Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
44.74 Кб
Скачать

Iсторiя розвитку iнформацiйних технологiй та поява перших комп'ютерiв Мапа музею

Iсторiя розвитку iнформацiйних технологiй в Українi English    Русский Iнститут кiбернетики iменi В.М.Глушкова НАН України

Iнститут космiчних дослiджень НАН та НКА України

Iнститут програмних систем НАН України

Iнститут прикладного системного аналiзу НАН України

Мiжнародний центр НАН та МОН України

Iнститут проблем математичних машин i систем НАН України

Офiцiйна довiдка. 2003 р. Iнститут кiбернетики iменi В.М.Глушкова НАН України широко вiдомий в Українi та за її межами науковий центр з вирiшення фундаментальних i прикладних проблем iнформатики та обчислювальної технiки, впровадження їх методiв i засобiв в народне господарство й соцiальну сферу.

Iнститут вiдкритий для спiвробiтництва i завжди радий новому партнерству. Ви знайдете тут колектив висококвалiфiкованих науковцiв, здатних на сучасному рiвнi розв'язувати найскладнiшi задачi.

Ми запрошуємо до спiльної роботи як наших давнiх партнерiв, так i усiх тих, хто знайде для себе у цiй iнформацiї пiдгрунтя для спiвпрацi.

З повагою,

директор академiк НАН України I.Сергiєнко

Iсторiя iнституту починається з 1957 року, коли був заснований Обчислювальний центр Академiї наук України, перетворений в 1961 роцi в Iнститут кiбернетики, на який покладались завдання розвитку обчислювальної технiки i кiбернетики та їх застосування в усiх галузях господарства, науки, оборони.

Засновником i директором iнституту до 1982 року був академiк Вiктор Михайлович Глушков (1923-1982 рр.), iм'я якого сьогоднi носить iнститут. З 1982 р. по 1994 р. iнститут очолював академiк Володимир Сергiйович Михалевич.

У перiод з 1992 р. по 1997 р. на базi автономних пiдроздiлiв iнституту було створено Iнститут програмних систем НАН України, Iнститут проблем математичних машин i систем НАН України, Iнститут космiчних дослiджень НАН України та Нацiонального космiчного агентства України, Iнститут прикладного системного аналiзу НАН України та Мiносвiти i науки України, Мiжнародний науково-навчальний центр iнформацiйних технологiй i систем НАН України та Мiносвiти i науки України, якi увiйшли до складу створеного у 1992 роцi Кiбернетичного центру НАН України.

Створення Кiбернетичного центру дозволило зберегти кадровий потенцiал Iнституту кiбернетики, розширити i поглибити напрямки його наукової дiяльностi, залучити до керiвництва нових людей, використати матерiальнi ресурси не тiльки академiї наук.

Iнститут став колискою вiтчизняних наукових кадрiв в галузi кiбернетики, iнформатики, обчислювальної технiки. Вченими iнституту створенi всесвiтньо вiдомi науковi школи з математичної кiбернетики та теорiї обчислювальних машин i систем, теорiї оптимiзацiї та системного аналiзу, математичного моделювання, математичної теорiї надiйностi, теорiї програмування та iн.

Сьогоднi в iнститутi працює понад 300 наукових спiвробiтникiв, серед яких 15 членiв Нацiональної академiї наук України, 55 докторiв та бiльш, нiж 200 кандидатiв наук. Cеред спiвробiтникiв iнституту вiдомi вченi академiки НАН України I.В.Сергiєнко, Н.З.Шор, I.М.Коваленко, Ю.М.Єрмольєв, О.В.Палагiн члени-кореспонденти НАН України В.П.Боюн, I.Д.Войтович, В.С.Дейнека, Ю.Г.Кривонос, О.А.Летичевський, Б.М.Малиновський, Т.П.Мар'янович, I.М.Парасюк, О.Л.Перевозчикова, В.В.Скопецький, А.О.Чикрiй.

При iнститутi дiють спецiалiзованi вченi ради з захисту докторських та кандидатських дисертацiй, аспiрантура та докторантура iнституту ведуть пiдготовку з широкого спектру спецiальностей в галузi iнформатики. За часи iснування в iнститутi пiдготовлено бiля 200 докторiв та бiльше 1000 кандидатiв наук, видано понад 400 монографiй i опублiковано декiлька десяткiв тисяч статей, одержано сотнi авторських свiдоцтв. Велика увага придiляється роботi з студентською молоддю - при iнститутi працюють фiлiї кафедри обчислювальної математики Київського нацiонального унiверситету iменi Т.Шевченка, кафедри автоматизованих систем обробки iнформацiї та управлiння Нацiонального технiчного унiверситету "Київський полiтехнiчний iнститут", кафедра теоретичної кiбернетики та методiв оптимального керування Московського фiзико-технiчного iнституту (Росiя).

Iнститут видає три мiжнародних наукових журнали: "Кибернетика и системний анализ", "Управляющие системы и машины" (спiльно з Мiжнародним науково-навчальним центром iнформацiйних технологiй i систем), "Проблемы информатики и управления" (спiльно з Iнститутом космiчних дослiджень), збiрники праць "Комп'ютерна математика", "Теорiя оптимальних рiшень", "Комп'ютернi засоби, системи та мережi", "Кiбернетика та обчислювальна технiка" (спiльно з Мiжнародним науково-навчальним центром iнформацiйних технологiй i систем).

Фонд науково-технiчної бiблiотеки iнституту налiчує бiля 300 тисяч одиниць

Мiжнароднi науковi зв'язки iнституту охоплюють широке коло провiдних наукових центрiв свiту. Серед них Мiжнародний iнститут прикладного системного аналiзу (Австрiя), Цюрiхський унiверситет (Швейцарiя), Технiчний унiверситет iменi Отто фон Герiке (ФРН), Нью-Йоркський полiтехнiчний iнститут, Стенфордський науково-дослiдний iнститут, Кеплерiвський унiверситет (Австрiя), Лондонський Сiтi-унiверситет. Велика увага придiляється спiвробiтництву з науково-дослiдними iнститутами Росiйської академiї наук та провiдними вищими навчальними закладами Росiї. Це Обчислювальний центр РАН, Iнститут обчислювальної математики, Центральний науково-дослiдний iнститут iм. О.М.Крилова, Iнститут проблем iнформатики, Мiжнародний центр астрономiї та бiологiчних дослiджень, Математичний iнститут iм.В.О.Стєклова, Iнститут проблем механiки, Iнститут математики та механiки Уральського вiддiлення РАH, Московський державний унiверситет, Московський фiзико-технiчний iнститут, С.-Петербурзький державний унiверситет та iншi. Плiднi науковi зв'язки пiдтримуються також з науковими центрами iнших країн СНД.

Iнститут має великий досвiд спiвпрацi з мiжнародними науковими органiзацiями. За пiдтримки УНТЦ, CRDF, INТAS, Мiжнародного наукового фонду, фонду "Євразiя" та iнших успiшно виконано десятки наукових проектiв.

Iнститут щорiчно проводить мiжнароднi конференцiї в галузi iнформатики та бере активну участь у численних наукових форумах у багатьох країнах свiту.

Науковi здобутки iнституту вiдзначенi багатьма Державними премiями СРСР та України, премiями iменi видатних вчених.

Iнститут є базовою органiзацiєю Кiбернетичного центру НАН України, Нацiонального комiтету України з iнформатики, Наукової ради з проблеми "Кiбернетика" та Наукової ради "Iнтелектуальнi iнформацiйнi технологiї" Нацiональної академiї наук України.

Сьогоднi в iнститутi здiйснюються науковi дослiдження як у напрямах, закладених ще фундаторами кiбернетики в Українi, так i у напрямах, що випливають з тенденцiй розвитку iнформатики та практичних потреб сьогодення.

Iнститут веде дослiдження в галузi теорiї та методiв системного аналiзу, математичного моделювання та оптимiзацiї; загальної теорiї керування, методiв та засобiв побудови iнтелектуальних систем керування рiзного рiвня та призначення; загальної теорiї обчислювальних машин та перспективних засобiв обчислювальної технiки, штучного iнтелекту та iнформатики; перспективних систем математичного забезпечення загального та прикладного призначення; нових iнформацiйних технологiй, а також фундаментальних i прикладних проблем iнформатизацiї суспiльства.

Розвинута загальна теорiя оптимiзацiї та створенi методи розв'язання оптимiзацiйних задач великої розмiрностi (мiльйони змiнних та обмежень), задач негладкої та дискретної оптимiзацiї, що мають важливi застосування в проектуваннi складних систем, таких, наприклад, як об'єкти теплоенергетики, та в оптимiзацiйних задачах, якi виникають при вирiшеннi проблем ринкової економiки.

Створенi методи прогнозування соцiальних та економiчних процесiв, зокрема прогнозування основних макроекономiчних показникiв економiки України, в тому числi внутрiшнього валового продукту. Подальший розвиток математичних моделей, методiв та програмно-аналiтичних засобiв розрахунку бюджету в майбутньому дасть можливiсть вести монiторинг його виконання.

Розробленi ефективнi моделi, методи й алгоритми оцiнки ризику функцiонування складних екологiчно небезпечних систем, зокрема атомних електростанцiй, створена методологiя моделювання процесiв у суттєво неоднорiдних середовищах. Їх застосування до розв'язання задач захисту навколишнього середовища дає можливiсть прогнозувати розвиток екологiчно небезпечних ситуацiй, таких, наприклад, як рух радiонуклiдiв у водоймищах забруднених територiй. Розв'язання цих задач було б неможливе без розвитку методiв обчислювальної математики, створення ефективних алгоритмiв вирiшення практичних задач.

Здiйснено дослiдження в галузi теорiї надiйностi, результати яких дають можливiсть розв'язувати широкий клас задач аналiзу надiйностi складних технiчних систем, враховувати рiзнi структурнi й функцiональнi можливостi реальних об'єктiв та способiв керування їх надiйнiстю на етапах проектування й експлуатацiї. Розробленi високошвидкiснi алгоритми арифметики надвеликих чисел, якi є основою перспективних технологiй систем захисту iнформацiї з вiдкритими ключами.

Побудовано математичну теорiю взаємодiї програмних агентiв та середовищ, прикладною формою якої є iнсерцiйне програмування - нова технологiя розробки програмних систем. На вiдмiну вiд iснуючих технологiй, що побудованi здебiльше на функцiональних моделях, iнсерцiйне програмування пiдтримує розробку рiзних аспектiв взаємодiї програмних агентiв у складних середовищах, забезпечує їх надiйне функцiонування вiдносно формальних моделей, що виражають їх поведiнку.

Розроблено методологiю композицiйного структурно-модульного програмування, яка грунтується на теорiї топосiв. Базовим елементом цiєї методологiї є алгебра морфiзмiв над об'єктами-модулями. В рамках цiєї методологiї програмування одержано результати, якi мають важливе значення для теорiї програмування в цiлому.

Важливим напрямком робiт iнституту в областi програмування стала розробка теорiї та програмного забезпечення паралельних обчислень. Запропонований макроконвейєрний принцип органiзацiї обчислювальних процесiв в паралельних ЕОМ та розгорнутi теоретичнi дослiдження вiдповiдних моделей та структур даних паралельних макроконвейєрних обчислень знайшли своє практичне втiлення у створеному в iнститутi мультипроцесорному обчислювальному комплексi з макроконвейєрною обробкою даних, на якому виконувались складнi науково-технiчнi розрахунки та розв'язувались iнформацiйно-пошуковi задачi в масивах даних великого обсягу. Завдяки розробленим теоретичним побудовам вдалося досягти рекордної ефективностi у розв'язаннi практичних задач.

Розроблена динамiчна теорiя iнформацiї - новi iнформацiйнi засади цифрового представлення сигналiв, зображень та вiдеопослiдовностей, якi дозволяють видiляти з них корисну (динамiчну) iнформацiю, значно зменшивши її надлишковiсть.

Результати фундаментальних дослiджень втiлено у низцi iнформацiйних технологiй, якi широко застосовуються, зокрема, в органах державної влади, мiнiстерствах, вiдомствах, установах та органiзацiях при вирiшеннi економiчних, екологiчних та соцiальних проблем України.

Система середньострокового прогнозування основних макроекономiчних показникiв застосовується при стратегiчному плануваннi i управлiннi виробничою та комерцiйною дiяльнiстю, розподiлi обмежених ресурсiв i капiталiв, проектуваннi i виготовленнi можливих сценарiїв дiй при розв'язаннi господарських та соцiально-полiтичних проблем, для аналiзу тенденцiй розвитку економiки України в середньостроковiй перспективi, а також оцiнки ефективностi i можливих наслiдкiв вибору тих або iнших стратегiй розвитку на основi моделей i методiв середньострокового прогнозування основних макроекономiчних показникiв.

Державною податковою адмiнiстрацiєю України, обласними та районними податковими адмiнiстрацiями широко використовується автоматизована iнформацiйна система пiдтримки збору та аналiзу iнформацiї щодо пiльг юридичних осiб - платникiв податкiв.

Ефективний iнструментарiй, що мiстить типовi компоненти побудови розподiлених iнформацiйних технологiй, широко застосовується при побудовi автоматизованих систем рiзного призначення. Зокрема, розроблено автоматизовану систему монiторингу iнфекцiйних захворювань для Мiнiстерства охорони здоров'я України, систему автоматизацiї бiзнес-планування iнновацiйних проектiв Державного iнновацiйного фонду України, комплексну автоматизовану систему пiдтримки дiяльностi Фонду соцiального страхування України та його регiональних вiддiлень, автоматизовану систему реєстрацiї, облiку, планування та контролю звернень до Верховного суду України. Застосування розроблених компонент, якi мiстять типову архiтектуру банку даних i засоби його адмiнiстрування, iнструментальнi засоби створення системи електронного документообiгу та системи ведення класифiкаторiв i словникiв, типову архiтектуру та засоби технологiчного ведення WEB-сайту дозволяє iстотно знизити трудомiсткiсть, скоротити термiни та зменшити вартiсть розробки.

Технологiї дослiдження навколишнього середовища призначенi для аналiзу стану та прогнозу динамiки процесiв, що протiкають в гiдротехнiчних спорудах. Грунт технiчних конструкцiях, грунтових схилах, масивах грунтiв, що зазнають впливу вiд пiдземних споруд, вiд добування корисних копалин та iн., i пов'язанi з рухом рiдини та явищами теплопровiдностi. Технологiї спрямованi на вирiшення питань рацiональної побудови рiзноманiтних технiчних конструкцiй, зокрема гiдроспоруд, аналiзу стану грунтiв, прогнозування зсувних процесiв, оцiнки ефективностi iнженерних заходiв по запобiганню екологiчних катастроф. Створенi технологiї стали ефективним iнструментом розв'язання низки важливих практичних задач, зокрема, дослiдження стiйкостi берегових крiплень пiщаних гребель Днiпровського каскаду, проектної динамiки напружено-деформованого стану Канiвської ГАЕС, вивчення руху рiдини в тришаровiй товщi грунту на значнiй територiї чорнобильської зони .

Iнформацiйна технологiя, яка пiдтримується пакетом "ГеоПошук", iнтегрує в єдиний технологiчний ланцюг всi необхiднi функцiї та процеси для комплексної iнтерпретацiї даних геофiзичного дослiдження нафто-газових свердловин. ГеоПошук орiєнтований на функцiонування в єдиному середовищi з iншими програмними продуктами, органiзує їх взаємодiю i розвиток всього технологiчного ланцюга за спiральною моделлю життєвого циклу автоматизованого робочого мiсця. Як повноцiнний iнструмент, ГеоПошук надає збалансований набiр вбудованих утилiт, у тому числi: географiчнi карти i картопобудову з апроксимацiєю геофiзичних поверхонь i тривимiрною iнтерпретацiєю, iнклiнометрiю; формування текстових документiв для МS Word, планшетiв каротажної та iншої геофiзичної iнформацiї, кореляцiйних схем i розрiзiв; двовимiрну iнтерпретацiю, кросплот i статистичний аналiз; пошук закономiрностей, автоматичне створення формул за взiрцями дослiджень, у тому числi для автоматичної iдентифiкацiї лiтологiї та насичення; середовище розробки, генератор та iнтерпретатор формул на спецiалiзованiй мовi.

Технологiя РТС-МЕТАН застосовується для економiко-математичного моделювання схем утилiзацiї шахтного метану з урахуванням умов контролю стану та прогнозу забруднення навколишнього середовища, розв'язання задач розмiщення потужностей видобутку та виду технологiчного устаткування, схем транспортування сировини, стратегiчних i поточних заходiв з охорони природи, екологiчно безпечного режиму експлуатацiї, планiв заходiв при техногенних аварiях, стихiйних лихах та iнших надзвичайних ситуацiях. За допомогою даної технологiї спроектованi схеми утилiзацiї шахтного метану на шахтах Захiдно-Донбаськiй №6-42 (Днiпропетровська обл.) та Горськiй (Луганська обл.).

Iнститутом кiбернетики разом з Iнститутом прикладних i iнформацiйних технологiй створена iнформацiйно-виробнича система "ОСВIТА", що вирiшує проблему комплексного iнформацiйного забезпечення дiяльностi Мiнiстерства освiти України.

Система об'єднує в єдине iнформацiйне середовище усi навчальнi заклади i органи управлiння системи освiти України i дозволяє створити єдину iнформацiйну iнфраструктуру щодо обробки даних про освiту, навчальнi заклади, їхнiх випускникiв, про осiб, що проходять освiту i хiд учбового процесу.

Iнформацiйна технологiя для оцiнки ризику екологiчно небезпечних виробництв дозволяє контролювати рiвень їх безпеки та керувати ним шляхом проведення _мов_рн_сного аналiзу, виявляти чинники, якi найбiльш впливають на ризик виникнення аварiї, оптимiзувати технiчне обслуговування технологiчного обладнання з метою зменшення цього ризику.

Для пiдтримки перспективних iнформацiйних технологiй iнтелектуальних мереж започатковано новий клас засобiв обчислювально-комунiкативної технiки - iнтегрованi iнтелектуальнi iнтерактивнi термiнали. Зокрема, розроблено та передано для виробництва декiлька типiв сучасних портативних засобiв масового iнформацiйного сервiсу - персональних iнформацiйних комбайнiв, виконаних з використанням вперше запропонованої технологiї ефективного конструювання споживацьких функцiй, яка здатна врахувати персональнi побажання кожного користувача навiть на етапi експлуатацiї виробу.

Створено макетний зразок базового варiанту знанняорiєнтованих iнтелектуальних вирiшувальних машин - нового класу багатопроцесорних комп'ютерiв масового застосування з оригiнальними архiтектурно-структурними рiшеннями, що поєднують двовимiрну iнтерпретацiю мов високого рiвня з розподiленою обробкою складних структур даних та знань в паралельних кластерних архiтектурах. За своїми характеристиками машини цього класу не поступаються кращим зарубiжним високопродуктивним ЕОМ, а за рiвнем машинного iнтелекту значно їх перевищують.

Розроблено iнформацiйну технологiю для запису, обробки та аналiзу надслабких магнiтних полiв органiв людини, вивчення яких дозволяє як дослiджувати електрофiзiологiчнi процеси в органiзмi людини, так i виявляти вiдхилення вiд норми та дiагностувати рiзноманiтнi захворювання, що не можуть бути виявленi iншими методами клiнiчної дiагностики. Основою технологiї є iнформацiйно-обчислювальний комплекс для реєстрацiї магнiтних сигналiв серця людини - магнiтокардiографiї. Технiчнi засоби комплексу мiстять багатоканальний магнiтокардiограф, що використовує створенi в iнститутi надчутливi iмпульсно-релаксацiйнi СКВIД-магнiтометри та дозволяє скоротити час обстеження до 15 хвилин. Програмнi засоби мiстять вбудовану мiкропроцесорну систему управлiння та пакет програм, що реалiзує оригiнальнi методи обробки сигналiв серця. Спiльно з Iнститутом кардiологiї iм. М.Д.Стражеска АМН України вiдпрацьовано методику клiнiчного обстеження та розроблено принципово новi методи дiагностики кардiологiчних патологiй (насамперед iшемiчної хвороби серця) та оцiнки ефективностi терапiї. Неiнвазивнiсть та цiлковита безпечнiсть методу дозволяють також використати магнiтокардiографiю для масового монiторингу захворювань серця.

Розроблена iнтелектуальна вiдеокомп'ютерна система з програмованими параметрами зчитування iнформацiї з вiдеосенсора та попередньою обробкою зображень, яка забезпечує високошвидкiсне введення та обробку зображень в реальному часi i здатна автоматично виявляти iнформацiю про змiни властивостей та iнформацiйних ознак об'єкта спостереження. Iнтелектуальнi системи вiдеоконтролю, спостереження та слiдкування знаходять широке застосування при автоматизацiї виробничих процесiв (контроль якостi, розмiрiв, кольору тощо), в охоронних системах та системах спецiального призначення, можуть бути основою систем розпiзнавання жестiв, мiмiки обличчя для роботiв нових поколiнь та систем вiртуальної реальностi.

Створено проблемно-орiєнтованi системи реального часу та прилади цифрової обробки сигналiв з обчислювальною продуктивнiстю 1,5 млрд. операцiй за секунду i незначним енергоспоживанням, що призначенi для використання у мобiльних системах цiльового призначення таких, як системи гiдролокацiї, гiдроакустики, радiолокацiї, швидкодiючого зв'язку та iнше.

Сьогоднi колектив iнституту бере активну участь у розв'язаннi наукових проблем, що постають перед державою на сучасному етапi розвитку її економiки.

Iнститут кiбернетики iменi В.М.Глушкова

Нацiональної академiї наук України.

Проспект Академiка Глушкова, 40,

Київ, 03680 МСП, Україна.

Тел. (+38) (044) 266 2008, Факс. (+38) (044) 266 7418

E-mail: www.icyb.kiev.ua, aik@public.icyb.kiev.ua

Укладач А.I.Куляс, редактор Ю.Г.Кривонос

IНСТИТУТ КОСМIЧНИХ ДОСЛIДЖЕНЬ НАН та НКА УКРАЇНИ здiйснює виконання та координацiю робiт згiдно з Загальнодержавною (Нацiональною) космiчною програмою України на 2003-2007 рр.

Основними напрямками дiяльностi iнституту є: фундаментальнi та прикладнi дослiдження у космосi, астрофiзичнi дослiдження об'єктiв Всесвiту, у тому числi у недоступних з поверхнi Землi дiапазонах;

Розробка стратегiї та принципiв використання космiчних засобiв у дослiдженнi Всесвiту для вирiшення науково-дослiдних та практичних завдань в iнтересах народного господарства; розробка та випробування в умовах космосу технологiчних процесiв i наукової апаратури для космiчних дослiджень; розробка нових принципiв та вдосконалення iснуючих систем навiгацiї та керування рухом космiчних апаратiв, монiторингу Землi i Космосу та створення iнформацiйних космiчних систем; розробка пропозицiй щодо концепцiї i стратегiї космiчних програм.

Iнститут приймав участь у виконаннi Першої Державної космiчної програми України (1994-1997 рр.), Другої Нацiональної космiчної програми України (1998-2002 рр.), програм Мiнiстерства освiти i науки України та Мiнiстерства екологiї та природних ресурсiв України.

Iнститутом одержанi вагомi фундаментальнi i прикладнi науковi результати у галузi науки про космос, навколоземний простiр, розробки методiв планування експериментiв космiчних наукових дослiджень, а також створення вiдповiдних iнформацiйно-обчислювальних систем.

У рамках виконання масштабного мiжнародного космiчного проекту "Iнтербол", метою якого є вивчення сонячно-земних зв'язкiв, науковцями Iнституту проведено обробку та фiзичну iнтерпретацiю результатiв магнiтометричних спостережень космiчної плазми на супутнику "Iнтербол".

Iнститут спiльно з провiдними науковими органiзацiями України бере участь у виконаннi мiжнародного проекту "Попередження", головною метою якого є вивчення впливу процесiв в лiтосферi та нижнiй атмосферi на iоносферу i на розробку принципiв спостережень iоносферних провiсникiв землетрусiв з борту космiчного апарата.

Iнститут разом з Кримською астрофiзичною обсерваторiєю приймав участь у виконаннi мiжнародного проекту "Спектр-УФ" (за участю Росiї, України, ФРН та Iталiї). Проведено розробку iнформацiйно-керуючої системи для автоматизацiї процесу корекцiї форми елементiв крупногабаритної високоточної оптики.

На виконання загальнодержавної (Нацiональної) космiчної програми України, В Iнститутi у 1999-2000 рр. Проводилась робота з розробки, наукового супроводу та менеджменту Української програми наукових та технологiчних експериментiв на борту Мiжнародної космiчної станцiї.

До найбiльш вагомих результатiв у створеннi iнформацiйних технологiй слiд вiднести:

Розробку системного пiдходу до науково-прикладного використання даних дистанцiйного зондування Землi та програмно-технiчну реалiзацiю його вiд попередньої обробки даних вiтчизняних космiчних апаратiв "Сiч-1" та "Океан-0" до вирiшення тематичних задач, iнтеграцiї рiзних типiв даних в географiчних iнформацiйних системах та забезпечення доступу до них засобами Iнтернет;

Введення в дiю першої черги Центру обробки наукової iнформацiї, який призначено для обробки даних з наукових космiчних проектiв, участь в яких беруть українськi вченi;

Iнститут виступив iнiцiатором спiльного росiйсько-українського космiчного проекту "Iнтербол-прогноз", метою якого є проведення наукових та прикладних дослiджень з тематики космiчної погоди та сонячно-земних зв'язкiв;

В Iнститутi також проводяться дослiдження в галузi загальної теорiї керування, зокрема, керування в умовах невизначеностi. Розроблено новий пiдхiд до розв'язку задач теоретико-множинного оцiнювання стану динамiчних систем та новi методи нестохастичної iдентифiкацiї.

Iнститут має фiлiал - Львiвський центр Iнституту космiчних дослiджень (ЛЦ ПСД) НАН та НКА України, створений на базi СКБ Фiзико-механiчного Iнституту iм. Г.В.Карпенка НАН України, який виконує науковi дослiдження та розробки приладiв для наукової, зокрема, космiчної галузi та промислових пiдприємств. На рiвнi кращих свiтових зразкiв розробленi електрометри, магнiтометри та датчики тиску. Науковцями ЛЦ ПСД запропоновано новi методи синхронiзацiї записiв провiсникiв землетрусiв за допомогою магнiтометрiв рiзних типiв.

В Iнститутi знаходиться штаб-квартира Української асоцiацiї вчених та спецiалiстiв з автоматичного керування (УААК), яка є повноважним представником України в мiжнароднiй федерацiї IРАС.

Iнститут космiчних дослiджень НАН та НКА України спiльно з Iнститутом кiбернетики iм. В.М.Глушкова НАН України видає журнал "Проблеми управлення й iнформатики".

IНСТИТУТ ПРОГРАМНИХ СИСТЕМ НАН УКРАЇНИ. Основними напрямками наукової дiяльностi є: технологiї програмування; програмна iнженерiї та проблеми оцiнки i забезпечення якостi, стандартизацiї та сертифiкацiї програмних систем; формально-логiчнi основи концептуального моделювання предметних областей та iнтелектуальної iнформацiйнi та експертнi системи, банки даних та знань; теорiя, методи i програмнi засоби розподiлених та паралельних обчислень та теорiя, методи i програмнi засоби математичного моделювання, системного аналiзу, пiдтримки прийняття рiшень та оптимiзацiї складних систем.

У напрямi технологiї програмування та програмної iнженерiї розробленi методологiя та засоби компонентного програмування, якi грунтуються на метода вибору та оцiнки готових компонентiв, алгебраїчних системах перетворення типiв даних, мiжмовному i мiжмодульному iнтерфейсах, методах планування та керування процесом збирання розподiлених систем, оцiнки їх надiйностi та якостi, що спрощує i скорочує наукомiсткi процеси компонентного проектування високоякiсних програмних систем.

Розробленi основи концептуального апарату та нормативно-методичного забезпечення для створення високоякiсних конкурентноспроможних прикладних програмних систем та низка методичних матерiалiв та iнструментальних засобiв для удосконалення технологiчних процесiв розробки i пiдтримки процесiв життєвого циклу програмного забезпечення в автоматизованих системах.

У напрямку формально-логiчних основ концептуального моделювання предметних областей, баз даних i знань, створено логiко-алгебраїчнi моделi та методи ефективної обробки запитiв до дедуктивних баз даних в системах iнтелектуальних програмних агентiв, запропоновано моделi iнтелектуальних програмних систем в середовищi автоматизованих систем обробки iнформацiї.

У напрямку математичного моделювання, системного аналiзу та оптимiзацiї складних систем у рiзних галузях дослiджено алгебродинамiчнi моделi паралельних обчислень з багаторiвневою пам'яттю, розроблено засоби побудови оптимiзуючих i iсренацiлюваних компiляторiв для мiкропроцесорiв з архiтектурою довгого командного слова, що забезпечують значне прискорення та ефективнiсть прикладних паралельних програм. Дослiджено математичнi моделi та методи аналiзу i виявлення залежностей даних в комп'ютерних системах. Розроблено методи аналiзу iндуктивного вiдтворення (виводу) структур систем iмовiрнiсних залежностей на основi статистичних даних. Створена концепцiя моделювання функцiонування органiзму людини-оператора. Сформульовано базову експериментальну модель дiагностики та керування функцiональним станом користувача персонального комп'ютера на основi мiждисциплiнарних знань.

IПС для змовникiв в Українi успiшно виконав в останнiй час слiдуючи проекти:

ГIС-технологiя дослiдження впливу навколишнього середовища на стан здоров'я населення, яка оцiнює стан забруднення, популяцiйного здоров'я та ризику захворювання людини. Розроблена за грантом Фонду цивiльних дослiджень i розвитку США. Впроваджена в м. Марiуполь.

Технологiя створення iнтелектуальних iнформацiйних систем контент-аналiтичного дослiдження, iнформацiї для пiдтримки iнформацiйно-аналiтичної дiяльностi органiв державного управлiння. Впроваджена в Адмiнiстрацiї Президента України.

Глобальна автоматизована iнформацiйна система прикордонних вiйськ України - АIС "ГАРТ", яка забезпечує автоматизацiю оперативно-службової дiяльностi прикордонних вiйськ України , тощо. Впроваджена у Держкомкордонi України.

Iнформацiйна система автоматизацiї повсякденної дiяльностi управлiнь Мiноборони. Впроваджена в Мiноборони України.

Автоматизована технологiя оцiнки фiзiологiчного стану геодинамiки космонавтiв призначена для розв'язання проблем життєзабезпечення людини в екстремальних умовах навколоземного середовища та захисту людини вiл пiлотажних гравiтацiйних перевантажень. Впроваджена в Нацiональному космiчному агентствi України.

IПС має значний досвiд у виконаннi роботи для iноземних наукових центрiв та фiрм Швейцарiї, Угорщини, США, Францiї, Чешської республiки, Нiмеччини.

IНСТИТУТ ПРИКЛАДНОГО СИСТЕМНОГО АНАЛIЗУ (IПСА) НАН УКРАЇНИ та Мiнiстерства освiти i науки України орiєнтований на розроблення методологiчних принципiв та математичних методiв системного аналiзу складних об'єктiв та процесiв рiзної природи; проведення прикладних системних дослiджень у соцiальних, економiчних, промислових техногеннобезчечних галузях; моделювання глобальних проблем iнновацiйного розвитку держави; здiйснення широкомасштабних мiжнародних зв'язкiв у сферi освiти та науки; пiдготовку фахiвцiв за усiма освiтянськими та науковими рiвнями.

В IПСА одержанi фундаментальнi та прикладнi результати з питань прогнозування процесiв та прийняття рiшень в складних системах при неповнотi, неточностi та нечiткостi вихiдних даних в умовах концептуальної невизначеностi; аналiзу та оптимального управлiння процесами та полями рiзної природи; теорiї диференцiальних iгор; чисельних методiв нелiнiйного аналiзу та оптимiзацiї; теорiї нескiнченномiрних динамiчних систем; методiв оцiнювання та керування нелiнiйними системами з розподiленими параметрами керованих маркiвських процесiв; iмiтацiйних i феноменологiчних моделей динамiки суспiльних процесiв.

Спiвробiтники IПСА приймають участь у мiжнародних програмах Тасis, ЕDNEC, Intas та iн. У доробку IПСА представленi спiльнi з IIASA (Австрiя) прикладнi дослiдження з соцiально-економiчних проблем держави. За активної участi IПСА та за пiдтримки технiчного комiтету НАТО проводиться робота з планування та створення нацiональної кома`ютерної мережi закладiв освiти та науки - системи URAN.

За iнiцiативою, та участю IПСА виконується Державна програма "Технологiчне передбачення як системна методологiя iнновацiйного розвитку України" що реалiзується за активної пiдтримки UNIDO (Австрiя).

В МIЖНАРОДНОМУ ЦЕНТРI НАН та МОН України одержано ряд фундаментальних i прикладних наукових результатiв у галузi створення iнтелектуальних iнформацiйних технологiй, зокрема, теорiї структурного розпiзнавання образiв, навчання та самонавчання, створення складних нейрокомп'ютерних комплексiв i нейромережевих технологiй, у розпiзнаваннi i розумiннi мовних повiдомлень, в галузi iнтелектуальної робототехнiки. Одержано фундаментальнi результати з теорiї iнформацiйних середовищ, теорiї систем та iнтелектуального управлiння складними динамiчними об'єктами в умовах апрiорної невизначеностi та конфлiктностi, теоретичних основ iндуктивного моделювання, в математичнiй теорiї редукцiї для вирiшення складних задач з прихованими закономiрностями, iнформацiйнiй теорiї розвитку та функцiювання бiомедицинських систем. Впровадженi новi прикладнi iнформацiйнi технологiї, серед яких високопродуктивна технологiя вiдновлення рельєфу мiсцевостi, яка реалiзована в першiй вiтчизнянiй цифровiй фотограмметричнiй станцiї "Дельта" та випускається серiйно; ефективнi системи розпiзнавання креслярсько-графiчних зображень; багатомовного усного дiалогу i перекладу; нейромережевi технологiї iдентифiкацiї особистостi по голосу або по почерку та iншi. За замовленням Чорнобильської АЕС виконане моделювання пересувань iнтелектуального робота по очищенню пiдреакторних радiоактивне заражених примiщень.

Мiжнародний Центр НАН та МОН України прийняв дiєву участь у розробцi концепцiї та наукових основ iнформатизацiї суспiльства. Разом з органiзацiями НАН України, мiнiстерств та вiдомств пiдготовлена нормативно-правова бра, що визначає державну полiтику в цiй областi.

Розроблено та впроваджено ряд прогресивних iнформацiйних технологiй, розподiлених iнформацiйних систем та комп'ютеризованих систем для Апарату Верховної Ради України, Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства оборони України, Мiнiстерства промислової полiтики України, МВС України, служби Гiдрометеорологiї, навiгацiї та гiдрографiї України та ряду iнших. В галузi iнформацiйної теорiї розвитку та функцiювання бiомедицинських систем створенi класи технологiй, що вiдкривають новi можливостi в бiомедичнiй практицi та в розвитку самих iнформацiйних технологiй, особливо iнтелектуальних. Розроблено ряд технологiй, що вiдкривають новi можливостi в бiомедичнiй практицi та в розвитку iнтелектуальних iнформацiйних технологiй, зокрема комплекс для лiкування постiнсультних хворих "Бiомiотон", iнформацiйна технологiя "Фазаграф" для високоточної дiагностики серцевих захворювань, комплекс "Екзоскелетон" для лiкування опорно-рухового апарату та iншi.

Створено основи наукової платформи розробки та впровадження перспективних освiтнiх технологiй на базi методiв i засобiв iнформатики та iнформацiйно-телекомунiкацiйних технологiй. У рамках програм ЮНЕСКО запропонована i реалiзована концепцiя гнучких дистанцiйних технологiй навчання -магiстральний напрямок iнформатизацiї освiти. Створено регiональний Мiжнародний центр дистанцiйних технологiй, на базi якого органiзована комп'ютерна телекомунiкацiйна мережа, що охоплює ряд вiтчизняних та закордонних унiверситетiв.

В Мiжнародному науково-навчальному центрi дiє система перепiдготовки кадрiв в галузi iнформатики, через яку щороку проходить бiля 1000 фахiвцiв рiзних галузей господарства i управлiння.

IНСТИТУТУ ПРОБЛЕМ МАТЕМАТИЧНИХ МАШИН I СИСТЕМ НАН України. Основними напрямками наукових дослiджень та наукових розробок iнституту на сучасному етапi є розробка, дослiдження та впровадження в рiзнi сфери народного господарства та оборони прогресивних iнформацiйних технологiй, автоматизованих систем обробки iнформацiї та управлiння, засобiв обчислювальної технiки, автоматизацiї, сучасних методiв математичного моделювання, систем програмного забезпечення.

Найважливiшi результати отриманi колективом Iнституту у 2001 - 2003 роках наступнi:

На основi розроблених в Iнститутi iнтелектуальних технологiй пiдготовки прийняття рiшень створена та введена в експлуатацiю в залi пленарних засiдань система iнформацiйного обслуговування депутатiв Верховної Ради України (РАДА-3), що не має аналогiв у свiтi.

На базi розроблених в Iнститутi математичних моделей розповсюдження радiонуклiдiв у водному середовищi на замовлення МАГАТЕ колективом Iнституту створений i впроваджений в Європейськiй системi реагування на радiацiйнi аварiї РОДОС гiдрологiчний модуль.

Розробленi новi методи обробки радiолокацiйних сигналiв та на їх основi спiльно з КДЗ "Буревiсник" на замовлення Держкомкордону України створена радiолокацiйна станцiя з цифровою обробкою сигналiв, яка успiшно пройшла державнi натурнi випробування.

Розробленi методи стиснення, кодування i декодування мовної iнформацiї та на їх основi створена система конфiденцiйного GSM-зв'язку.

З використанням нових iнформацiйних технологiй та сучасних досягнень мiкроелектронiки виконана розробка агрегатованої системи мiкропроцесорних засобiв та програмно-технiчного комплексу "Елекон" для автоматизацiї технологiй i устаткування. На основi цих засобiв створено i впроваджено на об'єктах комунальної сфери м. Києва бiльше 60 мiкропроцесорних систем автоматизацiї насосних, теплопунктiв, систем протидимного захисту та понад 50 систем кондицiювання виробничих примiщень, зокрема в обласнiй та Центральнiй клiнiчнiй лiкарнях, заводi "Київмедпрепарат", Київському вiтамiнному заводi, ВО "Пiвденмаш", Гаврилiвськiй птахофабрицi та iнших пiдприємствах.

Розробленi методи оптимальної нелiнiйної апроксимацiї функцiй та на їх основi методи конструювання та проектування програм зварювання складних тривимiрних конструкцiй. На замовлення Boing Corp. (USA) з використанням розроблених методiв створена i випробувана автоматизована система керування великою зварювальною установкою КЛ-115 (розробка Iнституту електрозварювання iм. Є.О.Патона НАН України).

Розроблена теорiя планування i обробки результатiв прискорених випробувань засобiв обчислювальної технiки та автоматизацiї з використанням двохпараметричних моделей вiдмов, що дозволило значно скоротити об'єми випробувань. Створена i розвивається система сертифiкацiї технологiй i засобiв обчислювальної технiки.

На вiдзнаку пам`ятi В.М.Глушкова Президiя НАНУ заснувала премiю, що носить його iм'я, i присуджується за видатнi досягнення у галузi кiбернетики i обчислювальної технiки. Кожний учений України, що працює в областi кiбернетики, вважає за честь бути удостоєним цiєї авторитетної премiї.

Зараз лауреатами премiї iм. В.М.Глушкова є 53 фахiвцi, що репрезентують академiчну, вузiвську та галузеву науки.

| Про музей... | Мапа музею |

| Iнформацiйнi технологiї | Розумова машина | Перший в континентальнiй Європi комп'ютер |

| Вiд кiбернетики до iнформацiйних технологiй |

| Керуючi ЕОМ промислового призначення | Комп'ютери для пiдводних човнiв та кораблiв |

| Першi бортовi комп'ютери для ракет |

| Українська ледi Лавлейс | Першi кроки в мiкроелектронiцi | Мiкроелектроннi технологiї |

| Хiрург, кiбернетик, письменник |

| Унiкальнi комп'ютери |

| Первiсток комп'ютеробудування - НВО "Электронмаш" |

| Фотогалерея | Книжки |

| Хронологiя розвитку обчислювальної технiки в Українi | 

Соседние файлы в папке GL_HALL2