Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка - правознавство.doc
Скачиваний:
55
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Тема 8. Основи житлового права України

Предмет і джерела житлового права. Загальна характеристика Житлового кодексу України. Право громадян на житло. Порядок отримання житла. Житловий фонд України. Договір найму житлового приміщення: поняття, значення та відповідальність за його невиконання. Приватизація державного житлового фонду. Порядок розгляду житлових спорів. Особливості юридичної відповідальності за порушення житлового законодавства.

Тема 9. Основи адміністративного права України

Поняття і предмет адміністративного права. Джерела адміністративного права. Загальна характеристика кодексу України про адміністративні правопорушення. Адміністративні правовідносини, їх структура та особливості. Адміністративна правосуб'єктність. Державна служба в Україні: поняття, правовий статус державних службовців. Поняття державного управління. Поняття адміністративної відповідальності. Адміністративна відповідальність неповнолітніх. Адміністративні стягнення: поняття та види. Основи адміністративного процесу. Провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Тема 10. Основи фінансового права України

Поняття і предмет фінансового права України. Система та джерела фінансового права. Бюджетне право і бюджетна система. Бюджетний процес. Система оподаткування. Поняття податку. Види податків. Податок з доходів фізичних осіб. Банківська система України.

Тема 11. Основи господарського прав України

Загальна характеристика Господарського кодексу України. Господарська діяльність і господарські відносини. Поняття підприємницької діяльності. Основні організаційно-правові форми підприємницької діяльності. Суб'єкти господарювання. Поняття та види підприємств. Господарські об'єднання. Банкрутство. Приватизацsя державних та приватних підприємств. Зовнішньоекономічна діяльність. Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання.

Тема 12. Основи екологічного законодавства

Екологічне право: поняття, предмет, система. Законодавство про охорону навколишнього природного середовища: загальна характеристика. Екологічні права й обов'язки громадян. Права і обов'язки природокористувачів. Природо-заповідний фонд. Червона книга. Відповідальність за порушення екологічного законодавства.

Тема 13. Основи земельного права України

Поняття і предмет земельного права. Види земель та їх правовий статус. Суб'єкти земельного права. Право власності на землю. Оренда земель. Порядок вирішення земельних спорів. Відповідальність за порушення земельного законодавства.

Тема 14. Засади юрисдикційної діяльності

Правосуддя в Україні: поняття, основні ознаки та принципи. Судочинство в Україні: цивільне, господарське, кримінальне, конституційне, адміністративне. Правоохоронна діяльність в Україні: органи прокуратури, органи внутрішніх справ, органи Служби безпеки України, органи Міністерства Юстиції України, Нотаріат, Адвокатура

Плани семінарських занять.

Модуль I

Семінар № 1. Основи теорії держави

Загальні питання:

1. Загальна характеристика первісного суспільства.

2. Наукові теорії виникнення держави.

3. Держава: поняття, ознаки, функції.

4. Форми держави.

Теми рефератів:

1. Поняття та принципи правової держави.

2. Поняття, структура форм держави.

3. Державний суверенітет. Поняття. Види.

4. Основні теорії походження держав.

5. Історичний аспект існування держав на території сучасної України.

6. Демократія. Загальні принципи демократичної держави.

7. Правовий статус громадянина. Взаємні права та обов'язки держави і

громадянина.

8. Функції держави..

9. Форми державного устрою.

10. Класифікація органів держави. Державний апарат.