Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
26
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
16.86 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ

МЕДИЧНА

І

БІОЛОГІЧНА ФІЗИКА

II том

Під загальною редакцією члена-кореспондента АПН України, професора О.В. Чалого

Затверджено Міністерством охорони здоров`я України

як підручник для студентів вищих медичних закладів освіти III -IV рівнів акредитації

Рекомендовано Міністерством освіти та науки України

Київ

1999

ББК 22.3я729 Ч14 УДК 53

Чалий О.В. та ін.

Ч14 Медична і біологічна фізика: Підручник для студентів вищих медичних закладів освіти III–IV рівнів акредитації. – К.: “ВІПОЛ”, 1999. – 425 с.: мал. 149.

Автори:

О.В. Чалий член-кореспондент АПН України, доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедри медичної і біологічної фізики Національного медичного університету імені О.О. Богомольця;

Б.Т. Агапов доктор біологічних наук, доцент; А.В. Меленєвська кандидат біологічних наук, доцент; М.І. Мурашко кандидат технічних наук, доцент; Н.Ф. Радченко кандидат хімічних наук, доцент;

Н.В. Стучинська кандидат фізико-математичних наук, доцент; Я.В. Цехмістер кандидат фізико-математичних наук, доцент.

У другому томі підручника викладені найважливіші аспекти молекулярної біофізики та біофізики мембранних процесів у клітинах, термодинамічних та синергетичних принципів біофізики складних систем, оптичних методів дослідження медико-біологічних систем, квантової біофізики, дії іонізуючого випромінювання на медико-біологічні об’єкти. Містить лабораторні і практичні роботи, приклади розв’язків основних типів задач. Структура і зміст підручника повністю адаптована до вимог нової програми з медичної та біологічної фізики, що затверджена Міністерством охорони здоров’я України.

Книга призначається перш за все для студентів вищих медичних закладів освіти III-IV рівнів акредитації, а також викладачів, науковців і всіх, хто цікавиться сучасною медичною та біологічною фізикою.

Р е ц е н з е н т и:

Л.А. Булавін член-кореспондент НАН України, професор, декан фізичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Шевченка;

В.М. Сисоєв професор кафедри молекулярної фізики Київського Національного університету ім. Т. Шевченка;

Ю.С. Сінекоп професор, завідувач кафедри фізичної і біомедичної електроніки Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут";

М.І. Шут член-кореспондент АПН України, професор, завідувач кафедри методики викладання фізики Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова.

ISBN ISBN

©Національний медичний університет імені О.О. Богомольця.

©О.В. Чалий, 1999.

Біофізики мембранних процесів (як втім і молекулярна біофізика, і

біофізика складних систем) досягла значних успіхів завдяки тісному зв’язку з ігншими точними природничими науками. Глибоке розуміння складних процесів у живих системах, що відбуваються на глибинному молекулярному рівні, вимагають використання як прецизійних експериментальних методів, так і сучасних теоретичних підходів. Саме поєднання якісного і кількісного рівнів розуміння медико-біологічних процесів у клітинах та в організмі в цілому є, безумовно, той напрям, по якому буде розвиватися медицина XXI століття, спираючись на досягнення медичної і біологічної фізики, біохімії, мікробіології, генної інженерії та інших наук.

Другий том підручника “Медична і біологічна фізика” присвячений висвітленню проблем молекулярної біофізики, біофізики мембранних процесів у клітинах та біофізики складних систем, а також вивченню оптичних і квантово-механічних методів, що використовуються в медицині, та процесів, що відбуваються в біооб’єктах під час дії на них іонізуючого випромінювання.

Внесок авторів в написання другого тому підручника “Медична і біологічна фізика” розподіляється так: О. В. Чалий (передмова, розділи 6 – 10), Б. Т. Агапов (розділ 6), А. В. Меленевська (розділ 8), М. І. Мурашко (розділ 10), Н. Ф. Радченко (розділи 6, 8, 9).

Автори щиро вдячні рецензентам – члену-кореспонденту НАН України, декану фізичного факультету Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченка професору Л. А. Булавіну, професору кафедри молекулярної фізики Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченка В. М. Сисоєву, завідувачу кафедри фізичної і біомедичної електроніки Національного технічного університету України “Київський політехнічеий інститут” професору Ю. С. Сінекопу та члену-кореспонденту АПН України, завідувачу кафедри методики викладання фізики Національного педадогічного університету ім. М. П. Драгоманова професору М. І. Шуту за цінні поради.

Автори будуть вдячні за всі критичні зауваження і сподіваються, що підручник “Медична і біологічна фізика” буде корисним не лише для студентів вищих медичних навчальних закладів України, а й для студентів, аспірантів, викладачів інших навчальних закладів та всіх тих, хто цікавиться ідеями та досягненнями сучасної медичної і біологічної фізики.

Основні розділи

Розділ 6. Елементи молекулярної біоф

зики та біофізики мембранних процес

в клітинах

Розділ 7. Термодинамічні та синергетичні принципи біофізики

складних систем

Розділ 8. Оптичні методи дослідження медико-біологічних систем

Розділ 9. Елементи квантової механіки

Розділ 10. Іонізуюче випромінювання

та його дія на медико-біологічні

об’єкти