Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

skhemi / Пер_оди розвитку грецької м_фолог_ї

.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
46.08 Кб
Скачать
Періоди розвитку грецької міфології1

Періоди розвитку

Загальна характеристика

Історична

епоха

Стадії розвитку

Приклади

історії

міфології

Доолімпійський

(хтонічний2, дофессалійський3)

Процес життя сприймається в хаотичному вигляді, оточуючий світ матеріалізований і одухотворений, населений сліпими силами, речі й явища диспропорційні і дисгармонійні

М

А

Т

Р

І

А

Р

Х

А

Т

Рання (збиральництво і мисливство)

Фетишизм4
Увесь світ був одухотворений і наділений магічною силою, а демонічна істота не відділялася від предмета, в якому вона жила

Зевс у давні часи сприймався в

м. Сікіон (Пелопоннес) у вигляді присвяченої йому кам’яної піраміди, а в Аркадії у вигляді поставленої йому на Лікейській горі колони; Лето на Делосі ототожнювалася з необробленим поліном; Діоніс з виноградною лозою, плющем і вином; дельфійський омфал (“пуп землі”)5

Розвиток виробничого господарства

А

Н

І

М

І

З

М1

А

Н

І

М

І

З

М

Преанімізм2.

Тісно пов’язаний з демонізмом. Спочатку демон – це миттєво діюча сила, яка вже не є фетишем, але ще не має закінченого образу. Пізніше з’являються демони окремих речей і подій, які з більшою чи меншою силою впливають на людське життя і природу.

Дух не відділявся від предмету і, коли знищували його предмет, гинув разом з ним.

Миттєво діючий неочікуваний і страшний демон без обличчя, який певним чином визначає долю (Гомер)

Гамадріади

(німфи дерев, які народжувалися і гинули разом з деревом).

Ранній анімізм Боги і демони мисляться як матеріальні і чутливі істоти. Вони мають звичайне тіло, яке, у залежності від рангу виникає з різних видів матерії: землі, води, повітря, вогню й ефіру. Для цього етапу характерні тератологічні1 і міксантропічні2 демони.

Титани (породжені землею Геєю і небом Ураном боги-велетні), циклоп (породжене землею велетенське чудовисько з одним оком), еринії (доньки Геї, заплідненої краплями крові Урана, богині помсти).

Сирени (напівптахи-напівжінки), кентаври (напівлюди-напівконі).

Розвинутий анімізм. Домінування антропоморфізму (олюднення), який саме в греків досягнув найвищого розвитку3. Олюднений образ бога, героя чи демона має риси фетишизму.

Амазонки, совоока Афіна, волоока Гера, Зевс (його перетворення на золотий дощ, бика, орла).

Олімпійський

(фессалійський, класичний, героїчний)

Світ упорядкований, умиротворений, поетизований і гармонійний, має чітку ієрархічну структуру, на чолі якої стоїть один верховний бог

П

А

Т

Р

І

А

Р

Х

А

Т

Перехід до повного продуктивного виробництва. Організоване землеробство, тваринництво, будівництво.

Розвиток мистецтва.

Рання класика

Перемога над тератологічними чудовиськами, які уособлюють сили землі. Переосмислення функцій давніших богів і поява божеств нового типу, естетизація їх зовнішнього вигляду.

Вивищення і героїзація людини, відтворення її трудової діяльності і підкорення нею природи.

Аполлон знищує Піфона, Персей вбиває Медузу, Зевс перемагає титанів, циклопів, гігантів і Тіфона і кидає їх в Тартар.

Гера стає покровителькою шлюбу і сім’ї, Деметра – землеробства, Гефест – ремісництва; Феміда перетворюється на богиню правосуддя, Афродита богиню краси і кохання.

Орфей підкорює чарами своїх співів усю природу, навіть підземне царство мертвих, Дедал споруджує різноманітні будівлі, знаменитий крітський лабіринт і злітає на саморобних крилах до неба. Геракл здійснює 12 подвигів, які є вершиною героїчної діяльності. Скелі Симплегади перестають сходитись після того, як між ними проплили аргонавти. Сфінкс гине, коли Едіп розгадує його загадку.

Розпад родових відносин і формування класової державності

Пізній героїзм.

Герої сміливіше поводяться з богами, вступають з ними у різноманітні змагання, хоча їх і карають за це. З’являються міфи про родове прокляття за порушення певних моральних норм

Тантал роздає нектар і амброзію смертним і пишається своєю дружбою з богами, Сізіф видає таємницю любовних зустрічей Зевса і Егіни, Диомед б’ється з Аресом і Афродитою, Арахна викликає на змагання Афіну.

Від прокляття гине рід Лая, потерпає рід Тантала і його сина Пелопа

1 У грецькій міфології відбилися всі особливості родинно-общинної психології: на природу переносилися одухотворено-розумні і стихійно-колективні відносини родової общини. Вона нерозривно пов’язана із змінами соціально-історичного контексту античності.

2 Хтонічний (від грец. χών – земля, ґрунт, край) – земляний, пов’язаний якимось чином із землею. У цей період земля й пов’язані з нею предмети уявлялася первинною свідомістю живою, одухотвореною, джерелом і лоном усього світу, богів, демонів і людей.

3 Фессалія – це історична область у середній Греції. Саме на півночі Фессалії знаходиться гора Олімп, на якій, за уявленнями давніх греків жили боги,

4 Фетишизм – приписування обмеженою чуттєвим сприйняттям свідомістю безпосередньо видимим і відчутним речам якостей живих і перенесення на них соціальних функцій.

5 Цей вираз пов’язаний з міфом про народження Зевса. Батько Зевса Кронос, боячись, що один з синів займе його місце, ковтав усіх своїх дітей. Бажаючи врятувати останню дитину, Рея, подала йому замість немовляти замотаний у пелюшки камінь. Коли Кронос після деякого часу виплюнув цей камінь, його помістили в Дельфах як центр землі і стали почитати як святиню.

1 Анімізм (від лат. anima, animus – душа, дух) – віра в душі і духів, які керують усім матеріальним світом. У цей період відбуває-ться процес від-ділення ідеї фетиша від його самого.

2 Термін використовується за термінологією німецького вченого Г. Узенера. Преанімістичний бог – “бог даної миті”

1 Тератологічні демони (від грец. τερας – “чудо”, “чудовисько”) – чудовиська і страховиська, які символізують сили землі.

2 Міксантропічні демони (від грец. μίξις – змішування, суміш, зв’язок і άνϑρωπoς – людина) – істоти, які поєднували в собі риси людини і тварини.

3 Саме антропоморфні міфологічні образи знайшли своє втілення в літературі і мистецтві