Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
13.35 Кб
Скачать

Інформатика — Зміст курсу    Автори

|

Контакти

|

Підсистема допомоги

|

Методичні вказівки

|

Анотація

|

Назад

   ІнформатикаЗміст курсуОсновна сторінка

Зміст курсу

Перелік посилань

Про модуль

 Зміст курсуПоняття інформатикиИнфоpматика - це заснована на використанні комп'ютерної техніки дисципліна, що вивчає структуру й загальні властивості інформації.

Класифікація персональних комп'ютерівЯкий саме пристрій можна назвати "комп'ютером", які саме елементи та блоки повинні входити до його складу?

Операційна системаОпераційною системою (ОС) називається комплекс системних управляючих програм.

Класифікація програмного забезпеченняВ залежності від функцій, які воно виконує, програмне забезпечення можна розділити на три групи: системне (базове), прикладне, системи програмування.

Алгебра логікиВиникнення інформатики зажадало зовсім іншої математики. Об'єкти інформатики абстрактні й дискретні.

Основи алгоритмізаціїНезважаючи на велику різноманітність програм, у самому процесі їх створення можно знайти щось узагальнююче.

Мова програмуванняМови програмування - формальні мови зв'язку людини з цифровою обчислювальною машиною, призначені для опису даних (вхідної інформації) і алгоритмів їхньої обробки на обчислювальній машині.

Елементи мови C++Будь-яка мова (українська, російська, англійська, французька та інші) складається з декількох основних елементів - символів, слів, словосполучень і речень. В алгоритмічних мовах програмування існують аналогічні структурні елементи, тільки слова називають лексемами, словосполучення - виразами, а речення - операторами. Лексеми в свою чергу утворюються із символів, вирази - із лексем і символів, оператори - із символів, лексем і виразів.

Структура програми. Базові типи данихДля того, щоб програма могла на протязі свого виконання зберігати визначені дані, використовуються змінні та константи.

Основні операціїОперації подібні вбудованим функціям мови програмування. Вони застосовуються до виразів (операндів).

Оператори виборуОператор розгалуження, або умовний оператор, призначений для виконання тих або інших операторів. Оператор вибору, або оператор - перемикач, використовують для вибору одного з багатьох варіантів вирішування.

Оператори циклуПри програмуванні (навіть якщо мова йде про нескладні завдання), часто виникає потреба виконати кілька разів ті самі дії, але з різними вхідними даними.

Оператори передачі управлінняДо операторів передачі управління відносять оператор розриву break, оператор продовження continue, оператор безумовного переходу goto та оператор повернення з функціїї return.

ПокажчикиІноді деякі обчислення виразити можливо лише за допомогою покажчиків, а частково й тому, що з ними утворюються більш компактні та ефективніші програми.

Одновимірні масивиЯкщо програмам необхідно зберігати кілька значень, вони повинні використовувати спеціальну структуру даних, яка називається масивом.

Масиви та покажчикиМіж покажчиками і масивами існує тісний взаємозв'язок. Будь-яка дія над елементами масивів, що досягається індексуванням, може бути виконана за допомогою покажчиків (посилань) і операцій над ними.

Динамічна пам'ятьДинамічна пам'ять, або "купа" (heap).

Обробка символьних данихЕфективність мови C++ багато в чому визначається наявністю в ній розвинутих засобів для обробки символьної інформації.

СтруктуриЯк правило, програмні об'єкти володіють різноманітними і різнотипними властивостями. Конструювання таких об'єктів передбачає використання структур.

Об'єднанняПрограмі може знадобитися працювати із двома або декількома значеннями, використовуючи при цьому тільки одне значення в кожний момент часу.

ФункціїФункція - це операція над будь-якими аргументами відповідного типу, адже вона не оперує конкретними об'єктами у програмі. Тому її можна використовувати безліч разів з різними параметрами.

Область видимостіКомпілятор мови С дозволяє також розбити програму на кілька окремих частин (вихідних файлів), відтранслювати кожну частину окремо, і потім об'єднати всі частини в один виконуваний файл за допомогою редактора зв'язків.

Файловий потікПід час розв'язання задач на комп'ютері часто виникає необхідність у використанні даних, які записані на зовнішніх носіях інформації (дисках) і оформлені у вигляді файлів даних.

Файлові потоки в стандарті С++Об'єктне введення і виведення(частіше його називають файлові потоки в стандарті С++).

Простір іменС++ дозволяє явно задати область визначення імен як частину глобальної області.

Директиви препроцесораОбробка програми препроцесором здійснюється перед її компіляцією.

Динамічні структури данихЯкщо елементи зв'язані між собою за допомогою покажчиків, то такий спосіб організації даних називається динамічними структурами даних.

Бітові поляБітові поля - особливий вид полів структури.

 © 2008 ХНУРЭ, Інформатики, Сінельнікова Т.Ф., informatika@kture.Kharkov.uaРозроблено за допомогою LERSUS

Соседние файлы в папке styles