Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти СМК / Опорні конспекти / Тема 8 Соц. методи дослідження ЗМК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
76.29 Кб
Скачать

Тема: Якісні методи дослідження мас-медіа

  1. План

  1. Поняття про соціологічні методи.

  2. Опитування.

  3. Спостереження.

  4. Експеримент.

Термін "метод" походить від грецького слова "methodos", що буквально означає "шлях до чогось".

Метод — це спосіб побудови і обгрунтування соціологічних знань, сукупність прийомів, процедур та операцій емпіричного і теоретичного пізнання соціальної реальності. Метод у соціології залежить від проблеми, що досліджується, від побудованої теорії та загальної методологічної

Методика соціологічного дослідження знаходить свій вияв у техніці, яка являє собою систему різних методик і прийомів вивчення соціальної реальності у відповідності з цілями та етапами дослідження.

Соціологія розробила систему методів емпіричних соціологічних досліджень — анкетного опитування, інтерв'ю, аналізу документів, спостереження, процедур узагальнення та інтерпретації емпіричних даних.

Велика роль серед соціологічних методів відводиться кількісним і математичним методам, зокрема методам статистики, факторного, латентно-структурного, кореляційного аналізу, процедурам побудови і аналізу шкал різного роду.

Властивості соціологічних методів:

  • ясність, тобто зрозумілість, можливість впізнати метод серед інших;

  • детермінованість — послідовність у застосуванні обов'язкових правил, принципів здійснення методу;

  • спрямованість — здатність виконувати визначені завдання, підлягати визначеним цілям;

  • результативність — здатність забезпечувати досягнення необхідного результату;

  • плідність — здатність приносити окрім намічених інші, побічні, але іноді не менш важливі результати;

  • економність — здатність давати результат з найменшими витратами сил і часу;

  • надійність — здатність з найбільшою вірогідністю забезпечувати отримання результату.

Існує в соціології також поняття достовірності, тобто міри істинності даних, їх відповідності реальності.

Опитування — це метод збору первинної соціологічної інформації шляхом звернення з питаннями до визначених груп людей.

За допомогою опитування отримують як інформацію про події, факти, так і відомості про думки, оцінки опитаних. Опитування забезпечує більшу систематичність і точність інформації, що отримується. Воно розширює кількість джерел інформації, бо прилучає до процесу дослідження тих людей, які за власною ініціативою висловлюватися не будуть.

Види опитувань:

Розрізняють опитування письмові (анкета) та усні (інтерв'ю), очні та заочні (поштові, телефонні, пресові), експертні та масові, вибіркові та суцільні (зокрема, референдуми), опитування за місцем роботи, проживання, у транспорті, магазині тощо.

Для сучасного суспільства характерні регулярні масові опитування населення. Вони часто провадяться з метою повторного дослідження однієї і тієї ж сукупності людей, а також з метою панельного чи порівняльного дослідження. Опитування дозволяють отримувати інформацію порівняно швидко і дешево, що сприяє популярності цього методу і навіть ототожненню з ним соціологічних досліджень взагалі.

В соціології опитування як метод збору первинної інформації займає одне з провідних місць.

До переваг опитування відносить його універсальність, яка полягає у тому, що при опитуванні реєструються й мотиви діяльності, й результати (продукти) діяльності індивідів, які входять у сукупність, що вивчається. Опитування — це метод збору первинної вербальної інформації, заснований на безпосередній (інтерв'ю) чи опосередкованій (анкета) соціально-психологічній взаємодії між дослідником і опитуваним (респондентом).

Для отримання достовірної інформації необхідно, щоб опитуваний 1) сприйняв потрібну інформацію; 2) правильно зрозумів її; 3) зміг нагадати, якщо це потрібно, про якісь події минулого; 4) обрав адекватну відповідь на запитання; 5) зміг адекватно виразити у словах обрану ним відповідь. Зрозуміло, що цього недостатньо для отримання достовірних даних. Необхідно, щоб опитуваний не тільки міг, але і бажав відповісти на питання.

Таким чином, дослідник повинен так організувати опитування, щоб у процесі його здійснювалася актуалізація можливостей респондентів і створення у них мотивації до участі у дослідженні.