Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст практикума ХНУ механика.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
3.23 Mб
Скачать

2. Вимоги техніки безпеки перед початком роботи

2.1. Відповідальний працівник (інженер, старший лаборант) перед початком занять повинен заздалегідь відкрити та провітрити навчальне приміщення і переконатися у тому, що головні електричні вимикачі (рубильники на центральних електричних щитах) та вимикачі приладів і електричних щитів на робочих місцях знаходяться в положенні «ВИМКНУТО». Крім цього, він повинен перевірити непошкодженість заземлення (занулення) та електроізоляції електричних установок і підготувати прилади та інше необхідне устаткування до експлуатації на час виконання лабораторних робіт.

Перед тим як відкрити загальний кран подачі газу в приміщення лабораторії, необхідно переконатися в тому, що всі газові крани, що є в приміщенні, закриті, після цього відкрити спочатку загальний кран, а потім крани тих розгалужень, куди потрібно подати газ.

2.2. Студенти не мають права заходити в лабораторію без дозволу відповідального працівника (інженера, старшого лаборанта) або викладача – керівника лабораторних занять.

2.3. Перед початком виконання кожної лабораторної роботи студенти повинні ретельно і детально ознайомитись з методичними вказівками щодо її виконання та вимогами техніки безпеки на робочому місці.

2.4. Кожний студент повинен отримати від викладача-керівника лабораторних занять дозвіл (допуск) на виконання лабораторної роботи, передбаченої його власним розкладом. Без цього дозволу (допуску) студентам категорично ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ самостійно включати електричні установки та виконувати будь-які маніпуляції з приладами та устаткуванням лабораторії.

3. Вимоги техніки безпеки під час виконання лабораторних робіт

3.1. Перше вмикання електричної установки чи іншого устаткування студенти здійснюють лише під безпосереднім наглядом інженера, лаборанта чи викладача – керівника лабораторних занять.

3.2. Студентам дозволяється самостійно виконувати лабораторну роботу, в якій використовуються установки і прилади з електроживленням до 1000 В, лише тоді, коли кожний із них: а) прослухав первинний інструктаж та розписався за нього в Журналі реєстрації; б) знає основні правила електробезпеки; в) отримав дозвіл (допуск) на виконання конкретної лабораторної роботи;  г) при виконанні лабораторних робіт з підвищеною небезпекою (робота з використанням скляного посуду, з газом) чи складними приладами та устаткуванням БЕЗПОСЕРЕДНЬО ПЕРЕД ВИКОНАННЯМ ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ одержав додатковий інструктаж щодо безпечних методів експлуатації обладнання та вказівки стосовно поведінки на робочому місці цього студента та працюючих поруч з ним інших студентів.

3.3. Увімкнуту електроустановку ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ залишати без нагляду. Не дозволяється також працювати на ній одному, без напарника.

3.4. При виконанні лабораторної роботи треба суворо дотримуватись методичних вказівок щодо порядку вмикання і вимикання електричних приладів, а також вимог техніки безпеки при роботі з ними.

3.5. Студентам категорично забороняється виконувати роль «технічних консультантів», які самостійно, без дозволу керівника занять чи відповідального працівника практикуму, вмикають експериментальні установки при виконанні тієї чи іншої лабораторної роботи іншими студентами.

3.6. Під час роботи зі скляними приладами, посудом та іншими виробами зі скла необхідно виконувати вимоги техніки безпеки. Якщо при цьому є хоч невелика ймовірність аварії, розривання скляних посудин тощо, обов’язково треба обгородити всю установку захисним екраном з оргскла, а найнебезпечніші ділянки установки – металевою сіткою або металевім кожухом. Нагріваючи рідину в пробірці або колбі з термічно стійкого скла, потрібно тримати їх так, щоб отвір пробірки або шийка колби були спрямовані в напрямі від себе і сусідів по роботі; не можна заглядати в посудину (навіть у пробірку) згори, бо в разі можливого викидання нагрітої речовини можуть бути нещасні випадки. Переносячи посудини з гарячою рідиною, потрібно брати їх руками, захищеними рушником; велику посудину при цьому тримають однією рукою за дно, другою – за шийку.

3.7. При роботі з газом треба дотримуватись правил техніки безпеки: суворо забороняється перевіряти вогнем герметичність з’єднань газопроводу, кранів та інших елементів газового обладнання; перевіряти потрібно за допомогою мильної піни, наносячи її на місця можливого витоку газу; необхідно правильно запалювати пальник – спочатку піднести запалений сірник, а потім обережно відкрити газовий кран. Положення крана визначається лінією (рискою) на квадратній головці крана: якщо кран відкритий – риска спрямована вздовж осі газопроводу, якщо закритий – упоперек; треба стежити за тим, щоб горіння було нормальним: полум’я спокійне, синьо-фіолетове; не можна залишати ввімкнені пальники та інше газове обладнання без нагляду. Слід стежити за тим, щоб на вогонь не потрапили одяг, волосся, а рідина, яка нагрівається, не заливала полум’я пальника.

3.8. У випадку використання приладів із ртуттю (наприклад, ртутний термометр) та зруйнування скляної оболонки необхідно зібрати ртуть гумовою грушею, попередньо локалізувавши її краплі невеликими за розміром свіжо наструганими свинцевими ошурками, а те місце, де розлилась ртуть, треба промити одновідсотковим розчином марганцевокислого калію.

3.9. Під час роботи в лабораторії необхідно підтримувати належним чином чистоту, порядок на робочому місці, суворо дотримуватись правил техніки безпеки.