Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_2osen.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Адміністративне право

Форма контролю:

  • реферат

  • іспит

Курс „Адміністративне право України” вивчається студентами юридичного факультету один семестр і закінчується іспитом. Допуском до складання іспиту є написання реферату. Студент обирає тему реферату за таким принципом: номер теми відповідає номеру прізвища студента у групі.

Методичні рекомендації щодо підготовки, оформлення

і захисту письмових робіт студентів

Реферат (від лат. refero – доповідаю, повідомляю), 1) стислий виклад у письмовому вигляді або у формі доповіді змісту наукової праці (праць), літератури з теми; 2) виклад сутності певного питання.

Реферат є одним із видів індивідуальних завдань навчально-дослідницького характеру, який сприяє закріпленню, поглибленню й узагальненню знань, отриманих студентами під час опанування відповідного інформаційного матеріалу.

Тема реферату обирається студентом з переліку запропонованих тем, затверджених на засіданні кафедри. В окремих випадках з дозволу викладача студент може виконувати реферат з теми, запропонованої їм самим.

До теми реферату потрібно скласти план, у якому повинні міститися питання, що розкривають суть досліджуваної теми. Доцільно назву теми та план реферату обговорити з викладачем під час проведення консультації. Після обрання теми реферату потрібно здійснити вивчення рекомендованих джерел, без знання яких неможливе висвітлення питань реферату. Слід мати на увазі, що крім рекомендованих кафедрою джерел, необхідно ще використовувати також енциклопедичні та довідкові видання, зокрема такі, як: „Юридична енциклопедія”, „Енциклопедія українознавства”, „Юридичний словник” тощо. Під час опрацювання теми, пошуку необхідних матеріалів до написання реферату студенту доцільно буде звернутися до сторінок мережі Internet. При використанні таких матеріалів слід зробити відповідні посилання на сервер, з якого взято відповідну інформацію, зазначити дату входження на сайт.

Основні вимоги щодо змісту реферату:

а) в основу реферату треба покласти певну суму фактичних і теоретичних даних, які потрібно викласти згідно з існуючим планом.

б) особливу увагу варто приділити пошуку необхідних нормативно-правових матеріалів, їх систематизації, з’ясуванню основних понять і термінів з досліджуваної теми.

в) наприкінці роботи, підводячи підсумки, слід узагальнити увесь викладений матеріал та зробити власні висновки щодо проблеми, яка досліджується.

Вимоги до оформлення реферату:

Реферат слід писати на аркушах формату А4. Обсяг реферату не повинен перебільшувати 15 сторінок, (зазвичай 8-10 сторінок). Текст реферату повинен бути розбірливо, грамотно написаний або набраний на ком`ютері. Титульна сторінка реферату оформлюється згідно з загальними вимогами. На другій сторінці потрібно подати план реферату, в тексті роботи слід виділяти заголовки відповідних розділів плану, сторінки повинні бути пронумеровані. Шрифт роботи Times New Roman 14 пт, інтервал між рядками – 1,5. Відступи від краю аркуша: лівий – 2,5(3) см, правий – 2(1,5) см, верхній – 2,5 см., нижній –2,5 см. На аркуші 29-30 рядків, враховуючи посторінкові посилання на використані джерела. При використанні цитат або вільної анотації тих чи інших джерел у тексті реферату слід робити посилання (посторінкові або наскрізні). Висновок роботи має містити узагальнюючі підсумки досліджуваної теми. Наприкінці роботи на окремому аркуші треба надати список використаної літератури.

Виконаний реферат потрібно подати на кафедру для перевірки за місяць до початку екзаменаційної сесії або до початку семінарських занять. Студенти, які не написали чи написали реферат на незадовільну оцінку до іспиту не допускаються.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ

  1. Поняття адміністративного права. Співвідношення адміністративного права з іншими галузями права.

  2. Поняття і сутність предмету адміністративного права.

  3. Метод адміністративного права.

  4. Поняття й особливості адміністративно-правових норм.

  5. Види і структура адміністративно-правових норм.

  6. Джерела адміністративного права. Адміністративний договір як джерело адміністративного права.

  7. Поняття, особливості й види адміністративно-правових відносин.

  8. Поняття й ознаки суб'єкта адміністративного права. Фактори, що впливають на коло суб'єктів адміністративного права.

  9. Адміністративно-правовий статус громадян України.

  10. Адміністративно-правовий статус іноземців, осіб без громадянства, біженців.

  11. Адміністративно-правовий статус органів державної виконавчої влади: Кабінету Міністрів України, міністерств, відомств, інших центральних органів зі спеціальним статусом, місцевих державних адміністрацій.

  12. Особливості адміністративно-правового статусу органів місцевого самоврядування.

  13. Адміністративно-правовий статус підприємств, установ і організацій.

  14. Об'єднання громадян як суб'єкти адміністративного права.

  15. Поняття, ознаки, принципи й види державної служби.

  16. Поняття й види державних службовців. Права та обов'язки державних службовців.

  17. Порядок проходження державної служби. Присяга державного службовця. Атестація державного службовця. Особова справа державного службовця. Підстави припинення службових відносин.

  18. Юридична відповідальність державних службовців.

  19. Поняття і сутність державного управління.

  20. Принципи державного управління та їх характеристика.

  21. Функції державного управління.

  22. Поняття й види форм державного управління.

  23. Класифікація актів державного управління.

  24. Поняття та сутність адміністративного договору.

25.Поняття, особливості та характеристика заходів адміністративного попередження.

26.Поняття, особливості та характеристика заходів адміністративного припинення.

27.Співвідношення адміністративного затримання, приводу і доставляння.

28.Поняття й ознаки адміністративної відповідальності.

29.Нормативна підстава адміністративної відповідальності.

30.Ознаки і склад адміністративного проступку. Розмежування адміністративного проступку і злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]