Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
46
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
7.87 Mб
Скачать

Клієнт-серверний варіант роботи тонкого клієнта

У клієнт-серверному варіанті роботи тонкий клієнт взаємодіє з кластером серверів безпосередньо, по протоколу TCP / IP.

Робота тонкого клієнта при підключенні через Internet

Тонкий клієнт дозволяє працювати з інтерфейсом через Інтернет. Для цього використовується веб-сервер, налаштований для роботи.

Тонкий клієнт взаємодіє з веб-сервером по протоколу HTTP або HTTPS. Вебсервер, в свою чергу, взаємодіє з ІС у файловому або клієнт-серверному варіанті роботи.

В якості веб-сервера використовується Apache або IIS.

Internet Information Services (IIS) - набір серверів для декількох служб Інтернету від компанії Майкрософт. IIS поширюється з операційними

системами сімействаWindows NT.

IIS використовується в системі в якості одного з веб-серверів, за допомогою яких віддалені користувачі можуть працювати з інформаційною базою через Інтернет.

Apache - вільний веб-сервер. Apache є кросплатформним ПО, підтримуючий операційні системи GNU /Linux, BSD, Mac OS, Microsoft Windows, Novell

NetWare, BeOS.

Apache використовується в системі в якості одного з веб-серверів, за допомогою яких віддалені користувачі можуть працювати з інформаційною базою через Інтернет.

ВЕБ-КЛІЄНТ (WEB CLIENT)

Веб-клієнт- це одне з клієнтських додатків ІС-системи. На відміну від "звичних" клієнтських додатків (товстого клієнта і тонкого клієнта), його не потрібно попередньо встановлювати на комп'ютер користувача. У вебклієнта немає виконуваного файлу.

Веб-клієнт, на відміну від товстого і тонкого клієнтів, виконується не в середовищі операційної системи комп'ютера, а в середовищі інтернет-

браузера (Windows Internet Explore , Mozilla Firefox, Google Chrome або

Safari). Тому будь-якому користувачеві досить лише запустити свій браузер, ввести адресу веб-сервера, на якому опублікована інформаційна база, - і веб-клієнт сам "приїде" до нього на комп'ютер і почне виконуватися.

Веб-клієнт використовує технології DHTML (Dynamic HTML) і HTTPRequest. При роботі веб-клієнта клієнтські модулі, розроблені в конфігурації, компілюються автоматично з вбудованої мови ІС-системи і безпосередньо виконуються на стороні веб-клієнта.

Кластер серверів - основний компонент ІС-платформи, що забезпечує взаємодію між користувачами і системою управління базами даних в клієнтсерверному варіанті роботи.

Наявність кластера дозволяє забезпечити безперебійну, конкурентну роботу великої кількості користувачів з великими інформаційними базами.

Основні можливості кластера серверів

Кластер серверів є логічним поняттям і являє собою сукупність робочих процесів, які обслуговують один і той же набір інформаційних баз.

може функціонувати на одному або декількох комп'ютерах (робочих серверах);

на кожному робочому сервері може функціонувати один або кілька робочих процесів, які обслуговують клієнтські з'єднання в рамках даного кластера;

підключення нових клієнтів до робочих процесів кластера виконується на основі аналізу довгострокової статистики завантаженості робочих процесів;

взаємодія процесів кластера з клієнтськими додатками, між собою і з сервером баз даних здійснюється по протоколу TCP / IP;

процеси кластера сервера можуть бути запущені як додаток, або як сервіс.

Загальна схема клієнт-серверного варіанту роботи

2. Для клієнтського з'єднання кластер адресується на ім'я центрального сервера і номеру мережевого порту. Якщо використовується стандартний мережний порт, то достатньо вказівки одного імені центрального серверу.

Ім'я центрального сервера, № порту

3. При установці з'єднання клієнтський додаток звертається до центрального серверу кластера. Центральний сервер, на основі

аналізу статистики завантаженості робочих

процесів, направляє клієнтську програму до конкретного робочого процесу, який буде його обслуговувати.

Цей процес може знаходитися як на центральному сервері, так і на будь-якому робочому сервері кластера.

1. Один з комп'ютерів, що входять до складу кластера серверів, є центральним сервером кластера. Центральний сервер, крім обслуговування клієнтських з'єднань, управляє роботою всього кластера і зберігає реєстр кластера.

Склад найпростішого кластера серверів

Функціонування комп'ютера в складі кластера забезпечується процесом ragent.exe, який називається

агентом сервера.

Відповідно комп'ютер, на якому запущено агент сервера, називається робочим сервером.

Однією з функцій агента сервера є ведення списку кластерів, розташованих на даному робочому сервері.

Процес rmngr.exeуправляє функціонуванням всього кластера. У складі кластера може існувати кілька

процесів менеджера кластера.

Один з цих процесів завжди є головним менеджером кластера, інші - додатковими менеджерами.

Робочий сервер, на якому функціонує головний менеджер кластера і розташовується реєстр кластера, називається центральним сервером кластера.

Однією з функцій головного менеджера кластера є ведення реєстру кластера.

Процес rphost.exe (Робочий процес) обслуговує безпосередньо клієнтські програми, взаємодіє з сервером баз даних і в ньому, зокрема, можуть виконуватися процедури серверних модулів конфігурації.

Як сервер баз даних можуть використовуватися:

Microsoft SQL

Oracle

Server

Database

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PostgreSQL

 

 

 

IBM DB2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На сервері виконуються:

Запити до бази даних,

Запис даних,

На клієнті виконується:

Проведення документів,

Отримання і відкриття форм,

Різні розрахунки,

Відображення форм,

Виконання обробок,

 

 

 

«Спілкування»

з користувачем

Формування звітів,

 

(попередження, питання ...),

 

 

 

 

Підготовка

форм

до

Невеликі розрахунки в

формах,

що вимагають

швидкої

реакції

відображення.

 

 

(наприклад, множення

ціни на

кількість), Робота з локальними файлами,

Робота з торговим обладнанням.

Хмарні обчислення (англ. cloud computing), в інформатиці - це модель забезпечення повсюдного та зручного мережного доступу на вимогу до загального пулу обчислювальних ресурсів (наприклад, мереж передачі даних, серверів, пристроїв зберігання даних, додатків і сервісів - як разом, так і окремо), які можуть бути оперативно надані та звільнені з мінімальними експлуатаційними витратами і / або зверненнями до провайдера.

Можливість підключення до інформаційної бази по протоколу HTTP (HTTPS), завдяки чому клієнти можуть працювати через інтернет з будь-якої точки земної кулі;

наявність веб-клієнта, що не потребує попередньої установки на комп'ютер користувача. Завдяки цьому клієнти можуть працювати з непідготовленого комп'ютера або мобільного пристрою;

Відмовостійкий масштабований кластер серверів, завдяки якому ІС-система може обслуговувати велику кількість одночасно працюючих клієнтів;

Наявність механізму поділу даних, завдяки якому прикладні рішення можуть працювати в архітектурі multitenancy, коли єдиний екземпляр об'єкта застосування, запущеного на сервері, обслуговує безліч клієнтів або організацій;

Наявність інфраструктури сервісу, що дозволяє розгортати програми ІС-системи в моделі SaaS, коли постачальник розробляє і самостійно управляє прикладним рішенням, надаючи споживачеві доступ через інтернет. Така бізнес-модель позбавляє споживача від всіх витрат, пов'язаних з установкою, оновленням і підтримкою обладнання та програмного забезпечення; споживач оплачує лише користування послугою.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Електронний ресурс. http://v8.1c.ru/overview/Term_000000666.htm#1