Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-09-2014_10-52-56 / Концепця виховно роботи.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
49.66 Кб
Скачать

Указ президента україни Про Концепцію виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України

З метою підвищення рівня виховної роботи у Збройних Сил та інших військових формуваннях України, визначення напрямків і засад її перебудови відповідно до сучасних вимог

ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Затвердити Концепцію виховної роботи у Збройних Сил та інших військових формуваннях України (додається).

2. Міністрові оборони України, Командувачу Національної гвардії України, Голові Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Міністрові внутрішніх справ України, Голові Служби безпеки України, Міністрові України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи вжити заходів до усунення серйозних недоліків у виховній роботі у військових підрозділах, перебудови її відповідно до затвердженої цим Указом Концепції, зміцнення органів виховної роботи та підвищення їх статусу.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ

4 вересня 1998 року

№981/98

ЗАТВЕРДЖЕНО

Указом Президента України

від 4.09.98р. №981/98

Концепція виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України

1. Передумови розроблення Концепції

Ця Концепція спрямована на реалізацію у Збройних Силах та інших військових формуваннях України гуманітарної політики держави, національної системи виховання.

Концептуального визначення єдиних підходів у вихованні збройного захисника Батьківщини вимагає єдина для нашої держави економічна суспільно-політична, демографічна ситуація, стан молоді в суспільстві і трансформація усіх її проблем у Збройні Сили та інші військові формування України. Вимоги сьогодення потребують формування нового світогляду, морально-етичних, національно-історичних основ поведінки військовослужбовців.

Першочерговими проблемами виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України є:

відсутність єдиної системи поглядів на завдання, напрямки та порядок управління духовними процесами;

недосконалість нормативно-правової бази військово-гуманітарної діяльності;

невизначеність сфери повноважень і відповідальності органів виховної роботи;

нагальна потреба розвитку кадрового, інтелектуального, технічного, науково-аналітичного потенціалу органів виховної роботи, підняття престижу, авторитету і значимості їх діяльності.

Ці та інші проблеми нагальне вимагають відпрацювання єдиних концептуальних підходів до виховної роботи, визначення її складових, які викладаються в Концепції виховної роботи у Збройних Силах та інших військових формуваннях України.

2. Загальні положення

Метою цієї Концепції є:

забезпечення єдності навчання, виховання, розвитку і психологічної підготовки військовослужбовців;

координація зусиль та єдність поглядів на проблему виховання військовослужбовців, визначення головної ролі в органах виховної роботи, що створюються при військових управліннях військових формувань;

створення та удосконалення педагогічних технологій, форм і методів виховання військовослужбовців;

узгодження дій державних та військових органів управління щодо цілеспрямованої підготовки молоді до військової служби.

Виховна робота у Збройних Силах та інших військових формуваннях України – є системою організаційних, морально-психологічних, інформацій­них, педагогічних, правових, культурно-просвітницьких та військово-соціальних заходів, спрямованих на формування і розвиток у воїнів професійно необхідних психологічних якостей, моральної самосвідомості, яка повинна забезпечити високу бойову і мобілізаційну готовність органів управління, з'єднань і частин, зміцнення військової дисципліни та правопорядку, згуртування військових колективів, особового складу до захисту суверенітету, територіальної цілісності України.

Виховна робота здійснюється відповідно до Конституції та законів України, Воєнної доктрини України, нормативно-правових актів Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, є невід'ємною складовою частиною повсякденної діяльності Збройних Сил та інших військових формувань України.

Система виховної роботи у військових формуваннях включає суб'єкт та об'єкт виховного процесу, програму діяльності, організацію та керівництво виховною роботою.

До основних суб'єктів виховної роботи належать органи державного та військового управління, командувачі, командири (начальники), штаби, органи виховної роботи, засоби масової інформації.

Об'єктом виховної роботи є військовослужбовці та службовці військових формувань України, а також військові колективи в системі суспільних взаємовідносин та в процесі службової діяльності.