Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zagalna_gidro.pdf
Скачиваний:
82
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.51 Mб
Скачать

.

Бровка – лінія стику схилів долини з поверхнею прилеглої місцевості. Тераса – ділянки, розташовані виступами на певній висоті над тальвегом.

Основні морфологічні елементи русла: меандри – закрути русла річки,

що виникають унаслідок циркуляції води в річковому потоці; осередки – рухомі підвищення дна, що затоплюються; острови – стабільні підвищення дна, які закріплені рослинністю; плеса й перекати – це глибокі й мілкі ділянки русла; донні пасма різного розміру.

Смуга в руслі річки з глибинами, які найбільш придатні для судноплавства, називається фарватером. Іноді крім фарватеру виділяють лінію найбільших глибин. Лінії на дні річкового русла, що з’єднують точки з однаковими глиби-

нами, називають ізобатою. Поперечний профіль, або переріз русла -

вертикальна площина, перпендикулярна до напряму течії потоку й обмежена з боків схилами русла, а зверху лінією горизонту.

Рис. 3. Схематичний переріз річкової долини

Основні морфометричні характеристики річкового русла:

Площа поперечного перерізу (ω, км2) – це певна площа, обмежена поверхнею води й дном річки (рис. 4). У межах поперечного профілю розрізняють площі водного й живого перерізу та мертвої зони.

Площа водного перерізу – дорівнює площі поперечного перерізу при незамерзлій річці, а за наявністю льодового покриву – дорівнює площі поперечного перерізу і площі зануреного у воду льоду.

47

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]