Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
test_1_inzhen_ekologia.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
160.06 Кб
Скачать

39Основними забруднювачами атмосфери, що виділяються із гальванічних цехів, є пил, тонко дисперсний туман, пари й гази.

40По каким признакам характеризуются выбросы в атмосферу загрязняющих веществ

Выбросы в атмосферу загрязняющих веществ характеризуются по четырем признакам: по агрегатному состоянию, химическому составу, размеру частиц и массовому расходу выброшенного вещества. Загрязняющие вещества выбрасываются в атмосферу в виде пыли, дыма, тумана, пара и газообразных веществ. Наиболее распространенными загрязняющими веществами, поступающими в атмосферный воздух от техногенных источников являются: оксид углерода, диоксид серы, оксиды азота, углеводороды, пыль, оксид углерода- самая распространенная и наиболее значительная примесь атмосферы, называемая в быту угарным газом.

41При адсорбційному очищенні повітря від шкідливих газів одним із основних завдань є регенерація адсорбента або його рекуперація.

При ад­сорбційному очи­щенні повітря від шкідли­вих газів од­ним із ос­нов­них за­в­дань є ре­ге­не­рація ад­сор­бен­та або його рекупе­рація. Для цього необхідно, щоб у вибра­но­му ад­сорбційному се­редовищі пе­ре­ва­жав про­цес фізичної ад­сорбції.

Адсорбентами в цьому випадку є речовини з великою площею поверхні на оди­ни­цю маси. Так, питома поверхня активовано­го вугілля до­ся­гає 105-106 м2/кг. Його за­сто­со­ву­ють для очи­щен­ня повітря від парів органічних ре­чо­вин, усу­нен­ня неприємних запа­хів і га­зо­подібних домішок, що містять­ся в незнач­них кілько­стях у про­ми­сло­вих ви­ки­дах, а також лет­ких роз­чин­ників та інших газів. Ад­сор­бен­та­ми мо­жуть ви­сту­па­ти прості та ком­плексні ок­сиди (ак­ти­во­ва­ний гли­но­зем, силіка­гель, ак­ти­во­ва­ний оксид алю­мінію, син­те­тичні цеоліти або мо­ле­ку­лярні сита), які володіють більшою се­лек­тив­ною здатністю, ніж ак­ти­во­ване вугілля.

42При виробництві меблів атмосферне повітря забруднюється формальдегідом, фенолом, аміаком.

Примеси, выделяемые естественными источниками бывают К числу примесей. выделяемых естественными источниками. относят: пыль (растительного. вулканического. космического происхождения. возникающая при эрозии почвы. частицы морской соли ); туман. дымы и газы от лесных и степных пожаров ; газы вулканического происхождения ; различные продукты растительного. животного и микробиологического происхождения и др.

ТЕСТ 2

  1. В чому полягає метод зниження шуму в джерелі його виникнення

Одним із ефективних і найбільш поширених є зниження шуму в джерелі його виникнення. Цей метод полягає у зміні конструкції інструментів та інших обертових мас обладнання,їхньому балансуванні тощо.Він широко застосовується для найбільш шумного обладнання.До такого обладнання належать деревообробні верстати,вентиляторні установки та ін.Серед деревообробного обладнання є кругопилкові,поздовжньо-фрезерні верстати,лісопильні рами.Інтенсивний шуп кругопилкових верстатів пояснюється велечиною силл що збуджують коливання пилкового диска, скільки малими декрементами затухання на всі частотах власних коливань дисків.Тому знижувати шум круглопилкових верстатів доцільно шляхом внесення затухання у коливну систему,тобто демпфірування пилкого диска.(наклеювання тонкої плівки(20-30 мкм)металевої сітки з двох сторін диска пилки..Замість плінки наклеюють тонкий шар фольги.Наклеювання фольги може знизити шум у холостому режимі роботи 10-20 дБА,а при різанні деревени на 5-10дБА.Фольгу наклеюють за допомогою поліефірних клеїв.

Найефективнішим заходом зниження шуму в джерелі виникнення для верстатів поздовжньо-фрезерної групи є застосування ножових валів зі спіральними ножами.Основною причиною при застосуванні таких ножів є зниження імпульсивного удару різців по заготовці та сил різання.Зниження шуму знаходиться в оберненій залежності від кута нахилу різальної кромки ножа.

  1. Види технічної рекультивації. 1.Сільськогосподарська(підготовлення земель до використання як сільськогосподарських угід). 2.Лісогосподарська(підготовлення земель до лісопосадки).

3.Водогосподарська(підготовлення до створення на них водоймищ).

4. Будівельна(підготовлення земель до промислового і цивільного будівництва).

5.рекреаційну(підготовлення земель для об’єктів відпочинку).

6.Санітарно-гігієнічну(консервація порушених земель,якщо їхня рекультивація з іншою метою з певних причин недоцільна).

  1. Коли застосовують фізичне очищення стічних вод

До фізичних способів очищення стічних вод належать насамперед випромінювання,виморожування та ін.. Вирішальним фактором є температура.Ці способи застосовують для очищення мінералізованих стічних вод,виділення з них солей та отримання умовно чистої води для кільцевого водопостачання.

  1. Процес відстоювання- це процес осідання твердих частинок

у рідині. Можливе вільне осідання частинок, що не злипаються, та осідання частинок,схильних до залипання (коагуляції). Закономірності вільного осідання частинок зберігаються при їхній масовій концентрації не більше 2,6 кг/м3

  1. .Звукопоглинання- це зменшення енергії звукових хвиль,що

відбиваються від зустрічних перепон через перетворення звукової енергії в теплову. Звукопоглинання застосовують,тоі коли неможливо досягнути зниження шуму в джерелі його виникнення.

  1. Звукоізоляція- призначена для зменшення проникнення

шуму в ізольоване приміщення або територію житлової забудови від джерела,розташованого і сусідньому приміщенні або відкритому просторі.

  1. Меліорація- це цілеспрямоване поліпшення властивостей

природно-територіальних комплексів з метою оптимального використання потенціалу ґрунтів, вод, клімату, рельєфу та рослинності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]