Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_EiSGU.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
582.14 Кб
Скачать

Лекція 3. Суспільно-географічна характеристика Причорноморського, Придніпровського, Подільського економічних районів

План:

  1. Економіко-географічна характеристика Причорноморського економічного району (за типовим планом).

  2. Економіко-географічна характеристика Придніпровського економічного району (за типовим планом).

  3. Економіко-географічна характеристика Подільського економічного району (за типовим планом).

1. До складу Причорноморського СГР входять Одеська, Миколаївська та Херсонська області, Автономна Республіка Крим. За площею район є найбільшим в Україні – 113,4 тис.км2, або 18,8% її території. В ньому проживає майже 7,3 млн жителів, або 14,4% населення України. Вигідність суспільно-географічного положення району визначають: приморське положення щодо Чорного і Азовського морів; зручне транспортно-географічне положення; сусідське положення з Придніпровським і Донецьким районами; розміщення у степовій зоні із сприятливими агрокліматичними умовами, що дає можливість району бути однією з головних баз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні.

Спеціалізацією району є: рекреаційний комплекс, вирощування сільськогосподарських культур та їх промислова переробка, сільськогосподарське, транспортне машинобудування:, приладо- і верстатобудування, виробництво обладнання для легкої і харчової, легка промисловість: вовняна, бавовняна, конопле-джутова тощо.

2. Придніпровський район у складі Дніпропетровської і Запорізької областей займає площу 59,1 тис.км2, що складає 9,8% території України. В районі проживає понад 5,8 млн. жителів, що становить 11.5% загальної кількості населення України. Сусідство з розвиненим в економічному відношенні Донецьким районом, район перетинає Дніпро густа мережа сухопутних транспортних шляхів, сприятливими умовами для розвитку сільськогосподарського виробництва визначає вигідне ЕГП.

Галузями спеціалізації господарства Придніпровського СГР є: чорна і кольорова металургія; електроенергетика; машинобудування, а саме електротехнічне, важке, транспортне, сільськогосподарське; хімічна промисловість, а саме коксохімія, виробництво мінеральних добрив, гумотехнічних та лакофарбових виробів, пластмас; промисловість будівельних матеріалів; харчова промисловість.

3. До складу Подільського СГР входять Вінницька, Тернопільська та Хмельницька області. Його площа 60,9 тис. км2, що становить 10,1% території України. У Подільському районі проживає понад 4,5 млн. жителів, або 8,9% населення України. Вигідність суспільно-географічного положення району визначають: розташування у центральній частині Правобережної України; розміщення у сприятливих для розвитку сільського господарства; прикордонне положення з Молдовою; розміщення на перетині залізничних і автомобільних магістралей міжнародного значення тощо.

Спеціалізацією району є: сільськогосподарське виробництво (зернове, буряківництво, тваринництво) та харчова промисловість; машинобудування і металообробка: сільськогосподарське і електротехнічне; легка промисловість (текстильна, трикотажна, швейна); промисловість будівельних матеріалів (виробництво цементу); хімічна промисловість (виробництво фосфатних добрив); електроенергетика.

Контрольні запитання:

1. Дайте економіко-географічну характеристику Причорноморського економічного району.

2. Дайте економіко-географічну характеристику Придніпровського економічного району.

3. Дайте економіко-географічну характеристику Подільського економічного району.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]