Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ICMMlab / LAB_2.DOC
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
108.54 Кб
Скачать

17

Лабораторна робота № 2.

“Створення фінансової моделі підприємства на основі програмного пакету Project Expert 6.1”

Лабораторна робота №2 Тема: “Створення фінансової моделі підприємства на основі програмного пакету Project Expert 6.1”

Мета роботи: Вивчити основні поняття для побудови фінансової моделі підприємства. Спроектувати модель фінансування підприємства.

Програмний продукт Project Expert 6.1 - комп'ютерна система, яка призначена для створення фінансової моделі нового або існуючого підприємства незалежно від його галузевої приналежності і масштабів. Тому, головною метою роботи студентів в ньому є створення і аналіз фінансової моделі підприємства. За допомогою даною моделі студент повинен визначити і проаналізувати можливі майбутні стратегії розвитку фінансування підприємства.

Для побудови даної моделі використовують динамічні методи, які дозволяють розрахувати проект з урахуванням множини зазначених чинників і засновані на імітаційному моделюванні. Імітаційна фінансова модель підприємства, побудована за допомогою Project Expert, забезпечує генерацію стандартних бухгалтерських процедур і звітних фінансових документів, як наслідок реалізованих у часі бізнес-операцій. Бізнес-операції – це конкретні дії, що здійснюються підприємством у процесі економічної діяльності, наслідком яких є зміни в обсягах і напрямках грошових і матеріальних потоків. Така модель відображає реальну діяльність підприємства через опис грошових потоків (надходжень і виплат) як подій, що відбуваються в різноманітні періоди часу. На рух грошових потоків впливають показники: рівень інфляції, ставка дисконтування, ставка рефінансування, планові обсяги збуту, виробництва, періоди технологічного процесу і багато інших. Визначення оптимальних значень даних показників для підприємства пов’язане з великими математичними розрахунками. Особливо це стосується поведінки грошових потоків під впливом даних факторів. Тому для розробки стратегічного плану й аналізу ефективності проекту застосовується підхід на основі сценарію. Сценарій – це проведення альтернативних розрахунків із даними, що відповідають різноманітним варіантам розвитку проекту. Зробивши аналіз різноманітних варіантів стратегій, студент (як майбутній керівник) має прийняти обгрунтоване управлінське рішення, спрямоване на оптимізацію руху грошових коштів для розвитку підприємства.

Дані рішення виникають на основі моделі, яку проектує студент. Модель є імітацією розвитку фінансової діяльності підприємства. На основі моделі студент розробляє можливий проект розвитку підприємства з залученням позикових коштів (інвестицій), або спрямовує діяльність підприємства на раціональне використання власних грошових коштів. В основу побудови моделі покладено принципи системного аналізу. В такому ракурсі система фінансової діяльності підприємства розглядається як сукупність внутрішніх і зовнішніх взаємозв’язків. Ці взаємозв’язки обумовлені рухом грошових коштів і впливом факторів, які тим чи іншим чином регулюють грошові надходження. Тому основним елементом моделювання є грошовий потік.

Грошовий потік. Поняття "грошовий потік" (cash flow) прийшло до нашої мови з іноземних джерел. Поняття cash y даному випадку аж ніяк не означає "готівка". Гроші можуть мати як готівкову, так і безготівкову форму, вільно переходячи з однієї форми в іншу. Cash flow швидше можна перекласти як "рух коштів", але у нас вже прийнято називати грошові надходження та витрати грошовим потоком. Рух грошових коштів є безперервним процесом. У фінансовому менеджменті управління грошовим потоком є одним із найважливіших завдань. Існує декілька підходів до визначення грошового потоку залежно від методів його розрахунку.

Традиційний грошовий потік це сума чистого доходу та нарахованої амортизації.

Чистий потік це загальні зміни у залишках грошових коштів підприємства за певний часовий період.

Операційний грошовий потік це фактичні надходження або витрати грошових коштів у результаті поточної (операційної) діяльності підприємства.

Фінансовий потік це надходження та витрати грошових коштів, пов'язані із змінами власного та позикового довгострокового капіталу.

Загальний грошовий потік — це фактичні чисті грошові кошти, що надходять на підприємство чи витрачаються ним протягом певного періоду.

Визначимо грошовий потік як загальний рух коштів протягом певного періоду, тобто циклу реалізації проекту. Загальний грошовий потік розраховується за допомогою Кеш-фло. Таким чином, при побудові моделі грошовий потік CF(t) це різниця між грошовими надходженнями та витратами.

Хід роботи:

На основі отриманого варіанту побудувати імітаційну фінансову модель підприємства на 2 роки. Модель має бути побудована за схемою представленою на рис.1. Розглянемо детально складові моделі.

1.Визначення факторів зовнішнього середовища. Зовнішнє середовищє блок об’єднує в собі фактори впливу на фінансову діяльність підприємства, які є ототожненням впливу економічного середовища в країні. Основними серед них є: рівень інфляції, податки (механізм оподаткування), ставка дисконту. Ці фактори мають бути визначеними на початку роботи. Механізм оподаткування описується студентом з наведенням формул для розрахунків:

Наприклад:

Фіксований податок для с.-г. підприємства (для Полісся) = 0,3% від вартості землі

С тавка дисконту розраховується студентом двома методами згідно отриманого варіанту на основі табл.6.

Таблиця 6

Варіанти завдань для розрахунку ставки дисконтування

Варіант

Рівень інфляції

Ставка поточного року

1

11,1

(Cпот = 10%)

2

8,7

(Cпот = 11%)

3

10,5

(Cпот = 12%)

4

8,1

(Cпот = 13%)

5

9,9

(Cпот = 14%)

6

7,5

(Cпот = 15%)

7

10,8

Cпот = 16%)

8

9,9

(Cпот = 17%)

9

10,4

(Cпот = 10%)

10

8,9

(Cпот = 11%)

11

11,6

(Cпот = 14%)

12

10,6

(Cпот = 13%)

13

9,7

(Cпот = 11%)

14

8,5

(Cпот = 12%)

15

9,2

(Cпот = 13%)

Розглянемо методи визначення ставки дисконтування.

а) PV – метод приведення грошової суми, що планується отримати підприємством, до поточного року.

Сдиск = 1/(1 + Спот)t

t – рік планування;

Cпот – відсоткова ставка поточного року.

Приклад: Розрахуємо Сдиск при обліковій ставці поточного року 10%.

Рік планування

Ставка дисконту

T

Облікова ставка поточного року – 10%

1

0,909091

Сдиск=1/[(1+0,1)1]

2

0,826446

Сдиск=1/[(1+0,1)2]

3

0,751315

Сдиск=1/[(1+0,1)3]

б) PVA - приведення прогнозних отриманих грошових коштів у вигляді рівномірних надходжень до рівня поточного року методом ануітету.

Приклад: Розрахуємо Сдиск t при обліковій ставці поточного року 10%.

Рік планування

Ставка дисконту

T

Облікова ставка поточного року – 10%

1

0,909091

Сдиск 1 =1/[(1+0,1)1]

2

0,826446

Сдиск 2 =1/[(1+0,1)2] + Сдиск 1

3

0,751315

Сдиск 3 =1/[(1+0,1)3] + Сдиск 2

2. Визначення джерел фінансування і фінансово-кредитних установ. В даному блоці студент описує кошти і установи, які складають механізм фінансування підприємства. При цьому необхідно відмітити, що стратегія фінансування в роботі зорієнтована на притягнення позикових коштів (отримання кредиту). На основі розрахованих коефіцієнтів в лаб.роб.1 студент оцінює фінансовий стан підприємства і робить висновок про необхідність притягнення додаткових грошових коштів. Таким чином, створюється проект роботи підприємства з залученням грошових коштів, або оптимізацією використання власних коштів. При цьому студентом моделюється періодичність використання коштів підприємства і їх обсяг (наприклад: розміщення вільних коштів на депозит у комерційному банку, придбання акцій сторонніх підприємств або використання їх іншим чином).

Стратегія фінансування визначає блок організацій, які безпосередньо надають підприємству грошові кошти. Ними є банківські установи.

3. Формування циклу операційної діяльності. Цикл операційної діяльності одних із найважливіших блоків в фінансовій моделі підприємства. Від охоплює всі дії підприємства пов’язані з випуском і реалізацією продукції. Необхідно врахувати те, що модель служить прогнозом на декілька років діяльності підприємства. Тому всі показники плануються на декілька років. На даному етапі студент повинен визначити основні чинники, що формують операційну діяльність підприємства. Цими чинниками є: ресурси для випуску продукції і механізм їх закупки, технологічний цикл виробництва, структура витрат, механізм продажу. На початку формування даного блоку студентом на основі табл.7 самостійно визначається номенклатура продукції, що виробляється господарством і записується в моделі.

Таблиця 7

№ варіанту

Вид діяльності

№ варіанту

Вид діяльності

1

2

3

4

1

Вирощування цукрового буряка

9

Вирощування огірків

2

Вирощування ярого ячменю

10

Вирощування цибулі

3

Вирощування гречки на зерно

11

Вирощування гороху на зерно

4

Вирощування озимої пшениці

12

Вирощування столової моркви

5

Вирощування соняшника на зерно

13

Вирощування капусти пізньої

6

Вирощування столового буряка

14

Вирощування кормового буряка

7

Вирощування помідорів безрозсадних

15

Вирощування картоплі продовольчої

8

Вирощування сої на зерно

Наприклад.

Продукція, що виробляється підприємством:

- ячмінь;

- гречка.

В частині ресурси студент описує:

  • номенклатуру ресурсів для виробництва;

  • кількість ресурсів в розрізі номенклатури і вартість за одиницю.

Наприклад.

Ресурси:

№ п/п

Вид ресурсів

Одиниця виміру

Вартість за одиницю

1

Дизельне паливо

Л

0,85 грн.

2

Нітрофосфор (добрива)

Кг

2,80 грн.

3

Насіння гречки

Кг

3,60 грн.

4

Насіння ячменю

Кг

1,00 грн.

5

Селітра

Кг

0,32 грн.

6

Техніка з інших господарств

грн./га

35 грн.

В частині виробництво студент має описати технологічний цикл виробництва продукції (по тривалості технологічних операцій) і визначити його вартість на основі технологічних карт, вартості і кількості ресурсів, а також нормативно-довідникових джерел. Технологічна карта має бути надана у звіті.

Наприклад:

Соседние файлы в папке ICMMlab