Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Мачок / Laboratorna_robota_3

.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2015
Размер:
298.52 Кб
Скачать

Лабораторна робота 3

Складання та оформлення навчальних кросвордів з допомогою спеціалізованої програми

Короткі теоретичні відомості

Виконання даної лабораторної роботи передбачає використання програмного забезпечення Homacosoft Crossword Creator. Офіційний сайт програми - http://crosswordcreator.homacosoft.com/index.htm.

Ця проста у використанні програма може легко генерувати кросворди об’ємом до 1000 слів. Архітектура програми забезпечує оптимальну побудову будь-яких кросвордів. Крім цього в наявності можливості по візуальному оформленню кросвордів, а також функції відкриття і збереження створених кросвордів у файл.

Завантажити програму можна з вище наведеного офіційного сайту, або ж безпосередньо зі своєї сторінки в Moodle. На офіційному сайті (http://crosswordcreator.homacosoft.com/download.htm) пропонується для завантаження дві версії програми – версія Profi («17,4 Мб) та версія Basic («12,6 Мб). Виконання лабораторної роботи передбачено на основі версії Basic. Для виконання роботи необхідно завантажити відповідний файл і встановити програму. Процес встановлення нескладний і вимагає лише декількох натискань лівою клавішею мишки для переходу до наступного кроку. Після встановлення програми у головному меню системи і на Робочому столі ПК у Вас буде піктограма з назвою "Homacosoft CrosswordCreator". Загальний вигляд піктограми показано на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Піктограма "Homacosoft CrosswordCreator" Загальний вигляд вікна програми після її запуску наведено на рис. 1.1.

Для початку роботи із програмою необхідно у рядок в лівій частині вікна програми почергово ввести той перелік слів, які повинні бути включені у кросворд. Введення кожного слова повинно закінчуватися клавішею "Enter" на клавіатурі або натискуванням відповідної кнопки "+" у програмі біля рядка введення слів. Кількість введених слів відображається у рядку назви програми в квадратних дужках.

Після введення необхідної кількості слів вибирається один із трьох можливих алгоритмів створення кросворду (за замовчуванням це "IQEngine") і натискається кнопка "Создать". Процес створення кросворду може тривати від декількох секунд до декількох хвилин (в залежності від кількості слів та наявності в них однакових літер).

Приклад вікна програми і готового складеного кросворду для 20 слів наведено на рис. 1.2 (використано слова: антивірус, архів, архіватор, байт, вікно, вінчестер, вірус, дефрагментація, інформатика, клавіатура, команда, корзина, кулер, меню, мережа, презентація, сканер, файл, форматування).

Рис. 1.2. Початковий вигляд вікна програми після її запуску

Рис. 1.3. Вікно програми після генерування кросворду

Після створення кросворду його можна скопіювати (заповнений, незаповнений, лише відповіді) і вставити, наприклад, у довільний документ Word чи іншу програму. Для цього використовується кнопка "Копировать" з подальшим вибором необхідної команди. Кнопка "Файл" дозволяє створити папку (її розташування і назва задається користувачем), у якій буде чотири файли: заповнений кросворд, пустий кросворд (графічні файли у форматі *.bmp), текстовий файл слів-відповідей та файл самого кросворду для відкриття в програмі. Зразки піктограм створених файлів наведено на рис. 1.4.

Рис. 1.4. Піктограми файлів, які створюються програмою

Формулювання запитань можна вводити безпосередньо в лівій частині вікна програми після генерування кросворду (рис. 1.3), або ж окремо після запису файлів на диск.

Завдання для виконання

  1. Відкрити програму "Homacosoft CrosswordCreator".

  2. У поле введення слів необхідно записати 30 слів з першої теми з інформатики для свого класу. (При виборі слів необхідно звертати увагу на те, чи можна придумати для цього слова запитання, яке відображатиметься у кросворді).

Порядок запису слів у програму і контроль за їх кількістю описано в теоретичних відомостях до лабораторної роботи.

3) Створити 3 кросворди (для перших трьох тем з інформатики), виконати візуальне їх оформлення та почергово скопіювати в окремий документ Word: заповненого кросворду, незаповненого кросворду та переліку слів-відповідей з врахуванням "горизонталь"/"вертикаль".

У результаті виконання даного пункту повинно бути отримано 3 файли Word з трьома різними варіантами отриманих кросвордів.

4) Кросворд, який отримано останнім, необхідно зберегти у вигляді папки з чотирма файлами. Порядок збереження кросворду описано в теоретичних відомостях до лабораторної роботи.

5) Для одного із трьох отриманих варіантів потрібно для слів-відповідей придумати відповідні запитання та записати їх під аналогічними номерами по "горизонталі"/"вертикалі" у файлі Word.

Для захисту лабораторної роботи необхідно представити: три файли трьох версій складених кросвордів, а також чотири файли записаного кросворду. Крім цього необхідно вміти пояснити (показати) процес створення (редагування) кросворду.

На рис. 1.5 показано три різних заповнених варіанти кросворду, складеного на підставі 20 слів (їх наведено в теоретичній частині) за трьома різними алгоритмами.

Приклад виконання

Рис. 1.5. Зразки трьох заповнених кросвордів

Нагадую!

Дмитро – 5 клас

Юлія – 6 клас

Олександр – 7 клас

Олексій – 8 клас

Андрій С. – 10 клас

Андрій Р.– 11 клас

Соседние файлы в папке Мачок