Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІ до курсової з ЕКОЛОГІЇ1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать
    1. Складання плану курсової роботи

Кожна тема може бути розкрита по-різному. Саме план курсової роботи відображає основні напрями її розкриття. План повинен відображати головну ідею роботи, розкривати її зміст. В плані виділяються найбільш актуальні питання теми.

Зазвичай курсова робота складається з вступу, двох-чотирьох розділів і висновків. Зміст розділів може бути різним, але часто перший розділ висвітлює теорію питання, зміст основних понять; в наступних розділах викладається головна сутність проблеми. Слід уникати повторення теми курсової роботи в назвах розділів.

Складений план студент узгоджує з керівником курсової роботи. В процесі написання роботи план може корегуватись.

    1. Добір літератури

Не існує єдиного джерела, в якому можна знайти повний перелік літератури з досліджуваної проблеми. Добираючи літературу, слід користуватися систематичними каталогами та спеціальними оглядами нової літератури наукових бібліотек, реферативними збірками, літературними покажчиками (литературными указателями), іншими довідковими виданнями. Слід звернути увагу на публікації в спеціальних фахових періодичних виданях (журналах, збірках наукових праць). Великий обсяг інформації можна знайти на сайтах в мережі Internet. Даний етап завершується укладанням списку публікацій з обраної теми.

Джерелами інформації для курсової роботи можуть бути:

  • вітчизняна та зарубіжна література (монографії, наукові збірки);

  • нормативно-правові акти (закони, укази, постанови, концепції та інші)

  • періодичні видання та збірки наукових праць (додаток А), статистичні звіти і збірки, аналітичні доповіді і дослідження;

  • матеріали газет, журналів, наукових конференцій і семінарів;

  • наукові праці науково-дослідних установ Академії Наук України (див. додаток Б) та інших країн;

  • картографічні матеріали (атласи, карти, інше);

  • дисертації та автореферати дисертацій відповідної тематики;

  • зібрані самостійно первинні статистичні, соціологічні, демографічні, аналітичні та інші матеріали;

  • матеріали мережі Internet з обов’язковою вказівкою вихідного ресурсу, веб-сайту, а також електронних видань і електронних доповідей.

    1. Вивчення літератури

Необхідно самостійно ознайомитись з публікаціями. Вивчення інформаційних джерел необхідно починати з нормативно-правових документів (якщо такі є за темою роботи), монографій, підручників, а потім переходити до роботи з публікаціями в спеціальних журналах і Internet-ресурсами.

Ця робота повинна супроводжуватись фіксацією головних думок і системи доказів авторів, складанням коротких анотацій опрацьованих джерел.

    1. Написання тексту роботи.

Перед написанням тексту слід продумати логіку викладення матеріалу, систему доказів для обґрунтування головної думки.

Слід звернути увагу на наступне: курсова робота не може складатися з фрагментів різних книг і статей. Вона повинна бути науковою, логічно викладеною і завершеною роботою, мати факти і дані, які розкривають взаємозв’язок між явищами, процесами, діями. Курсова робота повинна містити дещо нове: узагальнення великої кількості літературних джерел, матеріалів спостережень, в яких проявляється авторське бачення проблеми та шляхи її розв’язання. На це спрямована структура курсової роботи, її мета, завдання, дослідження і висновки.

Не слід зловживати дослівним цитуванням, переписуванням прочитаної літератури. Викладати матеріал слід самостійно, своїми словами. Саме це свідчить про те, що автор розібрався в суті проблеми, має свою точку зору і вміє її сформулювати. Це не виключає можливості цитування, але кожна цитата повинна бути оформлена відповідним чином. (Правила оформлення цитат наведені у розділі 5).

Викладати матеріал необхідно грамотно, без стилістичних і граматичних помилок. Посилання на різні джерела слід оформлювати у відповідності до існуючих правил, викладених у розділі 5.