Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК програма ЛОГОП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Методи контролю і оцінювання досягнень студентів під час кваліфікаційного екзамену зі спеціалізації «логопедія»

В основі рейтингового контролю державного кваліфікаційного екзамену зі спеціалізації «Логопедія» лежить накопичення балів за виконання аналітико-проектувальних та практичноорієнтованих завдань. Рейтинг випускників формується на підставі отриманих балів за виконання трьох завдань варіанту білету за 100 бальною шкалою.

Максимальна кількість балів, що може отримати студент за виконання аналітико-проектувальних завдань становить 70 балів (по 35 балів за кожне з завдань), практичного завдання – 30 балів. Критерії оцінювання рівня виконання аналітико-проектувального та практичного завдань: повнота, логічність, глибина, зв’язок з практикою, інтегрованість знань.

Оцінювання аналітико-проектувального завдання.

Студент отримує 35 балів, якщо відповідь повна обґрунтована, логічно структурована, системна, виявляється досконале володіння понятійним апаратом, тези аргументовані та вагомі, зроблені повні висновки. Студент демонструє знання історії питання та сучасних досліджень, виявляє здатність до практичного аналізу та узагальнення педагогічних фактів і явищ. У відповіді спирається на передовий педагогічний досвід та на власний практичний досвід, прогнозує тенденції розвитку педагогічних явищ, моделює педагогічну ситуацію, спираючись на теоретичні позиції. Спостерігається здатність творчо інтерпретувати міжпредметні зв’язки та поєднувати теоретичні знання з практичними.

Студент отримує 25 балів, якщо відповідь повна, логічна, характерне володіння понятійним апаратом, зроблені повні висновки. Виявляє знання сучасних досліджень, виявляє здатність до критичного та продуктивного аналізу, прогнозує тенденції розвитку психолого-педагогічних явищ, творчо моделює психолого-педагогічну ситуацію розвитку. Студент творчо інтегрує знання з суміжних дисциплін, репродуктивно поєднує теоретичні знання з практичними.

Студент отримує 15 балів, якщо відповідь неповна, без належного обґрунтування, характерне володіння понятійним апаратом з незначними неточностями, помилками. Відповідь з частковим порушенням послідовності, аргументи недостатньо переконливі, висновки не суттєві. Спостерігається часткове висвітлення історії та сучасного стану проблеми. Студент виявляє здатність до аналізу, наводить поодинокі приклади з власної практики, проте відчуває ускладнення при прогнозуванні та моделюванні педагогічних явищ, репродуктивно інтегрує знання з суміжних дисциплін та теоретичні знання з практичними.

Студент отримує 5 балів, якщо відповідь поверхова, непослідовна, характерне невміння виділити головне та часткове володіння понятійним апаратом, аргументи поодинокі або відсутні, висновки відсутні. Спостерігається поверхове висвітлення проблеми з називанням окремих прізвищ дослідників, уміння аналізувати несформоване. Студент пов’язує відповідь з практичним досвідом, моделює педагогічні ситуації за стандартними алгоритмами, інтеграція з суміжними дисциплінами та теоретичних знань з практичними відсутня.