Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Опорний конспект філософія / Опорний конспект / 8. Філософська думка в Україні

.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
48.64 Кб
Скачать

Філософська думка в Україні

План

  1. Розвиток філософської думки В Київській Русі.

  2. Києво-Могилянська академія як осередок розвитку філософії на Україні.

  3. Філософія Г. Сковороди.

  4. Українська філософія у ХІХ –поч. ХХ ст.

Основним джерелом знання про світогляд наших предків в Київській Русі були пісні, сказання, літописи: «Повість минулих літ» Нестора Літописця, «Слово про закон і благодать» Ілларіона, «Слово о полку Ігоревім», «Повчення дітям» В. Мономаха тощо.

До 9-10 ст. на Русі панувало язичництво – це пантеїстично-натуралістичний світогляд, що єднав людину і природу в нерозривну цілісність, грунтувався на одушевленні та олюдненні природи. Все навколишнє: сонце, зорі, вітер, вогонь – розглядалось як живе, олюднене.

З 10 ст. (988 року – хрещення Русі) уявлення про світ засновуються на християнській вірі. Також розглядаються проблеми соціально-політичного характеру ,проблеми моралі, освіти, виховання.

У період монголо-татарського нашестя (13 ст.) спостерігається занепад культури, науки, філософії.

З 14 ст. Україна підпадає під вплив інших держав – Литовського князівства, Речі Посполитої, Московського царства, Російської імперії…

В 15 ст. розвивається наука, освіта. Відкриваютсья навчальні заклади. Українці отримують зах-європейську освіту, вивчають філософію античних авторів.

Для філософії українського Відродження (ХIV-ХVI ст.) властиве переплетення філософських інтересів з релігійними. З одного боку «віра батьків» — православіє, з другого — католицизм та унія. В кінці 16-поч. 17 ст. виникають братства, які будують церкви, організовують школи, друкарні. Їх метою був захист мови. Культури, віри, традицій. Розвивалася політико-правова думка, розглядалися проблеми людини: сенсу її життя, призначення тощо (Станіслав Оріховський, Христофор Філалет, Іван Вишенський).

В 1632 році була утворена Києво-Могилянська Академія (засновник Петро Могила) як осередок освіти, культури, філософії. Філософія як наука в межах української культури виділяється пізно, лише у XVII ст., з появою перших вищих навчальних закладів, насамперед, Києво-Могилянської академії (1632 p.), яка започаткувала наукову, інтелектуальну Україну, національну вищу школу в сучасному розумінні.

Предметом навчання в академії було обгрунтування істинності православно

Ї догматики шляхом її зіставлення з істинами католицької схоластики. Представники Києво-Могилянської академії: І. Гізель, С. Яворський, Ф. прокопович, С. Полоцький і т.д. В своїх творах вони розглядали проблему співвідношення Бога і природи, існування світу, проблему морального вдосконалення, співвідношення влади, віри і розуму. . Засвоєння західноєвропейської культури через ознайомлення з творами її провідних представників сприяло прискоренню національно-культурного та соціально-політичного розвитку українців.

Важливою особливістю Української філософії є так звана «філософія серця», яку розвивали Г. Сковорода, М. Гоголь, П. Куліш та інші. Поняття «серце» означає дух і символізує індивідуальність кожної людини як істоти духовної.

Григорій Сковорода (1722 – 1794) розробив антропологічну філософію життя, в центрі якої вчення про людське щастя. Щастя людини – в спорідненій праці. У вченні про три світи Сковорода говорить про поділ світу: 1)Макросвіт (Всесвіт), 2) Мікросвіт (світ людини);, 3) Символічний світ (світ Біблії). А світ людини складається з видимого і невидимого.

Завдання людини в тому, щоб впізнати в собі Бога вічності, знайти в своєму серці божественность свого буття.

Важливими рисами української філософської думки є також індивідуалізм, визнання великої етичної цінності за кожною людиною і висока оцінка прагнення осіб і націй до миру, гармонії існування. Причому до зовнішньої гармонії обов'язково долучається ідеал внутрішньої гармонії (Гоголь, Сковорода). Джерела специфічних рис у філософії серця знаходяться у самому житті, творчості, історії народу, підтвердженням чого є національна ментальність.

В 19 ст. українська філософія розвивалась під впливом імперської ідеології. В цей час осередком філософії стає Кирило-Мефодіївське братство. (засновник М. Костомаров)., представники: Т. Шевченко, П. Куліш,М. Гулак, П. Юркевич…

Основні ідеї братства – ліквідація самодержавства, кріпацтва, національного гноблення, релігійної дискримінації, формування умов для розвитку національної культури, освіти, мови, федерація всіх словянських народів…

Великий внесок у розвиток українського філософського мислення ХІХ-початку XX ст., який зробили такі мислителі і письменники, як П. Юркевич, М. Гоголь, П. Куліш, Т. Шевченко, М. Драгоманов, Леся Українка, М. Грушевський, І. Франко. Провідний характер їх філософського мислення — екзистенційний. Спільні ознаки екзистенційного мислення П. Юркевича, М.Гоголя, П. Куліша — мислителів XIX ст.:

  • пошуки транцендентних пояснень усіх проблем буття;

  • піднесення понад усе суб'єктивності, індивідуальності особи;

  • надання переваги чуттєвому, інтуїтивному пізнанню, обґрунтування безсилля науки в намаганні розв'язати одвічні проблеми людського буття;

  • несистемний характер філософських вчень;

  • аналіз свобод людини як найважливішої проблеми буття;

  • відтворення трагедійності буття як наслідку гріхопадіння;

  • намагання знайти шляхи виходу з кризових станів, подолання відчуження людини шляхом поєднання її духу з Творцем.

Професійним філософом з названих мислителів XIX ст. був лише П.Юркевич, що виступив «завершувачем» розробки філософської «концепції серця».

Загальною особливістю екзистенційного філософствування Т.Г. Шевченка, Лесі Українки, І. Франка є те, що всі болючі проблеми вибору в «межових» ситуаціях — життя і смерті, волі і рабства, любові й ненависті — вони пов'язують з національним питанням.

Специфічні риси української філософії:

— дослідження народної творчості;

— вивчення яскравих історичних періодів у житті народу;

— аналіз творчості видатних представників нації.

У радянський період певний вплив на занепад філософії спричинили втрати, які понесла українська інтелігенція в роки революції і громадянської війни, виїзд за кордон наукової і творчої інтелігенції, висилання за межі СРСР провідних учених. Натомість радянський уряд та комуністична партія ВКП(б) вживають заходів щодо підготовки вчених, які стануть провідниками політичних та ідеологічних доктрин нової влади. Єдино вірним світоглядом стає марксизм-ленінізм та його філософія — діалектичний та історичний матеріалізм.

Упродовж 30-40-х років філософське життя в радянській Україні «завмирає». Проте певний розвиток національної філософії відбувається за межами України. За кордоном створюються культурно-громадські, освітні, науково-дослідницькі центри, в тому числі у галузі філософії. Йдеться, в першу чергу, про Український Вільний Університет (Прага, 1921 p.); Українську Вільну Академію Наук (Аугзбург, 1945 p.); Український Вільний Університет та наукове товариство імені Т. Шевченка (Мюнхен); Гарвардський український дослідний інститут (70-ті роки); Інститут українських студій (Канада). Ці заклади створюють базу для досліджень у галузі розробки філософії української ідеї. Певний внесок у її розвиток зробили Д. Донцов, В. Липинський, Д.Чижевський, М. Шлемкевич.

Контрольні запитання:

  1. Покажіть вплив філософських думок доби Київської Русі на подальший розвиток історії української філософії.

  2. Філософські погляди діячів культури Київської Русі.

  3. Філософія Відродження в Україні.

  4. Розвиток філософії у братських школах та Києво-Могилянській академії.

  5. Визначте провідну тенденцію у розвитку української філософської думки кінця XIX — початку XX століття.

  6. Філософія української ідеї в світовій культурі XIX ст.

  7. Філософська думка в Радянській Україні.

  8. З якого часу слід починати відлік історії української філософії і чому?

Література:

  1. Введение в философию, ч. І. - М.: Политиздат. - 1989. - С. 146-279.

  2. Мир философии: Книга для чтения. В 2-х ч.- М.: Политиздат. - 1991.

  3. Філософія: Навчальний посібник. /І.Ф. Надольний та ін. - К.: Вікар. - 1997.- С. 64-217, 166-185.