Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
74
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
201.4 Кб
Скачать

1.4 Допоміжні технічні засоби та системи

Схему розташування ДТЗС наведено на рис. 1.3. Перелік ДТЗС, які встановлено у приміщені, наведено в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3 – ДТЗС, які встановлено у приміщені № 1

№ з/п

Найменування, тип ТЗПІ та ДТЗС

Серійний номер

Кількість

Призначення

1

Panasonic KX-TG1611UAH Grey

830355-85083-A801-5

1

Ведення внутрішніх нетаємних телефонних розмов

2

Датчик охоронної сигналізації дверний LS-300

б/н

3

Охоронна сигналізація

3

Датчик охоронної сигналізації на відкриття вікна

LS-300

б/н

4

Охоронна сигналізація

4

Датчик охоронної сигналізації на рух

85705

1

Охоронна сигналізація

6

Датчики пожежної сигналізації СПД3.2

б/н

2

Пожежна сигналізація

Електроживлення приміщень здійснюється від трансформаторної підстанції ТП, яка знаходиться поза межах контрольованої зони. Але вона має сторонніх споживачів.

Завадозаглушувальних фільтрів не встановлено. Схеми електроживлення, освітлення та заземлення наведені на плані рис.1.2

Систему охоронної сигналізації прокладено у кімнаті № 1 та виведено на пульт.

Кімната № й обладнана системою пожежної сигналізації. Кінцеві ланцюги цієї системи виведено на пульт, який розташований в цьому будинку.

Система водяного опалення ОIД складається з трьох батарей і з’єднувальних труб. Труби водяного опалення проходять через суміжні приміщення.

До ОIД не заходять лінії радіофікації, оповіщення, годинофікації.

Вентиляція приміщення не здійснюється.

    1. Телекомунікації ОТЗ і ДТЗС, а також будівельні та інженерні конструкції та комунікації, що виходять за межі КЗ.

За межі контрольованої території виходять:

- труби водяного опалення приміщення № 1, що підведені через суміжні приміщення та підключені до міської мережі теплопостачання;

- лінії телефонного зв’язку, що підключені до міської АТС;

- шина та заземлювач системи заземлення.

Схема підведення труб водяного опалення та схема підведення ліній телефонного зв’язку наведені на плані рис. 1.2.

    1. Описи технічних каналів витоку ІзОД.

Акустичний канал.

Акустичний канал витоку ІзОД може бути створений:

1) шляхом безпосереднього прослуховування розмов, що ведуться у приміщенні №1, без застосування спеціальних засобів ТР. Найбільш сприятливі умови для прослуховування створюються під час циркуляції мовної ІзОД у приміщенні №1 із-за недостатньої звукоізоляції стін та дверей;

2) шляхом перехоплення мовних сигналів за допомогою портативних технічних засобів акустичної розвідки (диктофонів та магнітофонів) за межами режимного приміщення. Ці засоби можуть використовувати спеціальні вмонтовані та виносні мікрофони.

3) шляхом застосування мікрофонів направленої дії (МНД) та акустичних антен, що встановлюються в зоні прямої видимості з вікон кімнати №1.

Враховуючи умови і особливості розташування ОІД (вікна частково виходять у зовнішній двір) застосування МНД є досить великим.

Віброакустичний канал.

Утворення віброакустичного каналу витоку ІзОД можливе завдяки вібраційним коливанням, спричиненим акустичним полем голосу, що розповсюджуються будівельними конструкціями та жорсткими інженерними комунікаціями, елементи яких виходять за межі контрольованої території за рахунок недостатньої віброізоляції шибок віконного отвору у режимному приміщенні, недостатніх віброізоляційних властивостей труб систем водяного опалення.

Приймання таких коливань може здійснюватися шляхом:

1) застосування портативних засобів акустичної розвідки (стетоскопів) із записом інформативних сигналів на магнітні носії;

2) дистанційного встановлення з відстані до 25м високочутливих вібродатчиків.

Враховуючи умови і особливості розташування приміщення №1, імовірність застосування вібродатчиків є достатньо високою.

Лазерний акустичний канал.

Лазерний акустичний канал витоку ІзОД утворюється за рахунок дистанційного перехоплення вібраційних коливань жорстких поверхонь, що виникають під впливом акустичного поля мови, лазерними засобами акустичної розвідки (ЛЗАР), які встановлюються в зоні прямої видимості з вікон кімнати №1.

Враховуючи умови і особливості розташування приміщення №1(відстань до вікна напроти не перевищує 6 м), імовірність застосування ЛЗАР є достатньо високою.

Акустоелектричний канал.

Акустоелектричний канал утворюється під впливом акустичного поля мови на технічні засоби, що встановлені у приміщенні №1, за рахунок акустоелектричного перетворення в електричних системах цих засобів та має самочинний характер.

Акустоелектричний канал може бути створений за рахунок:

1) поширення інформативних акустичних сигналів дротовими лініями технічних засобів (ОТЗ та ДТЗС), які мають „мікрофонний ефект“, наприклад, лінії відкритого телефонного зв’язку (дзвінкове коло, телефонні і мікрофонні капсулі абонентського телефонного апарату) та їх приймання засобами ТР, які підключаються до дротових ліній, що виходять за межі контрольованої території;

2) електромагнітного ВЧ-випромінення, модульованого інформативним мовним сигналом. Джерелами цих акустоелектричних перетворень можуть бути електронні схеми ДТЗС.

Перехоплення засобами ТР інформативних сигналів ведеться із застосуванням радіоприймальних пристроїв систем і комплексів радіоелектронної розвідки в діапазоні частот від одиниць Гц до одиниць ГГц (найбільш поширений діапазон дії від 10кГц до 1ГГц). В залежності від потужності електромагнітних випромінювань дальність ведення ТР може складати від десятків до сотень метрів.

Імовірними місцями розміщення та застосування засобів ТР є:

- місця прокладення дротових ліній міського зв’язку, що виходять за межі контрольованої території;

- приміщення 1-но поверхового житлового будинку, що знаходиться на відстані 6м у північному напрямі по вулиці Собінова (буд. №40);

- приміщення 1-но поверхового житлового будинку, що знаходиться на відстані 23м у західно-північному напрямі по вулиці Собінова (буд. №39);

- приміщення 1-но поверхової будівлі, що розташована на відстані 19м на захід по вулиці Собінова (буд. №37).

Канали ПЕМВН.

Канали витоку ІзОД за рахунок ПЕМВН утворюються:

  • електричними та магнітними полями, які виникають під час роботи ОТЗ і ДТЗС;

  • внаслідок взаємного впливу між ланцюгами, якими передається ІзОД;

  • внаслідок стікання (витоку) струмів інформативного сигналу в ланцюги заземлення;

  • внаслідок „паразитної“ генерації, що виникає в блоках ОТЗ і ДТЗС;

  • внаслідок впливу електричних, магнітних або акустичних полів небезпечного сигналу на ДТЗС.

Перехоплення ПЕМВН здійснюється шляхом приймання та аналізу електромагнітних випромінювань, які виникають під час роботи встановлених у приміщенні №1 ОТЗ і ДТЗС, а також наводив інформативних сигналів в лініях зв’язку, які виходять за межі КЗ.

Розповсюдження ПЕМВН на значні відстані обумовлює можливість застосування для ТР спеціальних стаціонарних або портативних радіоприймальних пристроїв в діапазоні частот від одиниць Гц до 1 ГГц, які здатні вести розвідку на відстані близько 100м.

Імовірними місцями розміщення та застосування засобів ТР є:

- місця прокладення дротових ліній міського зв’язку, що виходять за межі контрольованої території;

- приміщення 1-но поверхового житлового будинку, що знаходиться на відстані 6м у північному напрямі по вулиці Собінова (буд. №40);

- приміщення 1-но поверхового житлового будинку, що знаходиться на відстані 23м у західно-північному напрямі по вулиці Собінова (буд. №39);

- приміщення 1-но поверхової будівлі, що розташована на відстані 19м на захід по вулиці Собінова (буд. №37);

- місця можливого розташування та застосування рухомих ЗТР, позначених

на ситуаційному плані, рис. 1.1.

Канал ВЧ-нав’язування.

Канал ВЧ-нав’язування – канал витоку ІзОД, що утворюється шляхом передавання (нав’язування) високочастотних коливань в лінію відкритого міського телефонного зв’язку, що виходить за межі контрольованої території.

Найбільш імовірними місцями розміщення і застосування засобів ТР є місця прокладення дротових ліній міського зв’язку, що виходять за межі контрольованої території.

Візуально – оптичний канал.

Візуально – оптичний канал витоку IзОД утворюється за рахунок отримання технічними засобами розвідки, що встановлюються в зоні прямої видимості з вікна ОIД, видової інформації у вигляді зображень документальної IзОД в паперовому вигляді, а також обстановки на ОІД.

Отримання вказаної інформації може здійснюватися шляхом дистанційної зйомки та спостереження з використанням залежно від умов спостереження (відстані до ОІД, освітленості тощо) засобів оптико – електронної та візуально – оптичної ТР.

Враховуючи умови і особливості розташування приміщення №1, оснащеність вікон ОІД жалюзями, можливість ефективного застосування вказаних засобів ТР є малоймовірною.

2 ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАХОДИ ТА ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ, ЩО

ПРОПОНУЮТЬСЯ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ НА

ОБ‟ЄКТІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

2.1 Захист інформації від витоку по акустичному та віброакустичному каналах

Захист інформації від витоку по акустичному та віброакустичному каналу - комплекс заходів, що виключають або зменшують можливість виходу конфіденційної інформації по прямому акустичному (через щілини, вікна, двері, технологічні отвори) і вібраційному (через огороджувальні конструкції, труби водо-, теплопостачання) каналах за межі контрольованої зони.

Такі канали витоку є найбільш дешевшими і легкими у застосуванні зловмисником, якщо не було впроваджено ніяких мір захисту. Архітектурно-планувальні заходи передбачають виконання певних вимог при проектуванні або реконструкції приміщень з метою виключення або послаблення неконтрольованого поширення звуку. Для цього, у приміщенні № 1 необхідно замінити наявні вікна на віконні блоки спеціальної конструкції, які складаються з комбінації скла шириною не менш ніж 4 мм, встановлених на відстані не менше 200 мм, а також мають високоякісний гумовий притвор. Двері потрібно замінити на одинарні звукоізольовані полегшені. Вводи та виводі труб опалення в зону виділених приміщень потрібно обладнати вставками із гуми. Також, застосування чітких режимних заходів - строгий контроль перебування в контрольованій зоні співробітників і відвідувачів.

Так як основна вимога до звукоізоляції приміщень полягає в тому, що б за його межами відношення сигнал/шум не перевищувало допустимого значення.

Тому для визначення ефективності захисту звукоізоляції використовуються шумоміри та генератори шуму.