Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 2.1 Giperemija Infarkt(укр)

.txt
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
10.03 Кб
Скачать
?
На розтині померлого, який мав ваду серця, виявлена збільшена в розмірі печінка строкатого вигляду, з малюнком мускатного горіха на розрізі. Назвіть вид порушення кровообігу:
+загальне венозне повнокрів'я
-Загальне артеріальне повнокрів'я
-Недокрів'я
-Крововилив
-Кровотеча
?
Літня людина перенесла інфаркт правої півкулі головного мозку. Через рік, враховуючи відсутність рухомості в лівих кінцівках, проведена комп’ютерна томографія мозку, при якій в правій півкулі знайдена порожнина з гладкими стінками, заповнена ліквором. Який патологічний процес знайдено в головному мозку:
+Постінфарктна кіста
-Гідроцефалія
-Сіре пом’якшення мозку
-Інфаркт мозку
-Гематома
?
У померлого при розтині знайдено тромбоз лівої середньої мозкової артерії і велике вогнище сірого пом’якшення тканин лівої півкулі мозку. Який патологічний процес розвинувся в головному мозку?
+Ішемічний інфаркт
-Коагуляційний некроз
-Абсцес
-Волога гангрена
-Секвестр
?
При мікроскопічному дослідженні печінки виявлено: венозне повнокрів’я центру часточок, дистрофія та атрофія гепатоцитів у вогнищах венозного застою, жирова дистофія гепатоцитів по периферії часточки з наявністю розростання сполучної тканини в місцях атрофії гепатоцитів. Про який патологічний процес іде мова?
+Мускатна печінка з предциротичними явищами.
-Біліарний цироз печінки.
-Гепатит.
-Жировий гепатоз.
-Токсична дистрофія печінки.
?
Хворий помер при явищах серцево-судинної недостатності. Результати розтину: постінфарктний кардіосклероз, гіпертрофія міокарду і дилятація його порожнин, особливо правого шлуночка. Печінка збільшена, з гладенькою поверхнею, на розрізі повнокрівна, з темно-червоним крапом на буруватому фоні тканини. Гістологічно: повнокрів'я центральних відділів часточок; в периферичних ділянках навколо портальных трактов - гепатоцити в стані жирової дистрофії. Як називаються описані вище зміни печінки?
+Мускатна печінка (хронічне венозне повнокрів’я)
-Хибномускатная печень
-Амілоїдоз
-Цироз печінки
-Стеатоз печінки

?
Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий чоловік. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарду. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно- мікроскопічно –деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?
+Гостра ішемія
-Хронічна ішемія
-Вакатна артеріальна гіперемія
-Гостра венозна гіперемія
-Ангіоневротична артеріальна гіперемія
?
Хворий 55 років протягом 12 років страждає на гіпертензію, клінічно розвинулось гостре порушення мозкового кровообігу, спочатку відзначалось порушення руху в правих кінцівках, головний біль, а потім розвинулась правостороння геміплегія і хворий помер. На розтині виявлений системний гіаліноз мілких артерій, тромбоз лівої середньої мозкової артерії, а в лівій тіям'яно-скроневій області виявлено вогнище, яке має назву:
+Ішемічний інфаркт
-Крововилив
-Абсцес мозку
-Геморагічний інфаркт
-Набряк мозку
?
На розтині хворого 65 років, який помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця, легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?
+бура індурація легень
-мускатні легені
-сотові легені
-хронічний бронхіт
-хронічна емфізема
?
Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупний клиноподібний осередок темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в легенях?
+Геморагічний інфаркт легень
-Карніфікація легень
-Гангрена легень
-Крововилив в легені
-Ателектаз легень
?
При розтині померлого хворого на атеросклероз в головному мозку виявлено тромбоз гілки внутрішньої сонної артерії та сірого кольору вогнище вологого роз'якшення тканини. Який патологічний процес виявлений в головному мозку?
+Ішемічний інфаркт
-Геморагічна інфільтрація
-Гематома
-Енцефаліт
-Пухлина мозку
?
Хворий, якому швидко видалили біля 10 літрів асцитичної рідини з черевної порожнини, раптом втратив свідомість. Яка причина цього явища?
+Недокрів'я головного мозку
-Тромбоз церебральних артерій
-Крововилив у головний мозок
-Вакатна гіперемія
-Тромбоз церебральних вен
?
Хворому з переломом плечової кістки наклали гіпс. Через 2 години кисть і видима частина предпліччя стала синюшною, холодною на дотик, набряклою. Яке порушення кровообігу мало місце?
+Місцеве венозное повнокрів'я
-Місцеве артеріальне повнокрів'я
-Місцеве малокрів'я
-Стаз
-Тромбоз
?
У хворого похилого віку виникло гостре порушення мозкового кровообігу з коматозним станом і смертельним наслідком. При розтині в правій півкулі головного мозку виявлена велика порожнина, заповнена кров'ю. Яки патологічний процес виявлено в головному мозку?
+Гематома
-Геморагічна інфільтрація
-Інфаркт мозку
-Діапедезний крововилив
-Пухлина мозку
?
При розтині померлого чоловіка 73 років, який довго страждав ішемічною хворобою серця з серцевою недостатністью, знайдено: “мускатна” печінка, бура індурація легень, ціанотична індурація нирок та селезінки. Вкажіть, який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?
+Хронічне загальне венозне повнокрів’я.
-Артеріальна гіперемія.
-Гостре загальнне венозне повнокрів’я.
-Гостре малокрів’я.
-Хронічне малокрів’я.
?
Чоловік 44 років, хворий на інфаркт міокарду, помер від лівошлуночкової недостатності. При розтині знайдено: набряк легень, дрібнокраплинні крововиливи у серозних та слизових оболонках. Мікроскопічно: дистрофічні та некробіотичні зміни епітелію проксимальних канальців нирок, у печінці – центролобулярні крововиливи та осередки некрозу. Який з видів порушення кровообігу найбільш вірогідний?
+Гостре загальнне венозне повнокрів’я.
-Артеріальна гіперемія.
-Хронічне загальне венозне повнокрів’я.
-Гостре малокрів’я.
-Хронічне малокрів’я.
?
У хворої 46 років з ревматичною вадою серця – стенозом лівого атріовентрикулярного отвору - визначаються ядуха при невеликому фізичному навантаженні, серцебиття, ціаноз губ, вологі хрипи в нижніх відділах легень, набряки на нижніх кінцівках. Які гістологічні зміни будуть характерні для печінки?
+Некроз гепатоцитів в центрі часточки, жирова дистрофія на периферії
-Некроз гепатоцитів в центрі часточки, гіаліново-крапельна дистрофія на периферії
-Некроз гепатоцитів в центрі часточки, гідропічна дистрофія на периферії
-Жирова дистрофія гепатоцитів в центрі часточки, некроз на периферії
-Гідропічна дистрофія гепатоцитів в центрі часточки, некроз на периферії
?
Хворий 65 років, якийстраждав на атеросклероз, госпіталізований до хірургічного відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностовано тромбоз брижових артерій. Яка найбільш ймовірна причина перитоніту?
+Геморагічний інфаркт
-Ішемія ангіоспастична
-Ішемічний інфаркт
-Стаз
-Ішемія компресійна
?
На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовтувато-коричневого кольору з темно-червоними крапками та смужками, що нагадує малюнок мускатного горіху. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?
+Хронічне венозне повнокрів’я
-Гостре венозне повнокрів'я
-Артеріальне повнокрів’я
-Артеріальне недокрів’я
-Хронічна кровотеча
?
На розтині в потиличній частці головного мозку виявлена порожнина 2,5х1,5 см, заповнена прозорою рідиною, стінка її гладенька буруватого кольору. Який процес развинувся в головному мозку?
+Кіста на місці крововиливу
-Сіре розм'якшення мозку
-Абсцес мозку
-Порок развитку мозку
-Кіста на місці сірого розм'якшення
?
Хворий 70 років, який страждав на цукровий діабет та переніс інфаркт міокарду, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині – ціанотична індурація селезінки та нирок, бура індурація легень та мускатна печінка. Який вид порушення кровообігу обумовив зміни внутрішніх органів?
+Загальна хронічна венозна гіперемія
-Загальна гостра венозна гіперемія
-Загальна артеріальна гіперемія після анемії
-Артеріальна ішемія в резульаті перерозподілу крові
-Місцева хронічна венозна гіперемія
?
Хворий, який страждав на ішемічну хворобу серця і переніс повторний інфаркт міокарда, помер при явищах прогресуючої серцево-судинної недостатності. На розтині виявлена збільшена щільна селезінка, темно-вишневого кольору на розрізі. При мікроскопічному дослідженні органа встановлені склероз пульпи і атрофія фолікулів. Яким терміном визначають зміни?
+Ціанотична індурація селезінки
-“Сагова” селезінка
-“Сальна” селезінка
-Порфирова селезінка
-Септична селезінка
?
У хворого, який тривалий час страждав на ревматизм, виявлений стеноз мітрального отвору, смерть настала від серцево-легеневої недостатності. На розтині виявлена бура індурація легень. Назвіть при якому виді порушення кровообігу виникають подібні зміни в легенях.
+Хронічна лівошлуночкова недостатність.
-Хронічна правошлуночкова недостатність.
-Гостра лівошлуночкова недостатність.
-Гостра правошлуночкова недостатність.
-Портальна гіпертензія
?
При розтині померлого, який страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена порожнина , стінки якої мають іржавий кольор. Що передувало виникненню данних змін?
+Гематома
-Діапедезні крововиливи
-Ішемічний інфаркт
-Плазморагії
-Абсцес
?
У хворого з цирозом печінки, після видалення з черевної порожнини 10 літрів асцитичної рідини розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначте вид артеріальної гіперемії очеревини.
+Гіперемія після анемії
-Запальна
-Вакатна
-Колатеральна
-Внаслідок шунтування крові
?
На розтині померлого в підкіркових ядрах правої півкулі головного мозку визначається порожнина неправильної форми 5 х 3,5 см, заповнена червоними згортками крові і розм'якшеною тканиною мозку. Назвіть патологію, яка розвинулась у чоловіка.
+Гематома.
-Геморагічне просякнення.
-Ішемічний інфаркт.
-Кіста.
-Абсцес.