Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформатика / порівняння microsoft and open offise.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
22.5 Кб
Скачать

Хоча найпоширеніший у світі офісний пакет — Microsoft Office — розвивається прискорено, конкуруючі продукти інших розробників знаходять дедалі більшої популярності. Передусім, звісно, йдеться про безплатних, та заоднополнофункциональних пакетах, достатньо спроможних конкурувати з MS Office — як-отOpenOffice.org

OpenOffice.org - це з наймасштабніших проектівopen-source (програмного забезпечення з відкритою кодом), метою якого є створення вільного і навіть повноцінного пакета офісних додатків, не поступався за можливостями Microsoft Office. Спочатку проектуOpenOffice.Org здійснювалася розробка офісного програмного комплексу для операційними системами сімействаUNIX/Linux, трохи згодом з'явиласяWindows-совместимая версія Open Office, призначена від використання що з будь-якими операційними системами виробництва корпорації Microsoft — Windows 95, Windows 98, WindowsMillenniumEdition, WindowsNT 4, Windows 2000 і Windows XP.

Сьогодні Open Office що у версії 3.0.0 і відданість забезпечує роботи з текстом (текстовий процесор Open OfficeWriter), створення презентацій (Open OfficeImpress), механізм підключення до зовнішніхСУБД і вбудованаСУБДHSQLDB (Open Office Base). Крім цього, в окремий пакет включений векторний графічний редактор (Open OfficeDraw), процесор електронних таблиць (Open OfficeCalc), утиліта для візуального побудови математичних формул (Open OfficeMath). Розглянемо не проблему вибору між Microsoft Office і Open Office, а проблему того, наскільки легко людині адаптуватися після вивченого вздовж і впоперек Microsoft Office на злегка незвичний Open Office.

1. Текстовий процесор і візуальний редактор >Html >Writer

Додаток Open OfficeWriter призначено до створення текстових документів. Є й інші аналоги Microsoft Word, такі якWordPad чи блокнот, алеWriter з пакету Open Office значно перевищує їх за своїм функціональними можливостями. На погляд,Writer нічим не поступається звичному намWord-у: великий набір шрифтів, можливість створення шаблонів для форматування тексту, набір графічних примітивів, можливість експорту доPDF-формат, загалом функції, яких ми звикли. Але у подальшому знайомство зWriter-ом помічаєш всі його недоліки: документи відчиняються й зберігаються дуже довго. Це з тим, що зі збереженням документа в форматі Open Office, відбувається стиснення інформації. Але з цим пов'язано йприемущество Open Office: документи важать приблизно 5 разів менша. Це головний закон життя, на треба платити: або часом, або обсягами пам'яті. Також моторошно бракує панелі настройки зображення MS Word:  Така панель є івoWriter, лише окремих інструментів там року дістає (наприклад інструмента обрізки зображення).

І ще одна особливість, що була мною відзначено і доставила мені деякі незручності: при виведення документа на печаткуWriter не дає можливості надрукувати кілька аркушів в одній сторінці, тоді вWord-e така є:

З заголовками і створення стилів уWriter-e гаразд:Writer підтримує стилі сторінок, абзаців, врізувань, списків і символів. Як і інших текстових процесорах, користувачеві пропонується кілька готових стилів кожної з цих категорій. Отже, замість починати "від початку" (що теж, у принципі, можливо), може взяти в основі із цих стилів змінити яке на свій смак. На цей час є і проблеми сумісності документів, що створені вWriter-e і MSWord-e. Документ, створений Word безборонно розпізнається вWriter-e, але коли ви збережіть документ в форматі OpenDocument, то, при відкритті їх у згодом в Word ви виникатимуть проблеми з кодуванням. Щоб читати документи на рідний кирилицю вам необхідний інструментCyrTools. Ще більше проблема буде з Windows Mobile. Накоммуникаторе файл з розширенням .>odt не відкривається зовсім. І ще одне особливість: вWord-e присутнійавтосохранение документа. Навіть жодного разу зберігали документ, і несподівано вимкнули електрику, ви зможете відновити документ, і ваші праці не підуть котові під хвіст. УWriter-еавтосохранение відсутня.

2.Табличний процесор >Calc

 

>Calc – це табличний процесор, аналог Microsoft Excel. Ніяких складностей щодо переходу з Excel наCalc виникнути на повинен. Застосовується хоча б синтаксис написання формул ($ для постійних значень тощо.), ось тільки тим, котрі звикли друкувати формули вручну, може бути незвичним замістьСУММ писатиSUM. Якщо ви і під час написання формули використовуєте посилання осередки, то обрані осередки вcalc також підсвічуються. До речі, говорячи про функціях варто згадати, що утабличном процесоріCalc для зручності можна викликати весь список функцій в окремої панелі справа через меню «Вставка >Список функцій».

Набір діаграм втабличном процесоріCalc трохи менше, ніж у Excel, але не всі основні типи присутні.

 

Реалізація функційавтофильтра вCalc мало відрізняється від аналогічної в Excel, однак у другому існує можливість вибору всіх порожніх і заповнених осередків. Також програма чи може похвалитися кількома маленькими перевагами. Таким є фільтр видалення. Якщо виділити частина таблиці й тицьнути на кнопкуDel, з'явиться діалогове вікно, де можна вибрати, що став саме видалити – математичні формули, об'єкти, примітки, числа, стовпчики, рядки - і т.д. У плюси можна записати й більше кількість доступних квітів для заливання осередків.

Існують розбіжності й в завданні умов фільтрації. У порівняні з попередньої версією пакета Open Office функціяавтофильтра помітно поліпшено.

3. Програма підготовки презентацій >Impress

OpenOffice.orgImpress – це програма до створення презентацій, аналог MicrosoftPowerPoint. Спроможна створюватиPDF файли з презентацій, крім того, експортувати в форматSWF (>AdobeFlash), що дає можливість переглядати їх у будь-якому комп'ютері зинсталлированнимFlash-проигривателем. Презентація, створена підтвердження результатів роботи, має утримувати нічого, крім тексту, малюнків, діаграм і таблиць. Уявіть собі 40 слайдів, перевантажених ефектами анімації – у власних очах після цього мерехтить. Можливості Microsoft Power Point і Open OfficeImpress досить близькі пофункционалу.

Можливість настройки шаблону оформлення є у обох пакетах. Однак умайкросовтовском продукті шаблонів оформлення значно більше. На погляд, не є серйозним недоліком, оскільки створювати презентацію можна й на білих аркушах, і якщо хочеться чогось екстраординарного, то стандартних рішеннях цього звичайно перебуває – доводиться створювати шаблон вручну.Impress має серйозні недоліки. До них віднести величезну ресурсомісткість. Відтворення складної презентації може «підвісити» комп'ютер. Програма може обіймати свою до 500 МБ оперативної пам'яті. УImpress інколи можна зіштовхуватися з проблемою «неузгодженості» сторінок слайда та його мініатюр, розташованих зліва.

Інтерфейс користувача вImpress реалізований набагато зручніше, ніж уPowerPoint. Робоча область розділена п'ять режимів: режим малювання, режим структури, режим приміток, режим тез, режим слайдів.

Що дає робити вибір під час створення презентації, на відміну від MS Office.

Знаходячись у режимі малювання, ви можете додавати зображення, змінювати оформлення слайда і додавати потрібний вам текст. До речі, додавати текст набагато зручніше як структури: виглядає як текстовий редактор з заголовками різного рівня, у своїй створити новий слайд ви можете простим натисканням клавіші “>Enter”. У режимі приміток ви можете додати примітка дослайду, як кажуть собі, це ніде не відображається, зате ви зможете згадати, чому ж ви додали цей слайд. У режимі тез ви можете додати колонтитули, дату та палестинці час, заголовок слайда та її номер, а режимі слайда переглянути загальнуструктурупрезентации. До сформування діаграм в обох пакетах є свої інструменти. Механізм створення і той ж: створюєш діаграму і змінюєш дані, виходячи з яких у неї побудована. За кількістю різновидів діаграмImpress поступаєтьсяPowerPoint, але не всі основні типи присутні.

4. Base механізм підключення до зовнішніхСубд і вбудованаУбдhsqldb

Додаток Base призначено до роботи з базами даних (>БД), воно використовуєкросс-платформенную бібліотекуHSQLDB, засновану наJava-технологии. Це дозволяє вживати документи іншихБД, зокрема і з форматомMDB (>БД MicrosoftAccess).

Можливості Base схожі з можливостями, наданими MicrosoftAccess: створення користувальних інтерфейсів (говорячи згрубша, форм для введення даних), звітів. Base дозволяє створювати запити до таблицям, причому є можливість створення запитів як дизайнера чи звичномуSQL поданні. До сформуваннямежтабличних зв'язків використовується графічний інтерфейс. Якщо назвати Open Office Base повноцінної заміною MicrosoftAccess, це буде надто голосно сказано. Поки функціональні можливості Base особливо примітні, але значний сам собою факт появи цього докладання.

5.Векторний графічний редакторDraw

Це додаток немає брата-близнюка у пакеті MS Office.OpenOffice.orgDraw подається як графічний редактор. Щоправда, треба зробити застереження – це редактор ділової графіки. Інтерфейс може бути охарактеризувати як MS Word із розширеною панеллю «Малювання», позбавлений можливості роботи з текстом. Комусь може бути, що інтерфейс нагадує CorelDraw.

Непогано поставлено роботу з примітивними3D-объектами. Всім тимавтофигурам, що ми звикли бачити на панелі «Малювання», можна надати обсяг. Причому просто товщину – з плоского об'єкта можна зробити тіло обертання. Зполучившимися постатями можна здійснювати різні дії: змінювати величину і пропорції, накладати світло та тінь, вирівнювати тощо. Дивує можливість вільного обертання постаті – фактично, як хороший3D-редактор. Щодо цього є кнопка «Повернути». Її можна знайти внизу, на панелі «Малювання», в меню, відчиненому при натисканні на «Ефекти». Виходить дуже непогано. До речі,3D-объект можна зробити тільки завтофигури. Проста картинка, уставлена вDraw, може знайти обсяг. І тому на панелі «Малювання» внизу можна вибрати піктограми «У тривимірний об'єкт» чи « У тіло обертання». Програмі знайомі багато формати – готову роботу можна зберегти практично у кожному форматі –bmp,jpeg,png тощо. У версіїOpenOffice.org 3.0Draw здатний працювати з більшими зображеннями. За даними розробника, розмір максимального зображення порівняти з плакатом площею 3 квадратні метри.

Якщо ділової презентації ефекти анімації є зайвими, то інших випадках без неї просто більше не обійтися – наприклад, коли ви створюєте презентацію для друзів. Та й праця в всіх різна, коли ви зайняті у сфері розваг, то, вам знадобляться як ефекти анімації, але й можливості вставки звуку івидеоизображений.

6. Редактор формул >Math

>Math – це редактор формул, аналог MicrosoftEquation.Пользовательский інтерфейс вMath реалізований зручніше, ніж у MicrosoftEquation. Цей компонент до створення і редагування формул використовується, передусім, що з текстовим редакторомOpenOffice.orgWriter. Справді, здебільшого формули супроводжуються текстовим описом і є частиною наукових, дослідницьких, навчальні і інших аналогічних документів.

На відміну від вхідного MS Office редактора формул MicrosoftEquationOpenOffice.orgMath дозволяє вводити формули трьома способами:

- з допомогою панелі інструментів "Вибір" (аналогічно MicrosoftEquation);

- з допомогою контекстного меню;

- з допомогою тексту.

Коли ж ви вибираєте категорію в редакторіMath, то об'єкти цієї категорії перебувають у статичної панелі. не треба щоразу вибирати категорію, аби вибрати об'єкт цієї категорії. Через війну часу витрачається набагато менше.

>Math, володіючи хорошою функціональністю, пропонуєкомандно-визуальний введення формул. Візуальний введення з допомогою миші і панелі інструментів зраспространенним набором операторів і символів дозволить використовувати цей редактор зволікається без жодної попередньої підготовки. Натомість, знання спеціального мови розмітки дозволить, використовуючи клавіатуру для введення команд, швидко створити будь-яку формулу, зокрема вкладену. І що складніше документ, тим паче очевидні переваги командного введення.

Соседние файлы в папке інформатика