Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педагогічна, 5 курс (програма).doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
231.94 Кб
Скачать

Самоаналіз уроку

  1. Місце уроку в темі, розділі курсу (встановлюється характер зв’язку уроку з попередніми і наступними уроками; виявляється, як реалізується принцип наступності та перспективності).

  2. Чи відповідає задум уроку реальній навчально-педагогічній ситуації. Характеристика триєдиної мети уроку (реалізація принципу єдності навчання, виховання і розвитку учнів) з опорою на характеристику класу: які

сформувалися, які якості почали, які продовжили розвивати на уроці, який виховний вплив справив урок на учнів, виходячи зі специфіки розвитку класного колективу).

  1. Вибір типу (змісту) і виду (форми) заняття. Обґрунтування певного структурно-логічного ходу заняття, послідовність і доцільність підбору, обсягу та розподілу навчального матеріалу (інформаційної бази уроку). Ступінь новизни, проблемності, актуальності, доступності й привабливості

навчальної інформації. В якій мірі застосовані на уроці методи і прийоми відповідали цілям уроку, Який характер пізнавальної діяльності вони забезпечували: репродуктивний, частково-пошуковий (евристичний), дослідницький, проблемний, творчий? Які методи сприяли активізації навчання школярів? Як висловилася ефективність використаних методів і прийомів навчання? Яке поєднання форм навчання було обрано для досягнення мети уроку? Як був організований контроль засвоєння інформації? Чи були відхилення від первинного задуму уроку? Які? Чому (якщо були)?

  1. Реалізація загальнодидактичних принципів навчання на уроці (наочність, науковість, зв’язок теорії з практикою, доступність, посильність, систематичність навчання, послідовність, свідомість, активність і самостійність учнів, індивідуалізація і диференціація навчання).

  2. Особливості навчально-наукового спілкування: ступінь діалогічності. Визначення потреби учнів в діалоговому режимі спілкування. Які умови були створені для організації пізнавальної діяльності учнів, для досягнення творчої взаємодії, для продуктивної роботи мислення, уяви? Як учитель налагоджував і підтримував «зворотній зв’язок» з усіма учнями в ході уроку? Як здійснювалося управління спілкуванням учнів на уроці? Як учитель домагався потрібної вибірковості, осмисленості, цілісності сприйняття учнями досліджуваних предметів? Як учитель використовував у своїй роботі переконання, навіювання? Як домагався зосередженості і стійкості уваги учнів? Які прийоми залучення й підтримки уваги та розвитку уважності на уроці? Що робив учитель для більш успішного запам’ятовування матеріалу учнями? Які особливості довільного, механічного та смислового запам'ятовування проявилися у школярів на уроці? Як на уроці здійснювалось формування стійкого і дієвого інтересу до навчального предмета і вченню в цілому?

  3. Система роботи викладача. Вміння організувати роботу на уроці (розподіл часу, логіка переходу від одного етапу до іншого, чергування і зміна видів діяльності, освоєння раціональних прийомів навчальної роботи); поведінка вчителя (такт, місцезнаходження, зовнішній вигляд, манери); мова вчителя (темп, дикція, інтенсивність, образність, емоційність, загальна та спеціальна грамотність); характер (стиль) взаємодії вчителя та учнів (авторитарний, демократичний, ліберальний); об’єктивність і доброзичливість учителя в виставлянні оцінок і оцінюванні відповідей учнів; самоорганізація вчителя (підготовленість до уроку, робоче самопочуття на початку уроку й у процесі його здійснення – зібраність, узгодження з темою і метою уроку, енергійність, наполегливість у здійсненні поставленої мети, оптимістичний підхід до всього, що відбувається на уроці, педагогічна винахідливість); роль учителя у створенні психологічного клімату на уроці.

  4. Результативність уроку. Чи вдалося через рішення навчальних завдань досягти цілей уроку? Доведіть. Як на уроці була проведена діагностика ступеня досягнення поставлених цілей? Виразність навчального, розвивального, виховного ефекту проведеного уроку (стадія, ступінь освоєння навчально-виховної інформації, засоби досягнення навчально-виховного результату). Які критерії ефективності методичної системи роботи вчителя, методичних прийомів, використаних на уроці? Спрямованість уроку на вирішення наступних завдань: становлення та прояв індивідуальності учнів, розвиток творчих здібностей, формування позитивної Я-концепції особистості учнів, вироблення індивідуального стилю пізнання і поведінки.

  5. Причини успішного / неуспішного, на Вашу думку, проведення уроку. Що в уроці Ви зробили б по-іншому? Чи буде потрібно корекція цілей, змісту і форми інших (наступних) уроків, і яка саме?

Додаток 7

Титульна сторінка оформлення виховного заходу

Тема...

Мета...

Обладнання...

Місце проведення...

Тривалість проведення...

Форма...

План проведення...