Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 7.4 Bakter kyshkovi infect(укр)

.txt
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
11.54 Кб
Скачать
?
У померлого 67 років на розтині знайдені ознаки фібринозного запалення в товстому кишківнику . Ваш діагноз:
+Дизентерія
- Амебіаз
- Черевний тиф
- Холера
- Балантидіаз
?
У чоловіка 43 років, померлого в хірургічному відділенні при явищах розлитого гнійного перитоніту, на розтині в дистальному відділі тонкого кишечника знайдені виступаючі в просвіт пейєрові бляшки, поверхня деяких з них була покрита струпом, коричнево-зеленуватого кольору, в центрі деяких бляшок були глибокі дефекти, що досягають серозного шару. Для якого захворювання характерні знайдені зміни:
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Туберкульоз кишечника
- Хвороба Крона
- Стафілококовий ентерит
?
У хворого, жителя приморського міста на півдні країни, з вираженими проносами і блювотою, загиблого від обезводнення на розтині знайдена картина гострого гастроентериту з серозно-десквамованим запаленням в тонкій кишці. Виберіть найвірніший діагноз:
+Холера
- Бактеріальна дизентерія
- Черевний тиф
- Амебіаз
- Сальмонельоз
?
Смерть хворого К, 16 років, настала від розлитого (поширеного) фібринозно-гнійного перитоніту. На розтині, в нижній ділянці тонкої кишки виявлена виразка, яка повторювала форму пейєрової бляшки, з перфорацією стінки кишки. Мікроскопічне дослідження виявило стертість малюнка лімфоїдної тканини, витіснення її проліферуючими моноцитами, які формують гранульоми. Ускладненням якого захворювання є причина :
+Черевного тифу.
- Дизентерії.
- Холери.
- Бруцельозу.
- Неспецифічного виразкового коліт
?
При розтині трупа чоловіка, який хворів на черевний тиф, знайдені зміни у тонкій кишці: групові лімфоїдні фолікули збільшені, виступають над поверхнею слизової оболонки, вони сіро-червоні, соковиті, їх поверхня має вигляд звивин та боріздок. При мікроскопічному дослідженні відмічається утворення черевнотифозних гранульом. Вкажіть, яка з перелічених стадій черевного тифу найбільш вірогідна?
+ Мозкоподібного набухання .
- Некрозу.
- Утворення виразок.
- Чистих виразок.
- Загоювання.
?
При розтині померлої дитини, яка страждала на діарею, виявлено ексикоз і поширений фібринозний коліт. В мазку-відбитку слизової оболонки виявлені грам-негативні палички. Ваш попередній діагноз?
+Дизентерія
- Холера
- Стафілококова кишкова інфекція
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
?
Хворому 35 років скаржиться на багаторазову блювоту, пронос, падіння АТ, серцебиття. Свій стан пов'язує з прийомом недоброякісної їжі. Дослідження показало інфікування сальмонелами. В аналізу крові - збільшення числа еритроцитів в одиниці об'єму. Який розлад кровообігу міг мати місце у даного хворого?
+ Згущення кров.
- Гемоліз еритроцитів і компенсаторне посилення гемопоезу
- Загальне артеріальне повнокров'я
- Поліцитемія
- Гіперохромна анемія
?
Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, хвороблива селезінка. На 10 день на шкірі живота з'явився розеоло-папульозний висип. На 21 день наступила смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа в клубовій кишці знайдені глибокі виразки в ділянці некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пейєрових бляшок). Одна з виразок перфорувала, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Яке захворювання спадає вам на думку?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Амебіаз кишечника
- Холера
- Сальмонельоз
?
При мікроскопічному дослідженні прямої кишки знайдені великі вогнища некрозу слизистої оболонки, некротичні маси просочені фібрином, утворюючи плівку. Слизова і підслизова оболонка по периферії ділянок некрозу повнокровні, набряклі з крововиливами і лейкоцитарною інфільтрацією. Яке захворювання можна припустити?
+ Дизентерія
- Холера
- Амебіаз
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
?
При розтині померлого хворого від розлитого перитоніту в дистальних відділах тонкої кишки виявлено численні виразки овальної форми, які розташовані вздовж кишки. Дно виразок чисте, гладеньке, утворене м'язовою або серозною оболонкою, краї виразок рівні, закруглені. У двох виразках є перфоративні отвори діаметром до 0,5 см. Яке захворювання?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Холера
- Туберкульоз
- Висипний тиф
?
Жінка 38 років поступила в хірургічне відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції виявлена перфорація виразки клубової кишки, виразка вшита. Черевна порожнина дренована. Через 4 дні хвора померла. На розтині в клубовій кишці - виразки, в пейєрових бляшках, уздовж поперечника кишки, дно деяких з поперечною посмугованістю. Для якого захворювання це характерно:
+ Черевного тифу
- Туберкульозу кишечника
- Дизентерії
- Пухлини тонкої кишки
- Амебіазу кишечника
?
У хворого, що страждав черевним тифом, через 4 тижні від початку захворювання розвинулася картина гострого живота і при явищах інтоксикації хворий помер. На розтині патологоанатом знайшов перфорацію стінок клубової кишки і розлитий гнійний перитоніт. Для якої стадії захворювання характерне дане ускладнення?
+ Стадія чистих виразок
- Стадія мозкоподібного набухання
- Стадія некрозу
- Стадія загоєння виразок
- Бактеремії
?
У хворого 30 років з дизентерією, яка підтвердилась бактеріологічно з'явились ознаки парапроктиту. Про яку найвірогідніше стадію місцевих змін йде мова у даного хворого?
+ Стадія утворення виразок
- Фібринозний коліт
- Фолікулярний коліт
- Катаральний коліт
- Стадія загоєння виразок
?
Хворій помер на 3-й день після операції з приводу перфорації стінки товстої кишки з явищами розлитого гнійного перитоніту. На розтині: слизова оболонка стінки товстої кишки потовщена, вкрита фібриновою плівкою, поодинокі виразки проникають на різну глибину. Гістологічно : некроз слизової оболонки, фібрину, інфільтрація лейкоцитами з фокусами геморагії. Ускладнення якого захворювання стало причиною смерті хворого?
+Дизентерія.
- Черевний тиф.
- Неспецифічний виразковий коліт.
- Хвороба Крона.
- Амебіаз.
?
Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками ексикозу, падінням температури тіла. Помер від уремії. Під час розтину знайдено: у просвіті тонкої кишки безкольорову рідину у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. При мікроскопічному дослідженні тонкої кишки - повнокрів'я судин, осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція келихоподібних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація строми слизової оболонки.
+Холера
- Сальмонельоз
- Дизентерія
- Черевний тиф
- Хвороба Крона
?
На розтині у померлого, в сигмоподібній та прямій кишці множинні червоні виразки неправильної форми, між якими слизова вкрита брудно-сірою плівкою. Етіологія захворювання:
+ Шигелла
- Амеба
- Мікобактерія туберкульозу
- Сальмонела
- Стафілокок
?
На розтині трупа чоловіка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено декілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.
+Черевний тиф
- Паратиф
- Поворотний тиф
- Дизентерія
- Хвороба Крона
?
При розтині трупа чоловіка 40 років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, яка нагадує "рисовий відвар". Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібно крапельних крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний опис ентериту?
+Холера
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Амебіаз
- Черевний тиф
?
На розтині чоловіка, який помер на 5-у добу захворювання черевним тифом, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають над слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозни та звивини. Гістологічно: повнокрів'я і набряк тканини, наявність гранульом, які складаються з великих клітин зі світлою цитоплазмою і містять черевнотифозні палички. Про який період місцевих змін при черевному тифі йде мова?
+Стадія мозкоподібного набухання
- Стадія некрозу
- Стадія загоювання виразок
- Стадія чистих виразок
- Стадія утворення виразок
?
Групові лімфатичні фолікули тонкої кишки збільшені, виступають над поверхнею слизової, на їх поверхні спостерігаються борозни і звивина (нагадують поверхню мозку), на розрізі вони соковиті, сіро-червоні. Мікроскопічно акцент на проліферація моноцитів, гістіоцитів; макрофаги утворюють скупчення (черевнотифозних гранульоми). Назвіть морфологічну стадію черевного тифу.
+ Мозкоподібне набухання
- Некроз
- Утворення виразок
- Чисті виразки
- Загоєння
?
При розтині хворого 40 років в тонкій кишці знайдені збільшені групові фолікули, поверхня їх з борознами і звивинами, малюнок нагадує мозок дитини, фолікули виступають з під слизової оболонки кишки. На розрізі вони соковиті, сіро-червоні. При мікроскопічному дослідженні помітна проліферація моноцитів, гістіоцитів, ретикулярних клітин, скупчення макрофагів, які утворюють гранульоми, лімфоцити витіснені. Для якого захворювання характерні описані зміни?
+Черевний тиф
- Холера
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Амебіаз
?
При розтині дитини 9 років в слизовій оболонці прямої кишки знайдені множинні неправильної форми дефекти різної глибини з нерівними краями, а також сіро-білі плівки, щільно спаяні з прилеглою тканиною. Про яке захворювання слід думати?
+ Дизентерія
- Сальмонельоз
- Холера
- Черевний тиф
- Амебіаз
?
При розтині хворого, що помер через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виражений ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вмісту тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання викликало смерть?
+Холера
- Дизентерія
- Черевний тиф
- Сальмонельоз
- Харчова токсикоінфекція
?
У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, гіперемія слизової оболонки товстої кишки, її набряк, поверхня покрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.
+Фібринозний коліт
- Катаральний коліт
- Виразковий коліт
- Гнійний коліт
- Некротичний коліт
?
У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в запаленій слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті відкладення, щільно фіксовані з прилеглою тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?
+Дизентерія
- Черевний тиф
- Неспецифічний виразковий коліт
- Сальмонельоз
- Хвороба Крона
тиф
?
На розтині, померлого від інтоксикації хворого в тонкій кишці виявлено набряк групових лімфатичних фолікулів, виступаючих над поверхнею слизової оболонки у вигляді м'яко-еластичних бляшок з нерівною поверхнею у вигляді борозен і звивин, що нагадує поверхню мозку. Який діагноз найбільш вірний?
+Черевний тиф
- Дизентерія
- Сальмонельоз
- Гострий ентерит
- Холера
?
Хворий помер від інтоксикації на 4-у добу після вживання сирих яєць. На розтині слизова оболонка шлунку і тонкої кишки запалена, вкрита слизовим ексудатом; в легенях, головному мозку і печінці знайдені абсцеси. Який діагноз найбільш вірогідний?
+Сальмонельоз (септична форма)
- Дизентерія
- Сальмонельоз (черевнотифозна форма)
- Сальмонельоз (інтестінальна форма)
- Черевний
?
На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.
+Дизентерія
- Холера
- Сальмонельоз
- Ієрсініоз
- Хвороба Крона

Соседние файлы в папке Тести по темах-1