Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ICMMlab / LAB_1.DOC
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
80.38 Кб
Скачать

6

Лабораторна робота № 1.

"Аналіз фінансового стану підприємства"

Л абораторна робота №1

Тема:"Аналіз фінансового стану підприємства".

Мета роботи:Провести аналіз фінансового стану підприємства. Навчитись визначати основні показники, які характеризують фінансовий стан підприємства.

Фінансова діяльність підприємства відображає виробничу діяльність через рух грошових коштів. Основним об’єктом аналізу фінансової діяльності є фінансовий стан підприємства.

Фінансовий стан підприємства характеризується сукупністю параметрів, які відображають наявність, розміщення і використання фінансових ресурсів. Він є синтетичним виразником виробничо-господарської діяльності підприємства, визначає конкурентноздатність, потенціал у діловому співробітництві, оцінює, у якому ступені гарантовані економічні інтереси самого підприємства і його партнерів у фінансовому і виробничому відношенні. Джерелами інформації є форми квартальних і річних звітів, включаючи додатки до них. Основним джерелом інформаційного забезпечення аналізу фінансового стана підприємства служить бухгалтерський баланс і звіт про фінансові результати: форма №1 і №2. У даній лабораторній роботі необхідно провести аналіз фінансової сталості і ліквідності (платоспроможності) підприємства, розрахувати показники рентабельності діяльності і ділової активності підприємства згідно з отриманим варіантом. В даній лабораторній роботі необхідно провести розрахунки в електронній таблиці Exсel.

  1. Аналіз фінансової сталості підприємства.

В умовах ринку, коли господарська діяльність підприємства і його розвиток здійснюється на принципах самофінансування, а при нестачі власних фінансових ресурсів – за рахунок позичкових коштів, дуже важливо проаналізувати фінансову незалежність підприємства від зовнішніх джерел. Згідно алгоритму, який поданий у таблиці 1, провести розрахунок показників фінансової сталості підприємства (за отриманим варіантом)

Таблиця 1 Алгоритм розрахунку показників фінансової сталості підприємства

Найменування показника

Метод розрахунку1

Коефіцієнт автономії (фінансової незалежності)

Коефіцієнт довготермінового залучення позикових засобів

Коефіцієнт нагромадження амортизації

Найменування показника

Метод розрахунку

Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства

Коефіцієнт автономії є найбільш важливим показником, який характеризує фінансову автономність (незалежність) від залучених позикових коштів. Це показник співвідношення позичкових і власних коштів. Критичне значення коефіцієнту фінансової незалежності 1.

Коефіцієнт довготермінового залучення позикових засобів характеризує частку довготермінових позик залучених для фінансування активів підприємства поряд з власними засобами. Коефіцієнт нагромадження амортизації визначає інтенсивність вивільнення іммобілізованих засобів (основних засобів і нематеріальних активів). Коефіцієнт реальної вартості основних засобів у майні підприємства характеризує ефективність використання засобів підприємства у підприємницькій діяльності. Критичне значення цього показника 0,5

2.Розрахунок показників ліквідності (платоспроможності) підприємства.

Наступний крок роботи - проведення розрахунку показників ліквідності (платоспроможності) підприємства. Під ліквідністю підприємства розуміється його здат­ність розрахуватися за своїми фінансовими зобов’язання­ми за рахунок наявних активів, які можуть бути використа­ні для погашення боргів. Такі активи називаються ліквід­ними засобами. До них належать ті елементи оборотних засобів, які можна порівняно швидко і легко реалізувати, а також залишки готової продукції на складах, дебіторська заборгованість (крім безнадійної), цінні папери, кошти на розрахунковому рахунку і на інших банківських рахунках, у тому числі на депозитних рахунках, касова готівка. У практиці аналізу фінансового стану підприємства відрізняють три рівні ліквідності, які визначаються відповідними коефіцієнтами. Найбільш мобільною частиною оборотних засобів є грошові кошти і короткотермінові цінні папери. Згідно зі своїм варіантом провести розрахунки показників ліквідності. Алгоритм розрахунку показників ліквідності підприємства наведено у таблиці 2.

Соседние файлы в папке ICMMlab