Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
28.06 Кб
Скачать

В.М.Глушков - основоположник iнформацiйних технологiй в Українi та колишньому СРСР В.М.Глушков - основоположник iнформацiйних технологiй в Українi та колишньому СРСР

Мапа музею

Iсторiя розвитку iнформацiйних технологiй в Українi English    Русский

ВIКТОР МИХАЙЛОВИЧ ГЛУШКОВ

В.С.Михалевич, Ю.В.Капiтонова З передмови до вибраних наукових праць В.М.Глушкова в 3-х томах, виданих у 1990 р.

Академiк В.М.Глушков належить до плеяди видатних учених нашого часу. Вiн є самобутнiм дослiдником, автором численних робiт з теорiї автоматiв, сучасної алгебри, штучного iнтелекту, системного аналiзу, макромоделям економiки й iн. В.М.Глушков - один iз зачинателiв упровадження кiбернетики в народне господарство. У його роботах мiститься найцiннiша iнформацiя про розвиток, досягнення i помилки вiтчизняної кiбернетики й обчислювальної технiки.

В.М.Глушков народився 24 серпня 1923 р. у м.Ростовi-на-Дону в родинi службовцiв. У 1941 р. успiшно закiнчив школу в м.Шахти.

В.М.Глушков одержав вищу математичну освiту в Ростовському унiверситетi (1947-1948 рр.) i Новочеркаському полiтехнiчному iнститутi (1943-1948 рр.). З жовтня 1948 р. викладав в Уральськом лiсотехнiчному iнститутi (м. Свердловськ) i вiв iнтенсивну науково-дослiдну роботу. Його вчителями були С.Н.Черников i А.Г.Курош - видатнi алгебраїсти нашої країни. У жовтнi 1951 р. вiн захистив кандидатську дисертацiю на тему "Локально нильпотентные группы без кручения с условием обрыва некоторых цепей подгрупп", а в груднi 1955 р. пiсля закiнчення однорiчної докторантури Московського держунiверситету - докторську на тему "Топологические локально нильпотентные группы". Його першi науковi працi вiдносяться до областi сучасної алгебри, у якiй вiн домiгся фундаментальних результатiв. Виконавши науковi дослiдження для докторської дисертацiї за рiшенням узагальненої п'ятої проблеми Гiльберта, Вiктор Михайлович став у ряд провiдних алгебраїстiв нашої країни, i його алгебраїчнi дослiдження продовжувалися багатьма вченими як у нас у країнi, так i за рубежем.

Соседние файлы в папке GL_HALL2