довгі зеленого кольору - периферичні - очищають гладкі поверхні і ясенну борозну. Оригінальна щітка PresiDent Z3 з різнорівневої щетиною різної жорсткості представлена у додатку. У центрі головки щітки щетина середньої жорсткості, з боків - м'яка для делікатного очищення і масажу ясен. Хвилеподібна щетина забезпечує множинний контакт з поверхнею зубів, допомагає ретельно видаляти залишки їжі з міжзубних проміжків, попереджає формування зубного каменю.

Соседние файлы в папке metod