Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
97
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
679.56 Кб
Скачать

Висновки

У даній курсовiй роботi я провiв аналiз загроз та вразливостей, враховуючий який прийняв рiшення з ефективностi побудованої системи захисту інформації для кiмнати №1, розташованої на першому поверсi одноповерхового будинку. Мiсце розташування не найкраше тому, що вiкна виходять до дороги, iнших будинкiв та оточено примiщеннями стороннiх кiмнат. Бiля дороги можуть паркуватись автомобiлi, з яких не становить великих труднощів зняти конфіденційну інформацію, що циркулює в кiмнатi № 1. В будинках, на якi виходять вiкна можуть розмiщуватись iншi організації.

В ході обстежень були проведені такі заходи:

  • Проведений аналіз розташування ОІД на місцевості для визначення можливих джерел загроз.

  • Досліджені інженерні комунікації, що виходять за межі контрольованої території.

  • Виявлені трасування проводів та кабелів електроживлення, заземлення, пожежної та охоронної сигналізації, а також інженерних комунікацій.

  • Виявлена наявність транзитних, незадіяних кабелів, кіл і проводів.

  • Визначені технічні засоби і системи, застосування яких не обґрунтовано службовою чи виробничою необхідністю і які підлягають демонтуванню.

  • Визначені технічні засоби, що потребують переобладнання (перемонтування) та встановлення засобів ТЗІ.

За результатами обстеження було складено:

  • Ситуаційний план кiмнати №1 та його опис.

  • Генеральний план та його опис.

  • Схему розташування та опис основних технічних засобів та допоміжних технічних засобів.

На підставі проведеного аналізу загроз і вразливостей, якими є канали витоку інформації, підбору засобів захисту для кожного каналу, була розроблена і впроваджена комплексна система захисту інформації відносно виділеного приміщення.

Перелiк джерел та посилань

  1. Торокін А.А. «Інженерно - технічний захист інформації» [Текст]/ А. А. Торокін/Навч. посібник для вузів - М.: Геліос АРВ, 2005. - 960 с.

  2. Хорев А.А. «Техническая защита информации: учеб. пособие для студентов вузов. В 3 т. Том 1. Технические каналы утечки информации»

  3. Рибальський О.В., Основи інформаційної безпеки та технічного захисту інформації [Текст] / О.В. Риюальський, В.Г. Хахановський, В.А.Кудінов; - СПб. Київ, 2012. – 104 с.

  4. Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України http://www.dsszzi.gov.ua

URL:http://www.dsszzi.gov.ua/dstszi/control/uk/publish/article?art_id=234237&cat_id=39181;

  1. Перелік засобів технічного захисту інформації, дозволених для забезпечення технічного захисту державних інформаційних ресурсів таінформації, вимога щодо захисту якої встановлена законом [Электронный ресурс] - Режим доступа: http:// dsszzi.gov.ua/dstszi/control/uk/publish/article

  2. РІАС [Електронний ресурс] / http://www.rias.com.ua – Режим доступу: URL:http://www.rias.com.ua/categoriya/katalog/sredstva-zashumlenija telefonnyhkabelej-zashhishhennyh-telefonnyh-setej-r%D0%86-4.html

  3. Звукоізоляція приміщень, [Електронний ресурс] / http://kiev-security.org - Режим доступу: URL: http://kiev-security.org.ua /box/8/142.html