Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
2.28 Кб
Скачать
?
Хворий 67 років протягом 20 років страждав гіпертонічною хворобою. Помер від хронічної ниркової недостатності. Який вид мали нирки при розтині трупа?
+Маленькі, щільні, поверхня дрібнозерниста.
-Великі строкаті
-Великі червоні
-Великі білі
-Великі з множинними тонкостінними кістам.
?
Пожилий хворий, довгий час страждав гіпертонічною хворобою, помер при прояву уремії. На аутопсії виявлено: нирки маленькі, плотні, з дрібнозернистою поверхньою, капсула знімається важко. Гістологічно в нирках колапс артеріол клубочків і їх склероз. Деякі клубочки заміщені однородною еозинофільною речовиною, не фарбується конго-рот; канальці атрофовані.Як потрібно назвати описані вище зміни нирок?
+Первинно-зморщені нирки
-Вторинно-зморщені нирки
-Амилоїдно-зморщені нирки
-Пієлонефротично-зморщені нирки
-Діабетичний нефросклероз
?
У хворого на гіпертонічну хворобу діагностований багатогодинний гіпертонічний криз. Які патоморфологічні зміни в стінках артеріол виникають під час гіпертонічного кризу?
+Фібриноїдний некроз
-Гіаліноз
-Склероз
-Амілоїдоз
-Кальциноз
?
Хвора, 75 років, на протязі 15 років страждала бронхіальною астмою, ішемичною хворобою серця, підвищенням артеріального тиску в на протяязі останніх 2 років. Встановлено гіпертрофія лівого шлуночка. Яка причина
+Артеріальна гіпертензія
-Легенева недостатність
-Хронична ішемія серцевого м'яза
-Бронхіальна астма
-Емфізема легень
?
На розтині виявлено зменшення в розмірах нирки, вага 50.0, поверхня їх дрібнозерниста, кора рівномірна витоншена. При мікроскопічному дослідженні стінки артеріол значно потовщеннів наслідок відкладення в них гомогенних безструктурних рожевого кольору мас, просвіт їх різко звужений, клубочки зменшенні, склерозовані, канальці атрофічні. Для якого захворювання характерні описанні
+Гіпертонічна хвороба
-Хронічний гломерулонефрит
-Амілоїдоз нирок
-Пієлонефрит із зморщенням нирок
-Гстрий некротичний нефроз
?
У хворого, який помер від ускладнень гіпертонічної хвороби на розтині виявлені маленькі, щільні нирки з дрібнозернистою поверхністю, паренхіма та коркова речовина атрофічні. Дайте назву таким ниркам.
+Первинно-зморщені нирки
-Амилоїдно-зморщені нирки
-Вторинно-зморщені нирки
-Пієлонефритично-зморщені нирки
Соседние файлы в папке Тести по темах-1