Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
123.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
44.38 Кб
Скачать

2.2. Роль гучності

У телерекламі використовуються всі рівні гучності голосу. Голос може бути середньої гучності, гучний, дуже гучний (іноді переходить у оглушливий крик), тихий і дуже тихий (іноді переходить у шепіт). Гучність відіграє важливу роль в рекламному впливі. Цей параметр мовлення використовується як засіб залучення мимовільної уваги і пов'язаний з такими принципами залучення уваги, як інтенсивність і контрастність подразника. Для маніпуляції свідомістю аудиторії в рекламі часто використовується різкій контраст гучності, коли одна частина тексту звучить гучно, а інша - тихо.

Відносна гучність рекламних текстів може варіюватися. Наприклад, одні оголошення в рекламному блоці вимовляються дуже голосно, інші - дуже тихо. Рекламні оголошення, вимовлені зі зниженою гучністю, створюють враження, що фірма - рекламодавець проявляє увагу і турботу про потенційного споживача, зниження гучності в даному випадку сприяє встановленню контакту. Деякі рекламодавці, навпаки, прагнуть привернути увагу аудиторії і посилити вплив, збільшуючи гучність. Оголошення, вимовлені голосно і тихо, чергуються, щоб не викликати втоми аудиторії, оскільки постійне використання підвищеній гучності призводить до того, що текст перестає сприйматися. Гучність всередині одного рекламного оголошення також може варіюватися: посилення гучності при проголошенні окремих елементів тексту (так само як і зміна руху тону) служить для контрастного виділення ключових слів - назви товару, його якості, переваги перед товаром конкурентів. Слід зазначити, що слова, які виділяються за допомогою посилення гучності, як правило, виділяються і за допомогою інших параметрів, зокрема мелодії та ритму.

2.3. Роль темпу та ритму

Темп (поряд з ритмом) відноситься до тимчасових характеристик. Для телереклами характерна нерівномірність темпу, темп оголошень в рекламному блоці і всередині одного рекламного оголошення широко варіюється.

Темп, так само як гучність і мелодія, служить для контрастного виділення ключових елементів тексту. Важлива інформація, на яку хочуть звернути увагу рекламодавці, часто виділяється за допомогою уповільнення темпу. Він є потужним засобом маніпуляції свідомістю аудиторії, тому що прискорення темпу перше, не дає аудиторії можливості задуматися над істинністю повідомлення, а, по-друге, більшість людей сприймає швидкий темп як свідчення впевненості та компетентності.

Найчастіше реклама спочатку «обрушується» на глядача з високою швидкістю. Крім швидкого темпу, перше речення характеризується підвищеною гучністю, емфатичний мелодією і уривчастим ритмом, які створюють напір і відразу привертають увагу аудиторії і роблять на неї певний тиск. Потім темп злегка сповільнюється, оскільки вже повідомляється інформація, яку аудиторія повинна запам'ятати. Відповідно змінюється і ритм, за допомогою пауз виділяється важлива нова інформація. В кінці темп зовсім сповільнюється, що привертає увагу аудиторії до додаткової важливої ​​ інформації.

Також, ще одним з найважливіших виразних засобів, використовуваних при створенні рекламних текстів є пауза. Паузація пов'язана з темпом, оскільки темп залежить від кількості і довжини пауз. Їх використання зазвичай супроводжується уповільненням темпу, що дозволяє привернути ще більшу увагу до нової інформації.

Важливу роль в рекламному ролику відіграє ще один засіб. Це ритм. Оскільки, по-перше, він здатний виражати певні емоційно-експресивно-оцінні конотації, а по-друге, здатний безпосередньо впливати на психічні реакції людини (розслаблення і збудження, увагу, пам'ять).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]