Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 1.1 Parenchimatozni dystrophy(укр)

.txt
Скачиваний:
21
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
6.14 Кб
Скачать
?
На розтині трупа на підставі характерних макроскопічних змін діагностовано паренхіматозну жирову дистрофію міокарда серця. Яка образна назва серця при цій дистрофії?
+Тигрове серце
- Волове серце
- Волосате серце
- Панцирне серце
- Легеневе серце
?
На розтині трупа хворого, страждаючого лейкозом і померлого від наростаючої хронічної анемії, на розтині серце збільшене в розмірах, м'яз серця на розрізі тьмяний, в'ялий, блідо-сірого кольору, під ендокардом визначаються жовті плями і смуги. Який патологічний процес розвинувся в серці?
+ Паренхіматозна жирова дистрофія
- Вакуольна дистрофія.
- Гіаліново-крапельна дистрофія.
- Мезенхімальна жирова дистрофія.
- Робоча гіпертрофія
?
При розтині чоловіка 49 років, який поступивши у стаціонар з картиною гепатотропної інтоксикації і раптово помер, печінка збільшена, в'яла, жовто-коричневого кольору; на поверхні розрізу печінки і лезі ножа помітні краплини жиру. Мікроскопічно: гепатоцити периферії класичних печінкових часточок вміщують масу дрібних крапель, які виповнюють цитоплазму і відсовують ядро на периферію. Який процес найімовірніше має місце в печінці ?
+Жирова дистрофія печінки
- Цереброзидліпідоз (хвороба Гоше)
- Сфінгомієлінліпідоз (хвороба Німанна-Піка)
- Гангліозидліпідоз (хвороба Тея-сакса)
- Генералізований гангліозидоз(хвороба Нормана-Ландінга)
?
У померлого від хронічної серцево-судинної недостатності на розтині виявлене "тигрове серце". З боку ендокарду помітне жовтувато-біле покреслення, міокард тьмяний, глинисто-жовтий. Який процес зумовив дану патологію?
+Жирова паренхіматозна дистрофія.
- Вуглеводна дистрофія
- Гіаліново-краплинна дистрофія.
- Жирова судинно-стромальна дистрофія.
- Амілоїдоз
?
У дитини діагностовано в клініці дифтерія зіву. Померла від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М'яз серця тьмяний, в'ялий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів зі збереженою цитоплазмою виявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються суданом-ІІІ у померанчовий колір. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?
+Жирова
- Вуглеводна
- Балонна
- Гіаліново-крапельна
- Гідропічна
?
При розтині трупа жінки, яка померла з явищами серцевої недостатності, серце збільшене в об'ємі, дрябле; міокард - глинисто-жовтий, тьмяний; з боку ендокарду видно жовто-білу посмугованість (тигрове серце). Мікроскопічно: в групах кардіоміоцитів відсутня поперечна посмугованість, цитоплазма кардіоміоцитів вміщує дрібні краплини, що фарбуються суданом-IV в чорний колір. Ваш діагноз ?
+Жирова дистрофія міокарда
- Кардіосклероз
- Ревматичний міокардит
- Ожиріння серця
- Міомаляція
?
У чоловіка 62 років, що помер при наростаючих явищах серцевої недостатності, на розтині знайдено збільшене в об'ємі серце. Серце дряблої консистенції, камери розтягнуті, міокард на розрізі тьмяний, глинисто-жовтий. З боку ендокарда видно жовто-білу посмугованість, яка особливе виражена в сосочкових м'язах. Який патологічний процес найбільш вірогідний?
+Жирова дистрофія міокарда
- Ожиріння серця
- Дилятаційна кардіоміопатія
- Міомаляція
- Кардіосклероз
?
У хворого померлого від легенево-серцевої недостатності, на розтині знайдена різко збільшена недокрівна печінка. Тістоподібної консистенції, жовтого кольору. При забарвленні гематоксиліном і еозином виявлені різних розмірів вакуолі в цитоплазмі гепатоцитів. Яка це дистрофія?
+ Паренхіматозна жирова
- Вуглеводна паренхиматозная
- Гіаліново-крапельна
- Мезенхімальна жирова
- Гідропічна
?
У хворого С., страждаючого хронічним алкоголізмом і цирозом печінки, розвинулася профузне кровотеча з варикозний розширених вен стравоходу, внаслідок чого наступила смерть. На автопсії печінки мілковугриста, зменшена в розмірах, щільна, жовтуватого кольору. При гістологічному дослідженні кріостатних зрізів печінки (забарвлення гематоксиліном і еозином) в гепатоцитах виявляються крупні оптично порожні вакуолі, в яких міститься речовина забарвлена в чорний колір при вживанні осмієвої кислоти. Оптично порожні вакуоли гепатоцитів - це:
+Крупнокрапельна жирова дистрофія
- Псевдовакуолі гіалоплазми
- Алкогольний гіалін (тельця Меллорі)
- Вакуольна або гідропічна дистрофія
- Включення гіаліну
?
При огляді порожнини рота на слизовій оболонці щоки визначається щільна пляма білуватого кольору діаметром біля 1 см, яка трішки підвищується над рівнем слизової оболонки. Як називається цей патологічний процес?
+Лейкоплакія.
-Еритроплакія
-Карніфікація
-Організація
-Мукоїдне набухання
?
У жінки віком 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на автопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів при фарбуванні гематоксиліном та еозином виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?
+Паренхіматозна жирова
-Вуглеводна паренхіматозна
-Гіаліново-крапельна
-Мезенхімальна жирова
-Гідропічна
?
У жінки з важкою інтоксикацією, зумовленою сепсисом, який і послуживши безпосередньою причиною смерті, на розтині виявлене "тигрове серце". Мікроскопічно в цитоплазмі кардіоміоцитів виявлені ліпіди. Який морфогенетичний механізм розвитку переважно лежить в основі даної дистрофії?
+Декомпозиція
-Інфільтрація
-Трансформація
-Спотворений синтез
?
Жінка 36 років, яка хворіла на дифтерію, померла від гострої серцевої недостатності. На розтині порожнини серця розширені, м'яз серця тьмяний, строкатий, на розрізі з жовтуватими ділянками. Який процес виявлений у кардіоміоцитах?
+Жирова дистрофія
-Вуглеводна дистрофія
-Балонна дистрофія
-Гіаліново-крапельна дистрофія
-Гідропічна дистрофія
?
При зовнішньому огляді новонародженого виявлялися виражені зміни шкірних покривів всього тіла. Шкіра суха, тьмяна із нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відшаровуються. З яким видом дистрофії це пов'язано?
+Роговою
-Гідропічною
-Гіаліново-крапельною
-Фібриноїдним набуханням
-Мукоїдним набуханням
Соседние файлы в папке Тести по темах-1