Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК_Історич.геогр.з осн.етногр._2010.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
865.79 Кб
Скачать

3. Виробляючі гкт, засновані на ручному мотично-паличному

землеробстві

Протягом 8 – 6 тис. р. до н.е. склались основні риси мотично-паличного землеробства. А в 6 – 3 тис. до н.е. воно набуває свого розвитку. Пройшовши тривалий період свого розвитку, мотично-паличне землеробство і нині функціонує в багатьох районах Землі. Природно-географічні умови, етнічні та історичні традиції спричинили складання таких ГКТ мотично-паличного землеробства:

- ГКТ підсічного мотично-паличного землеробства тропічних районівсклався в часи неоліту. Зберігся в індіанських племен Мексики, Венесуели, басейну р. Амазонки, Оріноко, Парани, етносів Тропічної Африки, Океанії, багатьох етносів Індонезії, Індії та ін.

- ГКТ підсічного мотично-паличного землеробства помірного поясу Північної Америкисклався в епоху неоліту. Був поширений в індіанських племен ірокезів і алгонкінів під час колонізації Північної Америки європейцями.

- ГКТ мотично-паличного землеробства сухих степів і передгір’їв Старого і Нового світу склався в епоху неоліту. На час приходу європейців він панував в індіанців пуебло, папангів і пімів (південь США і північ Мексики), кечуа Анд, тибетців долини Цанг-по.

- Океанійський ГКТ підсічно-вогневого землеробствасформувався в епоху бронзи і раннього залізного віку, спирався на вирощування коренеплодів і тропічне садівництво. Нині поширений в меланезійців, полінезійців і мікронезійців Океанії.

- ГКТ мотичного землеробства з перелоговою системою обробітку ґрунтівсклався в епоху неоліту і бронзового віку. Землеробство поєднувалося з тваринництвом, полюванням і збиральництвом. Було і є поширене поряд з іншими ГКТ в Північній Африці, Північно-Східній і Східній Азії та Європі у вигляді городництва.

4. Виробляючі гкт, засновані на орному комплексному

землеробсько-скотарському господарстві

Комплексне землеробсько-скотарське господарство як синтез землеробства і скотарства склалось у Південно-Західній Азії (Месопотамії) і Північній Африці (Єгипті) вже у ІV– ІІІ, на території України в ІІІ – ІІ тис. до н.е. У наступні тисячоліття звідси воно поширилося до Європи, Південної, Південно-Східної і Східної Азії, а протягом ХVІ – ХІХ ст. – в Америку, Австралію і Океанію.

Найхарактернішою рисою орного комплексного землеробсько-скотарського господарства є використання тяглової сили свійських тварин. Розвиток орного землеробства призвів до різкого зростання продуктивності праці, завдяки чому сформувалися найдавніші цивілізації Азії, Африки і Європи. Орне землеробство в доіндустріальну епоху своєрідно поєднувалося з полюванням, збиральництвом, рибальством, мотичним землеробством, промислами, ремеслами, торгівлею. В районах орного землеробства склалося кілька самостійних ГКТ:

- ГКТ орного землеробсько-скотарського господарства лісостепів і степівсклався в епоху бронзи. Нині воно поширене в Європі, Південному Сибіру, на Далекому Сході, в Північній Америці.

- ГКТ орного землеробсько-скотарського господарства посушливих районів склався в епоху бронзи. Пов’язане з вирощуванням ячменю, жита, пшениці, проса, чумизи та ін. зернових і просяних культур. Поширене в районах Передньої Азії, Середньої Азії, Північного Китаю та Кореї.

- ГКТ орного землеробсько-скотарського господарствапосушливих районів зі штучним зрошенням склався в епоху бронзи в Західній Азії. В новий і новітній час поширене в арабів, персів та інших народів Передньої Азії, арабів і берберів Північної Африки.

- ГКТ орного землеробсько-скотарського господарствавологих субтропіківсклався в епоху бронзи і раннього заліза. Спиралось на підсічно-вогневу і перелогову системи обробітку грунту і вирощування рису. Набуло поширення у Східній, Південно-Східній і Південній Азії, тропічних районах Східної Африки.

- ГКТ орного гірського землеробсько-скотарського господарствасклався в епоху раннього заліза. Характеризувалося значним розвитком відгінних форм скотарства. Поширене в горах Тибету, Гімалаїв, Кавказу, Центральної Азії, Балкан, Карпат, Альп, Атласу.