Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 5 Hv SSS Revmo Dyhannja

.txt
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
37.77 Кб
Скачать
?
На розтині померлої виявлено морфологічні прояви,стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапана. Гістологічно в міокарді – вогнищевий кардіосклероз, наявність квітучих гранульом Ашоф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш ймовірний?
+Ревматизм.
-Склеродермія.
-Дерматоміозит.
-Вузловатий периартрит.
-Системний червоний вовчак.
?
На аутопсії у чоловіка 56 років з клінічним діагнозом ішемічна хвороба серця, атеросклероз вінцевих артерій серця, гіпертонічна хвороба на розрізі, міокард в ділянці верхівки, передньої і бокової стінок лівого шлуночка,має добре відділений від навколишніх тканин ділянку біло-жовтого кольору, обкружений зоною крововиливів.Про,який патологічний процес в серцевому м"язі йде мова?
+Інфаркт міокарда
-Постінфарктний кардіосклероз
-Дифузний кардіосклероз
-Міокардит
-Жирова дистрофія міокарда
?
Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?
+Гіпертрофію правого шлуночка серця
-Гіпертрофію лівого шлуночка серця
-Амілоїдоз
-Великоосередковий кардіосклероз
-Розрив серця

?
Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині трупа?
+Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста.
-Великі строкаті
-Великі червоні
-Великі білі
-Великі з множинними тонкостінними кістами
?
У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітки. Плевральна пункція дала 700 мл в'язкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес розвився у плевральній порожнині?
+Емпієма плеври
-Бронхопневмонія
-Серозний плеврит
-Геморагічний плеврит
-Карциноматоз плеври
?
При розтині трупа шахтаря, проробившого в шахті більше 10 років в легенях виявлено тяжі білосоватої волокнистої тканини і вузлики 0,2-0,3 см в діаметрі, При гістологічному досліджені в у вузликах невелика кількість коричневої пилюки, концентровані розростання сполучної тканини, бідної клітинами, з вираженим гіалінозом.Про,який пневмокінеоз потрібно думати даній ситуації?
+Силікоз
-Талькоз
-Асбестоз
-Сидероз
-Бериліоз
?
У результаті гістологічного дослідження,біоптату,із стінки бронха хворого хронічним бронхітом в слизовому шарі виявлені розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та містять дифузний запальний інфільтрат. Який вид бронхіту спостерігається у хворого?
+Хронічний поліпозний бронхіт
-Хронічний слизисто-гнійний бронхіт
-Хронічний слизистий бронхіт
-Хронічний гнійний бронхіт
-Хронічний деформуючий бронхіт
?
На аутопсії трупа чоловіка 39 років, який раптово помер, в інтимі черевного відділу аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підвищуються над її поверхнею. Гістологічно – в цих ділянках серед глад-ком’язових клітин і макрофагів виявляються клітини з пінистою цитоплазмою. При забарвленні суданом Ш відзначається їх яскраво-жовто-гаряче забарвлення. Для якої стадії атеросклерозу найхарактерніша ознака?
+Ліпоїдозу
-Ліпосклерозу
-Атероматозу
-Виразки
-Атерокальцинозу
?
Хворий 67 років мав важку форму грипу з летальним наслідком. На секції зміни в легенях були подібні змінам “великих строкатих легень”. При мікроскопічному дослідженні виявлено: різке повнокрів’я судин, крововиливи, набряк легеневої тканини, в просвіті бронхів і альвеол ексудат, який містить переважно еритроцити. Про який характер запалення легень свідчать ці морфологічні ознаки?
+Геморагічна бронхопневмонія.
-Катаральна бронхопневмонія.
-Гнійна бронхопневмонія.
-Десквамативна бронхопневмонія.
-Фібрінозна пневмонія.
?
У хворого, страждаючого хронічним гломерулонефритом, на фоні хронічної ниркової недостатності,з'явився кашель з виділенням слизистого мокротиння. При бронхоскопії: слизова оболонка бронхів повнокровна, набухаюча з мілкими крововиливами. В просвіті бронхів багато слизу.Встановіть процес в бронхах.
+Вторинний гострий катаральний бронхіт
-Первинний гострий катарльний бронхіт
-Хронічний катаральний бронхіт
-Деструтивно-язвений бронхіт
-Катарально-гнійнийй бронхіт
?
На розтині померлого 34 років від ревматизму т - поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяється. Після їх відділення визначається набрякла повнокрівна поверхня епікарду . Найвірогідніший діагноз:
+фібрінозий перікардит
-гнійний перикардит
-геморагічний перикардит
-проліферативний перикардит
-катаральний перикардит
?
Мікроскопійне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявлено звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:
+ліпосклероз
-ліпоїдоз
-доліпідна
-атероматоз
-виразкування
?
На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гноєм, стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найвірогідніше це :
+гострий абсцес
-хронічний абсцес
-кавернозний туберкульоз
-ехінококоз
-фіброзуючий альвеоліт
?
Хворий на протязі 8 років скаржився на кашель з гнійним мокротинням, задуху. Пальці рук нагадували барабанні палички. Він помер з явищами легенево-серцевої недостатності. На розтині бронхи деформовані, з мішковидними вип'ячуваннями стінки та гнійним запаленням в них. Найбільш
+бронхоектатична хвороба
-туберкульоз
-хронічний бронхіт
-Абсцес
-Гострий броніт
?
У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладаннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всіх альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:
+Крупозна пневмонія
-Вогнищева бронхопневмонія
-Грипозна пневмонія
-Фібринозний плеврит
-Інтерстициальна пневмонія
?
При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Уточніть діагноз:
+Інфаркт міокарда
-Кардіосклероз
-Міокардит
-Амілоїдоз
-Кардіоміопатія
?
При гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено: мукоїдний набряк, пошкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?
+Гострий бородавчастий ендокардит
-Дифузний ендокардит
-Фібропластичний ендокардит
-Поворотньо-бородавчастий ендокардит
-Поліпозно-виразковий ендокардит
?
Під час розтину в міокарді макроскопічно виявлено крупновогнищеву щільну ділянку сірого кольору, що гістологічно складається із грубоволокнистої сполучної тканини, оточену гіпертрофованими м’язевими волокнами. Які зміни виникли у серці?
+Постінфарктний крупновогнищевий кардіосклероз
-Ішемічна стадія інфаркту міокарду
-Некротична стадія інфаркту міокарда
-Дрібновогнищевий дифузний кардіосклероз
-Міокардит
?
Пожилий хворий, довгий час страждав гіпертонічною хворобою,помер при проявах уремії. На аутопсії виявленоно: нирки маленькі, плотні, з дрібнозернистою поверхньою, капсула знімається з важкістю. Гістологічно в нирках відмічається колапс артеріол клубочків і їх склероз.Деякі клубочки замещені однородною еозинофільною речовиною, незафарбованим конго-рот; канальці атрофовані. Як потрібно назвати описані вище зміни нирок?
+Первинно-зморщені нирки
-Вторинно-зморщені нирки
-Амилоїдно-зморщені нирки
-Пієлонефротичні-зморщені нирки
?-Діабетний нефросклероз
У дитини 7 років на шкірі розгинаючої поверхні локтьових і колінних суглобів з'явились плотні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптате вузликів - крупне вогнище фібриноїдного некроза сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні виявляються такі вузлики?
+Ревматизм
-Ревматоїдный артрит
-Склеродермія
-Вузолковий періартеріїт
-Системний червоний вовчак
?
На розтині хворої 25-ти років, яка померла від уремії: нирки збільшені, пістряві, з осередками крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилінові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби та осередки фібриноїдного некрозу, у судинах селезінки – “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?
+Системний червоний вовчак.
-Системна склеродермія.
-Ревматоїдний артрит.
-Ревматичний артрит.
-Вузликовий періартеріїт.
?
У хворого 50 років на протязі багатьох років була ревматична вада серця. При загостренні захворювання розвинулась геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, фібринозні накладання. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?
+Зворотньо-бородавчастого
-Гострого бородавчастого
-Дифузного
-Фібропластичного
-Виразково-поліпозного
?
При розтині чоловіка34-років,помершого від хронічної ниркової недостатності у зв'язку з амілоїдозом нирок, патологоанатом в легенях виявив в нижніх долях - численні дифузніе разширення бронхів, в просвіті яких гнійний вміст. Поверхня розрізу легень має мілкоячнистий вигляд, нагадує бджолинні соти. Гістологічно в стінкі бронхів хронічне запалення,еластичні і м'язові волокна замещені сполучною тканиною. Ці зміни в легенях лікар росцінив як:
+Бронхоектази
-Бронхопневмонія
-Хронічний бронхіт
-Хронічна пневмонія
-Абсцеси легень
?
На простині хворого 42-років, страдаючого хронічним дифузним бронхітом і помершого від легенево-серцевою недостатністю, виявлено велике підвищення повітряності легень, які своїми краями прикривают середостіння, не спадаються, блідо-сірого кольору, ріжуться з хрустом, при натисненні пальцем на поверхні легень залишається ямка. Із просвіту бронхів виділяється слизисто-гнійний ексудат. Встановіть діагноз.
+Хронічна дифузна обструктивна емфизема легень
-Хронічна вогнищева емфізема
-Інтерстиціальна, межуточна емфизема
-Первинна ідіопатична емфизема
-Вікарна компенсаторна емфизема
?
При розтині помершого хворого 43 років, страдаючого ІБС з розвитком інфаркта міокарда, патологоанатом виявив набряк легень. які патологічні зміни могли спричинити набряк легень?
+Гостра лівошлуночкова недостатність
-Гостре загальне малокрів'я
-Гостра правошлуночкова недостатність
-Ішемия малого кола
-Стаз крові
?
Хворий 59 років, страдаючий трансмуральним інфарктом міокарда лівого шлурочка, помер від істиного разриуа серця - тампонади серця. Який процес в зоне інфаркта могло сприяти розриву серця? Виберіть правильну відповідь.
+Аутолітичні процеси розправленням тканини міокарда (міомаляція)
-Заміщення сполучною тканиною зони інфаркта (організація)
-Підвищення тиску в малому колі кровообігу
-Формування рубця з потонщенням стінки лівого шлуночка
?
У хворої,що перенесла крупозну пневмонію і померша при проявах легенево-серцевої недостатності, патологоанатом на розтині виявив деякі потовщення півмісяцевого аортального клапана, колір їх сіровато-жовтий з дефектами по лінії з'єднання і наявність великих, до 2 см в діаметрі, тромбів, що сприяло основі встановити:
+Поліпозно-язвений ендокардит
-Гострий бородавчатий ендокардит
-Зворотно-бородавчатий ендокардит
-Дифузний ендокардит
-Фібропластичний ендокардит
?
При розтині померлої в комі молодої людини виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання привело до церебральної тромбоемболії?
+Септичний бактеріальний ендокардит
-Септицемія
-Гострий ревматичний вальвулит
-Септикопіємія
-Ревматичний тромбендокардит
?
При розтині прозектор виявив, що легені збільшені в розмірах, бліді, м'якої консистенції, не спадаються, ріжуться з хрустом. Мікроскопічно - розширення альвеолярних ходів, міжальвеолярні перегородки тонкі, є ознак інтракапілярного склерозу. Для якого захворювання легенів характерна така морфологічна картина?
+Емфізема
-Пневмосклероз
-Пневмоторакс
-Ателектаз
-Пневмонія
?
У хворого, який переніс інфаркт міокарду, після фізичного навантаження відмічаються ознаки недостатності кровообігу: ціаноз та набряк підшкірної клітковини нижніх кінцівок. Які морфологічні зміни розвиваються на місц інфаркту міокарда у особи, що одужала ?
+Кардіосклероз
-Внутрішньоклітинна регенерація
-Мітотичне новоутворення кардіоміоцитів
-Міокардит
-Атрофія міокарду
?
При гістологічному дослідженні вушка серця у хворого на стеноз мітрального клапану виявлені гранульоми Ашоффа-Талалаєва. Про який генез вади серця свідчать гістологічні дослідження?
+Ревматичний
-Атеросклеротичний
-Сифілітичний
-Природжений
-Септичний
?
У хворого на гіпертонічну хворобу діагностований багатогодинний гіпертонічний криз. Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?
+Фібриноїдний некроз
-Гіаліноз
-Склероз
-Амілоїдоз
-Кальциноз
?
Хворий, з гострим трансмуральним інфарктом міокарда лівого шлуночка помер від розриву серця і тампонади. Який процес в зоне інфаркта має здатність розриву?
+Аутолітичні процеси с розправлення тканини міокарда ( міомаляція).
-Заміщення сполучною тканиною із зниженням еластичності міокарда.
-Формування рубця з потонщенням стінки лівого шлуночка серця.
-Потоншення рубцовозміненої стінки шлуночка з формуванням аневризми
-Підвищення тиску в малому колі кровообігу.
?
У жінки 50 років,страдаючої гіпертонічною хворобою развився довготривалий приступ загрудинних болей, на ЕКГ діагностований інфаркт міокарда. Хвора померла. На розтині лікар відмітив дряблу консистенцію нерівномерне кровонаповнення міокарда,а гістологічно і гістохімічно виявив відсутність гранул глікогена, зниження активності окислювально-відновних ферментів. про яку стадію інфаркта міокарда йдет мова?
+Ішемічна стадія
-Некротична стадія.
-Організація інфаркта
-Повторний інфаркт
-Гострий рецидивучий інфаркт
?
У хворого 60 років, багато років страждаючий атеросклерозом і перенесений раніше інфаркт міокарда, развився приступ загрудинних болей. Хворий госпиталізований через 3 дня, на фоні прогресуючої серцево-судинної недостатності помер. На розтині в області задньої стінки лівого шлуночка і міжшлуночкової перегородки виявлено ділянку білого кольру біля 3 см в діаметрі, волокнистий западаючий, з чітко границею. Прозектор оцінив ці зміни як :
+Вогнищевий кардіосклероз
-Ішемія міокарда
-Інфаркт міокарда
-Миокардит
-Дистрофія міокарда
?
Хвора 27років страждає ревматичним пороком серця. В клініку поступила з скаргами на задищку, набряки на ногах, асцит, збільшення печінки. Смерть наступила від хронічної серцевої недостатності. На розтині діагностовано мітральный стеноз.Який із факторів морфогенеза найбільш
+Зрощення стулок між собою
-Склероз і потовщення стулок
-Склероз і вкорочення стулок
-Вкорочення сухожильних ниток
-Наявність мілких тромбів на поверхні клапана
?
У чоловіка 40 рокі помершого від одонтогенного сепсису на розтині виявлено різке потовщення півмісяцевих клапанів аорти, вони були белосоваті, непрозорі, малорухомі, на наруженій поверхні розташовані тромботичні наложення розміром 1х1.5 см. Про яку форму ендокардита йдет
+полипозно-язвений ендокардит
-Дифузний ендокардит
-Гострий бородавчатий ендокардит
-Фібропластичний ендокардит
-Зворотно-бородавчатий ендокардит
?
Хвора 24 рокі з дитинства страждає ревматизмом, клінічно діагностовано мітральный стеноз. В останні роки часты епизоди серцево-судинній недостатності, майже постійний кашель з іржавим мокротинням Назвіть можливі зміни в легенях у даної хворої.
+Бурое уплотнение легких
-Эмфизема легких
-Ателектаз легких
-Пневмосклероз
-Бронхоэктазы
?
При розтині трупа хворого 61 р., страждаючого ревматоїдним артритом, увиявлено збільшення в розмірі нирки,дуже плотні,жовто-білі, з восковидним блиском, з ділянками рубцевих западен поверхні. При фарбуванні Конто-Рот виявлено відклади гомогенних розових мас в капілярних петлях клубочків, в стенках артеріол, артерій, в базальній мембрані канальців і в стромі. Розвитком якого процеса ускладнився ревматоїдний артрит ?
+Вториннй амілоїдоз нирок.
-Постінфекційний гломерулонефрит.
-Швидкопрогресуючий гломерулонефрит.
-Гострий некротичний нефроз.
-Фібропластичний гломерулонефрит
?
Хвора, 75років, на протязі 15 років страждае бронхіальною астмою, ішемічна хвороба серця, підвщення артеріального тиску напротязі останніх 2 років. Встановлена гіпертрофія лівого шлуночка. Яка причина
+Артериальна гіпертензія
-Легенева недостатність
-Хронична ішемія серцевого м'яза
-Бронхіальна астма
-Емфізема легень
?
Чоловік 52 років, професія - газоелектрозварювальник, на 10 добу лікування гострої нижньодольової правостороньої стафілококової пневмонії помер при проявах нарастаючої серцево-легеневої недостатності. На аутопсії в нижньої долі правої легені виявлено порожнину неправильно округлої форми біля 5 см в діаметрі, вмістом гною і сполучається з бронхом. Які ускладнення гострої пневмонії має місце у хворого?
+Абсцес легень
-Гангрена легень
-Тромбоемболія легеневого стовбура
-Бронхоектатична хвороба
-Гострий бронхіт
?
У дитини 8 років виражені ознаки легенево-серцевої недостатності, за ядуха, пальці у вигляді барабанних паличок, нігті у вигляді годинкових скелець, кашель з значною кількістю слизово-гнійного харкотиння (особливо вранці) При рентгенологічному дослідженні виявлене різке розширення
+Бронхоектатична хвороба.
-Бронхіальна астма.
-Хронічний бронхіт.
-Бронхопневмонія.
-Емфізема легень.
?
У хворого, що довгий час вживав наркотики, лихоманка, явища інтоксикації, піурія, на ехокардіоскопії виявлені масивні напластування на клапанах серця. З крові висеяний стафілокок. Хворий помер від тромбоемболі легеневої артерії. Вкажіть на зміни серця, виявлені у хворого під час розтину.
+Поліпозно-виразковий ендокардит.
-Ендокардит Лібмана-Сакса.
-Дифузний вальвуліт.
-Гострий бородавчатий ендокардит.
-Зворотно-бородавчастий ендокардит.
?
42-річний чоловік захворів гостро після охолодження. Захворювання супроводжувалось серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер. Під час розтину виявлено, що уся прав легеня збільшена, печінкової щільності, важка; на плеврі – значні фібрінозні накладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні – гостре запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно- фібринозного ексудату. Який з переличених діагнозів найбільш вірогідний?
+Крупозна пневмонія
-Осередкова пневмонія
-Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія
-Стафілококова пневмонія
-Ідиопатичний фіброзуючий альвеоліт
?
У 45-річного хворого, який гостро захворів на пневмонію, на 6-й день хвороби розвинувся набряк легень, який став причиною смерті. На розтині знайдено, що уражена вся верхня частка правої легені : збільшена, щільна, на плеврі з фібринозними нашаруваннями, на розрізі сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Мікроскопічно : в просвіті альвеол - фібрин, нейтрофіли, макрофаги, гемолізовані еритроцити. Вкажіть, яка пневмонія була у хворого ?
+Крупозна пневмонія
-Стафілококова бронхопневмонія.
-Вірусна пневмонія
-Гіпостатична пневмонія
-Респіраторний дистрес-синдром дорослих
?
На розтині виявлено, що ліва легеня збільшена в розмірах, щільна, на вісцеральній плеврі є накладення фібрину, на розрізі - сірого кольору, з її поверхні зтікає мутна сіро – жовта рідина. Про яке захворювання іде мова?
+Крупозна пневмонія
-Вогнищева пневмонія
-Інтерстиційна пневмонія
-Рак легені
-Бронхоектатична хвороба
?
У жінки 38 років, після переохолодження з'явився озноб, висока температура, кашель, гострі боли в грудній клітці справа при диханні. Смерть наступила на 5 добу. На розтині нижня доля правої легені збільшена, плотна, на разрізі сірого кольору з зернистою поверхністю, на плевре сірого кольору пленчаті наложення. Яке захворювання
+Крупозна пневмонія
-Гриппозна пневмонія
-Бронхопневмонія
-Казеозна пневмонія
-Кірова пневмонія
?
У хворого, страждаючого тривалий час хронічним бронхітом, развилась хронічна серцева недостатність. На розтині в легенях: емфізема і пневмосклероз . які зміни в серці розвиваються в даному випадку?
+Гіпертрофія правого шлуночка
-Гіпертрофія лівого шлуночка
-Гіпертрофія всіх відділів серця
-Дифузний кардіосклероз
-Атрофія міокарда
?
У хворої після переохолодження розвилася деформація суглобів, болючість та обмеженість рухів у пальцях кінцівок; поряд з суглобами з’явились маленькі щільні вузлики. При біопсії в вузликах знайдені вогнища фібриноїдного некрозу, оточені гістіоцитами. Ваш діагноз:
+Ревматоїдний артрит
-Дерматоміозит
-Ревматизм
-Подагра
-Деформуючий артроз
?
При гістологічному дослідженні стінки аорти виявлено велику кількість ксантомних клітин, які розташовані переважно в інтимі. Для якого захворювання можлива така картина?
+Атеросклероз
-Гіпертонічна хвороба
-Сифілітичний мезаортит
-Неспецифічний аортоартеріїт
-Нодозний періартеріїт
?
При розтині чоловіка 70 років, померлого від серцево-судинної недостатності, який страждав на стенокардію, гіперхолестерінемію та ожиріння, знайдено хронічне венозне повнокрів'я органів, гіпертрофія лівого шлуночка серця з дрібноосередковим кардіосклерозом, об'ємні жовтувато-білуваті бляшки в інтимі аорти з дрібнозернистими масами у центрі, які заглиблюються у товщу стінки. Який патологічний процес
+Атероматоз
-Ліпоїдоз
-Ліпосклероз
-Артеріолосклероз
-Кальциноз
?
При розтині тіла жінки 40 років, померлої від уремії, знайдено: збільшені пістряві нирки, у нирках – потовщення капілярних мембран клубочків у вигляді “дротяних петель”, осередки фібриноїдного некрозу їх стінок та “гіалінові” тромби у просвітах, у ядрах – “гематоксилінові тільця”; у серці – ендокардит Лібмана-Сакса. Яке ураження нирок найбільш вірогідне?
+Вовчаковий нефрит
-Ревматичний гломерулонефрит
-Холерний гломерулонефрит
-Склеротична нирка
-Термінальний гломерулонефрит
?
У дитини 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явились щільні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптаті вузликів - велике вогнище фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні спостерігаються такі
+Ревматизм
-Ревматоїдний артрит
-Склеродермія
-Вузликовий періартеріїт
-Системний червоний вовчак
?
На розтині трупа чоловіка 60 років в міокарді передньої стінки лівого шлуночка серця виявлено сірий неправильної форми плотне вогнище 5 х 4 см. з чіткими границями волокнистої структури. Який діагноз найбільш можливий?
+Постинфарктный миокардиосклероз
-Диффузный мелкоочаговый миокардиосклероз
-Инфаркт
-Миокардит
-Кардиомиопатия
?
На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?
+Крупозна пневмонія
-Вогнищева пневмонія
-Інрерстиціальна пневмонія
-Гангрена легені
-Фіброзуючий альвеоліт
?
При розтині трупа, помершого від крововиливів мозку, знайдені різко зменьшені в розмірах нирки 6х3х2хсм, масо 60.0, плотні, малокрівні з рівномірно дрібнозернистою поверхнею, на розрізі з рівномірно тонким корковим шаром. Зміни в нирках являються
+Артеріолосклеротичний нефросклероз
-Атеросклеротичний нефросклероз
-Вторинно-зморщеній ниркі
-Подагричній ниркі
-Амилоидно-сморщенной почки
?
При макроскопическом исследовании ткани легкого, обнаружены участки повышенной воздушности с наличием мелких пузырей, а гистологически истончение и разрыв альвеолярных перегородок с образованием крупных полостей различной формы. Какое заболевание обнаружено в легком?
+Эмфизема легких
-Бронхоэктатическая болезнь
-Кавернозный туберкулез
-Хронический бронхит
-Фіброзуючий альвеоліт
?
При дослідженні коронарних артерий серяця виявлено атеросклеротичні бляшки з кальцинозом, закриваючи просвіт на 1/3. В м'язі дрібні множинні белосоваті прослойки сполучної тканини. Як називається процес, виявлений в міокарді?
+Дифузний кардіосклероз
-Тигрове серце
-Постінфарктний кардіосклероз
-Міокардит
-Інфаркт міокарда
?
На розтині виявлено зменшення в розмірах нирки, маса 50.0, поверхня их дрібнозерниста, кора рівномірно витончена. При мікроскопічному дослідженні стінки артеріол значно потоншенні виявлено відкладення в них гомогенних безструктурних розового кольору мас, просвіт їх різко звужений, клубочки зменшені, склерозовані, канальці атрофічні. Для якого захворювання характерне описане
+Гипертонічна хвороба
-Хронічний гломерулонефрит
-Амилоїдоз нирок
-Піелонефрит із зморщенням нирок
-Гострий некротичний нефроз
?
Чоловік 63 років, який протягом 15 років страждав хронічною дифузною обструктивною емфіземою легень, помер від прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлен мускатний цироз печінки, цианотична індурація нирок та селезінки, асцит, набряки нижніх кінцівок. Для якого типу серцевої недостатності характерні дані зміни у внутрішніх
+Хронічна правошлуночкова недостатність
-Гостра правошлуночкова недостатність
-Хронічна лівошлуночкова недостатність
-Гостра лівошлуночкова недостатність
-Загальна серцева недостатність
?
На розтині помершого 78 років, заочеревинна клітковина промокша кров'ю, в черевний відділ аорти виявлено мішкоподібне вип'ячування, в якому виявляється дефект з нерівним краєм, стінка аорти місцямии каменистої плотності. Ускладненя якого захворювання развилось у хворого?
+Атеросклероза
-Гіпертонічна хвороба
-Системного васкуліта
-Вісцерального сифіліса
-Хвороби Морфана
?
На розтині жінки 27 років, помешої від хронічної ниркової недостатності виявлено множинні рубці і інфаркти в селезінкі,нирках. При мікроскопічному дослідженні виявлено зміни в артеріях середнього і дрібного калібру, які характеризувались склерозом стінок, помірною пролиферацією эндотелия і враженною лимфогістіоцитарною інфильтрациією навколо. Яким
+Вузолковий періартеріїтом
-Атеросклерозом
-Гіпертонічна хвороба
-Хвороба Морфана
-Вісцеральним сифілісом
?
На розтині жінки 23 років, померла при проявах ниркової недостатності, виявлена на шкірі лиця “красная бабочка”, на мітральному клапані дрібні до 0.2 см червонувато-рожеві бородавчаті наложення, в нирках вогнища фібриноїдного некроза в клубочках, потовщення базальних мембран капілярів клубочків у вигляді “проволочных петель”, гематоксилінові тільцая, каріорексис.Яке захворювання
+Системний червоний вовчак
-Вузолковий периартеріїт
-Ревматизм
-Ревматоїдний артрит
-Системна склеродермія
?
Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця жінки 30 років було встановлено, що ендотеліальні клітини вогнищево десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовані дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки з явищами мукоідного набрякання з ділянками склерозу та васкулярізації. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.
+Поворотньо-бородавчастий
-Дифузний
-Гострий бородавчастий
-Фібропластичний
-Поліпозно-виразковий
?
Жінка 54 років мала значну деформацію суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина - мукоїдне набухання, ділянки фібриноїдного некрозу, скупчення макрофагів, ділянки склерозу; в синовіальній оболонці - набрякі ворсини, з ознаками мукоїдного та фібриноїдного набухання, в синовіальній порожнині зустрічаються поодинокі "рисові тільця". Діагностуйте захворювання.
+Ревматоїдний артрит
-Ревматизм
-Хвороба Бехтерева
-Гематогенний туберкульоз
-Подагра
?
При мікроскопічному дослідженні міокарду дівчинки, яка померла від дифтерії внаслідок серцевої недостатності зайдені: жирова дистрофія та множинні осередки некрозу кардіоміоцитів, незначні вогнищеві клітинні інфільтрати інтерстицію. Про який міокардит йде мова?
+Альтеративній міокардит
-Дифузний ексудативний міокардит
-Осередковий ексудативний міокардит
-Інтерстиціальний міокардит
-Гранульоматозний міокардит
?
При розтині трупу жінки 48 років, яка раптово померла, в інтимі аорти визначаються ділянки жовтуватого кольору, які не підвищуються над її поверхнею. При гістологічному дослідженні цих ділянок виявляються клітини з пінистою цитоплазмою, а при фарбуванні суданом ІІІ жовтого кольору. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни в аорті
+Ліпоїдозу
-Ліпосклерозу
-Атероматозу
-Виразки
-Атерокальцинозу
?
При розтині трупу чоловіка 62 років, який хворів на атеросклероз і помер від гострої серцевої недостатності, у передній стінці лівого шлуночка серця виявлена щільна ділянка біло-жовтого кольору розміром 6х5 см, неправильної форми, чітко відмежована від навколишніх тканин гемарагічним
+Інфаркт міокарду
-Постінфарктний кардіосклероз
-Дрібно-осередковий кардіосклероз
-Міокардит
?
При розтині помершого від пневмонії хворого виявлено,що нижня доля правої легені плотна, неповітряна, на розрізі сірого кольору, на вісцеральній плеврі наложення фібрина. Вкажіть найбільш можливу етіологію пневмонії.
+Пневмококова
-Стафілококова
-Стрептококова
-Мікоплазменна
-Вірусна
?
У жінки 47 років, міжфалангові і п'ястно-пальцеві суглоби легко піддаютья вивиху і підвивиху з відклоненям пальців у вигляді “плавников моржа”. При мікроскопічному дослідженно розростання ворсин синовіальної оболонки, разрушення хряща, формування пануса. Про яке захворювання йдет мова?
+Ревматоїдний артрит
-Ревматичний артрит
-Остеоартроз
-Системний червоний вовчак
?
На розтині виявлено: на зовнішній поверхні аортального клапана крупні (1-2 см) буровато-червоні, легко крошасті наложення, прикриваючи язвенніе дефекти. Про яке зачворювання можно думати?
+Полипозно-язвенний ендокардит
-Зворотно-бородавчатий ендокардит
-Гострий бородавчатйй ендокардит
-Фібропластичний ендокардит
-Дифузний ендокардит
?
При житі у хворого було діагностовано гострий інфаркт міокарда по ЕКГ признакам. На розтині в порожнині перикарда виявлено: 200 мл рідкої кров и 400гр свіртків, в задній стінкі лівого шщлуночка сквозний дефект довжиною 2 см. Які ускладнення інфаркта міокарда розвилось?
+Разрив міокарда з тампонадою
-Панцирн серце
-Геморрагічний перикардит
-Екссудативний перикардит
-Ідіопатичний міокардит
?
У хворого о 8 годині ранку з’явилися болі за грудиною, о 9 годині ранку в приймальному відділенні за даними ЕКГ встановлений інфаркт міокарда. Через 10 хвилин хворий помер. Яку найбільш достовірну морфологічну ознаку інфаркту міокарда знайдуть при гістологічному дослідженні після розтину трупа?
+Зникнення глікогену в кардіоміоцитах
-Вакуольну дистрофію кардіоміоцитів субендо_кар_ді_аль_ної зони
-Жирову інфільтрацію кардіоміоцитів
-Некроз міокардіоцитів
-Розслаблення міофібрил кардіоміоцитів
?
При розтині дитини, померлої від серцевої недостатності, виявлено: розширення порожнин шлуночків серця. Мікроскопічно в стромі міокарда повнокрів’я, набряк, розповсюдженні інфільтрати з гістіоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, еозинофілів. Який найбільш вірогідний діагноз?
+Дифузнопроміжний ексудативний міокардит
-Осередковий проміжний ексудативний міокардит
-Вузликовий продуктивний міокардит
-Проміжний продуктивний міокардит
-Альтеративний міокардит
?
При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?
+Гостра гнійна бронхопневмонія
-Гострий бронхіт
-Крупозна пневмонія
-Проміжна пневмонія
-Гостра серозна бронхопневмонія
?
Хворий помер від прогресуючої серцевої недостатності. На розтині: серце розширено в поперечнику, дрябле; м'яз на розрізі неравномірно кровонаповнене, при гістологічному дослідженні в міокарді повнокрів'я, строма дифузно інфільтрована лімфоцитами і гістиоцитами. Виявлені морфологічні зміни свідчить про:
+негнійним міжуточному міокардиті
-гнійному міжуточному міокардиті
-Гранулематозному міокардиті
-Кардиосклерозе
-Инфаркте миокарда
?
У чоловіка 45 років напротязі останніх 3 років непокоїв сухий кашель, нарастала задишка, легенева недостатність,швидка втрата маси. На розтині встановлено легеве серце, В легенях виражений фіброз, з наявністю порожнинах,які дають картину “медовых сот”. Гістологічно: інтерстиціальний фіброз з вираженим інфильтрацією строми лімфогістіоцитами з вмістом нейтрофілів. Встановіть діагноз?
+Бронхоектатична хвороба
-Поствоспалительный пневмосклероз
-Хронична бульозна емфизема
-Фіброзуючий альвеоліт
-Пиловий пневмосклероз
?
При розтині трупа чоловіка 47 років померлого раптово, в інтимі черевного відділу аорти знайдені осередки жовтого кольору у вигляді плям та смуг, що не вибухають над поверхнею інтими. При фарбуванні суданом ІІІ спостерігається померанчове забарвлення. Для якої сдадії атеросклерозу характерні такі
+Ліпоїдозу.
-Ліпосклерозу.
-Атероматозу.
-Атерокальцинозу.
-Стадія утворення атероматозної виразки.
?
При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?
+Ліпосклерозу.
-Ліпоїдозу.
-Атероматозу.
-Атерокальцинозу.
-Стадія утворення атероматозної виразки.
?
Під час мікроскопічного дослідження аорти виявлено: вогнищева інфільтрація інтими ліпідами, білками. Ліпіди просочують інтиму та накопичуються у міоцитах середнього шару та макрофагах. Встановіть стадію атеросклерозу.
+Ліпоідоз
-Ліпосклероз
-Атероматоз
-Атерокальциноз
-Доліпідна стадія
?
У хворого, який помер від ускладнень гіпертонічної хвороби на розтині виявлені маленькі, щільні нирки з дрібнозернистою поверхністю, паренхіма та коркова речовина атрофічні. Дайте назву таким ниркам.
+Первинно-зморщені нирки
-Амилоїдно-зморщені нирки
-Вторинно-зморщені нирки
-Пієлонефритично-зморщені нирки
?
При гістологічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки шкіри виявлено: незначно виражену атрофію епідермісу, в дермі гіаліноз колагенових волокон, скупі периваскулярні лімфоцитарні інфільтрати, у підлеглих скелетних м’язах - виражений інтерстиційний набряк, втрату поперечної посмугованості, дрібновогнищеві некрози з петрифіацією. Діагностуйте виявлене захворювання.
+Дерматоміозит
-Склеродермія
-Системний червоний вовчак
-Вузилковий периартериїт
-Ревматизм
?
На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардиоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид
+Альтеративний
-Септичний
-Гранулематозний
-Інтерстиційний
-Вогнищевий проміжний ексудативний
?
При гістологічному дослідженні серця померлого від гострої серцевої недостатності в міокарді лівого шлуночка виявлено ділянка омертвіння, відмежована від неушкодженої тканини зоною повнокровних судин, дрібних крововиливів та лейкоцитарною інфільтрацією. Який діагноз найбільш
+Інфаркт міокарду
-Ішемічна дистрофія міокарду
-Осередковий ексудативний міокардит
-Дифузний ексудатиний міокардит
-Продуктивний міокардит
?
На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопово - права легеня щільна і збільшена в розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопово - порожнини альвеол містять нітки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.
+Крупозна пневмонія
-Вогнищева пневмонія
-Інтерстиційна пневмонія
-Первинний туберкульоз легень
-Казеозна пневмонія
?
На розтині трупа чоловіка 50 років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілко зерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?
+Крупозна пневмонія
-Туберкульоз
-Бронхопневмонія
-Інтерстиціальна пневмонія
-Пневмофіброз
?
На розтині померлої дівчини 19 років знайдено бородавчастий ендокардит усіх клапанів, Осередкові крововиливи під ендокард. Виразковий стоматит. Виразки стравоходу. Пневмонія. Нефрит. Гіперплазія селезінки з периваскулярним склерозом. Васкуліт і некроз в ділянці зорового бугра Численні фурункули. Яке більш ймовірне захворювання?
+Системний червоний вовчак
-Ревматизм
-Септичний ендокардит
-Ішемічна хвороба серця
-Гіпертонічна хвороба
?
У хворого при огляді порожнини рота визначається атрофія слизової оболонки язика з червоними плямами (Гунтеровський глосит). Склери жовтуваті. В аналізі крові – кольоровий показник більше одиниці. Для якої анемії характерні ці зміни?
+В-12-фолієводефіцитна
-Залізодефіцитна
-Гостра постгеморагічна
-Хронічна постгеморагічна
-Гемолітична
?
У хворого 58 р. при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм’якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Ваш діагноз?
+Ішемічний інсульт
-Абсцесс мозку
-Крововилив
-Геморагічний інфаркт
-Набряк мозку
?













Соседние файлы в папке Тести по темах-1