Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
научная.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Джерела «зеленого» тиску

Джерела

Характеристика

Клієнти

За даними деяких досліджень, 75% населення розвинених країн керуються тими чи іншими екологічними критеріями, приймаючи рішення про покупки. З точки зору фахівця з маркетингу це чіткий сигнал про необхідність враховувати екологічні питання.

Групи впливу захисників навколишнього середовища

Діяльність таких груп, як "Грінпіс", складається з трьох напрямків: інформаційна діяльність, яка полягає в тому, щоб привернути увагу громадськості до природоохоронних проблем; пряму дію, як то протести або (як крайній захід) забивання сталевих штирів в дерева з метою вивести з ладу ланцюгові пили; створення товариств і консультативних компаній, в яких лобістів залучають до участі в обговореннях разом з представниками компаній з метою зведення до мінімуму шкоди навколишньому середовищу.

Співробітники

Все більшою мірою співробітники великих фірм чинять тиск на керівництво, щоб воно дотримувалося більш екологічно дружньої політики. Звичайно, менеджери і самі є співробітниками.

Законодавство

Екологічно налаштовані виборці змушують приймати відповідні законодавчі акти; в деяких країнах, особливо в Німеччині і Нідерландах, партії зелених і самі є потужними парламентськими групами.

Засоби масової інформації

Краху нафтових танкерів та інші екологічні катастрофи зараз є новинами номер один, але навіть більш туманні питання, начебто вимирання видів, зараз висвітлюються в новинних програмах провідних каналів.

Етичні інвестиції

Деякі банки (наприклад, британський "Кооператив Бенк") зараз говорять своїм клієнтам, що не будуть вкладати гроші в екологічно шкідливі проекти. Банки можуть використовувати це зобов'язання в своїй рекламі, тим самим залучаючи більш "зелених клієнтів".

Може здатися, що «зелений маркетинг» полягає в конфлікті з традиційним маркетингом, оскільки маркетингове мислення спрямоване на розширення бізнесу фірми і зростання споживання її продуктів, а "зелений маркетинг" спрямований на обмеження зростання і зниження споживання. Однак конфлікт не завжди є реальним.

Розділ 2. Особливості застосування «зеленого» маркетингу

2.1 Досвід застосування «зеленого» маркетингу всесвітньовідомими компаніями

Розглянемо дві основні складові маркетингу екологічних товарів, що спонукають людей до покупки - про історії та статус.

Необхідно створювати і підвищити еко-статус, розповісти еко-історію свого товару. Для подібних речей потрібна така людина як копірайтер.

Для всякого еко-продукту необхідно розробити унікальну торгову пропозицію, провести рекламну кампанію, показати його в самому яскравому і привабливому світлі.

Зараз, термін «зелений» став вживатися набагато частіше, і не тільки по відношенню до природоохоронних організацій. На наших очах «зелений» рух в рекламі впевнено виходить на рівень мейнстріму і великого бізнесу. Згідно з дослідженнями Національного інституту маркетингу в США, «більше 80% американців вже звикли звертати увагу на екологічні аспекти діяльності компанії. А для багатьох екологічний фактор є визначальним при здійсненні покупки. Треба думати, «не пройде і три роки», як цю хвилю свідомості підхоплять і російські покупці»[4].

У світі накопичилося дуже багато різноманітних і досить важливих проблем, які хтось повинен вирішувати. З кожним роком люди все ясніше усвідомлюють це, і чим ближче їм ці проблеми, тим більше щирих емоцій буде викликати будь-яка діяльність по їх вирішенню.

Мабуть, одним з найголовніших стимулів для покупки екологічної продукції є статус. Купуючи автомобіль Toyota Prius, людина показує всім оточуючим, що вона піклується про навколишнє середовище. Маючи таку машину, людина набуває певний статус. Ні, не елітарності, як у випадку з Bentley. Швидше статус людини, якій не байдуже майбутнє планети. Як відповідальний споживач, який готовий споживати, на користь навколишньому середовищу.

Люди прагнуть виставляти напоказ той факт, що вони є відповідальними споживачами, що піклуються про навколишнє середовище. Чому? Можливо, впливає той факт, що таких же як і вони людей в суспільстві дуже багато. Їм хочеться бути частиною цієї групи. По-друге, вони показують оточуючим, що ті теж можуть стати частиною цієї особливої групи споживачів.

«Товари, які допомагають людям підкреслювати їх еко-статус, з'являються в абсолютно різних сферах життя. Так, це можуть бути не тільки особисті речі, але і суспільні блага. Прикладом останнього служить сміттєвий ящик Bigbelly, що працює на сонячній енергії. Головною його особливістю є спеціальна система ущільнення, що дозволяє зберігати в 5 разів більше сміття, ніж у звичайному ящику такого ж розміру. Ну а невеликий розмір ящика сприяє його розміщенню практично у всіх місцях»[5].

«Victorian Eco Innovation Lab, заснована австралійським урядом в 2006 році, не так давно представила світу VEIL Solar Shades, спеціальні обладнання, що розташовуються на території шкіл і збирають сонячну енергію. Вони дозволяють школярам легко зарядити будь-який пристрій, таке як iPod або мобільний телефон.

Компанія Toyota в свою чергу представила в січні 2009 року вже третю модель автомобіля Prius, що є сьогодні іконою еко-статусу. Сьогодні даним автомобілем користуються багато зірок шоу-бізнесу. А також відомі представники світу високих технологій, такі як засновник компанії Google Сергій Брін.

Корейський гігант Samsung якийсь час назад представив телефон, який може стати улюбленою іграшкою для людей, ганяються за еко-статусом. Дана модель, як обіцяють розробники, повинна надійти в продаж вже цього літа. По суті, це чудовий телефон з touch-скрін управлінням. Правда, у нього є одна важлива особливість - сонячне зарядний пристрій. Дане зарядний пристрій було створено компанією Digicel, яка обслуговує в першу чергу ринки Карибського басейну, країни, де обмежений доступ до електрики. Власне, даний акумулятор буде працювати в телефоні Blue Earth компанії Samsung, який повинен поступити в продаж цього літа»[7].

Звичайно, телефон буде працювати в звичайному режимі. Власник зможе вибирати, як повинен функціонувати в даний момент апарат. У разі eco-режиму на екрані буде показано, скільки дерев ви вже врятували. Очевидно, що дана модель буде не найдешевшим телефоном.

Еко-історії

Крім еко-статусу людей можуть залучати аналогічні історії, пов'язані з їх товаром. Можна згадати компанію IceBreaker. Дана компанія розташована в Новій Зеландії. Основний напрямок її діяльності - випуск вовняного одягу. Головною особливістю IceBreaker є те, що будь-який з її клієнтів може дізнатися, як виготовлялися складові його одягу, ввівши на сайті компанії спеціальний промо-код. А пишатися компанії дійсно є чим. Вся справа в тому, що з 1997 року вона набуває все сировину для своєї діяльності у виробників безпосередньо. Це дозволяє IceBreaker відстежувати шлях всіх складових кінцевого продукту від самого початку до кінця.

Як підсумок, коли IceBreaker видає готовий светр, на ньому присутній спеціальний промо-код. Варто тільки ввести його на сайті компанії, і можна буде подивитися на шлях, який довелося пройти товару, починаючи з того моменту, як його складові ще були шерстю якийсь вівці. Розглядати шлях цікаво ще й з тієї причини, що можна подивитися на фотографії тієї місцевості, де жили вівці, чия шерсть використовується у виробі. Будь-який клієнт компанії може ознайомитися з тими умовами, в яких містять овець, як взагалі виробляють продукцію компанії. Вся її діяльність прозора.

Приблизно таким же принципом працює й компанія Dole Organic, що випускає банани. Разом з кожним бананом йде спеціальний промо-код, який можна використовувати на сайті компанії, щоб подивитися на ті умови, в яких був вирощений кожен конкретний банан.

Компанія Virgin Atlantic деякий час проводила досить цікаву акцію. Суть полягала в тому, компанія почала виробляти непогані спортивні сумки зі старих пасажирських сидінь своїх літаків. Тобто одні й ті ж матеріали використовувалися два рази. Істотна економія, яка серйозно підняла престиж компанії в очах борців за навколишнє середовище. Власне, дана продукція буде випущена в обмежених кількостях - всього 2 тисячі сумок, створених з 1000 старих сидінь.

Статус і історія - це дві головних речі, на які звертають свою увагу покупці екологічної продукції. Розробляючи якийсь продукт для цієї аудиторії потрібно в першу чергу розуміти, як він торкнеться дві ці складові. Чи є у нього своя унікальна історія? Чи позначиться він якось на статусі свого власника? Це дві важливих складових, які не можна ігнорувати. Можливо, з часом в нашій країні еко-продукти стануть популярними, і нашим маркетологам теж доведеться вирішувати проблеми виведення подібних товарів на ринок.