Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
403
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
315.39 Кб
Скачать

Нематодози (аскарідоз, ентеробіоз, трихоцефальоз, анкілостомідоз, трихінельоз, стронгілоїдоз, токсокароз, дирофіляріоз)

1.Актуальність теми:

Нематодози – інвазії, що спричинюються представниками круглих черв’яків - нематодами. До них належать: аскаридоз, анкілостомідози, стронгілоїдоз, трихінельоз, трихоцефальоз, ентеробіоз та інші.

Аскаридоз – один з найбільш розповсюджених гельмінтозів людини. Зустрічається майже у всіх ландшафтно-кліматичних зонах. За даними ВООЗ, у світі аскаридозом заражено близько 1 млрд людей.

Анкілостомідози (анкілостомоз та некатороз) розповсюджені в країнах з тропічним та субтропічним кліматом. За даними ВООЗ, близько 25% всього населення Землі уражено анклостомідозами. В Україні анкілостомідози реєструються, в основному, як завозні випадки, що сьогодні має особливе значення, бо посилюється міграція людей з Пакистану, Туреччини, Ірану та південних республік колишнього СРСР.

Випадки стронгілоїдозу зареєстровані в багатьох регіонах України, де вологий грунт та рівнинні території (Придністровська зона, Закарпаття, Волинь, Полісся), незважаючи на переважну розповсюдженість цієї інвазії у країнах з тропічним та субтропічним кліматом. Близько 2% населення східної Європи вважаються інвазованими.

Трихінельоз розповсюджений у всіх кліматичних зонах. В теперішній час в деяких районах Бєларусі, України (Вінницька, Хмельницька, Одеська області), на Північному Кавказі, центральних областях Європейської частини Росії сформувалися ендемічні осередки трихінельозу.

Ентеробіоз є одним з найбільш поширених кишкових гельмінтозів людини. Зустрічається повсюди. Найбільш часто захворювання реєструється у дітей дошкільного та шкільного віку.

Трихоцефальоз достатньо широко розповсюджений по всьому світу, особливо в тропіках та субтропіках. В Україні зараженість населення трихоцефальозом складає 10,7- 24,8%.

Токсокароз собак широко розповсюджений во всьому світі. В зв’язку з високою плодовитістю цих гельмінтів та стійкістю яєць токсокар до дії факторів зовнішнього середовища, грунт, особливо в мегаполісах, звичайно буває інтенсивно забруднений яйцями токсокар в місцях вигулу собак.

Клінічна актуальність гельмінтозів зумовлена відсутністю настороженості лікарів до цієї патології (має різноманітні клінічні прояви, і в той самий час сповільнений розвиток захворювання), тяжкістю перебігу (найчастіше хронічний перебіг з тривалою компенсацією), складністю раннього виявлення (за спорадичними випадками більшість хворих потрапляє в інфекційний стаціонар не раніше 2-3 тижня хвороби), низьким рівнем лабораторної діагностики, ризиком виникнення ускладнень (алергічний міокардит, пневмонія, менінгоенцефаліт, гепатит, порушення в системі гомеостазу), також залишається відкритим питання про роль гельмінтозів в онкогенезі.

2.Навчальні цілі заняття (з вказівкою рівня засвоєння, що планується):

2.1. Студент повинен знати: а-2

  • етіологію нематодозів, фактори патогенності збудника

  • епідеміологію нематодозів

  • патогенез нематодозів

  • клінічні прояви нематодозів типового перебігу

  • патогенез, термін виникнення і клінічні прояви ускладнень нематодозів

  • лабораторну діагностику нематодозів

  • принципи лікування нематодозів

  • принципи профілактики нематодозів

  • діагностику та тактику ведення хворих у разі виникнення невідкланих станів

  • правила виписки реконвалесцентів зі стаціонару

  • прогноз

  • правила диспансеризації реконвалесцентів