Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kniga.doc
Скачиваний:
539
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
6.61 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Розкрийте процес первинного ознайомлення учнів з діями додавання та віднімання за обраним методичним підходом. Сконцентруйте увагу навколо формування конкретного змісту арифметичних дій додавання та віднімання.

  2. Розкрийте методику вивчення теми „Додавання та віднімання в межах 10” за різними методичними підходами. Відповідь побудуйте за планом: 1) прийоми обчислення в межах 10; 2) методика формування обчислювальних навичок; 3) складання та аналіз таблиць.

  3. Прокоментуйте, яку наочність доцільно використовувати на уроках під час ознайомлення з діями додавання та віднімання. На конкретних прикладах розкрийте, як вона сприяє засвоєнню основних математичних понять.

  4. Якому з методичних підходів до вивчення теми „Табличного додавання та віднімання з переходом через десяток” Ви надаєте перевагу?

  5. Назвіть основні відмінності різних методичних підходів до вивчення теми „Додавання та віднімання двоцифрових чисел”.

  6. Порівняйте особливості вивчення тем „Додавання та віднімання двоцифрових чисел” та „Додавання та віднімання в межах 1000 ” за різними методичними системами.

  7. Назвіть основні переваги методичного підходу Л.П.Кочиної до вивчення теми „Додавання та віднімання багатоцифрових чисел”.

Практичний блок Практичне заняття № 1

Тема. Методика навчання додавання та віднімання в межах 10. Методика навчання табличного додавання та віднімання з переходом через десяток.

План

1. Аналіз методичних підходів до опрацювання теми.

  1. Зміст та порядок вивчення теми за чинними підручниками.

  2. Особливості проведення уроків з тем „Додавання та віднімання в межах. 10”, „Табличне додавання та віднімання з переходом через десяток” за різними методичними системами .

  3. Дидактичні ігри на уроках математики під час опрацювання теми.

  4. Наочність та методика її використання на уроках математики.

Основна література

    1. Богданович М.В., Козак М.В., Король Я.А. Методика викладання математики в початкових класах. – Вид. 3-тє, перероб. і допов. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2006.– 336 с.

    2. Богданович М.В. Методика вивчення нумерації арифметичних дій у початковій школі. – К., 1991. – 206 с.

    3. Бантова М.А. Система формирования вычислительных навыков // Начальная школа. – 1993. - № 11.– С. 38 – 44.

    4. Король Я.А. Практикум з методики викладання математики в початкових класах. – Тернопіль, 1998. – 136 с.

    5. Навчання і виховання учнів 1 класу: Методичний посібник для вчителів / Упор. Савченко О.Я. – К.: Початкова школа, 2002. – С. 210-275.

6. Навчання і виховання учнів 2 класу: Методичний посібник для вчителів / Упор. Савченко О.Я. – К.: Початкова школа, 2003. – 608 с.

7. Скворцова С.О. Методика формування у молодших школярів поняття про арифметичні дії додавання та віднімання // Початкова школа. – 2011. - № 3. – С. 15-17.

8. Скворцова С.О. Обчислювальні навички як складова предметно-математичної компетентності молодшого школяра // Початкова школа. – 2011. - № 8. – С. 48-51.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]