Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

02-09-2013_23-08-33 / 10aeakzv

.pdf
Скачиваний:
22
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Національна академія державного управління при Президентові України

Концептуальні засади взаємодії політики й управління

Навчальний посібник

Київ

2010

1

УДК 321.01/7(075.8)

К64

Схвалено Вченою радою Національної академії державного управління при Президентові України (протокол № 163/10-8 від 5 листопада 2009 р.)

Авторський колектив : Е. А. Афонін (розд. 12), Я. В. Бережний (розд. 11), О. Л. Валевський (розд. 1), А. М. Гаврилюк (розд. 10), В. В. Голубь (вступ, розд. 4), Л. В. Гонюкова (розд. 5), В. М. Гурієвська (розд. 9), В. М. Козаков (розд. 7), М. М. Логунова (розд. 8), М. І. Пірен (розд. 3, 10), О. В. Пшеничнюк (розд. 8), О. В. Радченко (розд. 7), В. А. Ребкало (розд. 1), В. В. Тертичка (розд. 11), Л. М. Усаченко (розд. 6), В. А. Шахов (розд. 2).

Рецензенти :

В. Д. Бакуменко, доктор наук з державного управління, професор; М. Ф. Головатий, доктор політичних наук, професор; Н. В. Грицяк, доктор наук з державного управління.

Концептуальні засади взаємодії політики й управління : К64 навч. посіб. / авт. кол. : Е. А. Афонін, Я. В. Бережний, О. Л. Валевський та ін. ; за заг. ред. В. А. Ребкала, В. А. Шахова, В. В. Голубь, В. М. Козакова. - К. : НАДУ, 2010. - 300 с.

У навчальному посібнику висвітлюються проблеми розвитку політичних процесів в Україні, здійснюється аналіз взаємозв'язку і взаємодії політики й управління, визначаються шляхи та механізми їх удосконалення і посилення.

В основу навчального посібника покладено результати дослідження НДР "Концептуальні засади взаємодії політики і управління" (номер державної реєстрації 0108U002012) комплексного наукового проекту "Державне управління та місцеве самоврядування". Керівник науково-дослідної роботи - В. А. Ребкало, д.філос.н., професор.

Розрахований на слухачів НАДУ всіх спеціальностей та державних службовців.

УДК 321.01/7(075.8)

© Національна академія державного управління при Президентові України, 2010

2

ВСТУП

Тривалий період пошуку і спроби розробки різноманітної палітри теоретичних концепцій і напрямів практичної реалізації політико-адміністративного реформування в пострадянській Україні свідчать про те, що перспективи й результати політичних і адміністративних змін стикаються із серйозними протидіями і труднощами, а також викликають цілий спектр соціально-політичних проблем і адміністративних негараздів. Це є свідченням розуміння (за оцінкою навіть протилежних політичних та ідеологічних концепцій) низького рівня управління державою, неналежного усвідомлення політичною елітою своїх функцій по відношенню до суспільства, обмеженої ефективності виконання своїх функцій владними суб'єктами, наростанням протиріч і конфліктного потенціалу в середині самого українського суспільства.

У зв'язку з цим надзвичайно актуальним є розгляд сучасного стану розвитку українського суспільства з точки зору аналізу саме концептуальних засад взаємодії політики й управління, розуміючи, з урахуванням того, що неможливо говорити про реформування однієї складової державної системи, не звертаючи уваги на інші. Можливо, недооцінювання саме цього факту і є причиною того, що численні спроби політичних і адміністративних реформ за роки незалежності в Україні не принесли очікуваних результатів.

Автори підручника намагалися розглянути взаємодію політики й управління виходячи із синергетичного підходу до аналізу складних соціальних процесів і явищ, використовуючи передусім нову інституціональну методологію дослідження політико-адміні- стративного управління як сфери публічного управління і гори- зонтально-мережевих комунікацій. Ми виходили з розуміння того, що протягом еволюції реформ було втрачено магістральну лінію, а саме - об'єктивний аналіз і прогнозування перспектив розвитку політичних та соціальних інституцій і безпосередньо майбутні вектори суспільно-політичних інституціональних змін. Важливим завданням було підкреслити і те, що нові соціально-політичні інститути і форми взаємодії не виникають на пустому місці, а по- в'язані з тривалим терміном існування колишніх. Досить часто виникнення нових формальних інститутів не спрацьовує, наражаючись на їх спротив і неготовність суспільства до змін.

3

Необхідність відповідності навчального процесу з курсу "Концептуальні засади взаємодії політики й управління" вищезгаданим завданням і сучасним вимогам зумовили логічну побудову підготовленого підручника, який послідовно розкриває тео- ретико-методологічні засади взаємодії політики й управління у публічній сфері, вплив політичного процесу на прийняття і реалізацію політико-управлінських рішень, вплив політичних партій на розвиток управлінських процесів, особистісні засади політики

йуправління, політичний розвиток і політичну модернізацію в контексті аналізу політичних змін, становлення нової ідентичності та її вплив на політику і державне управління, характер взаємовідносин політичної влади та управління, співпрацю органів державної влади з неурядовими організаціями як напрям політики й управління, аналіз політико-адміністративного реформування як напрям реалізації нової управлінської парадигми, аналіз особистісних засад взаємодії політики і державного управління, особливості реалізації стратегічного планування і управління, а також перспективи

йумови застосування психологічного консультування в політиці

йуправлінні.

Авторський колектив кафедри державної політики і управління політичними процесами Національної академії державного управління при Президентові України висловлює щиру подяку рецензентам підручника: проректору з наукової роботи Академії муніципального управління, доктору наук з державного управління, професору В. Д. Бакуменку; першому заступнику директора Національного інституту стратегічних досліджень, доктору наук з державного управління, професору Н. В. Грицяк; доктору політичних наук, професору, проректору з наукової роботи МАУП М. Ф. Головатому.

4

1. ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВЗАЄМОДІЇ ПОЛІТИКИ Й УПРАВЛІННЯ В ПУБЛІЧНІЙ СФЕРІ УКРАЇНИ

План

1.1.Атрибутивні та функціональні особливості публічної сфери в Україні.

1.2.Взаємодія політики й управління.

1.3.Відмінності політичних та адміністративних складових

удержавному управлінні.

1.4.Напрями гармонізації управління й публічної політики.

Ключові слова: публічна сфера, публічна політика, врядування, державне управління, адміністративна реформа, державна політика, адміністративні та політичні посади, політична культура, регулятивна функція держави.

1.1. Атрибутивні та функціональні особливості публічної сфери в Україні

Сьогодні очевидно, що об'єктивна складність, внутрішня суперечливість і наукова неопрацьованість моделі, шляхів, механізмів і динаміки процесів реформування українського суспільства посилюється тим, що значно затягнувся період визначення реального механізму взаємодії й взаємовпливу владних структур та суспільства в Україні. Тут протидія різних підходів обтяжена як внутрішньополітичними змінами і деформаціями, так і традиціями, стереотипами, що склалися в публічній сфері. Адже перевершеність деяких з панівних парадигм, крім суто наукових наслідків, активно впливає на поведінку політичних лідерів і еліт, на діяльність політичних партій, на характер прийняття політично зважених рішень, на орієнтацію суспільної думки щодо активізації процесів демократичних перетворень в Україні і подолання кризових явищ у всіх сферах суспільного життя. Саме в нерозвинутості публічної сфери і публічної політики, в їх традиційній суперечливості полягає одна з головних перешкод на шляху демократичного і стабільного розвитку Української держави.

5

Існують різні підходи до визначення публічної сфери і публічної політики. У вузькому значенні, за визначенням Ю.Габермаса, - публічна сфера, це та "сфера соціального життя, в якій формується громадська думка". Інакше кажучи, це - арена, форум публічного дискурсу з приводу соціально-політичних проблем життя

йрозвитку суспільства.

Уширокому значенні ідея публічної політики і врядування передбачає існування сфери чи сектору життя, що не є приватними або суто індивідуальними, а здійснюються спільно. Вона не тільки не вичерпується комунікаціями громадян та суспільною рефлексією, але й трансформується в практичні дії. У цій якості вона постає як "спільна практична діяльність, що спрямована на досягнення цілей, що поділяються всіма". На думку В.Парсонса, поняття "публічний" означає ті аспекти людської діяльності, які вимагають урядового чи соціального регулювання, втручання або принаймні спільних дій [1, с. 23]. У підсумку, як вважає російський дослідник І.М.Дзялошинський, "публічна сфера постає не тільки як суспільний форум колективного пошуку громадянами загальних цілей та засобів їх досягнення, але і як сфера їх практичного втілення в систему реальних суспільних відносин й інститутів. Складається свого роду інфраструктура публічної сфери - громадський сектор життєдіяльності суспільства".

По суті, публічна сфера (політика й управління) - це спосіб забезпечення в суспільстві клімату співпричетності і демократизму. Його зміст полягає в тому, щоб підтримувати та розвивати участь самого суспільства в управлінському процесі, стимулювати пошук таких рішень суспільних проблем, які дають оптимальні варіанти поєднання приватних інтересів з публічним, тобто інтересом суспільства як цілого [2, с. 388].

Документи "Програми розвитку ООН" дають можливість віднести до публічної сфери такі ключові характеристики:

- участь (усі громадяни мають голос у прийнятті рішень - безпосередньо або за допомогою легітимних інститутів, які репрезентують їх інтереси; така широка участь будується на свободі асоціацій і слова, а також на здатності до конструктивного діалогу); - верховенство права (чесність і неупередженість правових структур, особливо тих, які забезпечують дотримання прав людини); - прозорість (свобода інформації, її повнота та доступність

для всіх, хто в ній зацікавлений);

6

-чутливість (усі інститути своєчасно реагують на потреби громадян);

-орієнтація на згоду (дотримання балансу інтересів для досягнення широкого консенсусу з питань про те, що більше всього відповідає потребам групи та якими способами, за допомогою яких процедур цього потрібно досягати);

-справедливість (усі громадяни мають можливість покращити свій добробут);

-результативність та дієвість (максимально ефективне використання ресурсів для задоволення потреб громадян);

-підзвітність (уряд, приватний бізнес і структури громадянського суспільства підзвітні громадськості та інституційним носіям прав);

-стратегічне бачення (лідери, владні структури і громадськість спираються на довготривалі перспективи врядування та розвитку особи і чітко уявляють собі ті заходи, які необхідні для їх реалізації) [UNDP 2002].

На противагу звичній практиці державного управління, яка спирається на ієрархії та передбачає безумовне виконання наказів та розпоряджень, головними параметрами публічної політики та управління стають згода і договір. Традиційна адміністративноуправлінська діяльність приділяє увагу переважно праву та регламентам, публічна - колективним рекомендаціям, пропозиціям, моральним угодам. Традиційна влада здійснювалась урядом, бюрократією і парламентом, публічна все більше залучає до своєї орбіти комісії, форуми, великі демократично організовані групи. Якщо в системі державно-управлінських відносин інформація традиційно ще централізована та багато у чому закрита, то в публічній сфері вона відкрита і доступна для всіх. Реалізуючись за допомогою переговорів між державними, приватними та громадськими структурами, які зацікавлені в спільних зусиллях для досягнення взаємоприйнятих результатів, публічна політика та управління здатні більш ефективно задовольняти суспільні потреби, тобто виробляти соціально значущі рішення.

Публічна сфера виконує визначені функції взаємодії влади

йсуспільства у формуванні політики та самоврядної діяльності. Перша функція - артикуляція суспільних інтересів, які мають

сформуватися та прозвучати в самому суспільстві, чітко заявити про себе, щоб і влада, і сама громадськість їх помітили і належним чином оцінили. Поки що артикуляція громадських інтересів

7

у публічній сфері українського суспільства (чи стосується це економічних проблем, соціального забезпечення або суспільно-правових і суспільно-політичних питань) недостатньо рельєфна і сильна. Це пояснюється слабкою кристалізацією групових інтересів, аморфністю соціальної структури, що тільки формується, нерозвинутістю інститутів громадянського суспільства.

Друга функція - публічний контроль за діяльністю влади і, у більш широкому сенсі, стану справ у суспільстві, в державі, у соціокультурній сфері. В Україні поки що спостерігається прагнення правлячої еліти відгородитися від суспільства завісою таємничості. Громадськість змушена задовольнятися чутками та віртуальними конструкціями наближених до влади технологів та консультантів. Недосяжна для публіки і реальна картина діянь олігархів в економіці, таємничих лобістських інтриг у владних коридорах.

Третя функція публічної сфери - вплив на формування державної політики. Держава як загальнонаціональний інститут покликана репрезентувати публічні інтереси суспільства. Інші сус- пільно-політичні інститути, у тому числі громадянські, репрезентують приватні, групові, корпоративні інтереси і тому не здатні брати на себе функції публічної влади. Піднятися над приватними інтересами, сформулювати, висловити та захистити загальний інтерес - у цьому полягає сенс та виправдання існування й цілісності держави. Тому публічна політика потребує держави, а державна політика завжди претендує на те, щоб бути публічною, інакше держава в очах суспільства втрачає будь-яку легітимність. Природно, що публічні інтереси втілюються в державній політиці як деякий усереднений вектор численних та різноманітних приватних і корпоративних впливів. Там, де приватні інтереси (державно-бюро- кратичні, партійні, соціальні, олігархічні, конфесійні) отримують домінуючий вплив, політика держави вже не збігається з публічною. Непропорційне або навіть переважне звучання отримують у ній приватні, корпоративні або партійні мотиви. Дещо подібне спостерігається сьогодні і в Україні.

Четверта функція публічної сфери, виключно важлива для сучасної України, - політико-культурне просвітництво громадян. У суспільній думці, як і у свідомості соціальна вартість політикокультурних домінант була і залишається досить високою. Сьогодні в умовах суперечливого розвитку нашої державності соціокультурна освіченість громадян є провідним чинником реформування суспільства. Обумовлена ціннісно-культурними пріоритетами,

8

детермінація соціальних процесів цілями, що їх висувають різні політичні сили та об'єднання громадян, має незаперечну перевагу щодо інших джерел суспільних перетворень. Переконання лідерів, усталені думки населення та інші форми соціокультурних характеристик суспільної свідомості визначають сьогодні як короткострокову політику, так і політику віддаленого майбутнього.

Саме тому публічний форум слід розглядати як своєрідний загальнонаціональний семінар. Пересічним громадянам, які тільки спостерігають за політикою або демонструють зацікавленість нею, він розкриває здібності та вміння політичних суб'єктів (партій, рухів, коаліцій, лідерів) до діалогу з суспільством. Громадяни втягуються в процес роздумів, аналізу та оцінок, що допомагає зробити усвідомленим їхній вибір. Цей форум відіграє суттєву роль у становленні самих політиків, позаяк беручи участь у публічних дискусіях, вони отримують можливість не тільки висловити власну позицію, але і знаходити аргументи для пошуку компромісу [3, с. 389-390]. Не буде перебільшенням говорити про те, що політикокультурні принципи, норми та дії якісно характеризують публічне життя суспільства і є важливим інструментом демократичних перетворень в Україні.

1.2. Взаємодія політики й управління

Найпоширенішим є визначення політики як сфери діяльності, що спрямована на набуття, утримання та використання влади. Як пише К.С.Гаджієв, поняття "політичне" "охоплює такі категорії, як влада і владні відносини, державно-політична організація суспільства й увесь комплекс її інститутів: державно-правовий, партійний, виборчий, механізм прийняття рішень [4]. Політика існує там, де суперечки між людьми починають набувати суспільно значущий характер, тобто зачіпають великі групи людей. Таким чином, політика - це засіб подолання суперечок у суспільстві. Політика сприяє встановленню порядку, який визнається всіма членами суспільства. Політична влада функціонує у формі взаємодії різноманітних державних і суспільних інститутів. Як пише А.Н.Дібіров, "політика - це інституйовані владні відносини, спрямовані на відтворення суспільного порядку згідно з визначеними цінностями та ідеями" [5, с. 34, 37, 42].

Державне управління спрямовано на регулювання політичних, соціальних та економічних процесів у суспільстві. Також під

9

державним управлінням розуміється діяльність органів державної влади та їх посадових осіб щодо реалізації визначеної політики.

На відміну від адміністративної роботи, яка здійснюється згідно з чинними правилами та нормами (тобто формалізованої діяльності), власне політична (публічна) діяльність пов'язана із завданням установлення нових формальних умов. Тобто "політика" виникає в середовищі, де потрібно приймати нові рішення, які не мають аналогів у минулому. Натомість у процесі буденної адміністративної роботи поточні справи вирішуються відповідно до вже наявних регламентацій, правил і настанов, тоді як "політика" має справу з тими проблемами, які вже неможливо розв'язати за допомогою раніше визначених установлень. Політика спрямована на встановлення нового регламенту адміністративної діяльності, вона "починається тільки там, де ще немає раціоналізації, де ми змушені приймати рішення в ситуації, яка не врегульована розпорядженнями" [6, с. 100].

Головне у творенні політики - це визначення суті проблеми, розв'язання якої потребує втручання державних органів влади. Прийняттю політичних рішень має передувати публічне обговорення всіх обставин виникнення суспільно значущої проблеми та оптимальних варіантів її розв'язання. Політичне рішення характеризується тим, що суб'єкту публічної політики доводиться обирати найбільш оптимальний варіант із кількох альтернатив. Адміністративна робота в такому контексті є реалізацією прийнятого політичного рішення. Тобто адміністративна діяльність пов'язана з інструментальною складовою здійснення політики і тому повинна бути регламентована відповідними нормами. Адміністративне рішення завжди має справу з чітко окресленим та регламентованим порядком вирішення проблем.

Отже, політика й управління є взаємозалежними суспільними сферами, які об'єднує загальна природа походження, що пов'язана із феноменом влади. Ці сфери впродовж історичного розвитку співвідносилися по-різному, але їх завжди об'єднувало уявлення про владу як про організовану силу, яка спрямована на врегулювання соціальних, економічних та особистих відносин.

Упродовж тривалого часу вважалося, що між "політикою" і "адмініструванням" повинна пролягати чітка інституціональна межа: політичні інституції мають займатися публічним виробленням політичних рішень, натомість адміністрація - нести відповідальність тільки за їх виконання на практиці. Стверджувалося, що

10

Соседние файлы в папке 02-09-2013_23-08-33