Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорні конспекти СМК / Опорні конспекти / Тема 4 Дослідження змісту комунікації.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
80.9 Кб
Скачать

Тема Дослідження змісту повідомлень

План

1. Класичні методи аналізу.

2. Метод контент-аналізу.

3. Розвиток методу контент-аналізу у зарубіжній соціології.

4. Контент-аналітичні дослідження в колишньому СРСР та на Україні.

У процесі спілкування — як міжособистісного, так і через мас-медіа — центральне місце у системі елементів посідає зміст повідомлення, суттєва сторона інформації, яка являє собою аспект відбиття дійсності.

Методи соціологічного вивчення змісту публікацій:

  1. класичні, традиційні методи аналізу (якісні);

  2. формалізований метод — контент-аналіз (кількісний).

Класичні, традиційні методи аналізу — це сукупність операцій, яка дозволяє інтерпретувати текст в цілях дослідника.

При аналізі традиційними методами можна виділити внутрішній та зовнішній аналіз.

Зовнішній аналіз дає можливість зробити висновки щодо історичних обставин, у яких створювався документ, його справжніх мотивів, дозволяє перевірити надійність та достовірність документа, тобто зовнішній аналіз розглядає документ як елемент у системі суспільних відносин, і з його допомогою можна зробити висновки щодо того, наскільки важливий той елемент та яку роль він відіграв.

Внутрішній аналіз — це аналіз самого змісту документа. Він допомагає за особливостями стилю знайти його автора, якщо це потрібно, вивчити співвідношення різних елементів тексту, модальність документа, ставлення його автора до теми та ін.

Класичні, традиційні методи аналізу документів: журналістський аналіз тексту, біографічний метод, історичний метод, літературний метод, лінгвістичний, психологічний, юридичний, соціологічний.

В цілому, класичні методи аналізу дуже подібні один до одного. Вони дозволяють, не втрачаючи оригінальних рис документа, глибоко проникати в його сутність. Тому використання таких методів найбільш вдале, коли дослідник має справу з унікальними документами. Але слід підкреслити, що в тих методах є значна вада. Вони суб'єктивні. Подолати цю ваду, зробити висновки дослідження більш об'єктивними і переконливими дає можливість формалізований метод вивчення документів — контент-аналіз.

Метод контент-аналізу за допомогою квантифікаційних процедур дозволяє дійти більш об'єктивних, незалежних від думок дослідника висновків.

Контент-аналіз - це переклад у кількісні показники масової текстової (або записаної на плівку) інформації з наступною статистичною її обробкою.

Основна мета контент-аналізу полягає в тому, щоб знайти такі процедури, за допомогою яких можна було б виявити в тексті відповідні індикатори досліджуваних явищ і характеристик, заміряти їх і потім адекватно інтерпретувати. Для вирішення цього завдання контент-аналіз застосовує процедури, зміст яких полягає в тому, щоб, виходячи з конкретного тексту документів і завдань дослідження, зробити таке:

а) сформулювати ключові, концептуальні поняття дослідження, які прийнято називати категоріями контент-аналізу;

б) надійно і систематично зафіксувати частоту (і обсяг) згадування цих категорій в окремих елементах тексту документів і в усій сукупності текстів документів, що аналізуються. Отримані в такий спосіб кількісні дані піддаються статистичній обробці і результати інтерпретуються відповідно до цілей дослідження.

Специфіка застосування контент-аналізу в кожному конкретному випадку значною мірою визначається метою і теоретичною основою дослідження. Жодний інший метод у соціології і психології не пов'язаний так безпосередньо з метою і теоретичними концепціями дослідження як контент-аналіз.

Достоїнствами контент-аналізу є:

  1. При наявності документів його проведення не потребує спеціальних умов;

  2. Його проведення не потребує великих матеріальних витрат;

  3. З його допомогою можна вивчити минулі події;

  4. З його допомогою можна вивчити особистість або групу навіть при відсутності можливості безпосередніх контактів із ними;

  5. Контект-аналіз дає надійні дані.

  6. Головні хиби описаного методу полягають в:

  7. Трудомісткості методу..

Головна складність контент-аналізу полягає в знаходженні таких процедур, за допомогою яких можна виявити ознаки досліджуваних явищ, заміряти їх і потім адекватно пояснити.

Розвиток методу контент-аналізу в зарубіжній соціології.

У західних країнах вивченню можливостей різних методик аналізу документів, та і розвитку соціології взагалі, приділялося значно більше уваги, ніж у Східній Європі та Радянському Союзі. Тому й закономірно, що саме тут зародився і здобув право на існування метод контент-аналізу.

Не дивлячись на те, що законодавцями мод у контент-аналізі вважають американців, першим випадком його застосування є дослідження, проведене в Швеції у ХVІІ ст. Там, у 1640 р., в умовах гострого незадоволення офіційним лютеранством теологи порівняли апокрифічну збірку релігійних гімнів "Пісні Сіону" з гімнами офіційної церкви. Дослідники провели підрахунок основних релігійних ідей та порівняли їх подачу (позитивну, нейтральну чи негативну).

Вперше на американському континенті формалізований аналіз змісту застосував Д.Спід, надрукувавши у 1893 р. статтю "Чи дають зараз газети новини?".

Наступним дослідженням у галузі контент-аналізу, яке стало дуже відомим, є робота Д.Уілкокса. Він проаналізував зміст 240 щоденних американських газет за один день..

Деякі дослідники відносять становлення методу контент-аналізу до періоду другої світової війни, але це не так. Уже в 1927 р. вийшла фундаментальна праця в цій галузі класика та одного із засновників контент-аналізу Гарольда Дуайта Лассуелла "Пропагандистська техніка у світовій війні". Г.Лассуелл, у зв'язку з великою роллю, яку відігравала пропаганда у першій світовій війні, проаналізував, якими ж соціальними моделями поведінки маніпулювала пропаганда воюючих країн, а потім з цього зробив висновки, щодо того, які цілі вона переслідувала.

Продовжував розвиватися цей метод і під час другої світової війни. Після того як Сполучені Штати вступили у війну, вирішено було провести широку пропагандистську кампанію по збудженню антифашистського настрою у негритянського населення.

Під час другої світової війни Г.Лассуелл розробив і застосував метод detectіon (виявлення). Він уміщує 8 тестів:

  1. Пряме визнання — ідентифікація з ворогом;

  2. Паралелізм — збіг з ворожою пропагандою;

  3. Зв'язаність — збіг з цілями ворожої пропаганди;

  4. Презентація — баланс позитивного і негативного по відношенню до символів сторін;

  5. Джерело — надання переваги ворожому джерелу;

  6. Приховане джерело — публікація без вказівки на джерело;

  7. Своєрідність — використання слів, характерних для ворожої пропаганди;

  8. Перекручення — виключення інформації на користь ворога.

Застосувавши цей метод, Г.Лассуеллу та його співробітникам, зокрема Н.Лейтесу, вдалося довести пронацистський напрям однієї з американських газет.

Тільки у Сполучених Штатах, як зазначив у своїй дисертації професор Бостонського університету Ф.Баркус, за 1900-1958 рр. було надруковано біля 1700 робіт, серед них 500 дисертаційних досліджень в галузі контент-аналізу.

У контент-аналізі виявилося кілька напрямків.

Г.Лассуелл розумів зміст повідомлень як сукупність особистих ставлень людей, які використовують його для того, щоб показати ці ставлення. Він вважав, що успіх кожного символу порівняно з іншими символами залежить від частоти його використання у формах, які здатні викликати сприятливу реакцію, від появи його в такий час, коли у населення високі можливості сприйняття. Таким чином, одиницею аналізу Г.Лассуелл обрав символ, але не будь-який, а тільки той, що входить до "рамки уваги".

На початку 50-х рр. у галузі контент-аналізу з'явилося кілька нових напрямів. По-перше, це утилітарно-прагматичний чи інструментальний напрям. Його яскравим представником був Олександр Джордж. У своїй основній праці "Аналіз пропаганди", яка була видана у 1959 р., він узагальнив досвід роботи спеціального відділу аналізу Розвідувальної служби по іноземних передачах при Американській Федеральній Комісії у справах вивчення змісту іноземних радіопередач. Метою роботи відділу і самого методу О.Джорджа була реконструкція пропагандистських директив і техніки, яку використовував комунікатор. Тобто дослідники намагалися вивчити ланцюжок "текст — комунікатор — керівництво".

Другий напрям можна визначити як психолінгвістичний. Він побудований на дослідженні асоціацій і взаємозв'язку одиниць аналізу. Очолив цей напрям директор Інституту досліджень питань пропаганди Іллінойського університету Чарльз Осгуд. Він розробив методику "випадків, що збігаються". Ч.Осгуд вважав, що випадковість зв'язку між двома категоріями змісту, яка значно вище імовірності, розглядається як доказ присутності асоціації у свідомості комунікатора, а випадковість, значно нижче, ніж імовірність, розглядається як доказ присутності дисоціації у свідомості комунікатора.

У наш час в Америці розроблені методи машинного контент-аналізу, тобто контент-аналізу за допомогою ЕОМ.

Періоди розвитку контент-аналізу в капіталістичних країнах:

  1. період різнорідного нестрогого частотного аналізу змісту (кін. Х1Х ст. — 30-і рр. ХХ ст.);

  2. період "класичного" частотного контент-аналізу Г.Лассуелла-Б.Берельсона (40-і — 50-і рр.);

  3. період удосконалених методик Ч.Осгуда та інших і методик "машинного" контент-аналізу Ф.Стоуна та інших (сер. 50-х — поч. 60-х рр.).

Американські вчені безперечно відіграли і продовжують відігравати провідну роль у розвитку і поширенні методу контент-аналізу.

У Франції. відомий французький журналіст, політичний діяч і учений Жак Кейзер виробив свою методику кількісно-якісного аналізу. Свої погляди Ж.Кейзер узагальнив у книзі "Французька щоденна преса", яка вийшла у рік його смерті. Об'єктом його дослідження були всі 12 щоденних паризьких газет і 88 провінційних. Одиницею спостереження автор обрав газету, а головним принципом — об'єктивність. Ж.Кейзер досліджував взаємозв'язок зростання тиражів газет і загальної кількості населення Франції, але головне все ж таки не це. Ж.Кейзер запропонував увести систему статистичної обробки французької преси.

Механізм аналізу виглядає, зі слів Ж.Кейзера, так: "Розчленовуючи газету на численні клітинки і категорії, ми дістаємо можливість з'єднати потім ці клітинки у "великі маси"...

Серед азіатських країн хотілося б виділити дослідження, які проводили японські вчені по вивченню тематики газет та співвідношення різних матеріалів в органах преси. Наприклад, у 1962 році науковий відділ японської газетної асоціації провів обстеження 10 найбільших газет країни: "Асахі" (Токіо), "Майніті" (Осака), "Іоміурі" (Токіо),"Тюбу Ніппон" (Нагоя) та ін.

В цілому, закордонні, особливо американські, дослідники пішли далеко вперед порівняно з українською теорією та практикою контент-аналізу. Розвиток контент-аналізу в Радянському Союзі, в тому числі на Україні, почався набагато пізніше, ніж у західних країнах.