Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
92.16 Кб
Скачать

Університетське містечко

Майже ціле століття заклад перебував у первісних старих приміщеннях;будинок медичного факультету і гуртожиток збудував на власні кошти цукрозаводчик І. Харитоненко в кінці ХІХ ст. Нові корпуси університету збудовано за ректорства Д. Багалія на початку ХХ ст.

На 1932 рік побудови, це був найвищий будинок не тільки Харкова, а і усієї України. З висотою 66 метрів будинок увійшов в історію як найвищий будинок свого часу.

Наукова діяльність

Науковці університету ведуть активну наукову роботу. Зокрема, до тематичного плану науково-дослідних робіт університету, що фінансуються Міністерством освіти і науки України за рахунок державного бюджету, у 2009 р. було включено 130 НДР, у тому числі 89 фундаментальних науково-дослідних робіт та 41 прикладних науково-дослідних робіт, у 2010 р. - 132 роботи. В університеті діє Фонд фундаментальних досліджень. За рахунок коштів цього фонду в 2009 р. виконано 23 науково-дослідні роботи, у 2010 р. - виконується 19 НДР.

У 2009 р. в університеті було створено Фонд розвитку і модернізації наукового та навчально-наукового обладнання, діяльність якого спрямована на розвиток матеріально-технічної бази університету, модернізацію існуючого наукового та навчально-наукового обладнання і доведення його до сучасного рівня, а також на розробку нового обладнання та приладів.

Усі науково-дослідні роботи формуються в межах пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки. Переважна кількість робіт виконувалась за напрямом «Фундаментальні дослідження з найважливіших проблем природничих, суспільних і гуманітарних наук». За рахунок коштів МОН України на умовах конкурсу у 2009 р. із фонду фундаментальних досліджень, за грантами згідно з міжнародними зобов’язаннями, науковими і науково-технічними розробками і державними цільовими програмами було профінансовано 14 договорів

У 2009 та 2010 рр. в університеті виконувалися 23 міжнародних наукових грантів. Це, переважно, проекти, що виконуються за гранти таких країн, як: ФРН (керівник Посохов С. І.); Фінляндія (керівник Горбенко Г. П.); Індія (керівник Божков А.І.); Ізраїль (керівник –Дорошенко А. О.); США (керівник Жеребкіна І. А.); країни Євросоюзу (керівник Тітенко Г. В.) та 1 грант УНТЦ (керівник Потейко П. І.).

Центр міжнародної освіти

Підготовка фахівців для зарубіжних країн почалася у ХНУ з 1948 р. За цей час підготовлено близько 5000 фахівців із країн Європи, Азії та Америки. У 1961 році в університеті був створений один із перших у країні підготовчий факультет для іноземних громадян. За ці роки мовну підготовку в університеті отримали майже 12 000 іноземних громадян.

Наукові установи

Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету заснована 30 січня 1805 року. За рішенням Міністерства культури України (1987 р.) вона визнана установою, що має особливе громадське значення. Загальний фонд бібліотеки нараховує 3,5 млн. примірників, серед них - 50 000 унікальних видань (17 інкунабул, понад 1000 рукописів, 300 палеотипів; прижиттєві видання класиків світової літератури, науки та культури).

Наукова діяльність з ряду напрямків організована в науково-дослідних установах університету, таких як Науково-дослідний інститут астрономії, Біологічна станція, Ботанічний сад, Група радіоційної динаміки, Інститут високих технологій, Науково-дослідний інститут біології, Науково-дослідний інститут лазерної біології та лазерної медицини, Науково-дослідний інститут хімії.