Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga.doc
Скачиваний:
539
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Змістовий модуль 8, 9

Методика навчання учнів розв’язування сюжетних задач

Роль і місце задач у початковому курсі математики. Функції сюжетних задач. Складові процесу розв’язування задач. Культура запису розв’язування задач.

Методика навчання учнів розв’язування простих та складених сюжетних задачі Формування вмінь розв’язувати прості та складені сюжетні задачі в курсі початкової школи за методичною системою М. В. Богдановича та Л. П. Кочиної.

Методична система навчання розв’язування сюжетних задач учнів початкової школи (автор С.О. Скворцова). Методика формування загального вміння розв’язувати задачі. Формування вміння розв’язувати задачі певних видів.

Система формування вмінь учнів розв’язувати нестандартні задачі та задачі з логічним навантаженням (за методичною системою О.Я. Митника) у курсі математики початкової школи.

Питання для обговорення на практичних і лабораторних заняттях

Особливості навчання учнів розв’язувати сюжетні задачі за методичною системою М.В. Богдановича, Л.П. Кочиної та С.О. Скворцової.

Спостереження, аналіз і моделювання фрагментів уроків, пов’язаних з організацією діяльності учнів над сюжетними задачами.

Аналіз типових помилок, що виникають під час розв’язування задач, шляхи їх подолання. Забезпечення уроків засобами наочності.

Особливості застосування компетентнісного підходу на різних етапах уроків математики в початковій школі в процесі розв’язання сюжетних задач.

Дослідницькі завдання для самостійної роботи

Підготуйте методичний огляд журналів "Початкова школа" та "Начальная школа" на тему "Методика навчання учнів розв’язувати сюжетні задачі". Складіть бібліографічний покажчик статей для використання в подальшій професійній діяльності. Окремо проаналізуйте статті М.В. Богдановича, Л.П. Кочиної, С.Є. Царьової, С.О. Скворцової, в яких розглядається проблема навчання учнів розв’язувати сюжетні задачі, та зробіть на деякі з них анотації (на вибір студентів).

Змістовий модуль 10

Методика навчання алгебраїчного матеріалу в курсі початкової школи

Формування й розвиток уявлень учнів про числові та буквені вирази, рівності й нерівності. Ознайомлення з розв’язуванням задач, складанням числових виразів.

Формування уявлень учнів про рівняння з однією змінною. Особливості формування вмінь учнів розв’язувати рівняння з однією змінною на одну – дві дії на основі взаємозв’язку між компонентами й результатами дій. Методика ознайомлення учнів з розв’язанням задач складанням рівнянь.

Формування уявлень про нерівності з однією змінною. Особливості формування вмінь учнів розв’язувати прості нерівності способом добору.

Формування уявлень учнів про функціональну залежність.

Особливості застосування навчальних технологій під час опрацювання алгебраїчного матеріалу на уроках математики в початковій школі.

Питання для обговорення на практичних і лабораторних заняттях

Спостереження, аналіз і моделювання уроків, пов’язаних з ознайомленням учнів з алгебраїчним матеріалом.

Аналіз помилок, що виникають у дітей при вивченні алгебраїчного матеріалу. Забезпечення уроків засобами наочності. Добір дидактичних ігор.

Особливості застосування компетентнісного підходу під час опрацювання алгебраїчного матеріалу на різних етапах уроків математики в початковій школі.

Дослідницькі завдання для самостійної роботи

Розробіть спеціальні навчально-методичні матеріали за темами (тему обрати в будь-якому класі, але ту, що пов’язана з вивченням алгебраїчного матеріалу) для роботи зі здібними учнями та з метою корекційно-розвивального навчання в умовах класно-урочної системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]