Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
117_kozhven_pidruch / Шкірні та венеричні захворювання.pdf
Скачиваний:
2128
Добавлен:
13.02.2015
Размер:
6.64 Mб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я України Центральний методичний кабинет з вищої медичної освіти МОЗ України

Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця Українська медична стоматологічна академія Українська академія наук

Шкірні та венеричні хвороби

Полтава – Київ 2004

MedTerms.com.ua

Українська електронна медична бібліотека

Шановний читачу!

Якщо Ви копіюєте файл, Ви повинні негайно видалити його відразу після ознайомлення зі змістом.

Копіюючи і зберігаючи файл Ви приймаєте на себе всю відповідальність, згідно чинному міжнародному законодавству.

Всі авторські права на даний файл зберігаються за правовласником. Будь-яке комерційне і інше використання окрім попереднього ознайомлення заборонено!

Публікація цього документа не переслідує ніякої комерційної вигоди. Але такі документи сприяють якнайшвидшому професійному і духовному зростанню читачів і є рекламою паперових видань таких документів.

Якщо Ви є автором цього документа і хочете доповнити його або змінити, уточнити реквізити автора або опублікувати інші документи, будь ласка, зв'яжіться з нами через форму зворотнього зв’язку - ми будемо раді почути ваші побажання.

З повагою адміністрація медичного порталу MedTerms.com.ua

:) НАСТОРІНКУ

ТИСНИ

2

УДК 615.5

ББК

Підручник для студентів вищих медичних закладів України (стоматологічних, медичних, педіатричних факультетів), а також для інтернів дермато-венерологів, суміжних спеціалістів, лікарів інтернів загальної практики та сімейної медицини.

Складається підручник з 5-ти розділів: загальна дерматологія, часна дерматологія, генодерматози, венерологія, тропічні трепонематози.

У всіх розділах підручника ми виклали сучасні відомості з анатомії, фізіології шкіри, слизових оболонок, наведені основні принципи діагностики і лікування. Велику увагу зосереджено на етіології, патогенезі, сучасних методах лікування та профілактики.

Підручник написаний колективом авторів:

завідуючий. кафедрою шкірних та венеричних хвороб Української медичної стоматологічної академії (УМСА), д. мед. н., проф. Дудченко М.О., завідуючий кафедрою шкірних та венеричних хвороб з курсом СНІДу Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця д.мед.н.,

проф.КоляденкоВ.Г.,

директор інституту мед генетики України д. мед. н., проф. Бариляк І.Р., завідуючий поліклінічним відділом інституту педіатрії, акушерства та гінекології к.мед.н.СкибанГ.В,.

доц. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА, к.мед. н. Дуденко Л.І., ас. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА, к.мед. н. Васильєва К.В., ас. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА Артеменко А.Ф., ас. кафедри шкірних та венеричних хво-9роб УМСА Левченко Л.Ю., ас. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА Макарова О.О., ас. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА Стасюк Г.М.

клін. орд. кафедри шкірних та венеричних хвороб УМСА Авамлех В.А.

Рецензенти: Декан стоматологічного факультету Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, заслужений діяч науки і техніки України , д. мед. н, проф. Неспрядько В.П.

Зав. кафедрою шкірних та венеричних хвороб Одеського медичного університету д. мед. н., проф. Лебедюк М.М.

ISBN

3

ПЕРЕДМОВА

Підготовка лікарів стоматологів, лікарів педіатрів та лікарів за фахом лікувальна справа на сьогодні вимагає постійного удосконалення знань, для надання кваліфікованої медичної допомоги в т.ч. із дерматології.

В основу підручника покладена навчальна програма з дисципліни для студентів стоматологічних факультетів, враховані сучасні вади розвитку з ураженням слизових оболонок, викладено в розділі генетичні захворювання.

Деякі теми висвітлені більш широко, що виходять за рамки програми, а також враховані деякі тропічні хвороби з розрахунку на читачів медичних факультетів та фахівців дерматовенерологів та іноземних студентів.

У тексті підручника використаний ілюстративний матеріал із спостережень авторів, а також матеріали атласів із шкірних та венеричних хвороб. Ми сподіваємося, що даний підручник стане корисним і необхідним, як для студентів стоматологічного, педіатричного, лікувального факультетів, лікарів – інтернів дерматовенерологів, так і суміжним спеціалістам, що дасть змогу вірно встановлювати діагноз, призначати адекватну терапію з використанням сучасних лікарських засобів.

Висловлюємо щиру вдячність рецензентам підручника Заслуженому діячу науки і техніки України, декану стоматологічного факультету Національного медуніверситету ім. О.О. Богомольця, д. мед. н., проф. Неспрядько В.П., завідуючому кафедрою шкірних та венеричних хвороб Одеського медуніверситету д. мед. н., проф. Лебедюк М.М.

Ми будемо щиро вдячні всім читачам за зауваження та побажання спрямовані на поліпшення якості підручника.

Колектив авторів.

Соседние файлы в папке 117_kozhven_pidruch