Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 2009 Канали комунікації та їх еволюція.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
59.9 Кб
Скачать

Штучні комунікаційні ка­нали

Потреба в штучних комунікаційних ка­налах виникає тоді, коли комунікант і реципієнт позбавлені безпосереднього контакту, не можуть ні бачити, ні чути один одного, і в той же час існує суспільно важлива інформація, що потребує передачі в соціальному часі і просторі. В прадавні часи використовувалися такі штучні канали комунікації : канал іконічних „документів” - повідомлень; канал символьних „документів” –повідомлень, які розвинулися в сучасні канали документної комунікації.

Канал іконічнихдокументів — графічні зображення (на кістці, на камені, на дереві) і живописні зображення (одноколірні або багатоколірні на стінах печер).

Канал символьнихдокументів — амулети, прикраси, талісмани, статуетки, що маютьтаємний магі­чний сенс, а також язичницькі ідоли і зобра­ження богів.

Первісні канали дали поштовх для появи нових штучних кана­лів. Це художніканали, а також технічні, що використовують науково-технічну базу.

До художніхкомунікаційних каналів відносяться: музика і танець (похідні невербального каналу); поезія і риторика (похідні вербального каналу); театр (синтетичний вид мистецтва, об'єднуючий вербальні і невербальні засоби); графіка і живопис (похідні іконічного каналу); скульптура і архітектура (похідні каналу сим­вольних документів).

Писемність - ще один документний канал.

Звичайно, найважливішою подією для розвитку цивілізації був винахід писемності, тобто відкриття ще одного документного каналу. Писемність — результат еволюції іконічного каналу. Палеолітичний жи­вопис втрача­є жвавість і реалістичність, схематизується і спрощу­ється. З'являється піктографія, а від неї прямий шлях до ієрогліфів Давнього Єгипту і Месо­потамії.

Книгодрукування.

Писемність сприяла розвитку технічного забепечення комунікаційних каналів, а це в свою чергу сприяло підвищенню ефективності комунікації: оперативності переда­чі, зниженню собівартості, підвищенню тиражності, збільшенню дистанційності і комфортності. Закономірно, що на зміну рукописним книгам в XV столітті в Західній Європі прийшло ману­фактурне книгодрукування. У XIX столітті відбулася революція в поліграфічній і целюлозно-паперовій промисловості, що забезпечило багатотисячні тиражі газет, журналів, книг і величезний книжковий ринок.

Технічні винаходи хіх століття у сфері комунікацій.

Разом з тим, з'явилися технічні винаходи, які суттєво розширили комунікаційні можливості первинних каналів. Невербальний канал збагатився фото­графією, а вербальний отримав звукозапис (винахід фонографа Т. Едісоном в 1877 р.), телефо­н (запатентований А. Беллом в 1876 р.) , телеграф, кіно (1895 р.) радіо (1895 р. — А. Попов, 1897 р. — Р. Марконі). Відбулася перша технічна революція у сфері соціальних комунікацій.

XX століття стало свідком другої технічної револю­ції, плодами якої стали фототелеграф і телебачення, відеозапис і комп'ютерний зв'язок, електронна пош­та, що виросла в кінці 90-х років в глобальну комунікаційну мережу Інтернет. Друга технічна революція знаменувала появу нового типу соціаль­ної комунікації — електронної комунікації. Стрімкий розвиток електронної комунікації продовжується. Відбувається синтез усіх типів комунікації: усної, документної, електронної.