Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Testi_po_temakh / Тести по темах-1 / 1.3 zmishani dystrophy&mineral(укр)

.txt
Скачиваний:
19
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
7.52 Кб
Скачать
?
При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану тканину?
+Білірубін
- Гемоглобін
- Ліпофусцин
- Індол
- Меланін
?
На розтині померлого, що приїхав з тропічної країни, знайдений гемомеланоз печінці, селезінки і елементів ретикулоендтелиальної строми. Для якого захворювання характерні такі зміни?
+Малярія
- Дизентерія
- Цукровий діабет
- Висипний тиф
- Грип
?
У жінки, доставленої після укусу гюрзы (отруйна змія), виявлений різко виражений внутрішньосудинний гемоліз. На розтині селезінка, кістковий мозок і лімфатичні вузли мали буре забарвлення. При мікроскопічному дослідженні в цитоплазмі макрофагів знайдена велика кількість пігменту коричневого кольору. Який пігмент нагромадився в тканинах?
+гемосидерину
- гематоїдину
- гематину
- ліпофусцину
-білірубіну.
?
На розтині трупа жінки 63 років, страждаючої ревматизмом, комбінованою мітральною вадою. Стулки мі трального клапану різко потовщені, зрощенні між собою, кам'янистої густини, визначається хрускіт при розрізі. Який патологічний процес зумовив кам'янисту густину?
+ Дистрофічне звапніння
- Метастатичне звапніння
- Метаболічне звапніння.
- Фібриноїд
- Амилоїдоз.
?
У хворобливого з вадою мітрального клапану з'явився кашель, мокротиння іржавого кольору. Який пігмент обумовив такий колір мокротиння?
+ Гемосидерин
- Меланін
- Гемоглобін
- Гемомеланін
- Сірчасте залізо
?
У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопії в шлунку знайдена рідина кольору кавової гущавини. Який пігмент обумовив такий колір вмісту шлунка?
+Солянокислий гематин
- Гемосидерин
- Білірубін
- Феритин
- Порфірин
?
У хворого на гостру виразкову хворобу шлунка, що ускладнилась шлунковою кровотечею, блювотні маси забарвлені в темно-коричневий колір, що описується як блювота "кавовою гущавиною". Наявність якого пігменту в блювотних масах визначає таке їх забарвлення ?
+Солянокислого гематину
- Гемоглобіну
- Білірубіну
- Гемомеланіну
- Сульфіду заліза
?
Чоловік, 70 років, зі скаргами на біль у дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби деформовані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові та сечі. Про порушений обмін яких речовин йде мова?
+Нуклеопротеїдів.
- Кальцію.
-Хромопротеїдів.
-Ліпопротеїдів.
-Калію.
?
На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м'язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?
+ Ліпофусцину
- Ліпохрому
- Гемосидерину
- Гемомеланіну
- Меланіну
?
Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведене гістохімічну реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні і гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлено?
+ Гемосидерин
- Білірубін
- Гематоїдин
- Гематопорфірин
?
У харкотинні хворого з мітральною вадою серця виявлені клітини, які вміщують бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент ?
+Гемосидерин
- Гематоїдин
- Меланін
- Порфірин
- Білірубін
?
У хворого на підгострий септичний ендокардит при огляді лікар відзначив загальну блідість і іктеричність шкіри, склер і видимих слизових оболонок. В крові знайдена збільшена кількість непрямого білірубіну. Жовте забарвлення шкіри склер і слизових оболонок - цей прояв:
+Надпечінкової жовтяниці
-Жирової дистрофії
-Гемосидерозу
-Печінкової жовтяниці
-Підпечінкової жовтяниці
?
Хворої на рак шлунку з множинними метастазами померла від ракової кахексії. Виділіть характерні зміни серця, виявлені на розтині.
+Бура атрофія міокарду.
-Амілоїдна кардіомегалія.
-Дилятаційна кардіоміопатія.
-Гіпертрофічна кардіоміопатія.
-"Тигрове" серце.
?
Хворий доставлений у лікарню в стані глибокої церебральної коми. Відомо, що за життя у нього мали місце періодичні приступи лихоманки. На секції виявлено забарвлення у сіро-аспідний колір головного мозку, лімфатичних вузлів, збільшених печінки і селезінки. Гістологічно в зазначених органах мав місце гемомеланоз і гемосидероз. Який з діагнозів найбільш ймовірний?
+Малярія
-Гемолітична анемія
-Адісонова хвороба
-Септицемія
-Чорна віспа
?
Після перенесеного геморагічного інсульту у хворого розвинулася кіста головного мозку. Через 2 роки помер від післягрипозної пневмонії. На секції трупа виявлено в мозку кісту із стінками біло-іржавого відтінку, реакція Перлса позитивна. Який з процесів найбільш вірогідний у стінці кісти?
+Місцевий гемосидероз
-Загальний гемосидероз
-Місцевий гемомеланоз
-Інфільтрація білірубіну
-Первинний гемохроматоз
?
У чоловіка 34 років з туберкульозом надниркових залоз шкіра на розтині сірувато-коричневого кольору, артеріальний тиск (прижиттєво) був знижений, спостерігалась адинамія та зниження рівня 17-оксикортикостероїдів в сечі та плазмі крові. Порушення якого пігменту обумовило клiнiчнi прояви у хворого?
+Меланiну
-Бiлiрубiну
-Лiпофусцину
-Лiпохрому
-Гемосидерину
?
У шматочку шкіри 1х2 см, який доставлений для гістологічного дослідження, знайдено новоутворення бурого кольору діаметром 0,5 см. Мікроскопічно пухлина складається з невусних клітин у вигляді тяжів та гнізд, розташованих у дермі, з бурим пігментом у цитоплазмі, який дає негативну реакцію Перлса. Який пігмент найбільш вірогідний?
+Меланін
-Гематоїдин
-Гемосидерин
-Білірубін
-Гемомеланін
?
У чоловіка, що за життя страждав на бронхоектатичну хворобу, пневмосклероз з вираженими явищами кахексії, на розтині серце зменшене в розмірах, стінки стоншені, в'ялої консистенції, на розрізі тканина бурого кольору. Відкладання якого пігменту спостерігається в міокарді?
+Ліпофусцин
-Гемосидерин
-Гематоїдин
-Цероїд
-Ліпохроми
?
У чоловіка, що за життя страждав на мітральний стеноз, під час розтину виявлені ущільнені легені, бурого кольору. Про який патологічний процес в легенях йде мова?
+Гемосидероз
-Гемохроматоз
-Жовтяниця
-Гемомеланоз
-Ліпофусциноз
?
Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який протягом останніх восьми років хворів на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку та селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке?
+Гемомеланін
-Ліпофусцин
-Гематопорфірин
-Меланін
-Гемосидерин
?
У виснаженого хворого, померлого від раку стравоходу, знайдена на розтині атрофія печінки, серця, зникнення жирової клітковини. При цьому в цитоплазмі кардіоміоцитів при гістологічному дослідженні трупного матеріалу поблизу ядер є відкладення буро-жовтих зерен і глибок, що не дають позитивної реакції Перлса. Яка це речовина?
+Ліпофусцин
-Меланін
-Гемосидерин
-Ферритин
-Гемомеланін
?
У хворого, з двобічним ураження надниркових залоз, з'явилися темно-коричневе забарвлення шкірних покривів, при гістохімічному дослідженні шкіри реакція Перлса негативна. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?
+Меланін
-Гемосидерин
-Порфірин
-Ліпофусцин
-Білівердін
?
На автопсії жінки, яка хворіла на хронічну дизентерію, в стромі та паренхімі міокарду, нирок, в слизовій оболонці шлунку, у сполучній тканині легень виявлені фіолетового кольору аморфні відкладання, позитивні при реакції Косса. Який патологічний процес розвинувся у внутрішніх органах хворої?
+Метастатичне звапніння
-Дистрофічне звапніння
-Метаболічне звапніння
-Амілоїдоз
-Гіаліноз