Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
59.67 Кб
Скачать
?
У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного запалення в товстому кишківнику . Ваш діагноз:
+Дизентерія
- Амебіаз
- Черевний тиф
- Холера
- Балантидіаз
?
У дитини 3 років з диспепсією аліментарного характеру протягом 60 днів в перебігу захворювання відмічали прогресуючу кровоточивість ясний, наявність петехіальних крововиливів в шкірі та слизовій оболонці ротової порожнини, наявність перидентальної інфекції. Вказані зміни характерні для:
+Авітамінозу З
- Авітамінозу Д
- Авітамінозу В1
- Авітамінозу В6
- Авітамінозу А
?
У дитини 5 років розвинувся менінкогоковий менінгіт. Макроскопічно : м'які мозкові оболонки жовто-зеленого кольору, набряклі. Назвіть форму запалення:
+Фібринозно-гнійне
- Серозне
- Геморагічне
- Катаральне
- Гнилісне
?
При автопсії померлого наркомана, на шкірі дистальних відділів нижніх кінцівок знайдені багрово-червоні плями, бляшки і вузли (саркома Капоші). Виявлена також гостра пневмонія, викликана пневмоцистами. Для якого захворювання характерні дані зміни?
+СПИД
- Грип
- Кір
- Дифтерія
- Сибірська виразка
?
У чоловіка 43 років, померлого в хірургічному відділенні при явищах розлитого гнійного перитоніту, на розтині в дистальному відділі тонкого кишечника знайдені виступаючі в просвіт пейєрові бляшки, поверхня деяких з них була покрита струпом, коричнево-зеленуватого кольору, в центрі деяких бляшок були глибокі дефекти, що досягають серозного шару. Для якого захворювання характерні знайдені зміни:
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Туберкульоз кишечника
- Хвороба Крона
- Стафілококовий ентерит
?
У хворого, жителя приморського міста на півдні країни, з вираженими проносами і блювотою, загиблого від обезводнення на розтині знайдена картина гострого гастроентериту з серозно-десквамованим запаленням в тонкій кишці. Виберіть найвірніший діагноз:
+Холера
- Бактеріальна дизентерія
- Черевний тиф
- Амебіаз
- Сальмонельоз
?
Смерть хворого К, 16 років, настала від розлитого (поширеного) фібринозно-гнійного перитоніту. На розтині, в нижній ділянці тонкої кишки виявлена виразка, яка повторювала форму пейєрової бляшки, з перфорацією стінки кишки. Мікроскопічне дослідження виявило стертість малюнка лімфоїдної тканини, витіснення її проліферуючими моноцитами, які формують гранульоми. Ускладненням якого захворювання є причина :
+Черевного тифу.
- Дизентерії.
- Холери.
- Бруцельозу.
- Неспецифічного виразкового коліт
?
При розтині трупа чоловіка, який хворів на черевний тиф, знайдені зміни у тонкій кишці: групові лімфоїдні фолікули збільшені, виступають над поверхнею слизової оболонки, вони сіро-червоні, соковиті, їх поверхня має вигляд звивин та боріздок. При мікроскопічному дослідженні відмічається утворення черевнотифозних гранульом. Вкажіть, яка з перелічених стадій черевного тифу найбільш вірогідна?
+ Мозкоподібного набухання .
- Некрозу.
- Утворення виразок.
- Чистих виразок.
- Загоювання.
?
При розтині трупа хворого, померлого від легеневої недостатності знайдено збільшену легеню з вогнищами темно-червоного, рожево-жовтого кольору "велика строката легеня", некротичний трахеобронхіт. Яким захворюванням найбільш ймовірно страждав хворий?
+ Грипозна пневмонія
- Крупозна пневмонія
- Казеозна пневмонія
- Фіброзний альвеоліт
- Корова пневмонія
?
На розтин чоловіка 35 років в другому сегменті правої легені виявлено вогнище ущільнення діаметром 5 см, оточений тонкою капсулою. Вогнище представлене щільною сухою тканиною з тьмяною поверхнею, що кришиться. Морфологічні зміни в легені характерні для:
+Туберкульоми
- Раку легені
- Хондроми
- Туморозної форми силікозу
- Постзапального пневмосклерозу
?
При розтині померлої дитини, яка страждала на діарею, виявлено ексикоз і поширений фібринозний коліт. В мазку-відбитку слизової оболонки виявлені грам-негативні палички. Ваш попередній діагноз?
+Дизентерія
- Холера
- Стафілококова кишкова інфекція
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
?
Дитина у 3-х річному віці померла при явищах глибокої церебральної коми. На розтині виявлено гнійні нашарування на поверхні м'якої мозкової оболонки в передніх відділах головного мозку, набряк мозку. Мікроскопічно - повнокрів'я і нейтрофільна інфільтрація м'яких мозкових оболонок. Вкажіть ймовірне захворювання?
+Менінгококовий менінгіт
- Менінгіт при сибірці
- Грипозний менінгіт
- Туберкульозний менінгіт
?
При дослідженні некропсії чоловіка 57 років в II-ому сегменті правої легені виявлено туберкульозний панбронхіт, з вогнищем казеозної бронхопневмонії, навколо якого спостерігається вал епітеліоїдних клітин з домішком лімфоїдних та гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Яка форма туберкульозу легень у данному випадку?
+Гострий вогнищевий туберкульоз легень
- Первинний туберкульозний комплекс
- Ріст первинного афекту
- Гострий міліарний туберкульоз легень
- Інфільтративний туберкульоз
?
Хворому 35 років скаржиться на багаторазову блювоту, пронос, падіння АТ, серцебиття. Свій стан пов'язує з прийомом недоброякісної їжі. Дослідження показало інфікування сальмонелами. В аналізу крові - збільшення числа еритроцитів в одиниці об'єму. Який розлад кровообігу міг мати місце у даного хворого?
+ Згущення кров.
- Гемоліз еритроцитів і компенсаторне посилення гемопоезу
- Загальне артеріальне повнокров'я
- Поліцитемія
- Гіперохромна анемія
?
Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, хвороблива селезінка. На 10 день на шкірі живота з'явився розеоло-папульозний висип. На 21 день наступила смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа в клубовій кишці знайдені глибокі виразки в ділянці некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пейєрових бляшок). Одна з виразок перфорувала, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Яке захворювання спадає вам на думку?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Амебіаз кишечника
- Холера
- Сальмонельоз
?
Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання:
+Грип
- Парагрип
- Аденовірусна інфекція
- Респіраторно-синцитіальна інфекція
- Стафілококова бронхопневмонія
?
На розтині чоловіка віком 34 роки діагностовано туберкульоз з наявністю у верхній частці правої легені зони казеозної пневмонії, казеозного лімфаденіту у збільшених лімфатичних вузлах середостіння та множинні міліарні вогнища у багатьох органах. Назвіть виявлену форму туберкульозу:
+Первинний змішаної форми генералізації
- Первинний гематогенно-генералізований
- Первинний лімфогенно-генералізований
- Первинний із зростанням первинного афекту
- Гематогенний
?
У хворого на шкірі живота, грудної клітки з'явився висип у вигляді розеол і петехий, дрібно крапельний кон'юнктивний висип. Смерть настала при явищах ураження мозку. При мікроскопічному дослідженні секційного матеріалу в ЦНС довгастий мозок, міст, в шкірі і нирках, міокарді знайдений деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт. Про яке захворювання слід думати?
+Висипний тиф
- Сепсис
- Вузликовий періартериїт
- Системний червоний вовчак
- Бруцельоз
?
При розтині дитини 5 років м'які мозкові оболонки різко повнокровні, каламутні, у вигляді жовтувато-зеленуватого "чіпця". Мікроскопічно: м'яка мозкова оболонка різко потовщена, повнокровна, просочена гнійним ексудатом з наявністю фібрину. Про яке захворювання слід думати?
+ Менінгококова інфекція
- Туберкульоз
- Сибірська виразка
- Вірусний грип
- Кір
?
У дитини 2 років з'явився катаральний кон’юктивіт, фарингіт, ларинготрахеобронхіт. На слизовій оболонці щік, відповідно нижнім малим корінним зубам, білі плями, а пізніше - крупноплямистий і папульозний висип на обличчі, тулубі, кінцівках. Про яке захворювання слід думати?
+ Кір
- Скарлатина
- Менінгококова інфекція
- Висипний тиф
- Грип
?
Запис в акті судово-медичного експерта про обстеження трупа потерпілого з тупою травмою обох нирок, у якого після травми спостерігалась гостра ниркова недостатність: "в обох сечоводах виявлені червоні тромби довжиною до 10 см., що облітерують простір сечоводів". Завідувач судово-медичного бюро, прочитавши не погодився з цим записом, сказав, що:
+В сечоводах не буває тромбів.
- В сечоводах можуть бути лише білі тромби.
- Це тромбоемболи.
- Тромби в сечоводах не бувають облітеруючими.
- В сечоводах можуть бути лише змішані тромби.
?
У дівчинки 5 років спостерігається висока температура і біль в горлі. Об'єктивно: набряк м'якого піднебіння, на мигдаликах сірі плівки, які важко відділяються, залишаючи глибокі дефекти тканини, що кровоточать. Яке з нижеперелічених захворювань найбільш вірогідне:
+ Дифтерія зіву
- Ангіна Симоновського-Венсанса
- Лакунарна ангіна
- Інфекційний мононуклеоз
- Некротична ангіна
?
У дівчинки 12 років при розтині виявлено: множинні крововиливу в шкірі (переважно сідниць, нижніх кінцівок), на серозних і слизових оболонках, в головному мозку. В над нирках осередковий некроз і масивні крововиливи, в нирках- некротичний нефроз, гнійний артрит, іридоцикліт, васкуліт. Вкажіть вірний діагноз:
+ Менінгококцемія
- Висипний тиф
- Вузликовий періартериїт
- Системний червоний вовчак
- Променева хвороба
?
При мікроскопічному дослідженні прямої кишки знайдені великі вогнища некрозу слизистої оболонки, некротичні маси просочені фібрином, утворюючи плівку. Слизова і підслизова оболонка по периферії ділянок некрозу повнокровні, набряклі з крововиливами і лейкоцитарною інфільтрацією. Яке захворювання можна припустити?
+ Дизентерія
- Холера
- Амебіаз
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
?
При розтині померлого хворого від розлитого перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте, гладеньке, утворене м'язовою або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром до 0,5 см. Яке захворювання?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Холера
- Туберкульоз
- Висипний тиф
?
У дитини, з'явилося підвищення температури до 38,5 С, нежить, кон'юнктивіт, кашель. На шкірі - крупноплямистий висип, в порожнині рота білясті висівковоподібні висипання на слизовій оболонці щік. На 4 добу з'явилась задишка, в легенях - вологі хрипи. Раптово з'явилося утруднене дихання. Смерть настала при явищах асфіксії. Про яке захворювання йде мова?
+Кір
- Менінгококцемія
- Грип
- Легенева форма муковісцидозу
- Пневмонія
?
При розтині чоловіка 62 років знайдений надклапанний розрив аорти з тампонадой серця. При гістологічному дослідженні висхідного відділу аорти в зовнішній і середній оболонках - інфільтрати з лімфоїдних, плазматичних, епітеліоїдних клітин, осередки некрозу в середній оболонці, адвентиціальних і ендотеліальних клітин, судин зовнішньої оболонки проліферація. Зміни в аорті характерні для:
+ Сифілітичного аортита
- Септичного аортита
- Ревматичного аортита
- Атеросклерозу
- Гіпертонічної хвороби
?
Чоловік 40 років помер від легеневої кровотечі. При розтині у верхній частці правої легені - порожнина діаметром 4 см з щільними стінками і нерівною внутрішньою поверхнею із згортками крові; при мікроскопії у внутрішньому шарі стінки - зруйновані лейкоцити, в середньому - розростання епітеліоїдних, лімфоїдних і гігантських багатоядерних клітин з ядрами у вигляді підкови . Знайдені в легені зміни характерні для:
+ Туберкульозній каверні
- Бронхоектатичній каверні
- Абсцесу легень
- Вродженій кісті
- Інфаркті легень з септичним розпадом
?
При розтині чоловіка 40 років в 3 сегменті правої легені субплеврально виявлена ділянка ущільнення діаметром 1.5см з чіткими межами, оточена білою волоконною тканиною, на розрізі з ділянками біло-жовтого кольору, що кришаться. Наявність даного вогнища характерна для:
+ Інкапсульованого первинного афекту
- Периферичного раку
- Хондроми
- Фіброми
- Організованого інфаркту легень
?
Жінка 38 років поступила в хірургічне відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції виявлена перфорація виразки клубової кишки, виразка вшита. Черевна порожнина дренована. Через 4 дні хвора померла. На розтині в клубовій кишці - виразки, в пейєрових бляшках, уздовж поперечника кишки, дно деяких з поперечною посмугованістю. Для якого захворювання це характерно:
+ Черевного тифу
- Туберкульозу кишечника
- Дизентерії
- Пухлини тонкої кишки
- Амебіазу кишечника
?
У хворого, що страждав черевним тифом, через 4 тижні від початку захворювання розвинулася картина гострого живота і при явищах інтоксикації хворий помер. На розтині патологоанатом знайшов перфорацію стінок клубової кишки і розлитий гнійний перитоніт. Для якої стадії захворювання характерне дане ускладнення?
+ Стадія чистих виразок
- Стадія мозкоподібного набухання
- Стадія некрозу
- Стадія загоєння виразок
- Бактеремії
?
У хворого 30 років з дизентерією, яка підтвердилась бактеріологічно з'явились ознаки парапроктиту. Про яку найвірогідніше стадію місцевих змін йде мова у даного хворого?
+ Стадія утворення виразок
- Фібринозний коліт
- Фолікулярний коліт
- Катаральний коліт
- Стадія загоєння виразок
?
У хворого на дифтерію на 2-му тижні розвинулась гостра серцева недостатність з летальним наслідком. При розтині: шлуночки серця розширені, міокард в'ялий і строкатий. Гістологічно виявлені чисельні дрібні вогнища міолізу слабкою перифокальною лімфоїдною інфільтрацією. Що стало причиною смерті?
+Міокардит, зумовлений бактеріальним екзотоксином
- Бактеріальний міокардит
- Септичний міокардит
- Інфаркт міокарду
- Метаболічні некрози міокарду
?
Хворій помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, вкрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину. Гістологічно : некроз слизової оболонки, фібрину, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагії. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?
+Дизентерія.
- Черевний тиф.
- Неспецифічний виразковий коліт.
- Хвороба Крона.
- Амебіаз.
?
У хворої 18 років пахові лімфатичні вузли збільшені у розмірах, не болючі, ущільнені при пальпації. В ділянці слизової оболонки зовнішніх статевих органів виявлено невеликого розміру виразку з ущільненими краями та "лакованим" дном сіруватого кольору . Поставте діагноз.
+ Сифіліс.
- Туберкульоз.
- Лепра.
- Трофічна виразка.
- Гонорея.
?
При розтині дитини виявлений первинний кишковий туберкульозний комплекс: первинна афект-виразка порожньої кишки, лімфангіт і регіонарний казеозний лімфаденіт. Смерть настала від перфорації виразки і розвитку розлитого перитоніту. Назвіть шлях зараження дитини туберкульозом:
+Аліментарний.
- Трансплацентарний.
- Аерогенний.
- Змішаний.
- Контактний.
?
Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Помер від уремії. Під час розтину знайдено: у просвіті тонкої кишки безкольорову рідину у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки - повнокрів'я судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихоподібних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки.
+Холера
- Сальмонельоз
- Дизентерія
- Черевний тиф
- Хвороба Крона
?
Мікроскопічно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдені багато чисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз:
+ силікоз
- туберкульоз
- бронхіт
- фіброзний альвеоліт
- рак легень
?
Після позалікарняного аборту у жінки прогресував гнійний ендо-міометрит зі смертельним наслідком. При розтині померлої виявлені чисельні абсцеси легень, субкапсулярні гнійники в нирках, гіперплазія селезінки. Яка форма сепсису виникла ?
+ Септикопіємія
- Септицемія
- Хроніосепсис
- Легеневий сепсис
- Уросепсис
?
При розтині тіла чоловіка 48 років, померлого від туберкульозу легень, знайдені частково випорожнені симетричні туберкульозні каверни у кортико-плевральних зонах з перевагою продуктивної тканинної реакції; у обох легенях - ніжний сітчастий пневмосклероз та емфізема; "легеневе серце"; у біфуркаційних лімфовузлах - туберкульозний казеозний лімфаденіт. У ІІІ сегменті правої легені - вогнище Гону. Вкажіть, який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+ Гематогенно-дисемінований туберкульоз.
- Гематогенна генералізація первинного туберкульозу.
- Хронічний первинний туберкульоз.
- Хронічний міліарний туберкульоз.
- Циротичний туберкульоз.
?
У жінки 30 років померлої від сепсису в результаті постабортного ендометриту при розтині знайдені: гнійний ендометрит з гнійним лімфаденітом, абсцеси в легенях, нирках, міокарді, гіперплазія селезінки, дистрофічні зміни паренхіматозних органів. Визначте клініко-анатомічну форму сепсису.
+ Септикопіємія
- Септицемія
- Септичний ендокардит
- Гранульоматозний сепсис
- Хроніосепсис
?
У дитини в період захворювання, розпочалось гостро з різкого катару в зіві і мигдаликах, який розповсюдився на слизову оболонку рота, язик ("малиновий язик"), глотку. На поверхні мигдаликах некроз. Місцями у міру відторгнення некротичних мас утворюються виразки. Шийні лімфовузли збільшені. На тілі дрібно краплинний висип яскраво-червоного кольору, за винятком носо-губного трикутника. Яке захворювання можна припустити?
+Скарлатина
- Дифтерія
- Ангіна
- Кір
- Менінгококовій назофарингіт
?
У хворого на анемію при дослідженні крові виявлено переважання еритробластів, нормобластів та мегалобластів. Такі ж клітини знайдено в червоному кістковому мозку. Для якого виду анемії характерна така картина крові?
+B 12-фолієво-дефіцитна
- Гемолітична
- Залізодефіцитна
- Післягеморагічна
- Апластична
?
На розтині хворого, що помер з явищами набряку головного мозку з дислокацією стовбура, виявлені зміни м'якої мозкової оболонки: тьмяна, сірувато-зеленого кольору, потовщена. Який патологічний процес мав місце в м'якій мозковій оболонці?
+Дифузний гнійний лептоменінгіт
- Менінгококовий лептоменінгіт
- Туберкульозний лептоменінгіт
- Злоякісна арахноїдендоліома
- Гідроцефалія
?
При розтині тіла шахтаря та гістологічному дослідженні у легенях було знайдено численні тонкі тяжі сполучної тканини з осередками склерозу навколо бронхів та судин легень; розростання сполучної тканини у альвеолярних перегородках з розвитком бронхіоліту та бронхоектазів. У біфуркаційних лімфовузлах - поодинокі лімфовузли із склерозом їх тканини та великою кількістю частинок пилу та коніофагів. Яка форма хвороби?
+Дифузно-склеротична
- Вузликова
- Змішана
- Силікотична кавернозна
- Силікотуберкульоз
?
У хворого з субфебрильною температурою в біоптаті збільшеного лімфатичного вузла виявлені численні гранульоми, які містять у центрі казеозний некроз, оточений епітеліоїдними клітинами, велетенськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса і лімфоцитами. Для якого захворювання характерні такі патогістологічні зміни?
+Туберкульоз
- Лімфогранульоматоз
- Лімфосаркома
- Лімфолейкоз
- Банальний лімфаденіт
?
У дівчини 18 років з’явились різкий біль при ковтанні, збільшення лімфатичних вузлів шиї, підвищення температури тіла. На слизовій оболонці мигдаликів - біло-жовті плівки, які важко відділяються з утворенням дефекту. Стан прогресивно погіршувався. Хвора померла на 8-й день захворювання при наростаючих явищах серцевої недостатності. Які гістологічні зміни в кардіоміоцитах найімовірніше будуть виявлені?
+Жирова дистрофія
- Гідропічна дистрофія
- Гіаліново-крапельна дистрофія
- Балонна дистрофія
- Слизова дистрофія
?
На розтині у померлого в сигмоподібній та прямій кишці множинні червоні виразки неправильної форми, між якими слизова вкрита брудно-сірою плівкою. Етіологія захворювання:
+ Шигелла
- Амеба
- Мікобактерія туберкульозу
- Сальмонела
- Стафілокок
?
На розтині хворого виявлено: м'яка мозкова оболонка верхніх відділів півкуль головного мозку різко повнокровна, жовто-зеленого кольору, просочена гнійним та фібринозним ексудатом, що нагадує чепець. Для якого захворювання характерна така картина?
+Менінгококового менінгіту
- Туберкульозного менінгіту
- Грипозного менінгіту
- Менінгіту при сибірці
- Менінгіту при висипному тифі
?
При дослідженні стегнової кістки виявлено хронічне гнійне запалення компактної речовини та кісткового мозку, утворення секвестрів. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?
+Остеомієліт
- Ретикулосаркома
- Мієломна хвороба
- Остеобластокластома
- Періостит
?
На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені мало повітряні, значно ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, поверхня сіро-чорного кольору, на розрізі тканина легенів аспідно-чорного кольору. Від якої хвороби настала смерть?
+Антракоз
- Силікоз
- Талькоз
- Асбестоз
- Алюміноз
?
При розтині на розрізі легені знайдені множинні вогнища до 2,5 см. в діаметрі неправильної форми, ущільнені, безповітряні, без чітких меж, яскраво-червоного кольору. При мікроскопічному дослідженні в просвіті альвеол знайдені еритроцити, невелика кількість лімфоцитів. Описані зміни характерні для:
+ Грипозної пневмонії
- Крупозної пневмонії
- Геморагічного інфаркту легені
- Коревої пневмонії
- Аспіраційної пневмонії
?
На розтині у дитини знайдена некротична гнійна ангіна, флегмона шиї, гнійний отит, гнійний менінгіт. Ці зміни найбільш характерні для:
+ Септичної скарлатини
- Менінгококової інфекції
- Токсичної скарлатини
- Дифтерії зіву
- Отогенного сепсису
?
Працівник тваринницької ферми помер через 3,5 місяці від початку захворювання. При розтині у внутрішніх органах знайдено гранульоми, що складаються з епітеліоїдних, гігантських клітин Пирогова-Лангханса, плазматичних клітин, еозинофілів. В гранульомі багато судин. В судинах внутрішніх органів продуктивно-деструктивний васкуліт. Про яке захворювання слід думати?
+ Бруцельоз
- Сибірська виразка
- Туберкульоз
- Висипний тиф
- Лепра
?
На розтині чоловіка 59 років, що помер від хронічної легенево-серцевої недостатності знайдені наступні зміни: легені збільшені, ущільнені, мало повітряні, на розрізі в них визначається безліч дифузно розташованих вузликів білястого кольору, 2-3 мм в діаметрі. Мікроскопічно вузлики представлені концентрично розташованими колагеновими волокнами. Про яке захворювання йде мова?
+Вузлова форма силікозу
- Міліарний туберкульоз легень
- Фіброзний альвеоліт
- Дрібнолокалізована пневмонія
- Метастази пухлини в легенях
?
При гістологічному дослідженні лімфи виявлена велика кількість збільшених лімфоїдних фолікулів з крупними центрами розмноження з великою кількістю фігур мітозів. Про що свідчать описані зміни?
+ Антигену стимуляцію з фолікулярною гіперплазією
- Атрофію лімфоїдної тканини
- Лімфосаркому
- Лімфогранульоматоз
- Лімфолейкоз
?
Дитина 6 років гостро захворіла, захворювання розпочалося з катарального назофарингіту. Через 2 діб хворий помер. На автопсії: м'які мозкові оболонки мозку різко повнокровні, набряклі, просочені густою каламутною жовтувато-зеленуватою рідиною. Мозок набряклий, мигдалики мозочка збільшені в об'ємі, виражена странгуляційна борозна. Описані зміни найбільш характерні для:
+ Менінгококової інфекції
- Грипу
- Коклюшу
- Дифтерії
- Корі
?
Робітник тваринницької ферми гостро захворів і при наростаючих явищах інтоксикації помер. На розтині встановлено: селезінка збільшена, в'яла, на розрізі темно-вишневого кольору, значний зішкріб пульпи. М'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю мають темно-червоний колір ("шапочка кардинала"). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин головного мозку із руйнуванням стінок дрібних судин. Поставте діагноз:
+Сибірка
- Туляремія
- Бруцельоз
- Чума
- Холера
?
Дітина віком 8 років гостро захворіла. Через дві доби від початку захворювання настала смерть. На автопсії виявлено, що м'які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексудатом на базальній поверхні головного мозку. Описані зміни найбільш характерні для:
+Менінгококової інфекції
- Скарлатини
- Коклюші
- Дифтерії
- Корі
?
На розтині трупа чоловіка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.
+Черевний тиф
- Паратиф
- Поворотний тиф
- Дизентерія
- Хвороба Крона
?
Під час розтину тіла дівчинки 9 років у верхівці правої легені субплеврально було знайдено вогнище казеозного некрозу діаметром 15 мм, біфуркаційні лімфатичні вузли були збільшені, містили дрібні вогнища некрозу коагуляційного типу. Мікроскопічно : у легеневому вогнищі та в лімфатичних вузлах навколо некротичних мас були розташовані епітеліоїдні клітини, лімфоцити та поодинокі багатоядерні гігантські клітини. Діагностуйте захворювання.
+Первинний туберкульоз
- Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень
- Гематогенний генералізований туберкульоз
- Вторинний вогнищевий туберкульоз
- Вторинний фіброзно-вогнищевий туберкульоз
?
На розтині тіла чоловіка 63 років, були знайдені множинні патологічні порожнини в обох легенях, мікроскопічно у внутрішньому шарі стінки порожнини знайдені некротичні маси, які дифузно інфільтровані нейтрофілами, середній - містить інфільтрат з епітеліоїдних клітин, лімфоцитів та багатоядерних гігантів, зовнішній шар складається із зрілої сполучної тканини. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.
+Фіброзно-кавернозний
- Гострий вогнищевий
-Фіброзно-вогнищевий
- Гострий кавернозний
- Циротичний туберкульоз
?
У чоловіка 72 років, на секції виявлено збільшення та деформація правого колінного суглобу. При гістологічному дослідженні тканин суглобу та прилягаючих ділянок знайдено: масивні вогнища казеозного некрозу, які оточені валами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин з наявністю гігантських макрофагів. Діагностуйте захворювання.
+Туберкульозний артрит
- Сифілітичний артрит
- Ревматоїдний артрит
- Гонорейний артрит
- Деформуючий остеоартроз
?
Жінка 32 років померла в післяпологовому періоді. На розтині були знайдені ознаки гнійного ендометриту, гнійний тромбофлебіт вен матки, множинні абсцеси легень, абсцеси нирок і селезінки, міокардит та гнійний менінгіт. Діагностуйте форму сепсису.
+Септикопіємія
- Септицемія
- Хроніосепсис
- Затяжний септичний ендокардит
?
У чоловіка 40 років в ділянці шиї виникло почервоніння та набряк шкіри і з часом розвинувся невеликий гнійник. На розрізі осередок щільний, жовто-зеленого забарвлення. В гнійних масах виявлено білі крупинки. Гістологічно виявлено друзи грибка, плазматичні та ксантомні клітини, макрофаги. Вкажіть найбільш ймовірний вид мікозу.
+Актиномікоз
- Аспергільоз
- Кандидоз
- Споротрихоз
- Кокцидіоїдомікоз
?
При розтині трупа чоловіка 40 років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, яка нагадує "рисовий відвар". Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібно крапельних крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний опис ентериту?
+Холера
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Амебіаз
- Черевний тиф
?
Під час розтину в печінці померлого був виявлений утвір у вигляді міхура округлої форми з гладкою поверхнею діаметром 5 см. В його порожнині знаходилася велика кількість дрібних міхурців з прозорим безбарвним вмістом. Тканина печінки навколо міхура склерозована. Який діагноз найбільш вірогідний?
+ Гідратидозний ехінококоз
- Альвеококоз
- Цистицеркоз
- Опісторхоз
- Шистосомоз
?
На розтині чоловіка, який помер на 5-у добу захворювання черевним тифом, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають над слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозни та звивини. Гістологічно: повнокрів'я і набряк тканини, наявність гранульом, які складаються з великих клітин зі світлою цитоплазмою і містять черевнотифозні палички. Про який період місцевих змін при черевному тифі йде мова?
+Стадія мозкоподібного набухання
- Стадія некрозу
- Стадія загоювання виразок
- Стадія чистих виразок
- Стадія утворення виразок
?
У чоловіка 43 років, який тривалий час хворів на туберкульоз, розвинулась кровотеча з легень, що привела до смерті. На розтині в легенях виявлено декілька порожнин овальної або круглої форми, стінка яких створена некротичними масами та тканиною легень. Для якої форми туберкульозу характерні такі зміни:
+Гострий кавернозний
- Фіброзно-кавернозний
- Туберкульома
- Казеозна пневмонія
- Гострий вогнищевий
?
У дівчинки 8 років раптово підвищилась температура, з'явились катаральні явища дихальних шляхів. На 5-й день хвороби виник параліч м'язів нижніх кінцівок і приєднались дихальні розлади. В передніх рогах спинного мозку виявлена проліферація глії навколо загиблих нейронів. Про яку хворобу йде мова?
+Поліомієліт
- Кір
- Дифтерію
- Менінгококцемію
- Скарлатину
?
У 30-річного чоловіка, який хворів на гостре респіраторне захворювання та загинув при явищах гострої легенево-серцевої недостатності, під час розтину знайдено фібринозно-геморагічне запалення в слизовій оболонці гортані та трахеї, деструктивний панбронхіт, збільшені легені, які мають строкатий вигляд за рахунок абсцесів, крововиливів, некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Грип.
- Парагрип.
- Респіраторно-синцитіальна інфекція.
- Кір.
- Аденовірусна інфекція.
?
Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рані, і який помер при явищах інтоксікації, знайдено загальне виснаження, зневоднення, бура атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечнопосмугованої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Хронісепсис.
-Септикопіємія.
-Септицемія.
- Хвороба Чорногубова.
- Бруцельоз.
?
При розтині померлого, який хворів на туберкульоз, у верхній долі правої легені знайдено порожнину розмірами 3х2 см, яка сполучається з бронхом. Стінка порожнини щільна, має три шари: внутрішній - піогенний, середній – шар туберкульозної грануляційної тканини, зовнішній - сполучнотканинний. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Фіброзно-кавернозний туберкульоз.
-Фіброзно-осередковий туберкульоз.
-Туберкульома.
- Гострий осередковий туберкульоз.
- Гострий кавернозний туберкульоз
?
У дитини з'явилася висока температура, дрібно краплинний висип, кон’юнктивіт. Помер від пневмонії, що приєдналася. При гістологічному дослідженні легень знайдені ендо-, мезо-, панбронхіт і гігантоклітинна пневмонія. Для якого захворювання характерні знайдені зміни?
+Кір
- Скарлатина
- Крупозна пневмонія
- Дифтерія
- Повітряна віспа
?
Хворий з пересадженою ниркою одержував імуносупресорну терапію, помер від інтоксикації. При морфологічному дослідженні в легенях, нирці, підшлунковій залозі знайдено гігантські клітини з великими ядрами і світлою каймою, що нагадує око сови. Назвіть захворювання.
+ Цитомегалія
- Туберкульоз
- Сифіліс
- Лепра
- Чума
?
На розтині жінки, з середньої Азії, що тривалий час страждала виснажливою лихоманкою, були знайдені збільшені печінка і селезінка аспідно-чорного кольору. Кістковий мозок гіперплазований, такого ж кольору. Кора головного мозку сіро-димчастого кольору. Для якого захворювання характерні такі зміни?
+Малярія
-СНІД
- Висипний тиф
- Сепсис
- Гепатит
?
При гістологічному дослідженні печінки знайдений міхур, що має хітинову і білкову оболонку, заповнений безбарвною прозорою рідиною. При якому захворюванні можуть спостерігатися такі зміни?
+ Ехінококоз
- Балантидіаз
- Цистицеркоз
- Опісторхоз
- Шистосомоз
?
У померлого 44 років, громадянина України, за результатами розтину встановлено поєднання пневмоцистної пневмонії, саркоми Капоші та В-клітинної лімфоми. В анамнезі невпорядковані статеві контакти. Що є найбільш вірогідним?
+Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія СНІДу
- Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія преСНІДу
- Вторинний імунодефіцит внаслідок первинної В-клітинної лімфоми
- Вторинний імунодефіцит внаслідок саркоми Капоші
?
Патологоанатом в біоптаті шкіри виявив гостре серозно-геморагічне запалення і ділянку некрозу. З анамнезу: захворювання почалося з появи невеликої червоної плями, в центрі якої утворився міхур із серозно-геморагічною рідиною. Згодом центральна частина стала чорною. Що є більш вірогідним?
+Карбункул при сибірці
- Актиномікоз шкіри
- Алергічний дерматит
- Карбункул стрептококовий
- Хімічний дерматит
?
На розтині померлого 18 років селезінка вагою 580 грамів, темно-червоного кольору на розрізі, дає рясний зскрібок пульпи. Гістологічно: виражена проліферація ретикулярних клітин, наявність великої кількості зрілих нейрофілів в синусоїдних капілярах. Як можна назвати таку селезінку?
+"Септична"
-"Сагова"
-"Порфірова"
-"Ціанотична"
-"Лейкозна"
?
У юнака 18 років, який гостро захворів і помер від інфекційно-токсичного шоку, на автопсії виявлено збільшені мигдалики, вкриті сіро-білими плівками, що поширились на піднебінні дужки, набряк м'яких тканин шиї. При гістологічному дослідженні: некроз епітелію мигдаликів та дужок, підлеглі тканини просякнуті фібринозним ексудатом, який утворює масивні нашарування на поверхні. Діагностуйте захворювання :
+Дифтерія
- Скарлатина
- Аденовірусна інфекція
- Інфекційний мононуклеоз
- Стафілококова інфекція
?
В легенях пацієнта, який протягом 9 років працював тим, хто шліфує каменя, знайдені дрібні округлої форми щільні вузлики, що складаються із сполучної тканини. На периферії цих вузликів розташовані макрофаги. Проявом якого захворювання є зміни в легенях?
+Силікоз
- Гостра пневмонія
- Бронхоектатична хвороба
- Хронічний бронхіт
- Бронхіальна астма
?
У дитини 5 років з'явилася температура до 40°С, різкий головний біль, блювота, дратівливість, озноб. Через 4 дні з'явився геморагічний висип на шкірі, олігоурія і наднирковозалозна недостатність, що і послужило причиною смерті. При бактеріологічному дослідженні мазків з глотки знайдений менінгокок. Яка форма хвороби знайдена?
+ Менінгококіцемія
- Менінгококовий менінгіт
- Менінгоенцефаліт
- Менінгококовий назофарингіт
?
У дитини 5 років при огляді зіву знайдено: гіперемія слизової зіву і мигдаликів, що збільшені, покриті щільними, білясто-жовтими плівками, які видаляються силою. На місці видалення залишається глибокий дефект тканини. М'які тканини шиї набряклі, регіонарні лімфатичні вузли шиї збільшені, болісні. Яке це захворювання ?
+ Дифтерія
- Скарлатина
- Кір
- Паротит
- Аденовірусна інфекція
?
Групові лімфатичні фолікули тонкої кишки збільшені, виступають над поверхнею слизової, на їх поверхні спостерігаються борозни і звивина (нагадують поверхню мозку), на розрізі вони соковиті, сіро-червоні. Мікроскопічно акцент на проліферація моноцитів, гістіоцитів; макрофаги утворюють скупчення (черевнотифозних гранульоми). Назвіть морфологічну стадію черевного тифу.
+ Мозкоподібне набухання
- Некроз
- Утворення виразок
- Чисті виразки
- Загоєння
?
При якому захворюванні на місці потрапляння збудника з'являється невелика червона пляма, в його центрі - пухирець з серозно-геморагічною рідиною, потім центральна частина некротизується, стає чорною, схожою на вугілля. В набряклих навколишніх тканинах велика кількість мікробів, фагоцитоз відсутній, одночасно з'являється серозно-геморагічний лімфаденіт.
+ Сибірська виразка
- Чума
- Сифіліс
- Туляремія
- Бруцельоз
?
Хворий захворів гостро. Пред'являв скарги на озноб, підвищення температури до 40°С, головний біль, кашель, задишку. На 5 день хворий помер. На розтині: легені збільшені в об'ємі, строкатого вигляду - "велика строката легеня". Для якого захворювання характерна така картина ?
+Грип
- Аденовірусна інфекція
- Крупозна пневмонія
- Респіраторно-синцитіальна інфекція
- Бронхоектази
?
На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат, що складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин, а також наявність ендо- та периваскуліту. Про яку захворювання йде мова?
+Сифіліс
- Актиномікоз
- Туберкульоз
- Дифтерія зіву
-Виразково-некротична ангіна Венсана
?
Патологоанатом у жінки 21року при гістологічному дослідженні збільшених шийних лімфатичних вузлів знайшов вузлики, що складаються переважно з плоских злегка витянутих з блідо забарвленим ядром, гігантських округло-овальної форми клітин з блідо-рожевою цитоплазмою і з ядрами розташованими на периферії і дрібних округлої форми клітин з вузьким краєм цитоплазми; в центрі деяких вузликів безструктурні маси, забарвлені в блідо-рожевий колір. Знайдені зміни характерні для:
+ Туберкульозу
- Лімфогранульоматозу
- Саркоїдозу
- Бруцельозу
- Неспецифічного гіперпластичного лімфаденіту
?
При гістологічному дослідженні збільшених надключичних лімфатичних вузлів, у жінки 40 років, знайдено порушення їх структури з осередками скупчення злегка витягнутої форми клітин з світлим ядром, багатоядерних великих овально-округлої форми клітин, багатих цитоплазмою з ядрами розташованими на периферії у вигляді частоколу, оточені лімфоїдними клітинами; в центрі скупчення клітин безструктурні маси, забарвлені в рожевий колір. Описані зміни характерні для:
+Туберкульозного лімфаденіту
- Метастазу пухлини
- Лімфогранульоматозу
- Гіперпластиченого лімфаденіту
- Саркоїдозу
?
В оперативно видаленій частці легені з приводу кісти, що нагноювалася, в 8 сегменті виявлено вогнище неправильно-округлої форми діаметром. 1,8 см, щільний на дотик. На розрізі біло-жовтого кольору з тьмяною поверхнею і дрібними ділянками кісткової густини. Макроскопічна картина характерна для:
+Загоєного туберкульозного афекту
- Периферичного раку легень
- Хондроми
- Карніфікації
- Хронічній пневмонії
?
На розтині померлої дитини 1,5 років виявлено: геморагічні висипання на шкірі, помірна гіперемія і набряк слизової носоглотки, дрібний крововилив слизових оболонок і внутрішніх органів, різкі дистрофічні зміни в печінці, міокарді, гострий некротичний нефроз, масивні крововиливу в наднирках. Для якого захворювання найбільш характерні знайдені зміни?
+Менінгококова інфекція
- Скарлатина
- Дифтерія
- Кір
- Висипний тиф
?
Захворювання дитини почалося з високої температури, болі в горлі, припухлості підщелепних лімфатичних вузлів. При огляді зіву слизова оболонка набрякла, помірна гіперемія, мигдалики збільшені, покриті сірувато-білими плівчастим відкладенням, щільно спаяним з належною тканиною, при спробі зняття якої утворюється дефект, що кровоточить. Для якого захворювання характерні знайдені зміни?
+ Дифтерія
- Катаральна ангіна
- Скарлатина
- Менінгококова інфекція
- Кір
?
Дівчинка 6 років захворіла гостро. З'явився біль в горлі, висока температура, приєднався дрібно краплинний висип на шкірі. При огляді порожнини рота виявлена різка гіперемія зіву, малиновий язик, збільшені яскраво-червоного кольору мигдалики з сіруватими і жовтуватими тьмяними вогнищами, які розповсюджуються на перитонзілярні тканини, збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Для якого захворювання характерні дані зміни?
+Скарлатина
- Кір
- Дифтерія зіву
- Дифтерія гортані
- Менінгококовий назофарингіт
?
Чоловік 40 років, м'ясник, помер від сепсису. На правій щоці його визначається конусоподібний, щільний, темно-червоний інфільтрат 6 см з чорною кіркою в центрі. Права половина обличчя, шиї різко набряклі, щільні. При мікроскопічному дослідженні в інфільтраті серозно-геморагічне запалення, в центрі інфільтрату некроз епідермісу і налеглих шарів. Який діагноз ?
+ Сибірська виразка
- Чума
- Туляремія
- Флегмона шиї
- Фурункул
?
При мікроскопічному дослідженні крайньої плоті чоловіка 20 років, видаленої з приводу фімозу патологоанатом знайшов поліморфний інфільтрат, що складається з безладно розташованих плазматичних, лімфоїдних, епітеліоїдних клітин. В судинах виражений васкуліт. Для якого захворювання характерні описані зміни?
+Сифіліс
- Туберкульоз
- Актиномікоз
- Вузловий периартерит
- Проказа
?

При розтині хворого 40 років в тонкій кишці знайдені збільшені групові фолікули, поверхня їх з борознами і звивинами, малюнок нагадує мозок дитини, фолікули виступають з під слизової оболонки кишки. На розрізі вони соковиті, сіро-червоні. При мікроскопічному дослідженні помітна проліферація моноцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, скупчення макрофагів, які утворюють гранульоми, лімфоцити витіснені. Для якого захворювання характерні описані зміни?
+Черевний тиф
- Холера
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Амебіаз
?
При огляді хворого, що знаходився на гірських пасовищах і потрапив, у важкому стані з високою температурою, до лікарні, лікар відзначив, що пахові лімфатичні вузли збільшені до 8 см, спаяні з навколишньою тканиною, нерухомі, шкіра над ними червона, різко болюча. При мікроскопічному дослідженні в лімфатичному вузлі серозно-геморагічне запалення. Для якого захворювання це характерно?
+ Чуми
- Туляремії
- Сифілісу
- Бруцельозу
- Сибірської виразки
?
Хвора 35 років, доярка, померла від серцево-судинної недостатності. При розтині патологоанатом діагностував ендокардит поліпозно-виразковий ендокардит аортального клапана. При мікроскопічному дослідженні в аортальному клапані поліморфноклітинна запальна інфільтрація, ділянки вражень і тромби з організацією. В стромі міокарду склероз, гранульоми, що складаються з безладно розташованих епітеліоїдних, гігантських клітин, плазматичних, еозинофілів, в судинах васкуліт. Для якого захворювання характерні описані зміни в серці?
+ Бруцельоз
- Хронічний сепсис
- Ревматизм
- Системний червоний вовчак
- Системна склеродермія
?
Хвора 45 років, робітниця хутряного ательє, раптово померла. При розтині м'які мозкові оболонки склепіння і снови головного мозку темно-червоного кольору, просочені кров’ю так як "червоним чіпцем". Мікроскопічно в м'яких мозкових оболонках і в тканині мозку серозно-геморагічне запалення, некроз стінок дрібних судин, множинні крововиливу. Яке захворювання найбільш вірогідне?
+Сибірська виразка
- Крововилив у мозок при гіпертонічній хворобі
- Крововилив у мозок при травматичному пошкодженні
- Менінгококова інфекція
- Туберкульозний лептоменінгіт
?
На розтині чоловіка 52 років, тривалий час страждаючого туберкульозним простатитом та померлого від менінгоенцефаліту, в м'яких оболонках основи і бічних поверхонь головного мозку, селезінці, нирках, печінки знайдено велика кількість щільних сірого кольору вузликів діаметром 0,5-1мм; при гістологічному дослідженні вузлики складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних і багато численних гігантських клітин з ядрами, розташованими на периферії клітин у вигляді підкови. Знайдені зміни свідчать про:
+Гострий міліарний туберкульоз
- Гострий туберкульозний сепсис
- Хронічний міліарний туберкульоз
- Великовогнищевий дисемінований туберкульозі
- Септикопіємії
?
При розтині дитини 9 років в слизовій оболонці прямої кишки знайдені множинні неправильної форми дефекти різної глибини з нерівними краями, а також сіро-білі плівки, щільно спаяні з прилеглою тканиною. Про яке захворювання слід думати?
+ Дизентерія
- Сальмонельоз
- Холера
- Черевний тиф
- Амебіаз
?
При розтині хворого, що помер через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виражений ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вмісту тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання викликало смерть?
+Холера
- Дизентерія
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
- Харчова токсикоінфекція
?
У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, гіперемія слизової оболонки товстої кишки, її набряк, поверхня покрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.
+Фібринозний коліт
- Катаральний коліт
- Виразковий коліт
- Гнійний коліт
- Некротичний коліт
?
У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в запаленій слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті відкладення, щільно фіксовані з прилеглою тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?
+Дизентерія
- Черевний тиф
- Неспецифічний виразковий коліт
- Сальмонельоз
- Хвороба Крона
?
При розтині, померлого від чуми хворого, на фоні геморагічного синдрому знайдено геморагічний некроз шкіри стегна, лімфангіт, паховий геморагічний лімфаденіт. Назвіть форму чуми.
+Шкірно-бубонна
-іБубонна
-Первинно-септична
-Первинно-легенева
-іГеморагічна
?
На розтині, померлого від інтоксикації хворого в тонкій кишці виявлено набряк групових лімфатичних фолікулів, виступаючих над поверхнею слизової оболонки у вигляді м'яко-еластичних бляшок з нерівною поверхнею у вигляді борозен і звивин, що нагадує поверхню мозку. Який діагноз найбільш вірний?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Гострий ентерит
- Холера
?
Хворий помер від інтоксикації на 4-у добу після вживання сирих яєць. На розтині слизова оболонка шлунку і тонкої кишки запалена, вкрита слизовим ексудатом; в легенях, головному мозку і печінці знайдені абсцеси. Який діагноз найбільш вірогідний?
+Сальмонельоз (септична форма)
- Дизентерія
- Сальмонельоз (черевнотифозна форма)
- Сальмонельоз (інтестінальна форма)
- Черевний тиф
?
У дитини 10 р. з'явився різкий біль при ковтанні, набряк шиї, температура тіла підвищилась до 390С, з'явились яскраво-червоні дрібно краплинні висипання по всьому тілу. У зіві і мигдаликах - різке повнокрів'я ("палаючий зів"), "малиновий язик". На поверхні мигдаликів - поодинокі сіруваті вогнища некрозів. Про яке захворювання може йти мова?
+Скарлатина
- Менінгококовий назофарингіт
- Дифтерія
- Грип
- Кір
?
При розтині чоловіка 40 р., який 10 років хворів на туберкульоз, у І і ІІ сегментах правої легені виявлена порожнина зі щільною стінкою. Внутрішня поверхня порожнини нерівна, з балками, які являють собою облітеровані бронхи або тромбовані судини. Середня та нижня долі щільні, на розрізі з жовтуватими вогнищами. Яку форму туберкульозу можна запідозрити ?
+Фіброзно-кавернозний
- Гострий кавернозний
-Фіброзно-вогнищевий
- Туберкульома
- Циротичний
?
У дитини 7 років з`явилась біль у горлі, підвищилась температура тіла. На 2-ий день від початку захворювання виявлені висипання червоного кольору у вигляді дрібних, густо розташованих плям, величиною з макове зерно. Вони вкривають все тіло, за виключенням носогубного трикутника. При огляді порожнини рота - в зіві яскраве почервоніння, мигдалики збільшені, язик малиново - червоний. Ваш діагноз?
+Скарлатина.
- Аденовірусна інфекція.
- Дифтерія зіва.
- Кір.
- Стрептококова ангіна
?
40-річний ув'язнений помер у виправно-трудовій колонії від туберкульозу. При автопсійному дослідженні тіла померлого встановлено деформацію і зменшення розмірів верхівок обох легень, множинні порожнини зі щільними стінками, товщиною 2-3 мм у верхніх частках обох легень, дисеміновані вогнища діаметром від 5 мм до 2 см казеозного некрозу у нижніх частках легень. Діагностуйте форму туберкульозу.
+Вторинний фіброзно-кавернозний
- Вторинний фіброзно-вогнищевий
- Гематогенний великовогнищевий з ураженням легень
- Первинний, ріст первинного афекту
- Вторинний циротичний
?
У 30-річного померлого наркомана, який страждав на ВІЛ-інфекцію при патоморфологічному дослідженні виявлено, що обидві легені ущільнені, темно-бордово-сірі, мало наповнені повітрям, міжальвеолярні перетинки густо інфільтровані лімфоцитами, частина альвеолоцитів трансформовані у великі клітини, з центрально розташованим круглим ядром зі світлим обідком, які нагадують "совине око". Яка опортуністична інфекція викликала пневмонію у даного хворого?
+ Цитомегаловірус
- Пневмоциста карінії
- Атипова мікобактерія
- Герпес-вірус
- Токсоплазма
?
10-річна дівчинка поступила в травматологічне відділення із симптомами патологічного перелому правої стегнової кістки. В ході гістологічного дослідження операційного матеріалу виявлено, що в кістковому мозку видаленого фрагменту стегнової кістки розташовані множинні осередки казеозного некрозу, оточені по периферії епітеліоїдними клітинами та поодинокими клітинами Пирогова-Лангханса; зони казеозного некрозу поширюються і на прилегліі ділянки кісткової тканини, руйнуючи її. Діагностуйте захворювання.
+Туберкульозний остеомієліт
- Туберкульозний спондиліт
- Туберкульозний коксит
- Загальний велико-осередковий туберкульоз
- Вторинний гострий осередковий туберкульоз
?
При розтині тіла померлого чоловіка віком 48 років у в ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено круглий утвір діаметром 5 см з чіткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.
+ Туберкульома
- Казеозна пневмонія
- Гострий кавернозний туберкульоз
- Гострий вогнищевий туберкульоз
- Фіброзно-кавернозний туберкульоз
?
На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.
+Дизентерія
- Холера
- Сальмонельоз
- Ієрсініоз
- Хвороба Крона
?
Хворий скаржився на лихоманку, сильний головний біль, задишку, серцебиття. При огляді виявлено педикульоз, розеоли і петехії на шкірі грудної клітки, пролежні гомілок, гангрену стопи. Помер при ознаках серцевої недостатності. Гістологічно в тканині довгастого мозку спостерігаються гіперемія, стаз, периваскулярні муфти із плазматичних клітин і осередки проліферації мікроглії (гранульоми Попова). Ваш діагноз.
+Епідемічний висипний тиф
- Сибірковий менінгоенцефаліт
- Менінгококовий менінгіт
- Черевний тиф
- Краснуха
?
При розтині чоловіка, який служивий на підводному атомному човні виявили наступні патології: порожнини в кістковому мозку (панмієлофтиз), анемію, лейкопенію, тромбоцитопенію, руйнування лімфоцитів у лімфатичних вузлах, селезінці, лімфатичному апараті шлунково-кишкового тракту, крововиливи в наднирниках. Яка хвороба розвинулась у даному випадку?
+Гостра променева хвороба
- Кесонна хвороба
- Гострий лейкоз
- Гостра анемія
- Вібраційна хвороба
?
На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію у повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об’ємі легень зі значною кількістю міліарних і більш великих осередків склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+ Вузлувата форма силікозу
- Дифузно-склеротична форма силікозу
- Антракосилікоз
- Силікоантракоз
- Азбестоз
?
У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам'яного вугілля, при розтині знайдено ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Антракоз
- Антракосилікоз
- Силікоантракоз
- Талькоз
- Сидероз
?
У померлого від інтоксикації чоловіка під час розтину виявлено збільшення стегна в об’ємі , на поверхні шкіри - свищі з виділенням в'язкої жовто-зеленої рідини; стегнова кістка потовщена та деформована, має місце утворення секвестрів; при мікроскопічному дослідженні секвестральні порожнини оточені грануляційною та сполучною тканиною з наявністю нейтрофілів, кістково-мозкові канали облітеровані, компактна пластинка потовщена. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Хронічний гнійний остеомієліт
- Гострий гематогенний остеомієліт
- Туберкульозний остеомієліт
- Паратиреоїдна остеодистрофія
- Остеопетроз
?
У померлого внаслідок серцевої недостатності на шкірі відзначаються сліди висипу у вигляді плям і крапок. В області криж, остистих відростків хребців -пролежні. При мікроскопічному дослідженні ЦНС, шкіри, надниркових залоз в судинах мікроциркуляторного русла і дрібних артеріях - деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт з наявністю гранульом Попова, в серці - інтерстиційний міокардит. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Висипний тиф
-Ку-гарячка
- Черевний тиф
- Вузликовий періартериїт
- ВІЛ-інфекція
?
На розтині 17-річної дівчини, померлої внаслідок легеневої недостатності, знайдено: у нижній долі правої легені зливні зони казеозного некрозу, в бронхопульмональних, бронхіальних та біфуркаційних лімфатичних вузлах - явища казеозного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
+Ріст первинного афекту при первинному туберкульозі
- Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу
- Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень
- Туберкульома
- Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі
?
У чоловіка 50 років, що хворів на туберкульоз та помер при явищах легенево-серцевої недостатності, при розтині виявлено льобарний характер ураження легень: верхня частка правої легені збільшена, щільна, на розрізі жовтого кольору, крихкого вигляду, на плеврі - фібринозні нашарування. До якої з форм вторинного теркульозу відноситься вказана патологія?
+Казеозна пневмонія
-Фіброзно-осередковий туберкульоз
- Інфільтративний туберкульоз
- Туберкульома
- Гострий осередковий туберкульоз
?
На розтині померлого від сепсису в стегновій кістці нижньої кінцівки виявлено флегмонне запалення, що охоплює кістковий мозок, гаверсові канали та періост, під періостом - множинні абсцеси, в навколишніх м’яких тканинах стегна - також флегмонозне запалення. Вкажіть, який це патологічний процес ?
+Гострий гематогенний остеомієліт
- Остеопороз
- Хронічний гематогенний остеомієліт
- Остеопетроз
?
У дитини 7 років підвищилася температура тіла до 39°С, з'явилися нежить, кон'юнктивіт, кашель. На шкірі наголошувалися крупноплямисте висипання, при огляді порожнини рота - білі висипання на слизовій оболонці щік. Раптово з'явилося важке дихання і наступила смерть при явищах асфіксії. Який найвірогідніший діагноз?
+Кір
- Скарлатина
- Дифтерія
- Менінгококовий назофарингіт
- Грип
?
У дитини 4 років з'явився різкий біль при ковтанні, виражений набряк шиї, температура тіла підвищилася до 40°С. При огляді на мигдаликах відзначаються сірувато-жовті плівки, які із силою знімаються, при видаленні плівок під ними виявляються виразки, що кровоточать. Який найвірогідніший діагноз у хворого?
+ Дифтерія
- Скарлатина
- Кір
- Менінгококовий назофарингіт
- Грип
?
У хворого на слизовiй оболонці щоки виразка овальної форми з припiднятими краями з хрящеподiбним iнфiльтратом. Дно виразки м'ясисто-червоного кольору, покрите сiруватим сальним нальотом. При мiкроскопiчному дослiдженнi - лiмфо-плазмоцитарний iнфiльтрат, переважно довкола дрiбних судин. В останнiх - пролiферацiя ендотелiю. Яка це хвороба?
+ Сифiлiс
- Травматична виразка
- Ерозивно-виразкова лейкоплакiя
- Виразка-рак
- Виразково-некротичний стоматит Венсана
?
При профілактичному огляді робітників, пов'язаних з виробництвом каменевугільних смол, у деяких виникали у ротовій порожнині ділянки стовщення і ороговіння слизової оболонки, переважно щік, білястого кольору, з шорсткою поверхнею, не больчі. Про яку патологію йде мова?
+лейкоплакія
- папіломатоз
- глосит
- стоматит
?
У хворого, який помер від туберкульозу виявлено: в І сегменті правого легеня вогнище біло-сірого кольору, оточене капсулою, діаметром 3 см. Мікроскопічно: вогнище некрозу з капсулою, відсутність періфокального запалення. Назвіть форму туберкульозу.
+Туберкульома
-Гострий кавернозний туберкульоз
-Фіброзно-кавернозний туберкульоз
-Циротичний туберкульоз
-Казеозна пневмонія
?
Померлій жінці було виставлено клінічний діагноз: хронічний абсцес легенів. При розтині виявлено порожнину в 2-гому сегменті правої легені розміром 5 см, округлої форми. Внутрішня поверхня порожнини була сформована казеозними масами, зовнішня - щільною тканиною легень, піогенна мембрана відсутня. Про яку хворобу йдеться?
+Гострий кавернозний туберкульоз.
-Фіброзно-кавернозний туберкульоз.
- Гострий абсцес.
- Хронічний абсцес.
- Первинна легенева каверна
?
У хворого на рентгенограмі легень виявлено затемнення. Під час діагностичної експрес-біопсії лімфатичного вузла бронха виявлено: сирний некроз, навколо якого розташовані епітеліоїдні та лімфоїдні пласти з домішками багатоядерних гігантських клітин. Вкажіть на причину лімфаденіту.
+Туберкульоз
- Пневмонія
- Сифіліс
- Метастази раку
- Аденовірусна інфекція
?
При розтині трупа хлопця 19 років виявили, що легені дещо здуті, пухкі, повнокровні, зовні та на розрізі усіяні безліччю просоподібних вогнищ сірого кольору. Гістологічно ці вогнища складались із лімфоїдних, епітеліоїдних, гігантських клітин Пирогова-Лангханса. Про яку хворобу йде мова?
+Туберкульоз
- Крупозна пневмонія
- Бронхопневмонія
- Інтерстиціальна пневмонія
- Бронхоектатична хвороба
?
В будинку дитини при профогляді дітей у віці 1-1,5 років виявили осередкові потовщення в області ребер, зап’ястя, викривлення ніжок. Стоматолог вказав на пізнє прорізування зубів, порушення порядку прорізування зубів, нерівномірну мінералізацію емалі і дентину, конфігурацію верхньої щелепи в горизонтальному напрямі у вигляді "високого неба". Яке захворювання розвинулося у дітей?
+Рахіт
- Дистрофічне звапніння
- Метаболічне звапніння
- Метастатичне звапніння
- Остеомаляція
?
На розтині трупа чоловіка 44 років, який помер від легенево-серцевої недостатності, виявлено пневмосклероз, емфізему легень, гіпертрофію правого шлуночка серця. В обох легенях, переважно субплеврально множинні вогнища діаметром до 1 см. Гістологічно: в центрі вогнища - зона некрозу, на периферії - вал з епітеліоїдних клітин і лімфоцитів з домішкою макрофагів і плазматичних клітин. Візначаються гігантські клітини Пирогова-Лангханса. Невелике число кровоносних капілярів визначається на периферії вогнища. Яке захворювання має місце у хворого?
+Гематогенний туберкульоз.
- Актиномікоз легень.
- Саркоїдоз.
-Сифіліс.
-Силікоз.
?
Чоловік 38 років загинув при спробі підйому ваги. Розвинувся колаптоїдний стан. На автопсії виявлений обширний розрив аневризми грудного відділу аорти. Протягом життя страждав вісцеральним сифілісом. Який патологічний процес в даному випадку обумовив зменшення міцності стінки аорти, її розширення і розрив?
+Зникнення еластичних волокон.
- Зникнення колагенових волокон.
- Атрофія м'язового шару
- Зміни інтими по типу "шагреневої шкіри".
- Новоутворення судин.