Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИДАКТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
552.96 Кб
Скачать

2. Планування роботи Єдиної системи цивільного захисту населення і територій.

Головним обов’язком начальників і органів управління ЄСЦЗ всіх ланок є завчасне планування заходів цивільного захисту населення і територій. Планування повинно бути реальним, цілеспрямованим і конкретним.

Реальність – одна із головних вимог до планування і забезпечується всебічним і глибоким аналізом стану цивільного захисту відповідної ланки, правильною оцінкою обстановки, яка може скластися на тій чи іншій території (галузі, об’єднанні, на об’єкті господарської діяльності), старанними розрахунками, точним обліком людських і матеріальних ресурсів і можливостями, специфіки місцевих умов, а також часу, необхідного для виконання покладених завдань.

Цілеспрямованість в плануванні заключається в умінню визначити головні задачі, визначити особливо важливі заходи, на вирішенні яких повинні бути зосереджені головні зусилля керівників, органів управління і служб цивільного захисту.

Конкретність планування припускає, що всі заплановані заходи і дії повинні мати визначений об’єм, зміст і бути узгодженні між собою за метою, місцем, часу, складу сил, способам їх виконання. Крім цього, в планах повинні бути визначенні конкретні посадові особи, які відповідальні за виконання заходів і здійснення контролю.

Планування заходів дня запобігання надзвичайним ситуаціям і зменшення (мінімізації) їх можливих наслідків здійснюється всіма ланками територіальної підсистеми з урахуванням імовірності й прогнозованих ризиків виникнення та можливих масштабів наслідків.

Запобіжні заходи плануються спільно із заходами проведення будівельних, ремонтних та відновлювальних робіт окремими розділами або розробляються окремі документи щодо їх планування.

Заходи щодо розвитку та вдосконалення захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій відображаються у відповідних планах (програмах) соціально-економічного розвитку окремими розділами або розробляються окремі плани розвитку та вдосконалення цивільного захисту населення і територій.

Планування заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій всіма ланками територіальної підсистеми здійснюється залежно від прогнозованих видів надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути на відповідній території (у галузі, на об'єкті). характеру їх походження та відповідних завдань органів і підрозділів цивільного захист). зокрема на випадок загрози виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, на особливий період, участі в територіальній обороні та антитерористичній діяльності.

На підставі методичних рекомендацій Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій органами управління територіальної підсистеми розробляються плани цивільного захисту населення і територій від надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру й на особливий період.

Організаційно-методичне керівництво плануванням дій територіальної підсистеми здійснює територіальний орган Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій, на який покладається

забезпечення стратегічного і оперативного планування в рамках ЄСЦЗ;

збирання, оброблення і доведення до виконавців інформації, необхідної для планування і управління, включаючи інформацію про стан і потенційну небезпеку об'єктів і природних явищ, потенційну загрозу, оцінку ризику (з урахуванням прогнозованих і фактичних метеорологічних, сейсмічних та інших обставин).

Заходи щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій, що стосуються особливого періоду, участі в територіальній обороні та антитерористичних операціях розробляються в окремих плануючих документах закритого (обмеженого) користування відповідно до законодавства у сфері оборони, мобілізації, територіальної оборони та боротьби з тероризмом.

Контрольні питання до розділу для самостійної підготовки

  1. Організація взаємодії по цілям, задачам і заходам ЦЗ.

  2. Організація взаємодії за способами виконання поставлених завдань.

  3. Організація взаємодії за місцем проведення аварійно-рятувальних робіт.

  4. Організація взаємодії за часом.

  5. Вимоги до планування заходів ЦЗ.

Навчальна література до розділу для самостійної підготовки

  1. Закон України “ Про правові засади Цивільного захисту” від 24 червня 2004 року № 1859-IV

  2. Закон України від 08.06.2000р. № 1809-III “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”.