Добавил:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-1 Программирование С++ / метод_лб_ пз_Інформатика.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.01.2021
Размер:
699.9 Кб
Скачать

5 Використання функцій при розробці програм

5.1 Ціль роботи

Придбання навичок складання і використання функцій при розробці програм.

5.2 Методичні вказівки з організації самостійної роботи студентів

При підготовці до роботи варто вивчити матеріал з організації і використанню функцій. Звернути увагу на те, що програма мовою С++ складається з розділу визначень (описів) і набору однієї чи декількох функцій.

Функція  це логічно завершена сукупність описів і операторів, призначених для виконання визначеної задачі.

У мові С++ немає розподілу на основну програму і підпрограми, на процедури і функції і т.д. Однак серед функцій повинна бути одна з ім'ям main, що може знаходитися в будь-якому місці програми. Ця функція виконується завжди першою і закінчується останньою. Будь-яка функція має однакову структуру, що має вигляд :

[тип результату ] ім'я функції ([список формальних аргументів])

{

// тіло функції

опис даних ;

оператори ;

[return] [вираз];

}

тут квадратні дужки [ ], як звичайно вказують, що розташованана в них конструкція може бути відсутньою ;

тип результату  будь-який базовий або раніше описаний тип значення, яке повертається функцією (необов'язковий параметр), якщо він відсутній, тоді тип результату буде цілий (int); цей параметр може бути описаний ключовим словом (void), у цьому випадку функція не повертає ніякого значення (результату). Якщо параметр заданий із зірочкою (*)  функція повертає покажчик на об'єкт, або на одержання адреси об'єкта (& ) (в операторі return);

ім'я функції  будь-яке ім'я, що складається з літер, цифр і знака "_" (підкреслення), що починається літерою або знаком "_", або ім'я main, за ім'ям функції завжди повинна стояти пара круглих дужок ( ), у яких записуються формальні параметри, а якщо їх немає, тоді  порожні дужки. Варто мати на увазі, що фактично ім'я функції  це особливий вигляд покажчика на функцію, його значенням є адреса початку входу у функцію;

список формальних аргументів  визначає кількість, тип і порядок проходження переданих у функцію вхідних аргументів, що друг від друга розділяються комою. У випадку, коли список відсутній, це поле буде порожнім ( ), або містити ключове слово ( void ) . Формальні параметри функції цілком локалізовані в ній і недоступні для будь-яких інших функцій.

Список формальних аргументів повинний мати наступний вигляд:

( [const] тип 1 [параметр 1] , [const] тип 2 [параметр 2],. . . )

У цьому списку не можна групувати параметри одного типу, указавши їх тип один раз, для кожного параметра треба вказувати його тип. Слово const повідомляє компілятору, що значення параметра не повинне змінюватися функцією ( це необов'язковий атрибут). За замовчуванням усі формальні параметри передаються за значенням, тобто якщо вони змінюються в тілі функції, то за її межами залишаються без зміни, оскільки передаються не самі значення, а їхні копії. Ці копії створюються усередині функції, це ілюструє, наприклад, такий фрагмент програми: