Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dum.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.08 Mб
Скачать
  1. Відокремлені прикладки

Прикладки як різновид означення можуть відокремлюватись і не відокремлюватись.

Відокремлюються

Не відокремлюються

  1. Поширена прикладка, якщо стоїть після пояснювального іменника: Коли слова для тебе – грище, звукосполучення нове, - тебе народ, суддя найвищий, марнописателем назве (Рильськ.).

  2. Поширена прикладка, що стоїть перед пояснювальним іменником і має обставинне значення: Син бідного сільського титаря, Павло Грабовський в дитинстві пізнав не тільки злидні, щоденні важкі турботи про хліб насущний, а й поетичні образи, сумовиту красу української пісні (О. Дей).

  3. Поширена і непоширена прикладка, яка стосується особового займенника, незалежно від позиції щодо означуваного слова: А він, орел, шумить, клекоче, мов людям розказати хоче про поєдинок у яру (В. Шевчук).

  4. Поширена й непоширена прикладка, виражена загальним іменником, стосується власної назви і стоїть після неї: Дядько Максим, залізничник, теж після війни жив у Черкасах (З газ.).

  5. Прикладка, яка приєднується за допомогою слів родом, на ім’я, на ймення, так званий, тобто, або: Козак Бобренко, на ім’я Григорій, єдиний син достойної вдови (Кост.).

  6. Прикладка, що приєднується за допомогою слова які має обставинний відтінок причини:Гордій Байда, як колишній офіцер, розумівся на військовій справі (П. Панч).

  1. Прикладка, яка стоїть перед пояснювальним іменником і має тільки означальне значення: Студентка сільськогосподарського інституту Надія добре уявляла своє майбутнє (З газ.).

  2. Прикладка, що приєднується за допомогою слова які означає “в ролі кого або чого виступає предмет”:Я виїхав в Одесу і влаштувався на кінофабрику як режисер (Довж.).

Примітка. Поширені приклади, які мають значення уточнення або містять у своєму складі розділові знаки, відокремлюються за допомогою тире:Зречення рідної мови призводить до найбільшої кари – духовного каліцтва (Нуд.).

  1. Відокремлені обставини

Обставини так само, як й інші другорядні члени, можуть відокремлюватись і не відокремлюватись.

Відокремлюються

Не відокремлюються

  1. Обставини, виражені дієприслівниковим зворотом, незалежно від їх позиції у реченні: Шуміло море, виграючи на сонці, ваблячи зір заспокійливим синім простором (Гонч.).

  2. Обставини, виражені одиничними дієприслівниками, якщо означають додаткову дію, час, причину, умову: Дівчата йдуть, співаючи, з ланів (Укр.).

  3. Обставини допусту, виражені іменником з прийменником незважаючи на: Освіта в Україні, незважаючи на деякі промахи та кризовий стан, наближена до світового рівня (Гонч.).

  4. Обставини, виражені іменниками з прийменниками всупереч, наперекір, попри, за браком, на випадок, на відміну, у зв’язку з, внаслідок, завдяки, згідно з, подібно до (за бажанням автора): Всупереч зовнішній легковажності, Люба напрочуд чесно уміла зберігати таємниці (Гонч.).

  5. Поширені й непоширені обставини (місця, часу тощо), виражені прислівниками чи іменниками, які уточнюють попередню обставину: На самій горі, понад шляхом, маячив білий стовп (Гонч.).

  1. Дієприслівникові звороти фразеологічного типу: Працювати не покладаючи рук. Говорити не переводячи духу. Бігти не чуючи ніг. Сидіти склавши руки.

  2. Обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, на початку якого стоїть підсилювальна частка і (й):Можна помилятися й маючи результати досліджень.

  3. Обставина, виражена одиничним дієприслівником, яка означає спосіб дії: Художник працював сидячи… (Гонч.).

  4. Обставина, виражена дієприслівниковим зворотом, якщо вона поєднується з іншою однорідною невідокремленою обставиною неповторюваним єднальним сполучником: Солдати стояли струнко й не зводячи з командира очей.

  5. Дієприслівниковий зворот, утворений дієприслівником і сполучним словом який, у складі підрядного речення:Українська народна творчість – це світ, поринувши в який стаєш духовно багатшим (З підр.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]